2016. február 23., kedd

Fiatal nők az anyák jogairól

Fiatal nők az anyák jogairól
(Mélyinterjús megkérdezése eredményei.)



Mélyinterjú kérdései:
A kérdezett neme:       1. Nő
                                    2. Férfi
18 nővel történ t meg az interjú felvétele.
Teljes családban él:     1.  Igen 
 2. Nem (Egyedül neveli gyermekét)
A megkérdezettek közül 17 teljes családban él, 1 fő egyedül neveli gyermekét.
Gyermekeinek száma:………….fő
A megkérdezettek közül 6 főnek egy gyermeke van, 7 főnek két gyermeke van, 5 főnek pedig három gyermeke van. Az anyák kétharmada a mintában több gyermeket nevel, azaz többségüknél a gyermekvállalási kedv nem áll meg egy gyermek felnevelésénél.




1.Mit tudsz a nők és az anyák jogairól?
A megkérdezett anyuka közül 13 fő úgy gondolja, hogy tisztában van az anyasággal összefüggő jogaival, mindössze 5 fő véli úgy, hogy kevésbé, vagy nem annyira tájékozódott, de nincs olyan aki teljesen tájékozatlan lenne jogaival, lehetőségeivel.
 4fő a munkahelyén kap megfelelő jogi tájékoztatást, 5 fő a férjére támaszkodik teljes bizalommal jogi kérdésekben. 2 fő civil szervezetben, közösségben kap jogi tanácsokat, 1 főnek a védőnő segített, a többiek interneten, újságokban, hivatalokban önállóan és személyesen tájékozódnak anyasági jogaikról.
Többségük igényes, jól tájékozott, nem bízza a véletlenre jogsi érvényesítését.
- Segítségemre volt …. a munkahelyemen. Ő világosított fel, különböző nyomtatványokkal látott el, és segített a férjemnek a kitöltésükben, illetve a megfelelő helyre való eljuttatásában.
- Olvasom a híroldalakat.
- Van babaklubos Magyar Államkincstárban dolgozó anyuka.
- Leginkább az internetről, illetve a férjem segítségével tájékozódok.
- A férjem az, aki igénybe veszi a családi adókedvezményt, aki jobban ért ezekhez a dolgokhoz pénzügyi téren, de ezt együtt is meg szoktuk beszélni. Nyilván, amikor a gyerekek születtek, utána olvastam, hogy mi az, amiket igénybe vehetek.
- Mindennek utánanéztem mindig, pontosan azért, mert olyan vagyok, aki nem szereti bent hagyni a lehetőségeket.
- Utána olvastam, hogy miket vehetek igénybe, felhívom a központot, addig csörgetem a pesti irodákat, amíg fel nem veszik, és akkor így előbb-utóbb kiderül az igazság.
- Igazából csak annak járnak bizonyos juttatások, akik utána is néznek, mert alapból nem kapják meg. Érdemes képben lenni és folyamatosan tájékozódni mindig az újabb lehetőségekről, mert mindig vannak újabb lehetőségek.
- A munkahelyemen nagyon jól tájékoztattak.
- A védőnő is adott erről tájékoztatást, én is utánanéztem az interneten a férjemmel együtt.
- A munkahelyemről is kaptam támogatást Úgy gondolom, hogy aki nyitott szemmel jár és tudatosan él, annak fontos, hogy tisztában legyen nemcsak a nők jogaival, hanem az emberi jogokkal és minden egyes szabállyal, törvénnyel, ami meghatározza a társadalmat.
- A párom vállalkozásának van egy könyvelője, aki az ilyesminek mindig utánanéz, és naprakészen tudja.
- A férjem szívesen néz utána, szívesen intézi,
- Most gyesen vagyok, és gyes mellett tanítok óraadóként. Most fogok majd utánanézni, hogy a főállású anyaság mellett mit lehet csinálni, mert az is lehet, hogy főállású anyaként lennék szívesen óraadó.
- Mindig az aktuális juttatást tudom, a többinek pedig utánanézek.
- Próbálok tájékozódni a netről, a kormányablak még, ami nagyon jó találmány. Be lehet oda menni, és személyre szabott tanácsot tudnak adni.
- Rengeteg papírt, nyomtatványt kellett beadni a kicsi születésekor, ezeknek én jártam utána. Az interneten nézelődtem, és az iskolában is sokat segítenek, a munkahelyemen.
- Például a családi adókedvezménynek a férjem nézett utána, hogy mi a legoptimálisabb a családunknak.
- Erőteljesen megnyirbálták a dolgozó anyák jogait. Néhány dologban kedvező a változás, például, hogy 4-6 órában is vissza lehet menni dolgozni, de sokszor ez nem megvalósítható, sajnos az én munkakörömben sem.
- Bekerültem a Gyerecsak Egyesület által szervezett jogi tanácsadó csoportba, majd itt megismerem.
- A gyermekvárás bürokratikus oldala nagyon távol áll tőlem, de hát az ember belekényszerül. Most is, ha bármit látok az interneten, rögtön elolvasom, megbeszéljük a nővéremmel mit és hogyan kell intézni. Persze tudtam, hogy létezik GYED és GYES, viszont utána kellett járnom, hogy mi a különbség, melyiket meddig és hogyan kapom, mire kapom, mekkora összeget. Ezekről nem tudtam, mert miért is foglalkoznék vele, ha nem érintett nap, mint nap.
- Szerencsés vagyok, mert az egyetemen sikerült felvértezni magam egy alaptudással, így előnyösebb helyzetben vagyok.
- Nem sikerült szépen elválnom, a mai eszemmel inkább mediátor segítségét kértem volna a nagyon rámenős ügyvéd helyett, Munkával kapcsolatban még egyelőre nem ért ilyen megkülönböztetés vagy olyan dolog, ami miatt mennem kellett volna munkaügyi jogászhoz, vagy bármi segítséget kérni.




2.Mi a legnagyobb kihívás, amivel nőként, illetve anyaként szembe kellett néznie?
A megkérdezett fiatal édesanyák közül egyetlen 1 van, aki úgy véli, tudatosan, előre felkészült az anyai szerepre, de kihívások, váratlan, megoldásra váró helyzetek őt is érik. 1 fő van, aki már nőként is nehezen kezelte az őt érő kihívásokat. 11 fő kifejezetten az anyaszereppel, anyasággal kapcsolatban érzi úgy, hogy fel kell nőnie a különböző élethelyzetekhez, kihívásokhoz. 4 főnek komoly gondot okoz az idő beosztása, a gyermek és a gyermek melletti prioritások érvényesítése.
Felmerül többeknél a munkahely elvesztésétől vagy a munkahelyen való megfeleléstől való félelem gondolata is, de erősen az anyai szerep mély és nagyon tudatos, modell értékű átélése mellett. A megkérdezettek valamennyien életük nagy élményeként tartják nyilván saját anyai szerepvállalásukat és irigylik a régi idők nagy-, többgenerációs családjait, ahol könnyebb volt ezt a felmenőktől elsajátítani.
-  Nehéz azzal szembesülni, hogy manapság már nincs meg a családoknak az a közössége
- Úgy érzem, szülőként nekem kell megoldanom, hogy összetartson a család.
- A másik probléma, hogy izoláltan élnek egymás mellett az anyák.
- Mindig is úgy gondoltam, hogy jó lenne egy olyan közösség, ahol a nap nagy részét együtt tölthetnénk, fizikai közelségben. Ez mind az anyának, mind a gyermeknek jó.
- Néha főzhetnénk együtt, vagy eljárhatnánk segíteni egymásnak, vigyázni egymás gyerekeire.
- Az, hogy a saját életednél valaki fontosabb, hogy valakit magad elé helyezel, szóval valaki sokkal fontosabb lesz számodra, mint te vagy.
- Nagyon nehéz feladat, megtalálni az egyensúlyt a jó anyaság, a szuper anyaság és aközött, hogy feleség is vagy, hogy barátnő is vagy, barát is vagy.
- Nehéz, hogy mind a két gyereknek az igényei ki legyenek elégítve, és apáé is, illetve a sajátomat is bele tudjam passzírozni egy napba, vagy másfélbe.
- Újra kellett úgymond értelmezni a nő fogalmát szülés után.
- Nem cserélném el semmivel, csodálatos dolog, de egyben a legnehezebb dolog is, amivel eddig találkoztam. A legnagyobb kihívás.
-A legnagyobb kihívás az volt, amikor megérkezett a második gyerek is. 
- Az is, hogy feleségként helytállni, hogy a férjemet támogassam a terveiben, vagy akár be tudjak neki segíteni a munkájában, ha külföldre megy, tehát, hogy a feladatokat át tudjam vállalni. Ez elég nehéz, de ugyanakkor szeretem, ha pörgés van körülöttem és van mit csinálni.
- Kiteljesedtem a gyerekek születése előtt, és egy jó pár évet dolgoztam, és nem éltem meg nehézségként azt, hogy jó pár évig otthon kell lenni a gyerekekkel, hanem tényleg jólesett. Úgy éreztem, hogy felkészültem az anyai szerepre
- Fel kellett nőnöm ehhez a szerephez.
- Számomra a legnagyobb kihívás az Idő, mint fogalom.
- Kihívás számomra az, hogy hogyan tudnám megvédeni a gyermekeimet a szomorúságtól az esetleges fájdalmaktól
- Gyakran mondom a kislányomnak, hogy mi soha-soha nem adjuk fel, s már ő elsajátította ezt a hozzáállást
- Nőként talán azt megélni, amit az első év magával hoz. A slamposság, az egész napom egy merő szoptatás, nincs különbség éjszaka és nappal között. A folyamatos mókuskerék, amiből nem tudok kimászni.
- Minden szerepváltás nehéz, nekem különösen. Azt gondolom, hogy az összes szerepem közül az anyaszerep a legnehezebb. Ezt volt a legnehezebb megélni, hogy én, mint anya, hogyan csináljam jól.
- Nem volt átmenet.
- Most még nem járok dolgozni, de majd ha beindul a mókuskerék, ezt a hármat - anyaság, munka, háztartás - nem tudom, hogy fogom tudni összeegyeztetni.
- Elég fárasztó, hogy az ember megfeleljen a munkahelyen, nőként is maradjon talpon, háziasszonyként is, hát anyaként meg szerintem a legnehezebb.
- A fáradtság, az időhiány sokszor nagy gond. Nem is az a baj, hogy meg kell ezeket a dolgokat csinálni, hanem, hogy nem negyvennyolc óra egy nap.
-  Kevesebb idő jut egymásra, magamat pedig már nem is említem. Azt szoktam mondani, hogy néha hiányzom magamnak. Nyilván ez ezzel jár, de az idő a legnagyobb kihívás, vagyis az időbeosztás.
- Nekem a legnagyobb kihívás, hogy saját magamra is legyen valamennyi idő, ami most gyakorlatilag lehetetlen, de azért küzdök folyamatosan. Az idő a legnagyobb kihívás.
- Ami még nem egyszerű, hogy mind a két gyermekemre maximálisan oda tudjak figyelni.
- Ami most kihívás, az az, hogy nem tudom, hogy kellene Viktorral megbeszélni, hogy ne csapkodja az ajtókat, de egyébként nem tartom kihívásnak az anyaságot.
- Anyaként sokszor az idővel küzdök, az mindig kevésnek tűnik. Valahogy még mindig nem sikerül úgy beosztanom az időmet, hogy mindenre jusson.
- A betegség a gyereknél: „Az egy dolog, hogy valami rémisztően hangzik, de attól az még nem életveszélyes.”
- Az anyai szerepet - ami szerintem egy hihetetlenül nagy élmény és csodás szerep -, sajnos a mai világban nem ismerik el olyan mértékben, mint ahogyan kellene.
- Amit eddig hiányoltam és ti meg tudtátok valósítani, az érdekvédelmi szervezet. Igen is képviselni kell az anyák jogait, megismertetni őket, hogy milyen lehetőségeik vannak.
- Anyaként, és nőként is akár, a munkám is, meg a család egyeztetése.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fiatal nők az anyák jogairól

Fiatal nők az anyák jogairól
(Mélyinterjús megkérdezése eredményei.)



Mélyinterjú kérdései:
A kérdezett neme:       1. Nő
                                    2. Férfi
18 nővel történ t meg az interjú felvétele.
Teljes családban él:     1.  Igen 
 2. Nem (Egyedül neveli gyermekét)
A megkérdezettek közül 17 teljes családban él, 1 fő egyedül neveli gyermekét.
Gyermekeinek száma:………….fő
A megkérdezettek közül 6 főnek egy gyermeke van, 7 főnek két gyermeke van, 5 főnek pedig három gyermeke van. Az anyák kétharmada a mintában több gyermeket nevel, azaz többségüknél a gyermekvállalási kedv nem áll meg egy gyermek felnevelésénél.




1.Mit tudsz a nők és az anyák jogairól?
A megkérdezett anyuka közül 13 fő úgy gondolja, hogy tisztában van az anyasággal összefüggő jogaival, mindössze 5 fő véli úgy, hogy kevésbé, vagy nem annyira tájékozódott, de nincs olyan aki teljesen tájékozatlan lenne jogaival, lehetőségeivel.
 4fő a munkahelyén kap megfelelő jogi tájékoztatást, 5 fő a férjére támaszkodik teljes bizalommal jogi kérdésekben. 2 fő civil szervezetben, közösségben kap jogi tanácsokat, 1 főnek a védőnő segített, a többiek interneten, újságokban, hivatalokban önállóan és személyesen tájékozódnak anyasági jogaikról.
Többségük igényes, jól tájékozott, nem bízza a véletlenre jogsi érvényesítését.
- Segítségemre volt …. a munkahelyemen. Ő világosított fel, különböző nyomtatványokkal látott el, és segített a férjemnek a kitöltésükben, illetve a megfelelő helyre való eljuttatásában.
- Olvasom a híroldalakat.
- Van babaklubos Magyar Államkincstárban dolgozó anyuka.
- Leginkább az internetről, illetve a férjem segítségével tájékozódok.
- A férjem az, aki igénybe veszi a családi adókedvezményt, aki jobban ért ezekhez a dolgokhoz pénzügyi téren, de ezt együtt is meg szoktuk beszélni. Nyilván, amikor a gyerekek születtek, utána olvastam, hogy mi az, amiket igénybe vehetek.
- Mindennek utánanéztem mindig, pontosan azért, mert olyan vagyok, aki nem szereti bent hagyni a lehetőségeket.
- Utána olvastam, hogy miket vehetek igénybe, felhívom a központot, addig csörgetem a pesti irodákat, amíg fel nem veszik, és akkor így előbb-utóbb kiderül az igazság.
- Igazából csak annak járnak bizonyos juttatások, akik utána is néznek, mert alapból nem kapják meg. Érdemes képben lenni és folyamatosan tájékozódni mindig az újabb lehetőségekről, mert mindig vannak újabb lehetőségek.
- A munkahelyemen nagyon jól tájékoztattak.
- A védőnő is adott erről tájékoztatást, én is utánanéztem az interneten a férjemmel együtt.
- A munkahelyemről is kaptam támogatást Úgy gondolom, hogy aki nyitott szemmel jár és tudatosan él, annak fontos, hogy tisztában legyen nemcsak a nők jogaival, hanem az emberi jogokkal és minden egyes szabállyal, törvénnyel, ami meghatározza a társadalmat.
- A párom vállalkozásának van egy könyvelője, aki az ilyesminek mindig utánanéz, és naprakészen tudja.
- A férjem szívesen néz utána, szívesen intézi,
- Most gyesen vagyok, és gyes mellett tanítok óraadóként. Most fogok majd utánanézni, hogy a főállású anyaság mellett mit lehet csinálni, mert az is lehet, hogy főállású anyaként lennék szívesen óraadó.
- Mindig az aktuális juttatást tudom, a többinek pedig utánanézek.
- Próbálok tájékozódni a netről, a kormányablak még, ami nagyon jó találmány. Be lehet oda menni, és személyre szabott tanácsot tudnak adni.
- Rengeteg papírt, nyomtatványt kellett beadni a kicsi születésekor, ezeknek én jártam utána. Az interneten nézelődtem, és az iskolában is sokat segítenek, a munkahelyemen.
- Például a családi adókedvezménynek a férjem nézett utána, hogy mi a legoptimálisabb a családunknak.
- Erőteljesen megnyirbálták a dolgozó anyák jogait. Néhány dologban kedvező a változás, például, hogy 4-6 órában is vissza lehet menni dolgozni, de sokszor ez nem megvalósítható, sajnos az én munkakörömben sem.
- Bekerültem a Gyerecsak Egyesület által szervezett jogi tanácsadó csoportba, majd itt megismerem.
- A gyermekvárás bürokratikus oldala nagyon távol áll tőlem, de hát az ember belekényszerül. Most is, ha bármit látok az interneten, rögtön elolvasom, megbeszéljük a nővéremmel mit és hogyan kell intézni. Persze tudtam, hogy létezik GYED és GYES, viszont utána kellett járnom, hogy mi a különbség, melyiket meddig és hogyan kapom, mire kapom, mekkora összeget. Ezekről nem tudtam, mert miért is foglalkoznék vele, ha nem érintett nap, mint nap.
- Szerencsés vagyok, mert az egyetemen sikerült felvértezni magam egy alaptudással, így előnyösebb helyzetben vagyok.
- Nem sikerült szépen elválnom, a mai eszemmel inkább mediátor segítségét kértem volna a nagyon rámenős ügyvéd helyett, Munkával kapcsolatban még egyelőre nem ért ilyen megkülönböztetés vagy olyan dolog, ami miatt mennem kellett volna munkaügyi jogászhoz, vagy bármi segítséget kérni.




2.Mi a legnagyobb kihívás, amivel nőként, illetve anyaként szembe kellett néznie?
A megkérdezett fiatal édesanyák közül egyetlen 1 van, aki úgy véli, tudatosan, előre felkészült az anyai szerepre, de kihívások, váratlan, megoldásra váró helyzetek őt is érik. 1 fő van, aki már nőként is nehezen kezelte az őt érő kihívásokat. 11 fő kifejezetten az anyaszereppel, anyasággal kapcsolatban érzi úgy, hogy fel kell nőnie a különböző élethelyzetekhez, kihívásokhoz. 4 főnek komoly gondot okoz az idő beosztása, a gyermek és a gyermek melletti prioritások érvényesítése.
Felmerül többeknél a munkahely elvesztésétől vagy a munkahelyen való megfeleléstől való félelem gondolata is, de erősen az anyai szerep mély és nagyon tudatos, modell értékű átélése mellett. A megkérdezettek valamennyien életük nagy élményeként tartják nyilván saját anyai szerepvállalásukat és irigylik a régi idők nagy-, többgenerációs családjait, ahol könnyebb volt ezt a felmenőktől elsajátítani.
-  Nehéz azzal szembesülni, hogy manapság már nincs meg a családoknak az a közössége
- Úgy érzem, szülőként nekem kell megoldanom, hogy összetartson a család.
- A másik probléma, hogy izoláltan élnek egymás mellett az anyák.
- Mindig is úgy gondoltam, hogy jó lenne egy olyan közösség, ahol a nap nagy részét együtt tölthetnénk, fizikai közelségben. Ez mind az anyának, mind a gyermeknek jó.
- Néha főzhetnénk együtt, vagy eljárhatnánk segíteni egymásnak, vigyázni egymás gyerekeire.
- Az, hogy a saját életednél valaki fontosabb, hogy valakit magad elé helyezel, szóval valaki sokkal fontosabb lesz számodra, mint te vagy.
- Nagyon nehéz feladat, megtalálni az egyensúlyt a jó anyaság, a szuper anyaság és aközött, hogy feleség is vagy, hogy barátnő is vagy, barát is vagy.
- Nehéz, hogy mind a két gyereknek az igényei ki legyenek elégítve, és apáé is, illetve a sajátomat is bele tudjam passzírozni egy napba, vagy másfélbe.
- Újra kellett úgymond értelmezni a nő fogalmát szülés után.
- Nem cserélném el semmivel, csodálatos dolog, de egyben a legnehezebb dolog is, amivel eddig találkoztam. A legnagyobb kihívás.
-A legnagyobb kihívás az volt, amikor megérkezett a második gyerek is. 
- Az is, hogy feleségként helytállni, hogy a férjemet támogassam a terveiben, vagy akár be tudjak neki segíteni a munkájában, ha külföldre megy, tehát, hogy a feladatokat át tudjam vállalni. Ez elég nehéz, de ugyanakkor szeretem, ha pörgés van körülöttem és van mit csinálni.
- Kiteljesedtem a gyerekek születése előtt, és egy jó pár évet dolgoztam, és nem éltem meg nehézségként azt, hogy jó pár évig otthon kell lenni a gyerekekkel, hanem tényleg jólesett. Úgy éreztem, hogy felkészültem az anyai szerepre
- Fel kellett nőnöm ehhez a szerephez.
- Számomra a legnagyobb kihívás az Idő, mint fogalom.
- Kihívás számomra az, hogy hogyan tudnám megvédeni a gyermekeimet a szomorúságtól az esetleges fájdalmaktól
- Gyakran mondom a kislányomnak, hogy mi soha-soha nem adjuk fel, s már ő elsajátította ezt a hozzáállást
- Nőként talán azt megélni, amit az első év magával hoz. A slamposság, az egész napom egy merő szoptatás, nincs különbség éjszaka és nappal között. A folyamatos mókuskerék, amiből nem tudok kimászni.
- Minden szerepváltás nehéz, nekem különösen. Azt gondolom, hogy az összes szerepem közül az anyaszerep a legnehezebb. Ezt volt a legnehezebb megélni, hogy én, mint anya, hogyan csináljam jól.
- Nem volt átmenet.
- Most még nem járok dolgozni, de majd ha beindul a mókuskerék, ezt a hármat - anyaság, munka, háztartás - nem tudom, hogy fogom tudni összeegyeztetni.
- Elég fárasztó, hogy az ember megfeleljen a munkahelyen, nőként is maradjon talpon, háziasszonyként is, hát anyaként meg szerintem a legnehezebb.
- A fáradtság, az időhiány sokszor nagy gond. Nem is az a baj, hogy meg kell ezeket a dolgokat csinálni, hanem, hogy nem negyvennyolc óra egy nap.
-  Kevesebb idő jut egymásra, magamat pedig már nem is említem. Azt szoktam mondani, hogy néha hiányzom magamnak. Nyilván ez ezzel jár, de az idő a legnagyobb kihívás, vagyis az időbeosztás.
- Nekem a legnagyobb kihívás, hogy saját magamra is legyen valamennyi idő, ami most gyakorlatilag lehetetlen, de azért küzdök folyamatosan. Az idő a legnagyobb kihívás.
- Ami még nem egyszerű, hogy mind a két gyermekemre maximálisan oda tudjak figyelni.
- Ami most kihívás, az az, hogy nem tudom, hogy kellene Viktorral megbeszélni, hogy ne csapkodja az ajtókat, de egyébként nem tartom kihívásnak az anyaságot.
- Anyaként sokszor az idővel küzdök, az mindig kevésnek tűnik. Valahogy még mindig nem sikerül úgy beosztanom az időmet, hogy mindenre jusson.
- A betegség a gyereknél: „Az egy dolog, hogy valami rémisztően hangzik, de attól az még nem életveszélyes.”
- Az anyai szerepet - ami szerintem egy hihetetlenül nagy élmény és csodás szerep -, sajnos a mai világban nem ismerik el olyan mértékben, mint ahogyan kellene.
- Amit eddig hiányoltam és ti meg tudtátok valósítani, az érdekvédelmi szervezet. Igen is képviselni kell az anyák jogait, megismertetni őket, hogy milyen lehetőségeik vannak.
- Anyaként, és nőként is akár, a munkám is, meg a család egyeztetése.