A babák hozzátáplálása során 6 hónapos kor után lehet elkezdeni a húsok
bevezetését. Eleinte a párolt, pépes csirkemell a javasolt, de kicsit
később már több mindent is kipróbálhatunk.
Dietetikus szakértőnkkel most annak jártunk utána, milyen húsokat érdemes beépíteni a kicsik étrendjébe.
A húsok fogyasztása fontos szerepet tölt be a szervezet fehérjével való ellátásában -kezdi Bencze Mária dietetikus.
A kicsik vasraktárai 6 hónapos koruk körül kiürülnek, tehát fontos, hogy valamilyen formában bevigyük a megfelelő mennyiséget. A növényi eredetű élelmiszerekből a vas
nem szívódik fel elég hatékonyan, míg a húsban lévő vas hasznosulása
igen jó, és más élelmiszerekben lévő vas felszívódását is nagymértékben
segíti.
Továbbá a húsok az emberi szervezet számára jól hasznosítható teljes értékű fehérjét
biztosítanak. A fő étkezéseknél (reggeli, ebéd, vacsora) fontos, hogy
szerepeljen teljes értékű fehérje, azaz minden esszenciális (a szervezet
számára nélkülözhetetlen) aminosavat tartalmazó fehérjeforrás, mit
például az állati fehérjék, húsok, húskészítmények, tojás, tej,
tejtermék.
Ezen élelmiszerek jelentős zsiradék források is, ezért
húskészítménynél a zsírszegény változat, tőkehús esetében a soványabb
részek felhasználása ajánlott. Lehet húsmentes napokat is tervezni, csak
akkor arra ügyeljünk, hogy más élelmiszerekből biztosítsuk a napi
fehérje beviteli minimumot (pl. sajt, tojás beillesztésével).
A húsoknak jelentős szerepe van a vérképzésben, fontos B12 és vas, valamint cink forrást jelentenek, de ne feledkezzünk meg koleszterintartalmukról sem.
Nem
kell elvakult, fekete-öves ökomaminak lenni ahhoz, hogy figyelembe
vegyük azt a tényt, hogy a nagyipari húsfeldolgozásnak bizony komoly ára
van. A kis helyen tartott sok állat könnyebben betegszik meg és
többször kap akár megelőzés céljából is antibiotikumot.
A szabályozások erre vonatkozóan szigorúak az Európai Unió területén, így Magyarországon is, de érdemes odafigyelni a hús minőségére
a vásárlásnál. Elég, ha csak az a régi magyar mondást tarjuk szem
előtt, hogy "olcsó húsnak, híg a leve" illetve ha az elkészítés során az
érzékszerveinkre hagyatkozunk és legközelebb nem választjuk azt a
márkát, amelynek a szaga nem volt kellemes. Döntéseinknél érdemes szem
előtt tartanunk, hogy a kicsiknek lehetőleg megbízható forrásból
szerezzünk húsokat és miután nagyon kicsi mennyiségről beszélünk még az
első időszakban, ez talán nem is terheli meg annyira pénztárcánkat.
Maradjon a változatosság!
Az
ember alapvetően a mindenevők csoportjába tartozik, ez vitathatatlan.
Ugyanakkor fontos, hogy a gyerekek kicsi koruktól megtanulják, a hús bár
nagyon fontos, de nem kizárólagos. A zöldségek, gyümölcsök,
gabonák fogyasztása ugyanolyan hangsúllyal kell, hogy helyet kapjanak a
kiegyensúlyozott táplálkozásban. Jó, ha a beiktatott húsadagok mellett a
kicsik folyamatosan kapnak olyan ételeket, szendvicskrémeket is,
amelyekben a zöldségeket minél változatosabban ismerhetik meg, hogy
nagyobb korukban ne kizárólag a kenyér és felvágott kombót fogadják el
egyetlen lehetséges vacsoralehetőségnek.
Hogy
csökkentsük, illetve ne növeljük a húsok amúgy is jelentős
zsírtartalmát, az ételkészítés során, részesítsük előnyben a grillezést,
próbáljuk ki a cserépedényeket , vagy a fóliában sütést - ajánlja
Bencze Mária. Sok olyan recept van, amelynél más technikával kiválhatjuk például a bő olajban sütést (panírozott csirkefalatokat, vagy halrudacskákat sütőben is süthetünk).
Csirke, pulyka
Könnyebben emészthető és elkészítése is gyorsabb az úgynevezett fehér húsoknak mint amilyen például a csirke, pulyka.
Marhahús
A vörös húsok közé tartozik, magas kötőszövet tartalma miatt nehezebb megrágni, viszont jó vasforrás és B-vitaminokat tartalmaz. Egy éves kor után érdemes próbálkozni vele, akkor is elsődlegesen darált formában.
Sertéshús
A marhához hasonlóan B-vitaminokat és vasat tartalmaz, de zsírosabb
hús. Eleinte a kevésbé zsíros részeit kínáljuk, de később is figyeljünk
az adagokra.
Mangalica, szürkemarha
Különösen jó minőséget jelent a húsok közül a mangalica és a
szürkemarha húsa, mely GMO (genetikai módosítás) mentességével tűnik ki
elsősorban. A hús minőségét meghatározza szövetei között található
zsírtartalma, mely lehetővé teszi nagyon ízletes húskészítmények és
ételek elkészítését.
Vadhúsok
Mivel sok előnyük van, amennyiben van rá lehetőségünk, érdemes
kipróbálni beillesztésüket a kicsik étrendjébe. Jellemzően a vadhúsok
(nyúl, őz, vaddisznó, szarvas stb.) sokkal soványabbak, étrendbe
illesztésük ezért javasolható, de rostozatuk erősebb, ami az
ételkészítésnél jelenthet nehézséget - teszi hozzá a szakértő.
Felvágottak, húskészítmények
A felvágottak, húskészítmények jelentős hányada tartalmaz
adalékanyagokat, melyek nagy része az eltarthatóságot biztosítja,
használatukkal kivédhetők súlyos ételmérgezések, ételfertőzések.
Allergiásoknak különösen fontos ezen készítmények összetevőit
minden esetben áttanulmányozni. Szalámik, kolbászfélék esetében kevesebb
adalékkal kell számolnunk ha a "gyorsérlelésű" változat helyett a
"hagyományos érlelésűt" választjuk.
Máj
Nagyon jó vasforrás, és tartalmazza a zsírban oldódó vitaminokat (
A-,
D-,
E-,
K-vitaminok).
Fontos azonban, hogy csak fiatal állat máját adjuk az apróságoknak és
hogy jól készítsük elő a májat: alaposan mossuk meg, majd pár órára
áztassuk fokhagymás tejbe vagy vízbe és utána legalább tíz percig süssük
vagy főzzük.
Májat, májat tartalmazó készítményt 7-10 naponta egyszer
fogyaszthatnak a kicsik.
A felvágottak, pástétomok közül nagyon sok otthon is elkészíthető és
ízük nem fogható a boltihoz. A felvágottakat nagyon vékonyra szeletelt
hideg húsokkal is helyettesíthetjük, most már találhatunk erre is külön
recepteket. Májkrémet és húspástétomot is készíthetünk házilag, ezek
előnye, hogy magunk fűszerezhetjük, és szabályozhatjuk a sótartalmukat.
Így újabb alkalmat teremtünk arra, hogy csak az legyen a kenyérre való
finom kencében, amit mi tettünk bele.
Halak
A halak jó fehérjeforrások és magas a telítetlen zsír tartalmuk,
melyek nagy szerepet játszanak az agy és az idegrendszer fejlődésében,
könnyen emészthetők. Tengeri és édesvízi változatai egyaránt jól
felhasználhatók. A halak húsa viszont romlékony, erre a készítés és
tárolás során figyelni kell.
A
halakat nem kell hosszan sütni, szinte pillanatok alatt elkészülnek, ez
is könnyíti a felhasználásukat. Mielőtt a kicsiknek adnánk, érdemes
apróbb darabokra vágni, és meggyőződni róla, nincs-e benne szálka. Hetente két-három alkalommal lenne ideális a fogyasztásuk egy éves kor után.
Ha a halat olajoshal konzerv formájában fogyasztjuk, érdemes a konzervben lévő olajat is felhasználni, mert sok omega 3 zsírsav kioldódik a tárolás során, így ha kiöntjük az olajat, ezt az értékes zsírsavat is elveszítjük vele.
Ha megoldható, próbáljunk friss halat szerezni, ennek az íze és
állaga is sokkal jobb. Érdemes ellenőrizni, hogy az előre csomagolt és
fagyasztott hal kilója és az általunk elérhető friss hal kilója között
van-e jelentős árkülönbség és ha megoldható, a frisset részesíteni
előnyben a fagyasztottal szemben.
Forrás: https://www.babaszoba.hu

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése