2025. március 6., csütörtök

Így még a gyerekek is megeszik majd a spenótot


Nagyon egészséges, a gyerekek azonban sokszor fintorognak rá. Próbáld ki így, és jó eséllyel sikered lesz!

A spenót az egészséges étrend kiváló alapanyaga, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag. És nem csak főzeléknek finom! 

A spenót kitűnő B2- és B6-vitamin forrás, de fontos vas és élelmi rosttartalma is.  
A spenót jelentős mennyiségű folsavat (másik nevén B9-vitamin) is tartalmaz, melynek fogyasztása kiemelt fontosságú a gyermektervezés és várandósság időszakában. Már 100 g párolt spenót fedezi a napi folsavbevitel egy részét, de nyersen fogyasztva még inkább megőrzi vitamintartalmát.

A fagyasztott zöldségek kifejezetten jól megőrzik vitamin- és tápanyag tartalmukat. Így a spenót akkor is szuper választás, ha nincs szezonja. Nem csak püré formában kapható, bizonyos fogásokhoz vagy köretnek sokkal jobb választás a leveles változat. 

Bár sok gyerek nem szereti a spenótot, ennek egyik oka az lehet, hogy leggyakrabban spenótfőzelékként találkoznak vele. Ha egy kicsit izgalmasabbá teszed, máris könnyebben megeszik. 

Leginkább azok a spenótos ételek a nyerők a gyerekeknél, amik nem pürésítve tartalmazzák a spenótot, illetve azok a fogások, amikben más, a gyerekek által kedvelt alapanyaggal együtt tálalod.  
Próbáld ki a spenótos tojásrántottát, a spenótos tojásfelfújtat, a spenótos batyut vagy a spenótos leveles tésztát!

Spenótos fetás, töltött leveles tészta

Ezt a finomságot te és a gyerekek is szeretni fogjátok. Te azért, mert egyszerűen és villámgyorsan elkészül, a gyerekek pedig azért, mert majdnem olyan, mint egy töltött pizza, másnéven calzone.

4 adag

Hozzávalók

50 dkg spenót (lehet fagyasztott, leveles spenót is) 

150 g feta sajt 

2 gerezd fokhagyma összezúzva 

1 dl főzőtejszín  

2 ek olívaolaj 

só, bors, szerecsendió ízlés szerint 

1 nagy doboz tejföl 

1 csomag leveles tészta

Elkészítés

Olajon pirítsd meg a fokhagymát, majd öntsd rá a megtisztított és feldarabolt vagy fagyasztott spenótot.  

Amikor megfonnyadt, add hozzá a tejszínt és a felkockázott feta sajtot, főzd össze és ízlés szerint fűszerezd. 

Enyhén kikent hőálló tálba tedd a leveles tészta felét, halmozd rá a spenótos, fetás keveréket, majd fedd be a tészta másik felével.  

180 fokra előmelegített sütőben süsd, míg a tészta aranybarna lesz. Tálaláskor locsold meg kevés tejföllel.

Tipp:

Kitűnő vendégváró recept ez, ha kis töltött leveles tészta háromszögeket készítesz. Ebben az esetben sütőpapírral bélelt tepsin süsd a spenótos falatkákat.

Négysajtos, spenótos spagetti

2 adag

Hozzávalók

1 csomag MAGGI Trattoria a Casa Négysajtos spagetti alap

200 ml víz 

50 g főzőtejszín 

240 g spagetti 

1 gerezd fokhagyma 

1 ek olaj 

150 g spenót (lehet fagyasztott, leveles spenót is)

Elkészítés

A zúzott fokhagymát kevés olajon piríts le, dobd rá a spenótot, és fonnyaszd meg. 

A spagettit lobogó, sós vízben főzd al dente-re, vagyis ne legyen se túl kemény, se túl puha. 

Míg a tészta fő, a MAGGI Négysajtos spagetti alapot keverd el 200 ml hideg vízben. 

Alacsony lángon folyamatos keverés mellett forrald fel és főzd a forrástól számítva 2 percig. 

Vedd le a tűzről és önts hozzá 50 ml tejszínt. 

Add hozzá a spenótot, alaposan keverd meg, majd keverd össze a főtt spagettivel. 

A tetejére szórhatsz még reszelt parmezánt is.

Forrás: www.igyteljesazelet.hu

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Így még a gyerekek is megeszik majd a spenótot


Nagyon egészséges, a gyerekek azonban sokszor fintorognak rá. Próbáld ki így, és jó eséllyel sikered lesz!

A spenót az egészséges étrend kiváló alapanyaga, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag. És nem csak főzeléknek finom! 

A spenót kitűnő B2- és B6-vitamin forrás, de fontos vas és élelmi rosttartalma is.  
A spenót jelentős mennyiségű folsavat (másik nevén B9-vitamin) is tartalmaz, melynek fogyasztása kiemelt fontosságú a gyermektervezés és várandósság időszakában. Már 100 g párolt spenót fedezi a napi folsavbevitel egy részét, de nyersen fogyasztva még inkább megőrzi vitamintartalmát.

A fagyasztott zöldségek kifejezetten jól megőrzik vitamin- és tápanyag tartalmukat. Így a spenót akkor is szuper választás, ha nincs szezonja. Nem csak püré formában kapható, bizonyos fogásokhoz vagy köretnek sokkal jobb választás a leveles változat. 

Bár sok gyerek nem szereti a spenótot, ennek egyik oka az lehet, hogy leggyakrabban spenótfőzelékként találkoznak vele. Ha egy kicsit izgalmasabbá teszed, máris könnyebben megeszik. 

Leginkább azok a spenótos ételek a nyerők a gyerekeknél, amik nem pürésítve tartalmazzák a spenótot, illetve azok a fogások, amikben más, a gyerekek által kedvelt alapanyaggal együtt tálalod.  
Próbáld ki a spenótos tojásrántottát, a spenótos tojásfelfújtat, a spenótos batyut vagy a spenótos leveles tésztát!

Spenótos fetás, töltött leveles tészta

Ezt a finomságot te és a gyerekek is szeretni fogjátok. Te azért, mert egyszerűen és villámgyorsan elkészül, a gyerekek pedig azért, mert majdnem olyan, mint egy töltött pizza, másnéven calzone.

4 adag

Hozzávalók

50 dkg spenót (lehet fagyasztott, leveles spenót is) 

150 g feta sajt 

2 gerezd fokhagyma összezúzva 

1 dl főzőtejszín  

2 ek olívaolaj 

só, bors, szerecsendió ízlés szerint 

1 nagy doboz tejföl 

1 csomag leveles tészta

Elkészítés

Olajon pirítsd meg a fokhagymát, majd öntsd rá a megtisztított és feldarabolt vagy fagyasztott spenótot.  

Amikor megfonnyadt, add hozzá a tejszínt és a felkockázott feta sajtot, főzd össze és ízlés szerint fűszerezd. 

Enyhén kikent hőálló tálba tedd a leveles tészta felét, halmozd rá a spenótos, fetás keveréket, majd fedd be a tészta másik felével.  

180 fokra előmelegített sütőben süsd, míg a tészta aranybarna lesz. Tálaláskor locsold meg kevés tejföllel.

Tipp:

Kitűnő vendégváró recept ez, ha kis töltött leveles tészta háromszögeket készítesz. Ebben az esetben sütőpapírral bélelt tepsin süsd a spenótos falatkákat.

Négysajtos, spenótos spagetti

2 adag

Hozzávalók

1 csomag MAGGI Trattoria a Casa Négysajtos spagetti alap

200 ml víz 

50 g főzőtejszín 

240 g spagetti 

1 gerezd fokhagyma 

1 ek olaj 

150 g spenót (lehet fagyasztott, leveles spenót is)

Elkészítés

A zúzott fokhagymát kevés olajon piríts le, dobd rá a spenótot, és fonnyaszd meg. 

A spagettit lobogó, sós vízben főzd al dente-re, vagyis ne legyen se túl kemény, se túl puha. 

Míg a tészta fő, a MAGGI Négysajtos spagetti alapot keverd el 200 ml hideg vízben. 

Alacsony lángon folyamatos keverés mellett forrald fel és főzd a forrástól számítva 2 percig. 

Vedd le a tűzről és önts hozzá 50 ml tejszínt. 

Add hozzá a spenótot, alaposan keverd meg, majd keverd össze a főtt spagettivel. 

A tetejére szórhatsz még reszelt parmezánt is.

Forrás: www.igyteljesazelet.hu