2014. október 16., csütörtök

Hancurka Játszóház és Fejlesztő Centrum bemutatása Varga-Tóth Eszter óvodapedagógus által

Nagy szeretettel és tisztelettel köszöntök mindenkit!

Varga-Tóth Eszter vagyok, az újfehértói Hancurka Játszóház és Fejlesztő Centrum óvodapedagógus munkatársa. Nekem jutott az a megtisztelő szerep, hogy a mai napon bemutathatom önök számára játszóházunkat.


Újfehértó Város Önkormányzata kiemelt feladatának tartja, hogy a városban élő családoknak, gyermekeknek a lehető legtöbbet nyújtsa. Játszóházunk 2014. július 14-én nyitotta meg kapuit gyermekek és családjaik számára.

Játszóházunk elsődleges feladata a 0-10 éves korosztály számára színvonalas közösségi, szabadidős programok, rendezvények szervezése, készségek, és képességfejlesztő foglalkozások, gyermekfelügyelet, a szülők számára családtámogató programok, nyári gyermektáborok, rendezvények szervezése, biztosítása. A gyermekek önfeledt játékához biztosítva a nyugodt, derűs, kiegyensúlyozott légkört.

Játszóházunkban meghatározó szerepet kap a gyermekfelügyelet, melynek meghatározó tevékenység formája a játék. A játék a legsokoldalúbb és legbonyolultabb sajátos cselekvési, illetve tevékenységi forma. A gyerekek a játék útján ismerkednek meg a világgal, a tárgyakkal, a tárgyak tulajdonságaival, a valóság jelenségeivel, eseményeivel. 

Fontosnak tartjuk a szülők bevonását, így bármely játékforma kipróbálása nyitott a szülők számára is, hiszen nagymértékben meghatározza a szülő-gyermek viszonyát a közösen eltöltött idő és játék. A szülők is képesek önfeledt módon játszani, és élvezni a közös játékot. A gyermekfelügyelet idejét próbáljuk a gyermek számára feledhetetlenné és varázslatossá tenni.


A játszóház nyújtotta tevékenységek köre rendkívül széles, a vizuális, irodalmi és idegennyelvi tevékenységek mellett helyet kap baba- és gyerekszínház, zenés torna, zenebölcsi, egyéb zenés foglalkozások.

Egyik kiemelkedő foglalkozásunk az Alkotó kuckó, 3-6 és 6-10 éves korosztály számára. Az alkotó kuckó elősegíti a gyermekek finommozgásának, kreativitásának, képzeletüknek a fejlődését, miközben játékként és szórakozásként élik meg a tevékenységet. Az alkotó kuckó nagy sikernek örvend nem csak a gyermekek, de szüleik körében is. Minden foglalkozás alkalmával rengeteg élménnyel és számos csodás alkotással térnek haza a gyerekek.

Másik közkedvelt foglalkozása a játszóháznak a gyerek színház, mely 3-6 éves korosztály számára nyújt érdekes, sokszínű színházi élményt. Egyszerre több érzékszerv útján is találkozhatnak a művészet legkülönbözőbb fajtáival. A zenei, képi látványélmények mellett ez a korosztály már aktív részese tud lenni a történéseknek. Különböző típusú bábok, díszletek, élő alakos szereplők, árnyjáték, kreatív bábalkotások nyújtanak változatos élményt a gyerekeknek.

Kiemelkedő szerepet kap foglalkozásaink körében a gyerek, illetve a nebuló angol. A 3 és 7 év közötti gyerekek nyelvtanulása rengeteg előnnyel jár, hiszen ekkor a legfogékonyabbak a kicsinyek a nyelvi struktúrák, a nyelv hangzásvilágának felfedezésére. Versekkel, dalokkal, rövid szövegekkel, mesékkel tanulunk, csakis játékosan. A nebuló angol az általános iskolák alsó tagozatosait célozzák meg a negyvenöt perces foglakozások. Szituációs játékokkal, mesékkel, történetekkel bővítjük a szókincset, megtanuljuk a mindennapi élet kifejezéseit. Sok-sok zenét hallgatunk, mert a zene és az ének úgy mélyíti a nyelvtudást, mint semmi más.

Foglalkozásaink közül kiemelkedő szereppel bír a Hancur Hurci Babaklub, melyen az anyukák babáikkal közösen vesznek részt a foglalkozáson. Babaklubunk sikere nagyban függ attól, hogy a Hancurka Játszóház csodálatos környezetet teremt foglalkozásainkhoz. A foglalkozásainkat színesíti a Gyerecsak Egyesület, akik olyan értékes információkkal látnak el bennünket , amelyek nem csak könnyebbé, hanem szeretetteljesebbé is teszi a gyermekvállalást-nevelést. A babaklub során dalokkal-mondókákkal szórakoztatjuk a gyermekeket, majd szakavatott előadó tájékoztat bennünket egy-egy témáról, mint például őszi vitaminpótlás, fogápolás gyermekkorban, újraélesztés, stb.

Nem csak gyermekfelügyelettel és a színes, változatos foglalkozásokkal szeretnénk a gyermekek számára kedveskedni, hanem táborainkkal is. A Hancurka Vidám Nyári Tábor megrendezésére augusztusban került sort. A gyerekek egy egész héten keresztül élvezhették a játszóház adta lehetőségeket, és az általunk szervezett programokat. Jártunk uszodában, lovardában, kirándultunk, mozi délutánokat tartottunk, vetélkedtünk és közös főzőst szerveztünk a gyerekek szüleivel. Fantasztikus, élményekben gazdag, csodás hetet töltöttünk együtt a táborozó gyerekekkel. A nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel a következő nyáron két tábort is indítunk majd.


Nem csak újabb tábort szervezünk, hanem hamarosan induló foglalkozásainkkal igyekszünk még szélesebb tárházat megnyitni a szülők és gyermekeik számára. Az új foglalkozásaink egészen a magzati kortól, kisiskolás korig terjednek ki.

A kismama jóga egészen magzati kortól vagy akár még a babavárás előtti időszaktól meghatározó kikapcsolódás lehet a kismamák, anyukák számára.

Kismama jóga
A módszer, távol-keleti és más természeti népek technikáiból származik, a várandósság során felmerülő akadályok elhárításához, valamint a szülés megkönnyítésére koncentrál. A kismama jóga rendkívül kifinomult felkészülést nyújt a szülésre, mivel nem csak fizikailag, de mentálisan is felkészíti a nőt a gyermek érkezésére. A foglalkozásokon lágy, folyamatos mozgásban végzett gyakorlatok segítik a szükséges izmok megerősítését és a megnyújtását. Légzőgyakorlatok és relaxációs technikák segítségével oldódik fel a félelem és a feszültség, és edződik meg a koncentrációs készség. A kismama jóga segít megkönnyíteni a szülést, és a szülésig tartó időszakot. Miután világra jött a kicsi, akkor sem kell lemondani a jóga okozta örömökről, hiszen a baba mama jóga nem csak kikapcsolódás, hanem remek kapcsolaterősítő a baba és az anya életében.

Baba-mama jóga
A baba-mama jóga elősegíti a baba mozgásfejlődésének helyes ütemben történő fejlődését. Miután a baba és mama együtt dolgoznak, kettejük között a harmónia sokkal kiegyensúlyozottabb lesz. A baba így már életének kezdeti időszakában megtapasztalja, hogy a mozgás öröm. A babás jóga alkalmával vidám verseket, mondókákat tanulhatnak a kismamák, melyek segítségével a babák könnyebben bevonhatóak a mozgásba. Oldják a feszültséget, segítenek legyőzni a gátlásokat. A jóga bizonyos gyakorlataival elősegíti a tejtermelést, mely mind a baba mind a mama számára nagyon fontos. Segít megteremteni és elmélyíteni a baba és a mama közti szeretetteljes, harmonikus lelki kapcsolatot. Az érintéssel a baba és a mama között erősödik a kapcsolat. A babák számára nem csak az anyával való közös jóga nyújt lehetőséget a kikapcsolódásra, hanem az ayurvédikus babamasszázs is.

Ayurvédikus babamasszázs
Az Ayurvédikus babamasszázs a hangsúlyt nemcsak a testi masszázsra helyezi, hanem a baba mentális feltérképezésére. Ezáltal a mama jobban megérti babájának szükségleteit, személyiségét és könnyebben képes megfelelő válaszokat adni babája rezdüléseire.
Fontos a masszázst segítő olajok milyensége. Mindig 100%-os hidegen sajtolt olajokat használunk, melyeket felmelegítve viszünk fel a baba testére. Minden babatípusra más-más olajat használunk, minden babának a testtípusára, mentalitására legmegfelelőbbet.
               
A babamasszázs az Ayurvédában nem a földön, a mamától elkülönülten történik, hanem a mama combján fektetve. Ennek lényege az, hogy a baba érzi a mama testmelegét, mely biztonságérzetet nyújt számára.

Legfontosabb előnyei:
- a masszázs serkenti a vér keringését, a test oxigénellátása javul
- a masszázs méregtelenítő hatású, segít eltávolítani a baba testét borító elhalt hámréteget, és egyben az olajos masszázs táplálék a baba bőrének
- a rendszeres masszázs megelőzi az emésztési rendellenességek pl.: felfúvódások, gázok, székrekedés kialakulását és így csökkenti a baba szervezetében a stressz hormont

Nem csak a kismamák és a babák számára nyújtunk majd új foglalkozási lehetőséget, hanem a 3-10 éves korosztály számára is.

PEK-torna (mozgásfejlesztő torna)
A PEK-torna mozgásfejlesztő program, a funkció, beilleszkedési, valamint mozgáskoordinációs zavarokkal, testproblémákkal küzdő 3-10 éves gyermekek számára. A PEk-torna elősegíti a különböző gerinc, tartás problémákkal küzdő gyermekek számára az egészséges mozgásfejlődést. A PEK-torna során számos eszközt használva tesszük még élvezetesebbé a gyermekek számára a mozgást. Elősegíti az elváltozások kialakulásának megelőzését, illetve a kialakult problémák korrigálását.


Remélem felkeltettem érdeklődésüket játszóházunk és foglalkozásaink iránt! Bővebb tájékoztatást, információt, órarendünket honlapunkon megtekinthetik.
Köszönöm szépen figyelmüket! További jó szórakozást és szép napot kívánok mindenkinek!

Elérhetőségeink:
Cím: 4244 Újfehértó, Kodály Zoltán út 33.
Honlap: www.bolcsode-jatszohaz.hu

Telefon: 06/30 821-56-24

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hancurka Játszóház és Fejlesztő Centrum bemutatása Varga-Tóth Eszter óvodapedagógus által

Nagy szeretettel és tisztelettel köszöntök mindenkit!

Varga-Tóth Eszter vagyok, az újfehértói Hancurka Játszóház és Fejlesztő Centrum óvodapedagógus munkatársa. Nekem jutott az a megtisztelő szerep, hogy a mai napon bemutathatom önök számára játszóházunkat.


Újfehértó Város Önkormányzata kiemelt feladatának tartja, hogy a városban élő családoknak, gyermekeknek a lehető legtöbbet nyújtsa. Játszóházunk 2014. július 14-én nyitotta meg kapuit gyermekek és családjaik számára.

Játszóházunk elsődleges feladata a 0-10 éves korosztály számára színvonalas közösségi, szabadidős programok, rendezvények szervezése, készségek, és képességfejlesztő foglalkozások, gyermekfelügyelet, a szülők számára családtámogató programok, nyári gyermektáborok, rendezvények szervezése, biztosítása. A gyermekek önfeledt játékához biztosítva a nyugodt, derűs, kiegyensúlyozott légkört.

Játszóházunkban meghatározó szerepet kap a gyermekfelügyelet, melynek meghatározó tevékenység formája a játék. A játék a legsokoldalúbb és legbonyolultabb sajátos cselekvési, illetve tevékenységi forma. A gyerekek a játék útján ismerkednek meg a világgal, a tárgyakkal, a tárgyak tulajdonságaival, a valóság jelenségeivel, eseményeivel. 

Fontosnak tartjuk a szülők bevonását, így bármely játékforma kipróbálása nyitott a szülők számára is, hiszen nagymértékben meghatározza a szülő-gyermek viszonyát a közösen eltöltött idő és játék. A szülők is képesek önfeledt módon játszani, és élvezni a közös játékot. A gyermekfelügyelet idejét próbáljuk a gyermek számára feledhetetlenné és varázslatossá tenni.


A játszóház nyújtotta tevékenységek köre rendkívül széles, a vizuális, irodalmi és idegennyelvi tevékenységek mellett helyet kap baba- és gyerekszínház, zenés torna, zenebölcsi, egyéb zenés foglalkozások.

Egyik kiemelkedő foglalkozásunk az Alkotó kuckó, 3-6 és 6-10 éves korosztály számára. Az alkotó kuckó elősegíti a gyermekek finommozgásának, kreativitásának, képzeletüknek a fejlődését, miközben játékként és szórakozásként élik meg a tevékenységet. Az alkotó kuckó nagy sikernek örvend nem csak a gyermekek, de szüleik körében is. Minden foglalkozás alkalmával rengeteg élménnyel és számos csodás alkotással térnek haza a gyerekek.

Másik közkedvelt foglalkozása a játszóháznak a gyerek színház, mely 3-6 éves korosztály számára nyújt érdekes, sokszínű színházi élményt. Egyszerre több érzékszerv útján is találkozhatnak a művészet legkülönbözőbb fajtáival. A zenei, képi látványélmények mellett ez a korosztály már aktív részese tud lenni a történéseknek. Különböző típusú bábok, díszletek, élő alakos szereplők, árnyjáték, kreatív bábalkotások nyújtanak változatos élményt a gyerekeknek.

Kiemelkedő szerepet kap foglalkozásaink körében a gyerek, illetve a nebuló angol. A 3 és 7 év közötti gyerekek nyelvtanulása rengeteg előnnyel jár, hiszen ekkor a legfogékonyabbak a kicsinyek a nyelvi struktúrák, a nyelv hangzásvilágának felfedezésére. Versekkel, dalokkal, rövid szövegekkel, mesékkel tanulunk, csakis játékosan. A nebuló angol az általános iskolák alsó tagozatosait célozzák meg a negyvenöt perces foglakozások. Szituációs játékokkal, mesékkel, történetekkel bővítjük a szókincset, megtanuljuk a mindennapi élet kifejezéseit. Sok-sok zenét hallgatunk, mert a zene és az ének úgy mélyíti a nyelvtudást, mint semmi más.

Foglalkozásaink közül kiemelkedő szereppel bír a Hancur Hurci Babaklub, melyen az anyukák babáikkal közösen vesznek részt a foglalkozáson. Babaklubunk sikere nagyban függ attól, hogy a Hancurka Játszóház csodálatos környezetet teremt foglalkozásainkhoz. A foglalkozásainkat színesíti a Gyerecsak Egyesület, akik olyan értékes információkkal látnak el bennünket , amelyek nem csak könnyebbé, hanem szeretetteljesebbé is teszi a gyermekvállalást-nevelést. A babaklub során dalokkal-mondókákkal szórakoztatjuk a gyermekeket, majd szakavatott előadó tájékoztat bennünket egy-egy témáról, mint például őszi vitaminpótlás, fogápolás gyermekkorban, újraélesztés, stb.

Nem csak gyermekfelügyelettel és a színes, változatos foglalkozásokkal szeretnénk a gyermekek számára kedveskedni, hanem táborainkkal is. A Hancurka Vidám Nyári Tábor megrendezésére augusztusban került sort. A gyerekek egy egész héten keresztül élvezhették a játszóház adta lehetőségeket, és az általunk szervezett programokat. Jártunk uszodában, lovardában, kirándultunk, mozi délutánokat tartottunk, vetélkedtünk és közös főzőst szerveztünk a gyerekek szüleivel. Fantasztikus, élményekben gazdag, csodás hetet töltöttünk együtt a táborozó gyerekekkel. A nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel a következő nyáron két tábort is indítunk majd.


Nem csak újabb tábort szervezünk, hanem hamarosan induló foglalkozásainkkal igyekszünk még szélesebb tárházat megnyitni a szülők és gyermekeik számára. Az új foglalkozásaink egészen a magzati kortól, kisiskolás korig terjednek ki.

A kismama jóga egészen magzati kortól vagy akár még a babavárás előtti időszaktól meghatározó kikapcsolódás lehet a kismamák, anyukák számára.

Kismama jóga
A módszer, távol-keleti és más természeti népek technikáiból származik, a várandósság során felmerülő akadályok elhárításához, valamint a szülés megkönnyítésére koncentrál. A kismama jóga rendkívül kifinomult felkészülést nyújt a szülésre, mivel nem csak fizikailag, de mentálisan is felkészíti a nőt a gyermek érkezésére. A foglalkozásokon lágy, folyamatos mozgásban végzett gyakorlatok segítik a szükséges izmok megerősítését és a megnyújtását. Légzőgyakorlatok és relaxációs technikák segítségével oldódik fel a félelem és a feszültség, és edződik meg a koncentrációs készség. A kismama jóga segít megkönnyíteni a szülést, és a szülésig tartó időszakot. Miután világra jött a kicsi, akkor sem kell lemondani a jóga okozta örömökről, hiszen a baba mama jóga nem csak kikapcsolódás, hanem remek kapcsolaterősítő a baba és az anya életében.

Baba-mama jóga
A baba-mama jóga elősegíti a baba mozgásfejlődésének helyes ütemben történő fejlődését. Miután a baba és mama együtt dolgoznak, kettejük között a harmónia sokkal kiegyensúlyozottabb lesz. A baba így már életének kezdeti időszakában megtapasztalja, hogy a mozgás öröm. A babás jóga alkalmával vidám verseket, mondókákat tanulhatnak a kismamák, melyek segítségével a babák könnyebben bevonhatóak a mozgásba. Oldják a feszültséget, segítenek legyőzni a gátlásokat. A jóga bizonyos gyakorlataival elősegíti a tejtermelést, mely mind a baba mind a mama számára nagyon fontos. Segít megteremteni és elmélyíteni a baba és a mama közti szeretetteljes, harmonikus lelki kapcsolatot. Az érintéssel a baba és a mama között erősödik a kapcsolat. A babák számára nem csak az anyával való közös jóga nyújt lehetőséget a kikapcsolódásra, hanem az ayurvédikus babamasszázs is.

Ayurvédikus babamasszázs
Az Ayurvédikus babamasszázs a hangsúlyt nemcsak a testi masszázsra helyezi, hanem a baba mentális feltérképezésére. Ezáltal a mama jobban megérti babájának szükségleteit, személyiségét és könnyebben képes megfelelő válaszokat adni babája rezdüléseire.
Fontos a masszázst segítő olajok milyensége. Mindig 100%-os hidegen sajtolt olajokat használunk, melyeket felmelegítve viszünk fel a baba testére. Minden babatípusra más-más olajat használunk, minden babának a testtípusára, mentalitására legmegfelelőbbet.
               
A babamasszázs az Ayurvédában nem a földön, a mamától elkülönülten történik, hanem a mama combján fektetve. Ennek lényege az, hogy a baba érzi a mama testmelegét, mely biztonságérzetet nyújt számára.

Legfontosabb előnyei:
- a masszázs serkenti a vér keringését, a test oxigénellátása javul
- a masszázs méregtelenítő hatású, segít eltávolítani a baba testét borító elhalt hámréteget, és egyben az olajos masszázs táplálék a baba bőrének
- a rendszeres masszázs megelőzi az emésztési rendellenességek pl.: felfúvódások, gázok, székrekedés kialakulását és így csökkenti a baba szervezetében a stressz hormont

Nem csak a kismamák és a babák számára nyújtunk majd új foglalkozási lehetőséget, hanem a 3-10 éves korosztály számára is.

PEK-torna (mozgásfejlesztő torna)
A PEK-torna mozgásfejlesztő program, a funkció, beilleszkedési, valamint mozgáskoordinációs zavarokkal, testproblémákkal küzdő 3-10 éves gyermekek számára. A PEk-torna elősegíti a különböző gerinc, tartás problémákkal küzdő gyermekek számára az egészséges mozgásfejlődést. A PEK-torna során számos eszközt használva tesszük még élvezetesebbé a gyermekek számára a mozgást. Elősegíti az elváltozások kialakulásának megelőzését, illetve a kialakult problémák korrigálását.


Remélem felkeltettem érdeklődésüket játszóházunk és foglalkozásaink iránt! Bővebb tájékoztatást, információt, órarendünket honlapunkon megtekinthetik.
Köszönöm szépen figyelmüket! További jó szórakozást és szép napot kívánok mindenkinek!

Elérhetőségeink:
Cím: 4244 Újfehértó, Kodály Zoltán út 33.
Honlap: www.bolcsode-jatszohaz.hu

Telefon: 06/30 821-56-24