A gyermekkori hasmenések
jelentős részét vírusos vagy bakteriális fertőzések okozzák. A meleg időjárás
kedvez a kórokozók szaporodásának, ráadásul a nyári táplálkozási szokások miatt
ismeretlen kórokozók is támadhatják a szervezetet.
A kórokozók legtöbbször
mosatlan, helytelenül elkészített élelmiszerrel vagy szennyezett kézzel
kerülnek az emésztőrendszerbe. Nyáron étkezési szokásaik is megváltoznak:
ilyenkor a kevéssé hőkezelt húsok, félig sült halak, nyers tenger gyümölcsei, a
földmaradványokat tartalmazó zöldségek, saláták, mosatlan gyümölcsök
jelenthetnek veszélyt a bélflórára. A strandok, fürdőhelyek vizében található
szennyeződések, amelyek pancsolással a gyermekek szájába kerülhetnek, ugyancsak
előidézhetik az emésztőrendszer megbetegedését. A gyakran hányással
kezdődő állapotot egy-két nap elteltével követi a hasmenés, ami általában egy
héten belül megszűnik. Akut hasmenés esetén a jelentős folyadékvesztés miatt
rendkívül fontos a folyadék- és sópótlás.
A
rotavírus-fertőzés kisgyerekeknél a leggyakoribb
A napokig tartó vizes hasmenést, hányást, lázat okozó betegség az öt év alatti
gyermekek körében fertőz leginkább.
A betegség kórokozója a széklettel terjedő rotavírus, amelynek több típusa
ismert. A fertőzés jellemzően gyors lefolyású, és nem ritka, hogy az egész
családot ledönti a lábáról. Legsúlyosabb következménye a folyadékvesztés. A
vírus a vékonybél nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg, ezáltal a tápanyagok
és a folyadék felszívódása csökken, és kialakul a nagyfokú, vizes hasmenés. A
kiszáradás veszélye miatt ez a nyári melegben fokozott odafigyelést igényel.
Fontos tudnivaló, hogy minél kisebb a gyermek, annál nagyobb a kiszáradás
veszélye. Rotavírus-fertőzés esetén tilos a székletfogó készítmények
alkalmazása, a székletürülés visszatartása ugyanis még több kórokozóval
árasztja el az emésztőrendszert.
A hasmenés a
szervezet gyógymódja
A hasmenés a szervezet természetes és hatékony gyógymódja. Léteznek a
folyadékveszteség fékezését segítő készítmények, emellett az elektrolitok
pótlása is fontos: drogériákban, patikában is kapható orális rehidráló oldatok.
Mivel a hasmenés során károsodik a szervezetet védő bélflóra, a hatékonyabb
gyógyulás érdekében probiotikus készítményekkel lehet pótolni a fontos
bélbaktériumokat. Ezek nemcsak gátolják a kórokozók túlzott elszaporodását, de
az immunrendszer működését is támogatják.
A diéta segít a
gyógyulásban
A gyermekek regenerációs képessége rendkívül jó, ezért az elsődleges cél a
szervezet öngyógyító erőinek felélesztése. Hasmenés esetén először is fontos a
diéta: a gyermek négy-öt napig ne fogyasszon tejet, tejterméket, rostos,
szénsavas üdítőt, cukros italokat, és kerülje a sült, fűszeres, zsíros ételek
fogyasztását. Ugyanakkor gondot kell fordítani a megfelelő kalória- és
tápanyagbevitelre, hogy a szervezet ne gyengüljön le túlságosan. Készítsünk
főtt, párolt, könnyen emészthető ételeket, zsenge húst, főtt rizst, főtt
krumplit, gyenge húslevest. Pirítóst, háztartási vagy sós kekszet ugyancsak
adhatunk a gyerekeknek, de jót tesz az alma és banán is, ez utóbbi segíti a
szervezet káliumszintjének helyreállását. Folyadékpótlásra elsősorban vizet,
citromos vizet, esetleg híg gyümölcsteát válasszunk.
Tipikus nyári
betegség a szalmonellózis
A szalmonellafertőzést nem vírus, hanem baktérium okozza. A betegség szintén legtöbbször
az öt év alatti gyermekeket érinti, ebben a korosztályban olyan gyakori a
fertőzés, mint az összes többi korosztályban együttvéve. Ha felmerül a
baktériumfertőzés gyanúja, akkor székletmintát kell küldeni mikrobiológiai
vizsgálatra. Erre elsősorban akkor kell gondolni, ha a széklet nyálkás,
gennyes, véres vagy bűzös, illetve a tüneti kezelés mellett nem történik
javulás.
A szalmonellafertőzés
tünetei általában 12-72 órán belül jelentkeznek: hasmenés, láz, hasi fájdalom,
hányinger, hányás, hirtelen kezdődő fejfájás jelzi a betegséget.. A folyamat
jellemzően egy hét alatt lezajlik, és a már említetteken túl különösebb
kezelést nem igényel.
A Salmonella
baktériumtörzsek az állatok és emberek bélrendszerében szaporodnak, így a
legtöbb fertőzést a szennyezett élelmiszer és a mosatlan kéz okozza. A
betegséget akár állatok simogatásával is el lehet kapni, a kórokozót
háziállatok, szárnyasok (pl. kiskacsák, kiscsibék), de hüllők (teknős, kígyó
stb.) is hordozhatják, ezért simogatásuk után érdemes azonnal kezet mosni. Amíg
nyers hússal, tojással dolgozunk, kerüljük a közvetlen érintkezést a
gyerekekkel, illetve ha végeztünk, mindig mossunk kezet, és alaposan tisztítsuk
le a munkafelületet. A hőkezelés megöli a Salmonellát.
Forrás: www.gyogyhir.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése