Bio vagy nem bio? Ez itt a kérdés!
A vegyszerezett zöldség-gyümölcs mellett a másik nagy csapda a génkezelt
áruk, melyek ugyan jól néznek ki, de ízük korántsem olyan, mint a
kertben nyáron, frissen szedett portékáé. Valamint senki sem tudja, hogy
a génmódosítás, a mesterséges beavatkozás révén milyen problémákat
okozhatnak később az ilyen termékek. Hazánkban egyelőre nem lehet
génkezelt zöldféléket kapni, és még az Európai Unió területén sem
jellemző, azonban például a szójakészítmények kb. 90%-át génkezelt
szójából állítják elő. Például tejallergiás gyerekeknél a szójatej éppen
ebbe a kategóriába tartozik.
Gyermekünk (és saját)
egészségünk érdekében jó lenne, ha minél kevesebb mesterséges anyag
jutna a szervezetünkbe a táplálékkal, hiszen éppen ezek az anyagok a
későbbi allergiák, asztma, ekcéma és egyéb betegségek kiváltó okai!
Hol vásároljunk? Mit tegyünk, ha nincs a közelben biopiac?
Ha lehet, a zöldséget ne a hipermarketekben vásároljuk meg, hanem lehetőség szerint piacon, és itt se a nagykereskedőket válasszuk, hanem azokat a termelőket, akik kevés árut hoznak ki, saját kertben termeltet, náluk rá is kérdezhetünk az esetleges permetezésre. Biopiacból egyelőre még kevés van hazánkban, és az itt kapható termékek általában jóval drágábbak, itt azonban biztos, hogy természetes árut kapunk.

Mindig szezonálisat együnk. Mindenki tudja, mi a különbség a hipermarketben télen vásárolt eper íze és a kertben tavasszal leszedett között. Az őszi-téli időszaknak is megvannak a jellegzetes, finom zöldségei, ilyenkor ezeket fogyasszuk: burgonyát, káposztát, almát, körtét, szőlőt, sütőtököt, diót, mogyorót, gesztenyét, céklát, répát, szilvát, hüvelyeseket... és még sorolhatnám.
Ha van rá módunk, az ősz folyamán vásároljunk vidéki őstermelőktől zsákos burgonyát, hagymát és almát, melyeket a pincében tárolva hetekre-hónapokra jó alapanyagokra tehetünk szert.
Forrás: kismamablog.hu- picibaba.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése