Tudatos egészség a mindennapokban. Érdekes interaktív beszélgetésünk volt Hlíva Valéria táplálkozási szakértővel, aki a jövőben szeretne összeállítani a kismamáknak, kisbabáknak használható gyakorlati információkkal recepteket. Tőle kaptuk az alábbi írást és a benne szereplő recepteket. Ismét találkozhattok vele október 17-én a NBH délutáni programján!
Mit egyen a gyerek?
Egészség a mindennapokban előadás és interaktív beszélgetés
a Nyíregyházi Babaklubban
A Női szerep csoda, egyben felelősség is. Az élet legszebb ajándéka az Anyaság. Az élet
tisztelete, az élet folytonossága, a lélek világra hozatala, a szellem
megtestesülése fizikai formában.
A Teremtés misztériuma, amelynek Mi Nők hordozói, őrzői
Vagyunk.Mi viseljük a pecsétet, mi adunk formát,érzést elkövetkező világunkban.
A Nő feladata SORS.
Tudatában vagyunk- e nőként mekkora hatalom, milyen
hétköznapi varázslatok tevőleges résztvevői vagyunk? Mi irányítjuk a Családot,
mi mondjuk meg mit egyenek a gyerekek, a
férj, a nagymama, nagypapa. Mi öltöztetjük őket,a férfiak a családfők - mégis kikérik véleményünket, egy kicsit ellenkeznek olykor,s
mégis, az történik, amit mi Nők szeretnénk.
Éljünk ezzel a Szívvel-Ízléssel felruházott kiváltságos szereppel. Mi adhatjuk először oda az illatokat,
az érzéseket, az érintés által a szeretetet tanítjuk... a kisbabáknak
születésüktől fogva legalább 3000, igen háromezer alkalommal lenne jó pihenni
ölelésünkben. Az a gyermek aki ezt hiányként éli meg az már születésétől fogva
sérültté válhat. Mi nyitjuk ki a világot a babánknak. Azt is tudnunk kell, hogy
a gyermekünk nem a tulajdonunk, neveljük őket ennek szellemében. Megtaníthatjuk
nekik az értékeket, a szokásainkat, a hagyományainkat. Ez adjon erőt a nehéz
időszakokra. Minden gyermek kincs, igazgyöngyként vigyázzuk őket.
Az elfogyasztott étel
az elmére is hatást gyakorol.Tiszta elmével, egészséges testtel a lélek is
kiegyensúlyozottabbá válik. Elsődleges fontosságú mit viszünk be a
szervezetünkbe.
Napjainkban mintha az emberek összezavarása lenne a média
célja.
Mintha arra törekedne, hogy megbetegítsük magunkat,
fogyasztási szokásainkkal, életmódunkkal.
Szeretnék egy kicsit beszélni az Ayurvéda
életszemléletéről, mivel az Elme az
Alkotó.
Dr. Sumil Joshi Ayurvéda orvos mondta: az elme tamasztikus,
radzsasztikus, szattvikus – mindennek ezen a világon tartalmaznia kell
mindhárom minőséget.
A szattva kiváncsivá tesz minket, képességet ad a gondolkodásra, vágyat, hogy kikeljünk az
ágyból.
Az ételek az életünk forrásai. Sejtjeinket okos
élelmiszerekkel jó táplálni. Információt adunk minden egyes korttyal, falattal
a testünknek. Pároljuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket, mert így őrizzük meg
legjobban az enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat a szervezetünk számára.
Ezek mind fontosak az emésztés, a fejlődés, a növekedés
számára.
Reggelire ilyenkor őszidőn a meleg kása, köles, rizs,
hajdina, quinoia párolt gyümölcsökkel, mézzel juhar sziruppal megöntözve a
legjobb.
Egy éves kor után fahéjat, áztatott-turmixolt mazsolát,
datolyát, különböző aszalványokat adhatunk hozzá. Tegyük szokássá a meleg
reggelit. A meleg előkészíti a gyomrot a többi étel befogadására.
Mielőtt hozzá kezdesz a főzéshez, rendszeresíts
egy forraló edényt a víz számára, amelyből az ételekhez adagolod a
forralt vizet. Ezt a vizet célszerű jó fél órán keresztűl forralni, folyamatosan
pótolni, forralni amíg szűkségünk van rá.
Aranytej receptje
elkészítési idő: 15’
1
liter tej, 1kurkuma, kávéskanál,1 kávéskanál
fahéj, 1 kávéskanál vanília, 1 csipet kardamom
Felnőttek számáraadj hozzá még 1 teáskanál porított gyömbért - isteni J
A fűszereket 4-5 kanál vizen felforraljuk és
így keverjük hozzá a felforralt tejhez, ekkor már nem forraljuk újra.
Gyerekek számára a vanília és a kardamom is elegendő igen kis adagban a tejhez.
A
fűszerek mennyiségét növelhetjük ízlés szerint.
Fontos,
hogy a kurkuma mennyiségével óvatosan bánjunk, mert egy kicsivel is több,
keserűvé teszi az Aranytejünket.
Legjobb lefekvés előtt inni, valójában
reggel és este is áldásos ital.
Immunerősítő, nyugtató, egészséges.
Végy 4-5 édesburgonyát, megmosva, héjastul
főzd puhára 20-25 percig.
Emeld ki a vízből és hagyd hűlni.Törd össze
krumplinyomóval vagy krumplitörővel mikor még kézmeleg, adj hozzá 1 csésze
szárított kókuszt, 4-5 evőkanálnyi kókuszolajat/ vagy extra szűz olivaolajat/ 1
kávéskanál szerecsendiót porítva, és 2-3 csipet kardamomot.
Amíg fő az édesburgonya indítsd el a
paradicsom szósz főzését.
Végy
3-4 levél babérlevelet, oregánót, kakukkfüvet, himalája vagy parajdi sót, izlés
szerint és forrald 1 csésze vízben, majd adj hozzá fél liter paradicsom szószt,
újraforralás. Kész.
Gőzölj vagy párolj kókuszolajon csíkokra vágott zöldségeket
paprikát, cukkinit, sárgarépát,fehérrépát, paszternákot, uborkát, retket választás szerint.
Körülbelül 7-9 perc az elkészítési idő.
Nagyobb tepsit kenj
meg kókuszolajjal, vagy olíva olajjal erre helyezd az édesburgonya ’’pizza’’
alapot.
Következik a paradicsom szósz szétterítése, és erre kerülnek a zöldségek.
A tetejére tehetsz növényi sajtot( mandula, kesudió,
napraforgó, törökmogyoró, földimandula sajtok)
vagy mozzarella avagy
kedvelt rsajtodat ráreszelve ráhelyezve betoljuk a sütőbe..
10-12 perc sütés elegendő.
Tálalhatod megszórva friss bazsalikommal.
Jó étvágyat hozzá!
Életünk elektrolitja
a SÓ, sejtjeink elektrolízis alapján
vesz föl információkat enzimek, vitaminok, ásványi anyagok formájában.
Használjunk teljes értékű ásványi sókat, ilyen a közeli
Parajdi só.
A Parajdi só 84 féle
ásványi anyagot tartalmaz. A Parajdi só egy valódi kincs Erdélyből.
Az emberi szervezet nagy része vízből és sóból áll. A só
alatt nem a hagyományos értelemben vett
finomított konyhasót értjük, hanem a környezetben előforduló eredeti állapotban
előforduló sókat, amelyben különböző minőségű, mennyiségi ásványi anyagok
vannak.
Ezek közül a világon a Parajdi só az egyik legjobb minőségű.
A só folyékony
’napenergia’ mértani szerkezetben megkötve, ami képes életet létrehozni és
fenntartani. Kb.250 millió évvel ezelőtt a napfény energiája ’energia tenger’
ré vált - ami csak arra vár hogy életet adjon, illetve fenntartson.
A vízről és világunkról
teljes képet kapunk az alábbi film megnézése után.
Mi a csudát tudunk a világról ? What the Bleep do We know ?
Jó szórakozást ! Köszönöm megtisztelő figyelmeteket,
kérdéseiteket.
Mindenki egy csoda eszerint J
ÉLJ!
Jó Egészséget kívánok szeretettel ,
Hliva Valéria
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése