2016. augusztus 1., hétfő

Kossuth rádió Vendég a háznál műsora 2016. április 28. A Kossuth rádió műsora gyerekekről felnőtteknek


-          A Baba-Mama Klubok első országos találkozóján beszélgetünk ennek a rendezvénynek a megálmodójával, Pölöskei Judit védőnővel. Hogyan jött ez az ötlet, hogy jó lenne összehozni az ország különböző pontjain dolgozó, illetve működő klubokat?
Talán azzal kezdeném, hogy ebben az évben én is ünneppel készülök, tizenöt éves a Baba-mama Kör Kispesten és sok mindent megéltünk, átéltünk együtt az édesanyákkal.  Védőnőként is nagyon fontosnak tartom, hogy legyen a környezetünkben közösség, ahova elmehetünk, ahol kérdezhetünk, ahol bizalommal vagyunk egymással. Úgy gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha összehozhatnánk egy olyan találkozót, ahol akár egymás eredményeit, egymás tudásait átadhatnánk  egymásnak. Gyarapodnánk tudásban, szemléletben, élményben, hogy jó ezt csinálni. Szükség van rá, az emberek vágynak arra, hogy közösségben éljenek. Lakótelepen vagyok védőnő, nekem nagy indíttatás volt ez, hogy jöjjön létre egy klub, ahol védőnőként, anyaként, nagymamaként szerepet tudok vállalni. Így tizenöt év után is azt tudom mondani, hogy újrakezdeném, mert megérte, mert a védőnői hivatásomba is felemelt. Megmutatja más arculatát egy családnak, szeretnek. Jó közösségben élni, jó vinni a pogácsánkat, amit otthonról kaptunk, ami a hagyományokhoz, a szeretethez kötődik. Úgyhogy nagyon hálás vagyok azért, hogy a mai napig ennek a klubnak az élén vagyok és talán tettem valamit a közösség érdekébe.
-          Van olyan pillanat, ami még most is felidéződik Önben?
Sok pillanat idéződött fel bennem,. Az egyik ilyen, hogy június közepén szoktunk egy utolsó találkozót, évzáró jelleggel tartani kinn a szabadban, mi Kispesten a plébánia kertjében. Ott egyik alkalommal egy rajzpályázatot is meghirdettünk egymás között, akik ott jelenlévők, hogy készítsenek az ott jelenlévő családok egy rajzot, hogy mi a véleményük a babakörről. Közben már jött volna egy másik program- ugye a családok szépen ott ültek apástól, anyukástól, gyerekestől- és jött volna egy kosárlabda verseny, ahol nem lehetett felállítani az apukát, mert színezett, mert egyszerűen annyira élvezte, hogy ő most rajzol, hogy meg kellett várnunk, amíg befejezi.
-          Gesztes Olympia a Három királyfi Három királylány Mozgalom munkatársa a Baba-mama Körök Országos Találkozójának projektfelelőse.
Jó volt látni a sok csillogó arcot, jó volt, hogy itt is olyan Baba-mama-papás klub hangulat volt. Azt gondolom, hogy olyan témákról volt szó, amely mindnyájunkat érint. Egyrészt ez a ne adjuk föl, építsünk a belső energiáinkra. Az apák szerepéről is szó volt. Kapunk olyan visszajelzést, hogy egyre több apuka tartja fontosnak, hogy ő is részt vegyen a gyereke nevelésében.
-          Erre a találkozóra az ország különböző szegleteiből jöttek össze.
Szerencsés vagyok, mert én már korábban is járhattam az országot. Tudtam, hogy ezek a klubok működnek, mondhatom, hogy részben barátokat hívtam meg. íPéldául tudtam azt, hogy Nyíregyházán van egy jó klub. Szegeden csináltunk már egy regionális találkozót, onnét is jó néhány arc volt, aki azt mondta, hogy én jövök, és de jó, hogy nem csak regionálisan, hanem országosan is találkozhatunk. A fotó pályázat kapcsán is láttuk azt, hogy van, aki nem tudott most eljönni, de hogy érdekli ez a téma. Nagyon jó érzés.
-          Perényné Varga Kata, a Csimpangó Babahordozó Klub képviseletében érkezett. Ez egy szegedi klub?
Igen, igen.
-          Kisbabát hordoz éppen a szíve felett, mennyi idős?
Ő most három hetes.
-          Kisfiú vagy kislány?
Kislány.
-          Hogy hívják?
Ilona
-          Mi az, ami három hét után ide hozta a klubtársakhoz?
Kaptunk egy meghívót, én tudtam eljönni, hogy a klubot képviseljem. Nagy igény van itt is az anyák részéről, hogy társaságba járjanak, tehát szükségük van erre a hálóra, védőhálóra, hogy az anyatársak körében legyenek, tőlük nyerjenek megerősítést. Illetve kimozdulás is, mert azért itt úgymond nagyon be vannak zárva az anyák. A gyerekeknek is fontos szociális élmény, mielőtt közösségbe kerülnének. És hát főleg ez, hogy az anyák segítenek az anyáknak.
-          Mi az, amiben őket meg kell erősíteni?
Egyáltalán az anyaság, dolog, ebben a mostani társadalomban nehéz ellesni a többi anyatárstól, már nem annyira ebbe szocializálódunk. Tehát az iskolában nem ilyen órák vannak, hogy hogyan szoptassunk. Ezeket eredményesen más anyáktól lehet ellesni, ha ez a családban nem tudott megtörténni, mert nem a nagycsaládos modell van. Meg egyáltalán megerősíteni egymást, hogy jól csináljuk.
-          Melyek azok a kétségek, amik felmerülnek ilyenkor?
Első gyermekeseknél, ha saját magamra visszaemlékszem, akkor izomlázam lett attól, hogy olyan görcsösen fogtam a babát. Az elején a szoptatásra emlékszem, hogy megküzdöttünk. Meg egyáltalán. Rengeteg információ bombázza az embert, főleg a mai világban, internet, ahol minden megtalálható, meg annak az ellenkezője is.
-          És könnyű kétségbe is esni?
Az rendkívül könnyű, főleg ha nem áll az ember mellett valaki, aki visszatükrözi azt, hogy jól van, semmi baj, menni fog, nyugalom.
-          Készülnek arra is ilyenkor, hogy voltaképpen ez egy nagyon nehéz időszak fizikai szempontból is?
 Ó hát persze, igen, azért nem pottyan ki a gyermek csak úgy! A gyermekágyas időszakban nagyon sokan egyedül maradnak, akkor, amikor még fizikailag is elég megterhelő nekik minden. Nincs kiépített segítség. Régen talán több volt, mint manapság. Túl hamar, túlságosan egyedül maradnak az anyák, hacsak nincs körülöttük olyan háló, vagy komatálazás.
-          Tulajdonképpen a családot egy kicsit pótolhatja, ha nem is helyettesíti egy ilyen klub találkozó?
Igen, a személyes találkozót nem pótolja. Rengeteg segítséget tudunk egymástól kapni, össze tudunk egymásért fogni, mert akinek nem áll a háta mögött a család, akkor azok tudnak jelentős segítséget kapni a társaktól.
-          Itt egy nagyobb baba is szaladgált az előbb ön körül.
Igen, ők már a hetes és nyolcas számú versenyzők, úgyhogy most őrá koncentrálunk, egyszerre egy gyereket szoktunk megtervezni.
-          Azt gondolom elhatározás volt, hogy nagycsalád lesz.
Arra már nem emlékszem, mi volt az eredeti elhatározás, de hogy igen, evés közben jött meg az étvágy, vagy én nem tudom…
-          A szegedi találkozó a Szegedi Mami weboldal szerkesztője szervezte meg. Mit tud ez a weboldal?
Egy online információs weboldal. Ide gyűjtjük valamennyi témát, ami minket érdekel, például a baba-mama klubok is megtalálhatók a weboldalon, de programajánlóval. Iskolák, óvodák, családi napközik egy helyen. Minden olyan hasznos hír, információ, ami megjelenik Magyarországon, vagy megyei szinten, ezek felkerülnek az oldalra. Közel ötezer a regisztrált felhasználóinknak a száma,  akik hírlevelet kapnak tőlünk és olvassák.  Facebook csoportunk is már ezerötszáz főben mérhető. Látogatottságban is, most már azt mondhatom, hogy napi ezer látogatóval lehet számolni.
-          Gondolom az ország minden tájáról..
Nem, nem, ez kimondottan csak Csongrád megye
-          Mi indította arra, hogy ebben a munkában részt vegyen?
Van egy ötéves kisfiam. Amikor hat hónapos volt, akkor én azt láttam, hogy nagyon sok információhoz nem jutok. Pont egy téli baba volt, meg is betegedett, nem nagyon tudtam kimozdulni a lakásból és azt tapasztaltam, hogy valahonnan az információt jó lenne begyűjteni, de nem találtam egy olyan oldalt, ahol kimondottan helyi lenne, mert nagyon sok babás-mamás weboldal van, de azok országosak. Helyi információkat nem gyűjtik, igazából ez volt, amiért négy és fél évvel ezelőtt belevágtam. Szerettem volna egy olyan rendszerhez csatlakozni, ahol támogatás van a részemre is, tehát nem egyedül kell mindent összegyűjtenem, kitapasztalnom, ezért kezdtem el igazából a szerkesztését, próbáltam minél több információt felrakni, ami minket érdekel. A kismama kortól egészen odáig, hogy mondjuk középiskolát is kell majd választaniuk. Ha ki akarunk mozdulni a családdal, akkor egy program fent legyen. Most már elmondhatom azt, hogy egy hétvégén ott szoktunk mi is ülni a férjemmel, hogy a 20 program közül, ami fent van, mire menjünk el a családdal. Olyan sok programot össze lehet gyűjteni Szeged és környékén.
-          Mik azok az értékek, mik azok a tudnivalók, amiket akár generációról generációra örökít egy család. A gyermek várással vagy vállalással, neveléssel  kapcsolatban? Most éppen az Internet segítségével jut el a szülőkhöz?
Azért nagyon sokat változott szerintem , mondjuk, ha megkérdezzük a mi szüleinket akár a babavárás kapcsán. Pont ezért szeretem az online világot, mert ott azok az aktualitások, amik például változnak,  azok itt meg tudnak jelenni. Vannak értékek, amik régen is megvoltak és vannak olyanok is, amelyek megújultak. Gondolok itt például a szoptatással kapcsolatos, vagy apukás szülésre vagy most már a dúlával való szülésre. Azt gondolom, hogy ezek fokozatosan épültek ki, most meg már teljesen természetesek. Tehát ha megkérdezzük a szüleinket, 30 évvel ezelőtt nem voltak apás szülések még Magyarországon. Tehát vannak azért értékek, amik változnak, de az online világban ez nagyon gyorsan meg tudjuk jeleníteni és nagyon hirtelen el lehet juttatni az információt sok ember felé.
-          Ön éppen babát vár. Mikor érkezik?
Az nem tudom. Most már azért csak pár hét van nekem is hátra a második gyerkőc előtt. Ez megint egy új dolog lesz. Egy kicsit kiszakadtam ebből, már bementem az óvodás, kicsit iskolás korszakba, úgyhogy kezdem most elölről megint és próbálom az oldalamra is felrakni a babás-mamás információkat.
-          Azért az Internetes oldalakat az apukák is olvashatják…
Így van. Nekem is nagyon sok apuka van, aki regisztrált, olvas, vagy éppen felhívnak vagy emailt küldenek. Az apák bekapcsolódnak a gyerek vállalásnak minden egyes fázisába.
-          A budapesti országos találkozóra Szép Magyar Ágnes Budakalászról érkezett.
Egy éve működik a klub, amit vezetek. Csörgő és fakanál klub a neve Négy gyermekem van. 5 éves volt a legkisebb. Elhelyezkedni nem nagyon tudok, mert speciális igényeim vannak, amit a munkaerő piac nem feltétlen tolerál, tehát még otthon vagyok velük. Ez pont kapóra jött, mert egy hasznos és értelmes tevékenységet folytathatok, még ha önkéntesen is, de mégis hasznosan tudom tölteni az időt. Az egyik jellegzetességünk talán, az, hogy a klub főleg az anyukáknak szól, de természetesen nem feledkezünk meg a babákról sem. Olyan programokat próbálok választani, ami az anyukáknak segíthet a hétköznapokban, a háztartás vezetésében, sütés-főzésben, dekorálásban stb. A másik, hogy pót nagyik járnak a klubba.  3, 5 pót nagyink van, akik közül 2-3 szokott eljönni egy héten, és ha igény van rá, és a gyerekek együttműködőek, akkor foglalkoznak a gyerekekkel, amíg az anyukák tudnak egymással beszélgetni, vagy részt venni abban a tevékenységben, ami azon a héten csinálunk.
-          Hány anyukát fognak össze?
Összesen olyan 30 anyuka van, aki megfordul nálunk, alkalmanként olyan 5-15 között változik a létszám. Voltunk már 17- en is.
-          Miben látja a lényegét egy év alatt ennek a közösségnek, ennek a működésnek?
A legfontosabb dolog az, hogy idegenek jönnek a klubba, és ismerősként, barátként távoznak onnan.




-          Nyíregyházáról is érkeztek az országos találkozóra. Az önök klubjának mi a sajátossága?

Horváth Áncsán Noémi vagyok. A mi klubunknak az a sajátossága, hogy ez egy kötődő nevelést valló, szoptatás párti közösség, és e mellett hordozással is foglalkozunk. A klubunkba járó anyukák, ha még azelőtt nem ismerték a hordozást, akkor mi állunk a rendelkezésükre. Rengeteg hordozó eszközt próbálhatnak ki, és kölcsönözhetnek. Ezen kívül minden alkalommal tanácsadást is biztosítunk a számukra. Péntekenként hasznos, érdekes témákkal várjuk az anyukákat és a gyermekeket. Amíg az anyukák a témában elmélyülnek, addig a gyerekeknek játszó sarok van kialakítva. Ezen kívül most újdonság a klub életében az, hogy ölbeli játékokat játszunk velük. Tehát megalakult a Manó Torna. Ezen kívül még újdonság a klub életében, hogy hordozós anyukák korábban megalapították a SzamBaba formációt, ami egy latin zenére táncolva szórakoztatjuk magunkat és a gyermekeinket is egyaránt. A következő fellépésünk az pont anyák napján lesz, május elsején, amikor is a Nyíregyházi Múzeumfaluban fogunk fellépni.



-          A gyerekekkel együtt csinálják a SzamBabát?

SzamBaba, mivel a baba is ott van az anyukán,vagy előre, vagy hátra felkötve és igen, erre  a latin kellemes zenére táncolunk. És nyilván táncolás közben a gyerekeket a zene lecsitítja, gyakran el is alszanak a tánc végére.  Nagyon jól összehozza a babát és a mamát, ez is egy nagyon jó kapcsolatteremtő.




-          Önnek mióta van az életében ez a klub?

2014 tavaszán találtam rá erre a klubra. Karcagról költöztünk el a családdal, és még kismama voltam, mikor rájöttem arra, hogy nekem szükségem lesz majd szülés után egy közösségre, ahova vihetem a nagyobb és kisebb gyermekemet is. Ekkor találtam ré erre a hordozós klubra, és akkor itt ki is próbáltam a hordozó eszközöket, és nagyon beleszerettem. Azóta már én is hordozási tanácsadóként dolgozom, és tényleg csak a pozitívumait tudom mondani.



-          Önöknél hány anyuka van?

Mindig változik. Általában olyan 20-an szoktunk összegyűlni, de facebookon ezren felül is van kapcsolatunk. Egy nagyobb megmozdulásra, mint például a kora őszi hordozós héten negyven - ötven család is látogatja a rendezvényeinket.
/A Nyíregyházi Babaklub jelenleg a Geduly H. utca 15/B. alatt működik, már akár naponta is elérhető./






-          Csányi Anita az Erdőkertesi Baba - Mama klubnak az egyik vezetője.
Egy helyi védő nénivel élesztettük újjá a klubunkat, tavaly januárban, és most heti szinten 10-12 anyukával tartjuk nagyon szorosan a kapcsolatot, személyesen, külön facebook csoportban pedig több mint 130 helyi anyuka van már bent a virtuális térben.
-          Ön miért állt az élére?
Kényszerűségből, mert az első kisfiam születése után nem volt közösség, ahova becsatlakozhattam volna, és kapóra jött egy hirdetés a helyi újságban, ahol önkéntes agilis anyukát kerestek, és jelentkeztem rá.
-          Ki kereste?
A helyi faluház vezetője. Teljes támogatásáról biztosít minket, ő adja a helyszínt és minden ügyes bajos dolgunkban segít. 
-          Önöknek miért fontos ez?
Abszolút közösségépítő ereje van. Azt látjuk, hogy a faluba betelepült kiscsaládos friss anyukáknak kell a kapaszkodó, kell az együttlét. Az a heti 2 óra, amit közösen töltünk nagyon fontos. Mindenkinek. És a gyerekeknek is természetesen, mert jó úgy végig menni az utcán,hogy ismerősök köszönnek az utca másik oldaláról.
-          Tehát frissen kiköltözött családokról van szó, akiknek ott nincs családtagjuk, ismeretségük?
Így van. Abszolút várost elhagyó, környékbeli nagyvárosokból odatelepültek, vagy csak munka miatt beköltözők vagy állapotosan, vagy családalapítás miatt költöznek a térségbe, és nekik mi vagyunk az origo.
-          Miért jön egy ilyen találkozóra?
Érdekeltek nagyon a témák, tudunk-e olyan előadást meghallgatni, amit esetleg tovább tudunk adni az anyukáknak, vagy esetleg meghívni személyesen is. Érdekelt, hogy hogy működik a többi klub, mit tudnánk esetleg mi is megújítani és hallottam nagyon sok olyan dolgot, amit mi is be fogunk vezetni. Szerintem az idősek klubjával mi is szorosabbra fogjuk fűzni a kapcsolatot. Krónikus nagymama hiányban szenved minden család. És szerintem az idősek klubja és a baba mama klub nagyon szépen összeköthető.

(Forrás: Hangfelvételről lejegyezve.)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kossuth rádió Vendég a háznál műsora 2016. április 28. A Kossuth rádió műsora gyerekekről felnőtteknek


-          A Baba-Mama Klubok első országos találkozóján beszélgetünk ennek a rendezvénynek a megálmodójával, Pölöskei Judit védőnővel. Hogyan jött ez az ötlet, hogy jó lenne összehozni az ország különböző pontjain dolgozó, illetve működő klubokat?
Talán azzal kezdeném, hogy ebben az évben én is ünneppel készülök, tizenöt éves a Baba-mama Kör Kispesten és sok mindent megéltünk, átéltünk együtt az édesanyákkal.  Védőnőként is nagyon fontosnak tartom, hogy legyen a környezetünkben közösség, ahova elmehetünk, ahol kérdezhetünk, ahol bizalommal vagyunk egymással. Úgy gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha összehozhatnánk egy olyan találkozót, ahol akár egymás eredményeit, egymás tudásait átadhatnánk  egymásnak. Gyarapodnánk tudásban, szemléletben, élményben, hogy jó ezt csinálni. Szükség van rá, az emberek vágynak arra, hogy közösségben éljenek. Lakótelepen vagyok védőnő, nekem nagy indíttatás volt ez, hogy jöjjön létre egy klub, ahol védőnőként, anyaként, nagymamaként szerepet tudok vállalni. Így tizenöt év után is azt tudom mondani, hogy újrakezdeném, mert megérte, mert a védőnői hivatásomba is felemelt. Megmutatja más arculatát egy családnak, szeretnek. Jó közösségben élni, jó vinni a pogácsánkat, amit otthonról kaptunk, ami a hagyományokhoz, a szeretethez kötődik. Úgyhogy nagyon hálás vagyok azért, hogy a mai napig ennek a klubnak az élén vagyok és talán tettem valamit a közösség érdekébe.
-          Van olyan pillanat, ami még most is felidéződik Önben?
Sok pillanat idéződött fel bennem,. Az egyik ilyen, hogy június közepén szoktunk egy utolsó találkozót, évzáró jelleggel tartani kinn a szabadban, mi Kispesten a plébánia kertjében. Ott egyik alkalommal egy rajzpályázatot is meghirdettünk egymás között, akik ott jelenlévők, hogy készítsenek az ott jelenlévő családok egy rajzot, hogy mi a véleményük a babakörről. Közben már jött volna egy másik program- ugye a családok szépen ott ültek apástól, anyukástól, gyerekestől- és jött volna egy kosárlabda verseny, ahol nem lehetett felállítani az apukát, mert színezett, mert egyszerűen annyira élvezte, hogy ő most rajzol, hogy meg kellett várnunk, amíg befejezi.
-          Gesztes Olympia a Három királyfi Három királylány Mozgalom munkatársa a Baba-mama Körök Országos Találkozójának projektfelelőse.
Jó volt látni a sok csillogó arcot, jó volt, hogy itt is olyan Baba-mama-papás klub hangulat volt. Azt gondolom, hogy olyan témákról volt szó, amely mindnyájunkat érint. Egyrészt ez a ne adjuk föl, építsünk a belső energiáinkra. Az apák szerepéről is szó volt. Kapunk olyan visszajelzést, hogy egyre több apuka tartja fontosnak, hogy ő is részt vegyen a gyereke nevelésében.
-          Erre a találkozóra az ország különböző szegleteiből jöttek össze.
Szerencsés vagyok, mert én már korábban is járhattam az országot. Tudtam, hogy ezek a klubok működnek, mondhatom, hogy részben barátokat hívtam meg. íPéldául tudtam azt, hogy Nyíregyházán van egy jó klub. Szegeden csináltunk már egy regionális találkozót, onnét is jó néhány arc volt, aki azt mondta, hogy én jövök, és de jó, hogy nem csak regionálisan, hanem országosan is találkozhatunk. A fotó pályázat kapcsán is láttuk azt, hogy van, aki nem tudott most eljönni, de hogy érdekli ez a téma. Nagyon jó érzés.
-          Perényné Varga Kata, a Csimpangó Babahordozó Klub képviseletében érkezett. Ez egy szegedi klub?
Igen, igen.
-          Kisbabát hordoz éppen a szíve felett, mennyi idős?
Ő most három hetes.
-          Kisfiú vagy kislány?
Kislány.
-          Hogy hívják?
Ilona
-          Mi az, ami három hét után ide hozta a klubtársakhoz?
Kaptunk egy meghívót, én tudtam eljönni, hogy a klubot képviseljem. Nagy igény van itt is az anyák részéről, hogy társaságba járjanak, tehát szükségük van erre a hálóra, védőhálóra, hogy az anyatársak körében legyenek, tőlük nyerjenek megerősítést. Illetve kimozdulás is, mert azért itt úgymond nagyon be vannak zárva az anyák. A gyerekeknek is fontos szociális élmény, mielőtt közösségbe kerülnének. És hát főleg ez, hogy az anyák segítenek az anyáknak.
-          Mi az, amiben őket meg kell erősíteni?
Egyáltalán az anyaság, dolog, ebben a mostani társadalomban nehéz ellesni a többi anyatárstól, már nem annyira ebbe szocializálódunk. Tehát az iskolában nem ilyen órák vannak, hogy hogyan szoptassunk. Ezeket eredményesen más anyáktól lehet ellesni, ha ez a családban nem tudott megtörténni, mert nem a nagycsaládos modell van. Meg egyáltalán megerősíteni egymást, hogy jól csináljuk.
-          Melyek azok a kétségek, amik felmerülnek ilyenkor?
Első gyermekeseknél, ha saját magamra visszaemlékszem, akkor izomlázam lett attól, hogy olyan görcsösen fogtam a babát. Az elején a szoptatásra emlékszem, hogy megküzdöttünk. Meg egyáltalán. Rengeteg információ bombázza az embert, főleg a mai világban, internet, ahol minden megtalálható, meg annak az ellenkezője is.
-          És könnyű kétségbe is esni?
Az rendkívül könnyű, főleg ha nem áll az ember mellett valaki, aki visszatükrözi azt, hogy jól van, semmi baj, menni fog, nyugalom.
-          Készülnek arra is ilyenkor, hogy voltaképpen ez egy nagyon nehéz időszak fizikai szempontból is?
 Ó hát persze, igen, azért nem pottyan ki a gyermek csak úgy! A gyermekágyas időszakban nagyon sokan egyedül maradnak, akkor, amikor még fizikailag is elég megterhelő nekik minden. Nincs kiépített segítség. Régen talán több volt, mint manapság. Túl hamar, túlságosan egyedül maradnak az anyák, hacsak nincs körülöttük olyan háló, vagy komatálazás.
-          Tulajdonképpen a családot egy kicsit pótolhatja, ha nem is helyettesíti egy ilyen klub találkozó?
Igen, a személyes találkozót nem pótolja. Rengeteg segítséget tudunk egymástól kapni, össze tudunk egymásért fogni, mert akinek nem áll a háta mögött a család, akkor azok tudnak jelentős segítséget kapni a társaktól.
-          Itt egy nagyobb baba is szaladgált az előbb ön körül.
Igen, ők már a hetes és nyolcas számú versenyzők, úgyhogy most őrá koncentrálunk, egyszerre egy gyereket szoktunk megtervezni.
-          Azt gondolom elhatározás volt, hogy nagycsalád lesz.
Arra már nem emlékszem, mi volt az eredeti elhatározás, de hogy igen, evés közben jött meg az étvágy, vagy én nem tudom…
-          A szegedi találkozó a Szegedi Mami weboldal szerkesztője szervezte meg. Mit tud ez a weboldal?
Egy online információs weboldal. Ide gyűjtjük valamennyi témát, ami minket érdekel, például a baba-mama klubok is megtalálhatók a weboldalon, de programajánlóval. Iskolák, óvodák, családi napközik egy helyen. Minden olyan hasznos hír, információ, ami megjelenik Magyarországon, vagy megyei szinten, ezek felkerülnek az oldalra. Közel ötezer a regisztrált felhasználóinknak a száma,  akik hírlevelet kapnak tőlünk és olvassák.  Facebook csoportunk is már ezerötszáz főben mérhető. Látogatottságban is, most már azt mondhatom, hogy napi ezer látogatóval lehet számolni.
-          Gondolom az ország minden tájáról..
Nem, nem, ez kimondottan csak Csongrád megye
-          Mi indította arra, hogy ebben a munkában részt vegyen?
Van egy ötéves kisfiam. Amikor hat hónapos volt, akkor én azt láttam, hogy nagyon sok információhoz nem jutok. Pont egy téli baba volt, meg is betegedett, nem nagyon tudtam kimozdulni a lakásból és azt tapasztaltam, hogy valahonnan az információt jó lenne begyűjteni, de nem találtam egy olyan oldalt, ahol kimondottan helyi lenne, mert nagyon sok babás-mamás weboldal van, de azok országosak. Helyi információkat nem gyűjtik, igazából ez volt, amiért négy és fél évvel ezelőtt belevágtam. Szerettem volna egy olyan rendszerhez csatlakozni, ahol támogatás van a részemre is, tehát nem egyedül kell mindent összegyűjtenem, kitapasztalnom, ezért kezdtem el igazából a szerkesztését, próbáltam minél több információt felrakni, ami minket érdekel. A kismama kortól egészen odáig, hogy mondjuk középiskolát is kell majd választaniuk. Ha ki akarunk mozdulni a családdal, akkor egy program fent legyen. Most már elmondhatom azt, hogy egy hétvégén ott szoktunk mi is ülni a férjemmel, hogy a 20 program közül, ami fent van, mire menjünk el a családdal. Olyan sok programot össze lehet gyűjteni Szeged és környékén.
-          Mik azok az értékek, mik azok a tudnivalók, amiket akár generációról generációra örökít egy család. A gyermek várással vagy vállalással, neveléssel  kapcsolatban? Most éppen az Internet segítségével jut el a szülőkhöz?
Azért nagyon sokat változott szerintem , mondjuk, ha megkérdezzük a mi szüleinket akár a babavárás kapcsán. Pont ezért szeretem az online világot, mert ott azok az aktualitások, amik például változnak,  azok itt meg tudnak jelenni. Vannak értékek, amik régen is megvoltak és vannak olyanok is, amelyek megújultak. Gondolok itt például a szoptatással kapcsolatos, vagy apukás szülésre vagy most már a dúlával való szülésre. Azt gondolom, hogy ezek fokozatosan épültek ki, most meg már teljesen természetesek. Tehát ha megkérdezzük a szüleinket, 30 évvel ezelőtt nem voltak apás szülések még Magyarországon. Tehát vannak azért értékek, amik változnak, de az online világban ez nagyon gyorsan meg tudjuk jeleníteni és nagyon hirtelen el lehet juttatni az információt sok ember felé.
-          Ön éppen babát vár. Mikor érkezik?
Az nem tudom. Most már azért csak pár hét van nekem is hátra a második gyerkőc előtt. Ez megint egy új dolog lesz. Egy kicsit kiszakadtam ebből, már bementem az óvodás, kicsit iskolás korszakba, úgyhogy kezdem most elölről megint és próbálom az oldalamra is felrakni a babás-mamás információkat.
-          Azért az Internetes oldalakat az apukák is olvashatják…
Így van. Nekem is nagyon sok apuka van, aki regisztrált, olvas, vagy éppen felhívnak vagy emailt küldenek. Az apák bekapcsolódnak a gyerek vállalásnak minden egyes fázisába.
-          A budapesti országos találkozóra Szép Magyar Ágnes Budakalászról érkezett.
Egy éve működik a klub, amit vezetek. Csörgő és fakanál klub a neve Négy gyermekem van. 5 éves volt a legkisebb. Elhelyezkedni nem nagyon tudok, mert speciális igényeim vannak, amit a munkaerő piac nem feltétlen tolerál, tehát még otthon vagyok velük. Ez pont kapóra jött, mert egy hasznos és értelmes tevékenységet folytathatok, még ha önkéntesen is, de mégis hasznosan tudom tölteni az időt. Az egyik jellegzetességünk talán, az, hogy a klub főleg az anyukáknak szól, de természetesen nem feledkezünk meg a babákról sem. Olyan programokat próbálok választani, ami az anyukáknak segíthet a hétköznapokban, a háztartás vezetésében, sütés-főzésben, dekorálásban stb. A másik, hogy pót nagyik járnak a klubba.  3, 5 pót nagyink van, akik közül 2-3 szokott eljönni egy héten, és ha igény van rá, és a gyerekek együttműködőek, akkor foglalkoznak a gyerekekkel, amíg az anyukák tudnak egymással beszélgetni, vagy részt venni abban a tevékenységben, ami azon a héten csinálunk.
-          Hány anyukát fognak össze?
Összesen olyan 30 anyuka van, aki megfordul nálunk, alkalmanként olyan 5-15 között változik a létszám. Voltunk már 17- en is.
-          Miben látja a lényegét egy év alatt ennek a közösségnek, ennek a működésnek?
A legfontosabb dolog az, hogy idegenek jönnek a klubba, és ismerősként, barátként távoznak onnan.




-          Nyíregyházáról is érkeztek az országos találkozóra. Az önök klubjának mi a sajátossága?

Horváth Áncsán Noémi vagyok. A mi klubunknak az a sajátossága, hogy ez egy kötődő nevelést valló, szoptatás párti közösség, és e mellett hordozással is foglalkozunk. A klubunkba járó anyukák, ha még azelőtt nem ismerték a hordozást, akkor mi állunk a rendelkezésükre. Rengeteg hordozó eszközt próbálhatnak ki, és kölcsönözhetnek. Ezen kívül minden alkalommal tanácsadást is biztosítunk a számukra. Péntekenként hasznos, érdekes témákkal várjuk az anyukákat és a gyermekeket. Amíg az anyukák a témában elmélyülnek, addig a gyerekeknek játszó sarok van kialakítva. Ezen kívül most újdonság a klub életében az, hogy ölbeli játékokat játszunk velük. Tehát megalakult a Manó Torna. Ezen kívül még újdonság a klub életében, hogy hordozós anyukák korábban megalapították a SzamBaba formációt, ami egy latin zenére táncolva szórakoztatjuk magunkat és a gyermekeinket is egyaránt. A következő fellépésünk az pont anyák napján lesz, május elsején, amikor is a Nyíregyházi Múzeumfaluban fogunk fellépni.



-          A gyerekekkel együtt csinálják a SzamBabát?

SzamBaba, mivel a baba is ott van az anyukán,vagy előre, vagy hátra felkötve és igen, erre  a latin kellemes zenére táncolunk. És nyilván táncolás közben a gyerekeket a zene lecsitítja, gyakran el is alszanak a tánc végére.  Nagyon jól összehozza a babát és a mamát, ez is egy nagyon jó kapcsolatteremtő.




-          Önnek mióta van az életében ez a klub?

2014 tavaszán találtam rá erre a klubra. Karcagról költöztünk el a családdal, és még kismama voltam, mikor rájöttem arra, hogy nekem szükségem lesz majd szülés után egy közösségre, ahova vihetem a nagyobb és kisebb gyermekemet is. Ekkor találtam ré erre a hordozós klubra, és akkor itt ki is próbáltam a hordozó eszközöket, és nagyon beleszerettem. Azóta már én is hordozási tanácsadóként dolgozom, és tényleg csak a pozitívumait tudom mondani.



-          Önöknél hány anyuka van?

Mindig változik. Általában olyan 20-an szoktunk összegyűlni, de facebookon ezren felül is van kapcsolatunk. Egy nagyobb megmozdulásra, mint például a kora őszi hordozós héten negyven - ötven család is látogatja a rendezvényeinket.
/A Nyíregyházi Babaklub jelenleg a Geduly H. utca 15/B. alatt működik, már akár naponta is elérhető./






-          Csányi Anita az Erdőkertesi Baba - Mama klubnak az egyik vezetője.
Egy helyi védő nénivel élesztettük újjá a klubunkat, tavaly januárban, és most heti szinten 10-12 anyukával tartjuk nagyon szorosan a kapcsolatot, személyesen, külön facebook csoportban pedig több mint 130 helyi anyuka van már bent a virtuális térben.
-          Ön miért állt az élére?
Kényszerűségből, mert az első kisfiam születése után nem volt közösség, ahova becsatlakozhattam volna, és kapóra jött egy hirdetés a helyi újságban, ahol önkéntes agilis anyukát kerestek, és jelentkeztem rá.
-          Ki kereste?
A helyi faluház vezetője. Teljes támogatásáról biztosít minket, ő adja a helyszínt és minden ügyes bajos dolgunkban segít. 
-          Önöknek miért fontos ez?
Abszolút közösségépítő ereje van. Azt látjuk, hogy a faluba betelepült kiscsaládos friss anyukáknak kell a kapaszkodó, kell az együttlét. Az a heti 2 óra, amit közösen töltünk nagyon fontos. Mindenkinek. És a gyerekeknek is természetesen, mert jó úgy végig menni az utcán,hogy ismerősök köszönnek az utca másik oldaláról.
-          Tehát frissen kiköltözött családokról van szó, akiknek ott nincs családtagjuk, ismeretségük?
Így van. Abszolút várost elhagyó, környékbeli nagyvárosokból odatelepültek, vagy csak munka miatt beköltözők vagy állapotosan, vagy családalapítás miatt költöznek a térségbe, és nekik mi vagyunk az origo.
-          Miért jön egy ilyen találkozóra?
Érdekeltek nagyon a témák, tudunk-e olyan előadást meghallgatni, amit esetleg tovább tudunk adni az anyukáknak, vagy esetleg meghívni személyesen is. Érdekelt, hogy hogy működik a többi klub, mit tudnánk esetleg mi is megújítani és hallottam nagyon sok olyan dolgot, amit mi is be fogunk vezetni. Szerintem az idősek klubjával mi is szorosabbra fogjuk fűzni a kapcsolatot. Krónikus nagymama hiányban szenved minden család. És szerintem az idősek klubja és a baba mama klub nagyon szépen összeköthető.

(Forrás: Hangfelvételről lejegyezve.)