Nagyon egészséges, a
gyerekek azonban sokszor fintorognak rá. Próbáld ki így, és jó eséllyel sikered
lesz!
A spenót az egészséges
étrend kiváló alapanyaga, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag. És nem csak
főzeléknek finom!
A spenót kitűnő B2- és
B6-vitamin forrás, de fontos vas és élelmi rosttartalma is.
A spenót jelentős mennyiségű folsavat (másik nevén B9-vitamin) is tartalmaz,
melynek fogyasztása kiemelt fontosságú a gyermektervezés és várandósság
időszakában. Már 100 g párolt spenót fedezi a napi folsavbevitel egy részét, de
nyersen fogyasztva még inkább megőrzi vitamintartalmát.
A fagyasztott zöldségek
kifejezetten jól megőrzik vitamin- és tápanyag tartalmukat. Így a spenót akkor
is szuper választás, ha nincs szezonja. Nem csak püré formában kapható,
bizonyos fogásokhoz vagy köretnek sokkal jobb választás a leveles
változat.
Bár sok gyerek nem szereti
a spenótot, ennek egyik oka az lehet, hogy leggyakrabban spenótfőzelékként
találkoznak vele. Ha egy kicsit izgalmasabbá teszed, máris könnyebben
megeszik.
Leginkább azok a spenótos
ételek a nyerők a gyerekeknél, amik nem pürésítve tartalmazzák a spenótot,
illetve azok a fogások, amikben más, a gyerekek által kedvelt alapanyaggal
együtt tálalod.
Próbáld ki a spenótos tojásrántottát, a spenótos tojásfelfújtat, a spenótos
batyut vagy a spenótos leveles tésztát!
Spenótos fetás, töltött leveles tészta
Ezt a finomságot te és a
gyerekek is szeretni fogjátok. Te azért, mert egyszerűen és villámgyorsan
elkészül, a gyerekek pedig azért, mert majdnem olyan, mint egy töltött pizza,
másnéven calzone.
4 adag
Hozzávalók
50 dkg spenót (lehet fagyasztott, leveles spenót
is)
150 g feta sajt
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 dl főzőtejszín
2 ek olívaolaj
só, bors, szerecsendió ízlés szerint
1 nagy doboz tejföl
1 csomag leveles tészta
Elkészítés
Olajon pirítsd meg a fokhagymát, majd öntsd rá a
megtisztított és feldarabolt vagy fagyasztott spenótot.
Amikor megfonnyadt, add hozzá a tejszínt és a
felkockázott feta sajtot, főzd össze és ízlés szerint fűszerezd.
Enyhén kikent hőálló tálba tedd a leveles tészta
felét, halmozd rá a spenótos, fetás keveréket, majd fedd be a tészta másik
felével.
180 fokra előmelegített sütőben süsd, míg a tészta
aranybarna lesz. Tálaláskor locsold meg kevés tejföllel.
Tipp:
Kitűnő vendégváró recept ez, ha kis töltött leveles
tészta háromszögeket készítesz. Ebben az esetben sütőpapírral bélelt tepsin süsd
a spenótos falatkákat.
Négysajtos, spenótos spagetti
2 adag
Hozzávalók
1 csomag MAGGI Trattoria a Casa Négysajtos
spagetti alap
200 ml víz
50 g főzőtejszín
240 g spagetti
1 gerezd fokhagyma
1 ek olaj
150 g spenót (lehet fagyasztott, leveles spenót is)
Elkészítés
A zúzott fokhagymát kevés olajon piríts le, dobd rá a
spenótot, és fonnyaszd meg.
A spagettit lobogó, sós vízben főzd al dente-re,
vagyis ne legyen se túl kemény, se túl puha.
Míg a tészta fő, a MAGGI Négysajtos spagetti alapot
keverd el 200 ml hideg vízben.
Alacsony lángon folyamatos keverés mellett forrald fel
és főzd a forrástól számítva 2 percig.
Vedd le a tűzről és önts hozzá 50 ml tejszínt.
Add hozzá a spenótot, alaposan keverd meg, majd keverd
össze a főtt spagettivel.
A tetejére szórhatsz még reszelt parmezánt is.
Forrás: www.igyteljesazelet.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése