Tény: az egészséges táplálkozás egyik alappillére a szezonális étkezés kellene, hogy legyen.
Mégis, a mai világban,
amikor a szupermarketek polcai már-már télen is roskadoznak a pirosló
paradicsomtól és egyéb, szezonon kívüli nyalánkságoktól, nehéz elképzelni, hogy
mindez a bőség nem feltétlenül képezi egy egészséges étrend részét.
Pedig nekünk, a
hozzátáplálást megkezdő, a környezettudatosságot szem előtt tartó szülőknek
igenis fontos lenne figyelembe vennünk, hogy milyen zöldségekkel és
gyümölcsökkel vezetjük rá babánkat az evés élvezetére – több okból is.
A szezonális étkezés
fontosságáról beszélgettem Kövesdi Gáborral, a MyFarm Harta közösségi kert
alapítójával a szélesebb rálátás érdekében.
De mik is azok a
szezonális zöldségek és gyümölcsök?
“Nagyanyáink korában még
nem volt kérdés a szezonalitás, hiszen nem nagyon volt miből válogatni. Nyáron
az épp aktuális – azaz szezonon lévő – zöldségek fogytak, télen pedig
azok, amelyek a hidegebbre forduló időben is termeszthetőnek, vagy a kamrában
jól eltarthatónak bizonyultak” – kezd bele a témába Gábor.
Manapság azonban a
szezonalitás már nem ilyen egyértelmű. Az eper, a paradicsom, a cukkini és
egyéb finomságok télen ugyanúgy elérhetőek a nagyobb üzletekben, mint nyáron. A
különbség – vásárlói szemmel – épp csak az, hogy ilyenkor “aranyáron” kapjuk
őket, jóval silányabb minőségben.
Miért válasszunk
szezonális terményeket?
A pocsék ár-érték arány
mellett a – gyakran – külföldről behozott, szezonon kívüli élelmiszereknek
bizony egyéb komoly negatívuma is van: az ilyenkor a polcokon sorakozó
finomságok mindegyike vagy a fűtött és jól bevilágított üvegházakból, vagy
messzi-messzi tájakról érkezik az áruházakba, félig még éretlen formában.
Akármelyik verziót vesszük is, könnyű belátni, hogy ezek környezetre ható
terhelése jóval nagyobb, mintha a napon érlelt szezonális társaikat vesszük
alapul, az érésüket serkentő vegyszerek használatáról nem is beszélve!
“Jó példa erre a zamatos
paradicsom, amely a nyári időszakban szinte minden különösebb ráfordítás nélkül
terem meg minden balkonon, kiskertben, vagy épp ökogazdálkodásban, míg télen
ugyanennek a piros csodának az ízetlen verzióját jóval több energia árán,
mesterséges környezetben lehet csak felnevelni” – említi Gábor.
Hogyan tervezzük meg a
hozzátáplálást a szezonalitást alapul véve?
A hozzátáplálás
tervezésekor és megkezdésekor érdemes hát figyelembe vennünk, hogy épp milyen
zöldségek és gyümölcsök vannak szezonon: böngésszük át a hozzátáplálási
javaslatokat és táblázatokat, válasszuk ki belőlük azokat az élelmiszereket,
amelyek éppen szezonon vannak és haladjunk ezen keresztmetszet szerint!
Fontos, hogy ismerjük az
étel eredetét, és tudjuk, hogy hogyan néz ki az adott zöldség vagy gyümölcs,
amikor valóban érett! Erre leginkább akkor van lehetőségünk, ha a szezonális
kínálatból választunk. Adjunk mindent a gyerekeknek is, ami éppen érik és kapható,
akár már egészen pici korban, a hozzátáplálási útmutatókat követve! Ha így
teszünk, rászoktathatjuk a babákat is a változatosabb étkezésre (esetlegesen
elkerülve ezzel a válogatósságot) és az könnyebben előzhetjük meg a bizonyos
ételekre való allergiák kialakulását is.
Honnan szerezhetünk be
egészséges, vegyszermentes, szezonális alapanyagokat?
Szerencsére már hazánkban
is egyre elterjedtebbek az olyan kosárközösségek, amelyek segítik a helyi,
lokális kistermelők és a vevők közvetlen kapcsolatba kerülését. Az
ötletesebbnél ötletesebb megoldásoknak köszönhetően így akár fővárosiként sem
nehéz már könnyen és gyorsan hazai, sok esetben vegyszermentes finomságokhoz
jutnunk.
Talán mondanom sem kell,
hogy mindennek – a fentiekben részletezettek mellett – olyan egyéb előnyei is
vannak, mint a hazai mezőgazdaság – sok esetben családi vállalkozások – támogatása,
erősítése.
Hol keressük ezeket a
kosárközösségeket?
Leginkább az interneten,
hiszen ezen vállalkozások, csoportosulások legtöbbje ügyesen ötvözi a technika
vívmányait és modern lehetőségeinket a természetközeli, vegyszermentes termelés
hagyományos – olykor már-már elfeledett – mechanizmusaival.
Kiváló példa minderre
a MyFarm Harta, akik idén már harmadik alkalommal vágtak bele a szezonba.
Gáborék lelkes családi vállalkozásként kezdték, mára azonban már alapítványukon
keresztül az ország több különböző pontján támogatják tudásukkal,
tapasztalatukkal a helyi gazdákat a minőségi, vegyszermentes termesztésben és a
megfelelő vevőkör megtalálásában.
Minket is az internet
szele sodort össze részben, hiszen – a ManóMenühöz hasonlóan – a MyFarm csapat
is benne van mindenben, ami egészséges, innovatív, hasznos, vagy közösséget
építő, így igazán nem volt nehéz egymásba botlanunk.
Számomra hatalmas öröm az
ilyen és hasonló kezdeményezéseket látni, hiszen a célunk – valahol – egy és
ugyanaz: bebizonyítani, hogy egészségesen, szezonálisan, vagy épp
környezettudatosan élni és étkezni könnyebb, mint valaha! Csak nyitottnak kell
lennünk az információkra, újdonságokra és tudatosabban kell figyelnünk életünk
ezen területeire.
Mindezzel a kevés
ráfordítással pedig – lényegében – gyermekeink jövőjét óvjuk,
biztosítjuk.
Forrás: www.manomenu.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése