2019. október 9., szerda

Mit egyen a baba, mama? Színek. illatok, ízek.

                         




Tudatos egészség a mindennapokban. Érdekes interaktív beszélgetésünk volt Hlíva Valéria táplálkozási szakértővel, aki a jövőben szeretne összeállítani a kismamáknak, kisbabáknak használható gyakorlati információkkal recepteket. Tőle kaptuk az alábbi írást és a benne szereplő recepteket. Ismét találkozhattok vele október 17-én a NBH délutáni programján!




Mit egyen a gyerek?

Egészség a mindennapokban előadás és interaktív beszélgetés a Nyíregyházi Babaklubban
A Női szerep csoda, egyben felelősség is.  Az élet legszebb ajándéka az Anyaság. Az élet tisztelete, az élet folytonossága, a lélek világra hozatala, a szellem megtestesülése fizikai formában.
A Teremtés misztériuma, amelynek Mi Nők hordozói, őrzői Vagyunk.Mi viseljük a pecsétet, mi adunk formát,érzést elkövetkező világunkban. A Nő feladata SORS.

Tudatában vagyunk- e nőként mekkora hatalom, milyen hétköznapi varázslatok tevőleges résztvevői vagyunk? Mi irányítjuk a Családot, mi mondjuk meg mit egyenek a  gyerekek, a férj, a nagymama, nagypapa. Mi öltöztetjük őket,a férfiak a családfők -  mégis kikérik  véleményünket, egy kicsit ellenkeznek olykor,s mégis,  az történik,  amit mi Nők szeretnénk.

Éljünk ezzel  a   Szívvel-Ízléssel felruházott kiváltságos  szereppel. Mi adhatjuk először oda az illatokat, az érzéseket, az érintés által a szeretetet tanítjuk... a kisbabáknak születésüktől fogva legalább 3000, igen háromezer alkalommal lenne jó pihenni ölelésünkben. Az a gyermek aki ezt hiányként éli meg az már születésétől fogva sérültté válhat. Mi nyitjuk ki a világot a babánknak. Azt is tudnunk kell, hogy a gyermekünk nem a tulajdonunk, neveljük őket ennek szellemében. Megtaníthatjuk nekik az értékeket, a szokásainkat, a hagyományainkat. Ez adjon erőt a nehéz időszakokra. Minden gyermek kincs, igazgyöngyként vigyázzuk őket.

Az elfogyasztott  étel az elmére is hatást gyakorol.Tiszta elmével, egészséges testtel a lélek is kiegyensúlyozottabbá válik. Elsődleges fontosságú mit viszünk be a szervezetünkbe.
Napjainkban mintha az emberek összezavarása lenne a média célja.
Mintha arra törekedne, hogy megbetegítsük magunkat, fogyasztási szokásainkkal, életmódunkkal.



Szeretnék egy kicsit beszélni az Ayurvéda életszemléletéről,  mivel az Elme az Alkotó.
Dr. Sumil Joshi Ayurvéda orvos mondta: az elme tamasztikus, radzsasztikus, szattvikus – mindennek ezen a világon tartalmaznia kell mindhárom minőséget.
A szattva kiváncsivá tesz minket, képességet  ad a gondolkodásra, vágyat, hogy kikeljünk az ágyból.
Az ételek az életünk forrásai. Sejtjeinket okos élelmiszerekkel jó táplálni. Információt adunk minden egyes korttyal, falattal a testünknek. Pároljuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket, mert így őrizzük meg legjobban az enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat a szervezetünk számára.
Ezek mind fontosak az emésztés, a fejlődés, a növekedés számára.
Reggelire ilyenkor őszidőn a meleg kása, köles, rizs, hajdina, quinoia párolt gyümölcsökkel, mézzel juhar sziruppal megöntözve a legjobb.
Egy éves kor után fahéjat, áztatott-turmixolt mazsolát, datolyát, különböző aszalványokat adhatunk hozzá. Tegyük szokássá a meleg reggelit. A meleg előkészíti a gyomrot a többi étel befogadására.

Mielőtt hozzá kezdesz a főzéshez,  rendszeresíts  egy forraló edényt a víz számára, amelyből az ételekhez adagolod a forralt vizet. Ezt a vizet célszerű jó fél órán keresztűl forralni, folyamatosan pótolni, forralni amíg szűkségünk van rá.

Fotó: iStock.com/robertprzybysz

Aranytej receptje elkészítési idő: 15’
1         liter tej, 1kurkuma, kávéskanál,1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál vanília, 1 csipet kardamom
Felnőttek számáraadj hozzá még  1 teáskanál porított gyömbért - isteni J
A fűszereket 4-5 kanál vizen felforraljuk és így keverjük hozzá a felforralt tejhez, ekkor már nem forraljuk újra.
 Gyerekek számára a vanília és a kardamom is  elegendő igen kis adagban a tejhez.

 A fűszerek mennyiségét növelhetjük ízlés szerint.
 Fontos, hogy a kurkuma mennyiségével óvatosan bánjunk, mert egy kicsivel is több, keserűvé teszi az Aranytejünket.
Legjobb lefekvés előtt inni, valójában reggel és este is áldásos ital.
Immunerősítő, nyugtató, egészséges.




 Édesburgonya ’’pizza’’  elkészítési idő:30’ hőfok: 160-170 C fok sütési idő: 10’-12’

Végy 4-5 édesburgonyát, megmosva, héjastul főzd puhára 20-25 percig.
 Emeld ki a vízből és hagyd hűlni.Törd össze krumplinyomóval vagy krumplitörővel mikor még kézmeleg, adj hozzá 1 csésze szárított kókuszt, 4-5 evőkanálnyi  kókuszolajat/ vagy extra szűz olivaolajat/ 1 kávéskanál szerecsendiót porítva, és 2-3 csipet kardamomot.
Amíg fő az édesburgonya indítsd el a paradicsom szósz főzését.
 Végy 3-4 levél babérlevelet, oregánót, kakukkfüvet, himalája vagy parajdi sót, izlés szerint és forrald 1 csésze vízben, majd adj hozzá fél liter paradicsom szószt, újraforralás. Kész.
Gőzölj vagy párolj kókuszolajon csíkokra vágott zöldségeket paprikát, cukkinit, sárgarépát,fehérrépát, paszternákot, uborkát, retket  választás szerint.
Körülbelül 7-9 perc az elkészítési idő.
 Nagyobb tepsit kenj meg kókuszolajjal, vagy olíva olajjal erre helyezd az édesburgonya ’’pizza’’ alapot.
Következik a paradicsom szósz szétterítése, és erre kerülnek a zöldségek.
A tetejére tehetsz növényi sajtot( mandula, kesudió, napraforgó, törökmogyoró, földimandula sajtok)
vagy  mozzarella avagy kedvelt rsajtodat ráreszelve ráhelyezve betoljuk a sütőbe..
10-12 perc sütés elegendő.
Tálalhatod megszórva friss bazsalikommal.
Jó étvágyat hozzá!



Életünk elektrolitja a SÓ,  sejtjeink elektrolízis alapján vesz föl információkat enzimek, vitaminok, ásványi anyagok formájában.
Használjunk teljes értékű ásványi sókat, ilyen a közeli Parajdi só.
A Parajdi só 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. A Parajdi só egy valódi kincs Erdélyből.
Az emberi szervezet nagy része vízből és sóból áll. A só alatt nem a hagyományos értelemben  vett finomított konyhasót értjük, hanem a környezetben előforduló eredeti állapotban előforduló sókat, amelyben különböző minőségű, mennyiségi ásványi anyagok vannak.
Ezek közül a világon a Parajdi só az egyik legjobb minőségű.
A só   folyékony ’napenergia’ mértani szerkezetben megkötve, ami képes életet létrehozni és fenntartani. Kb.250 millió évvel ezelőtt a napfény energiája ’energia tenger’ ré vált -  ami csak arra vár  hogy életet adjon, illetve  fenntartson.

A vízről és világunkról  teljes képet kapunk az alábbi film megnézése után.
Mi a csudát tudunk a világról ? What the  Bleep do We know ?



Jó szórakozást ! Köszönöm megtisztelő figyelmeteket, kérdéseiteket.
Mindenki egy csoda eszerint J ÉLJ!
Jó Egészséget kívánok szeretettel ,
Hliva Valéria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit egyen a baba, mama? Színek. illatok, ízek.

                         




Tudatos egészség a mindennapokban. Érdekes interaktív beszélgetésünk volt Hlíva Valéria táplálkozási szakértővel, aki a jövőben szeretne összeállítani a kismamáknak, kisbabáknak használható gyakorlati információkkal recepteket. Tőle kaptuk az alábbi írást és a benne szereplő recepteket. Ismét találkozhattok vele október 17-én a NBH délutáni programján!




Mit egyen a gyerek?

Egészség a mindennapokban előadás és interaktív beszélgetés a Nyíregyházi Babaklubban
A Női szerep csoda, egyben felelősség is.  Az élet legszebb ajándéka az Anyaság. Az élet tisztelete, az élet folytonossága, a lélek világra hozatala, a szellem megtestesülése fizikai formában.
A Teremtés misztériuma, amelynek Mi Nők hordozói, őrzői Vagyunk.Mi viseljük a pecsétet, mi adunk formát,érzést elkövetkező világunkban. A Nő feladata SORS.

Tudatában vagyunk- e nőként mekkora hatalom, milyen hétköznapi varázslatok tevőleges résztvevői vagyunk? Mi irányítjuk a Családot, mi mondjuk meg mit egyenek a  gyerekek, a férj, a nagymama, nagypapa. Mi öltöztetjük őket,a férfiak a családfők -  mégis kikérik  véleményünket, egy kicsit ellenkeznek olykor,s mégis,  az történik,  amit mi Nők szeretnénk.

Éljünk ezzel  a   Szívvel-Ízléssel felruházott kiváltságos  szereppel. Mi adhatjuk először oda az illatokat, az érzéseket, az érintés által a szeretetet tanítjuk... a kisbabáknak születésüktől fogva legalább 3000, igen háromezer alkalommal lenne jó pihenni ölelésünkben. Az a gyermek aki ezt hiányként éli meg az már születésétől fogva sérültté válhat. Mi nyitjuk ki a világot a babánknak. Azt is tudnunk kell, hogy a gyermekünk nem a tulajdonunk, neveljük őket ennek szellemében. Megtaníthatjuk nekik az értékeket, a szokásainkat, a hagyományainkat. Ez adjon erőt a nehéz időszakokra. Minden gyermek kincs, igazgyöngyként vigyázzuk őket.

Az elfogyasztott  étel az elmére is hatást gyakorol.Tiszta elmével, egészséges testtel a lélek is kiegyensúlyozottabbá válik. Elsődleges fontosságú mit viszünk be a szervezetünkbe.
Napjainkban mintha az emberek összezavarása lenne a média célja.
Mintha arra törekedne, hogy megbetegítsük magunkat, fogyasztási szokásainkkal, életmódunkkal.



Szeretnék egy kicsit beszélni az Ayurvéda életszemléletéről,  mivel az Elme az Alkotó.
Dr. Sumil Joshi Ayurvéda orvos mondta: az elme tamasztikus, radzsasztikus, szattvikus – mindennek ezen a világon tartalmaznia kell mindhárom minőséget.
A szattva kiváncsivá tesz minket, képességet  ad a gondolkodásra, vágyat, hogy kikeljünk az ágyból.
Az ételek az életünk forrásai. Sejtjeinket okos élelmiszerekkel jó táplálni. Információt adunk minden egyes korttyal, falattal a testünknek. Pároljuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket, mert így őrizzük meg legjobban az enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat a szervezetünk számára.
Ezek mind fontosak az emésztés, a fejlődés, a növekedés számára.
Reggelire ilyenkor őszidőn a meleg kása, köles, rizs, hajdina, quinoia párolt gyümölcsökkel, mézzel juhar sziruppal megöntözve a legjobb.
Egy éves kor után fahéjat, áztatott-turmixolt mazsolát, datolyát, különböző aszalványokat adhatunk hozzá. Tegyük szokássá a meleg reggelit. A meleg előkészíti a gyomrot a többi étel befogadására.

Mielőtt hozzá kezdesz a főzéshez,  rendszeresíts  egy forraló edényt a víz számára, amelyből az ételekhez adagolod a forralt vizet. Ezt a vizet célszerű jó fél órán keresztűl forralni, folyamatosan pótolni, forralni amíg szűkségünk van rá.

Fotó: iStock.com/robertprzybysz

Aranytej receptje elkészítési idő: 15’
1         liter tej, 1kurkuma, kávéskanál,1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál vanília, 1 csipet kardamom
Felnőttek számáraadj hozzá még  1 teáskanál porított gyömbért - isteni J
A fűszereket 4-5 kanál vizen felforraljuk és így keverjük hozzá a felforralt tejhez, ekkor már nem forraljuk újra.
 Gyerekek számára a vanília és a kardamom is  elegendő igen kis adagban a tejhez.

 A fűszerek mennyiségét növelhetjük ízlés szerint.
 Fontos, hogy a kurkuma mennyiségével óvatosan bánjunk, mert egy kicsivel is több, keserűvé teszi az Aranytejünket.
Legjobb lefekvés előtt inni, valójában reggel és este is áldásos ital.
Immunerősítő, nyugtató, egészséges.




 Édesburgonya ’’pizza’’  elkészítési idő:30’ hőfok: 160-170 C fok sütési idő: 10’-12’

Végy 4-5 édesburgonyát, megmosva, héjastul főzd puhára 20-25 percig.
 Emeld ki a vízből és hagyd hűlni.Törd össze krumplinyomóval vagy krumplitörővel mikor még kézmeleg, adj hozzá 1 csésze szárított kókuszt, 4-5 evőkanálnyi  kókuszolajat/ vagy extra szűz olivaolajat/ 1 kávéskanál szerecsendiót porítva, és 2-3 csipet kardamomot.
Amíg fő az édesburgonya indítsd el a paradicsom szósz főzését.
 Végy 3-4 levél babérlevelet, oregánót, kakukkfüvet, himalája vagy parajdi sót, izlés szerint és forrald 1 csésze vízben, majd adj hozzá fél liter paradicsom szószt, újraforralás. Kész.
Gőzölj vagy párolj kókuszolajon csíkokra vágott zöldségeket paprikát, cukkinit, sárgarépát,fehérrépát, paszternákot, uborkát, retket  választás szerint.
Körülbelül 7-9 perc az elkészítési idő.
 Nagyobb tepsit kenj meg kókuszolajjal, vagy olíva olajjal erre helyezd az édesburgonya ’’pizza’’ alapot.
Következik a paradicsom szósz szétterítése, és erre kerülnek a zöldségek.
A tetejére tehetsz növényi sajtot( mandula, kesudió, napraforgó, törökmogyoró, földimandula sajtok)
vagy  mozzarella avagy kedvelt rsajtodat ráreszelve ráhelyezve betoljuk a sütőbe..
10-12 perc sütés elegendő.
Tálalhatod megszórva friss bazsalikommal.
Jó étvágyat hozzá!



Életünk elektrolitja a SÓ,  sejtjeink elektrolízis alapján vesz föl információkat enzimek, vitaminok, ásványi anyagok formájában.
Használjunk teljes értékű ásványi sókat, ilyen a közeli Parajdi só.
A Parajdi só 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. A Parajdi só egy valódi kincs Erdélyből.
Az emberi szervezet nagy része vízből és sóból áll. A só alatt nem a hagyományos értelemben  vett finomított konyhasót értjük, hanem a környezetben előforduló eredeti állapotban előforduló sókat, amelyben különböző minőségű, mennyiségi ásványi anyagok vannak.
Ezek közül a világon a Parajdi só az egyik legjobb minőségű.
A só   folyékony ’napenergia’ mértani szerkezetben megkötve, ami képes életet létrehozni és fenntartani. Kb.250 millió évvel ezelőtt a napfény energiája ’energia tenger’ ré vált -  ami csak arra vár  hogy életet adjon, illetve  fenntartson.

A vízről és világunkról  teljes képet kapunk az alábbi film megnézése után.
Mi a csudát tudunk a világról ? What the  Bleep do We know ?



Jó szórakozást ! Köszönöm megtisztelő figyelmeteket, kérdéseiteket.
Mindenki egy csoda eszerint J ÉLJ!
Jó Egészséget kívánok szeretettel ,
Hliva Valéria