Egymástól független kutatások úgy találták, hogy a csecsemők azokat az ízeket kedvelik, amelyekkel a magzatvízen keresztül már az anyaméhben is találkoztak.
Már az 1980-as években felismerték, hogy a magzatvíz íze attól függ, milyen ételeket fogyaszt az anya.
Egy évtizedekkel előtti kutatásban a várandós nők egy részének
fokhagyma- másik részének cukortartalmú kapszulát adtak. Az önkéntesek,
akik ezután megszagolták a magzatvizet, pontosan meg tudták állapítani,
melyik kismama kapott fokhagymát. Ez alátámasztotta az orvosok régi
megfigyelését, miszerint szokatlan szaga van a magzatvíznek akkor, ha az
anya közvetlenül szülés előtt fűszeres ételt fogyasztott.
Ízek az anyaméhben
A magzat 10-12 hetes korától kezdi lenyelni a magzatvizet, az
ízérzékelése pedig 21 hetesen alakul ki – tehát jóval azelőtt, hogy
elkezdene enni és inni. Ezek a nagyon korai tapasztalatok pedig
befolyásolhatják, hogy születése után milyen ízeket fog kedvelni – írja
két brit kutató, Emma Beckett és Zoe Yates a World Economic Forum című lapban megjelent tanulmányukban.
Minderre már számos korábbi kutatási eredmény rámutatott. A reggeli rosszulléttel küzdő kismamák igen gyakran sós ételek
rágcsálásával próbálják lenyugtatni a gyomrukat, gyermekeik pedig
gyakran még évekig különös vonzódást mutatnak az ilyen ennivalók iránt.
Állatkísérletek szerint az anyaméhben alkoholnak kitett
patkányok születésük után szívesebben fogyasztanak alkohollal kevert
vizet. Emberek esetében ezt a kísérletet értelemszerűen nem lehet
megismételni, de a megfigyelések alapján még azon kismamák
gyermekei is, akik csak alkalmanként ittak meg néhány pohárral, felnőve
jobban kívánják az alkoholt, és kimutathatóan nagyobb az esélyük a
függőség kialakulására.
Hasonló a helyzet az ánizzsal is, ami a leginkább
megosztó fűszerek egyike: sokan vannak oda érte, míg mások már a szagát
sem bírják. A kutatók itt is 12 kismamának adtak ánizst, 12-nek nem, és
úgy tapasztalták, hogy azok a babák, akik az anyaméhben találkoztak
ezzel az ízvilággal, hat hónaposan nagyobb örömmel fogadták. A répával kapcsolatban ugyanez az eredmény született.
Az anyatej íze is megváltozik
A hatás szoptatás alatt sem szűnik meg. A répa, a kömény, a vanília és a menta íze bizonyíthatóan átmegy az anyatejbe,
a baba pedig mindehhez hozzászokva később nagyobb valószínűséggel fogja
szeretni őket. Érdekes, hogy a banánnal kapcsolatban nem találtak ilyen
összefüggést.
Ausztrál kutatók egyenesen úgy tapasztalták, hogy minél hosszabb ideig
szoptat valaki változatos táplálkozás mellett, annál kevésbé lesz
kétéves korára válogatós a gyermeke.
Mindennek valószínűleg evolúciós okai vannak: a gyermek szervezete azt
az étrendet tartja biztonságosnak, amelyet a szülei követnek. Újabb
érv amellett, hogy lehetetlen egészséges táplálkozásra szoktatni
gyermekünket úgy, hogy mi közben cukron és fehér liszten élünk.
Természetesen az emberi ízlés alakulása összetett folyamat, amelyet
később a neveltetés és a kulturális hagyományok egyaránt alakítanak. Az
alapokat azonban - úgy tűnik - nem lehet elég korán lerakni.
Forrás: https://www.csaladinet.hu - Kercsó Dorottya
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése