Az ősz és a tél hangulatához
hozzátartozik a sült gesztenye páratlan zamata, illata. A frissen sütött forró
gesztenye ropogós szélű puha belseje valóban hozzájárul, hogy egy-egy hűvösebb
este feledhetetlenné váljon. Mutatjuk a legfontosabb sütési trükköket!
Ahhoz, hogy akár minden
nap élvezhessünk ezt a valódi csemegét, nem feltétlenül kell az utcai árusoknál
méregdrágán sült gesztenyét vásárolnunk, hiszen azt mi magunk is könnyedén
elkészíthetjük otthon.
Így válasszunk és
vásároljunk gesztenyét
A legfontosabb, hogy
mindig hibátlan alapanyaggal dolgozzunk. Az olcsó gesztenye is drága ahhoz,
hogy kidobjuk. Érdemes jó minőségű, nagyobb szemű, fényes, érzetre nehéz, nem
kongó szemeket választani, amelyeken nincsenek lyukak. A magyar gesztenye is
nagyon finom és jól süthető, ám ha engedi a pénztárcánk, megkóstolhatjuk a
valamivel drágábban kapható olasz változatát is.
Így készítsük elő a
gesztenyéket
A gesztenyéket a
sütés előtt vagdossuk be. Mivel fényes, kemény felületükön könnyen
megcsúszhat a kés, óvatosan, körültekintően vágjuk be a héjukat. Van, aki csak
néhány keresztirányú vágást ejt a szemeken, s vannak, akik egyenesen félbe
vágják a gesztenyéket. Valójában rajtunk múlik, melyik módszert választjuk,
hiszen egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Próbáljuk ki mindkettőt, és a
jövőben válasszuk azt, amelyikkel finomabbra sült a gesztenye. A bevágott
gesztenyéket legalább fél órára (de hagyhatjuk hosszabb időre is) áztassuk
vízbe. Ennek köszönhetően puhábbak lesznek a szemek a sütést követően, és a
hibás, férges példányokat is könnyedén kiválogathatjuk, hiszen azok áztatás
közben a víz felszínére jönnek. Ezeket a szemeket érdemes kidobni.
Így süssük meg a gesztenyéket
A sütőt melegítsük elő
200-220 fokra. A beáztatott gesztenyéket sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük,
majd toljuk a tepsit a forró sütőbe, és addig süssük, amíg a bevágások szépen
szétnyílnak, a gesztenyék pedig megpirulnak. Nagyjából 35-45 perc szükséges, hogy
tökéletesen átsüljenek a szemek. Érdemes a sütés lejárta előtt kivenni a
sütőből egy darabot, és késsel félbevágni. Ha szép kéreg sült rá, a közepe
ugyanakkor puha, akkor szinte biztosan jó munkát végeztünk.
Tippek, amelyekkel
könnyedén eltávolíthatjuk a sült gesztenye héját:
Ha azt szeretnénk, hogy a
sütés után a gesztenye héja könnyedén leváljon, akkor érdemes a bevágott és
beáztatott szemeket a sütés előtt alufóliába csomagolni, s így sütni.
Ha nem szeretnénk sokáig
sütni, akkor használhatjuk a mikrohullámú sütőt, ebben nagyjából 6-7 perc alatt
elkészíthető a gesztenye, bár kétségtelenül nem ugyanolyan lesz az eredmény,
mint sütőben sütve.
A sütő aljára
elhelyezhetünk egy tepsiben kétujjnyi vizet, amely a sütés közben kellő
mennyiségű párás levegőt biztosít, így egészen biztosan puhára sülnek a
gesztenyék.
Sütés közben a
gesztenyékre spriccelhetünk kevés vizet, ez is segíthet, hogy a héját
könnyebben el tudjuk távolítani.
A megsült gesztenyét kb.
10 percre nejlonzacskóba csomagolhatjuk, ugyanis a gesztenyéből távozó párának
köszönhetően könnyebben lejön a héja.
Forrás: www.mindmegette.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése