A mézet nemcsak azért szeretjük, mert finom, hanem azért is, mert
gyógyító erővel bír, hisz rengeteg fontos vitamint és ásványi anyagot
tartalmaz. Van, amikor azonban nem ajánlott a méz fogyasztása.
A mézet, mint természetes édesítőszert egyre gyakrabban és egyre többen
használják a finomított cukor helyettesítésére, főleg azok, akik nem
bíznak a mesterséges édesítőszerekben. A méz valóban a legrégebb óta
ismert édesítőszerünk, ha azonban az élelmiszer eredetű
megbetegedéseknek nagyobb mértékben kitett emberekről van szó, akkor
nagy körültekintéssel kell kiválasztani a mézet, vagy mellőzni kell a
fogyasztását.
A csecsemők és kisgyermekek táplálkozásánál (csakúgy, mint a felnőttek esetében) a finomított cukor bevitele nem ajánlott, mivel annak magas a glikémiás indexe, így a vércukor szintjét és az
inzulin szintet hirtelen emeli meg. Ez túl korán jelentkező
éhségérzetben jelentkezik, ami pedig nagyobb eséllyel vezet elhízáshoz.
Mindemellett nő a vérnyomás, a koleszterint szint, s a triglicerid szint
is.
A
fruktóz (gyümölcscukor) és glükóz adja a méz - nagyjából - 60-70%-át,
gyümölcscukorból van több. A fruktóz édesebb, mint a glükóz és
alacsonyabb a glikémiás indexe. Valójában a fruktóztartalom a méz egyik
minőségjelzője - magasabb fruktóztartalom mellett a méz lassabban
kristályosodik. Ezek alapján a méz egyértelműen egészségesebb a
finomított cukornál, ráadásul olyan más alkotóelemei is vannak, melyek
élettanilag nagyon is előnyösek.
Van azonban két nagy hátránya a méznek, ami miatt egy évnél fiatalabb kisgyermekek számára a fogyasztása kifejezetten nem ajánlatos.
A méz, mint a természetből származó anyag mikrobákat, baktériumokat
tartalmaz, így azt a későbbi megbetegedéseket megelőzendő kezelni kell,
erre pedig a legalkalmasabb a hőkezelés. A hőkezelés (pasztörizálás)
során azonban olyan reakciók játszódnak le az intenzív hőátadás miatt,
amelyek során egy hidroximetil-furfurol (HMF) nevű anyag képződik.
Ez egy élettanilag kedvezőtlen hatású vegyület, ami számos hőkezelt
élelmiszerben, szárított gyümölcsökben, vagy kávéban is megtalálható
elhanyagolhatóan kicsi mennyiségben, de a törvényben meghatározott
határérték betartása esetén nem okoz problémát. Ez azonban csecsemőknél,
rossz minőségű, rosszul hőkezelt mézek esetén nagy mennyiségben mérgező
lehet. Sokkal komolyabb problémát okozhatnak viszont azok a kórokozók,
amelyek miatt ez a hőkezelés elengedhetetlen.
Van
egy olyan baktérium, ami annyira veszélyes betegséget okoz, hogy az
élelmiszeriparban szinte minden mikrobaszám csökkentő eljárást ennek
elpusztítására számolnak ki. Ez a Clostridium botulinum, amely a botulizmust vagy ismertebb nevén a kolbászmérgezést okozza. Mérge a botulinum toxin, ez egy idegméreg, ami nagyon kis mennyiségben is bénulást, akár légzőszervi leállást és halált is okozhat.
Egyébként ez az a botox néven is ismert méreg, amit az arc egyes
izmainak megbénítására nagyon kicsiny mennyiségben használnak plasztikai
beavatkozásoknál. Mint minden megbetegedésnél, a C. botulinum esetén is
szükséges aránylag nagy számú baktérium bejutása a szervezetbe és annak
legyengülése is rásegít a betegség kialakulására, de a csecsemők
alapvetően gyenge immunrendszere nem képes leküzdeni egy ilyen
fertőzést.
Bár
Magyarországon nem jellemző, de egy Brazíliában 1999-ben végzett
felmérés során a vizsgált mézek 7%-ában találták meg a kórokozót!
Az
élelmiszeriparban a hőkezeléseket úgy állítják be, hogy ezermilliárd
legyártott termékben maximum egy kórokozó maradhasson, így a
megbetegedésnek a valószínűsége gyakorlatilag nulla. Szerencsére az
Európai Unió szabályai kimondottan szigorúak ilyen téren, azon belül a
magyar törvények kifejezetten példásak, Nagy-Britanniában pedig harminc
év alatt mindössze hat esetet regisztráltak csecsemőknél, míg egy az
Egyesült Államokban 1998-ban készített összefoglaló jóval sötétebb képet
mutat, egymillióból 19 gyermeket fertőz meg méztől származó botulizmus.
A méz ezen felül allergizálhat is,
így csak olyan mézet érdemes választani, amiről már tudjuk, hogy
semmilyen allergiás reakciót nem vált ki belőlünk. A mézre allergiás
személyek nagyobb része a méhektől származó alkotóelemekre, kisebb
hányada pedig a pollenre allergiás.
Bármilyen
rosszul is hangzanak a fentiek, a méz fogyasztását nem szabad teljesen
mellőzni, hisz számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Azonban a
fertőzés veszélyének nagyobb mértékben kitett személyek, tehát az
immungyengék, egy évesnél fiatalabb gyerekek számára a méz fogyasztása
mindenképp kerülendő. Az is hangsúlyozandó, hogy várandósok csak
megbízható forrásból származó, pasztörizált mézet vásároljanak, nyers
mézet semmiképp se.
Forrás: https://www.babaszoba.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése