Nyáron a strandokon és a
fagyizókban csábítanak a színes jégkásák – a gyerekek örömére, a szülők
bánatára. Most egy tanulmány arra figyelmeztet, hogy komoly veszélyekkel is
járhat ennek az édességnek a fogyasztása.
Azzal, hogy a jégkása nem
tartozik az egészséges ételek közé, nagyjából eddig is mindenki tisztában volt.
Dublini kutatók azonban most egyes gyerekekre komoly veszélyt jelentő
édességnek bélyegezték, amit érdemes komolyan venni.
Ijesztő tünetek a jégkása
elfogyasztása után
A kutatás során 21 olyan
gyermek esetét vizsgálták, akik 2009 és 2024 között lettek rosszul a jégkása
elfogyasztása után. A kicsik 2 és 6 év közöttiek voltak, és egyiküknek sem volt
korábban ismert egészségügyi problémája. A tünetek, melyek a jégkása
elfogyasztását követő egy órán belül jelentkeztek a következők voltak: akut
eszméletvesztés, hipoglikémia (alacsony vércukorszint), metabolikus acidózis
(tejsavfelhalmozódás a véráramban), pszeudohypertrigliceridémia (tévesen
megemelkedett trigliceridszint), hipokalémia (alacsony káliumszint) és alacsony
laktát szint – írja a New York Post.
Az ok: magas
glicerinszint
„A vérükben és a
vizeletükben magas glicerinszintet mértünk, ami a kórházi ellátás után
helyreállt” – mondta Ellen Crushell, a tanulmány vezető szerzője. A kutatók
arra a következtetésre jutottak, hogy a glicerint tartalmazó jéghideg italok,
például a jégkása fogyasztása glicerin-mérgezésnek nevezett szindrómát okozhat.
A gyermekek többségénél (95 százalék) az italok elhagyása után nem jelentkeztek
további tünetek.
Mi az a glicerin?
A glicerin (más
néven glicerol) egy édes ízű, színtelen, szagtalan, viszkózus folyadék,
amelyet széles körben használnak az élelmiszeriparban. Az utóbbi években
sokszor használták cukorhelyettesítőként, és a nagyobb adagok a kisgyermekek
számára károsak lehetnek.
„Az orvosi
szakirodalomban még soha nem számoltak be a jégkása fogyasztása utáni hirtelen
rosszullét hatásáról” – jegyezte meg Crushell, és rámutatott, hogy a
tanulmánynak vannak korlátai, hiszen a számok kicsik, és csak a legbetegebb
gyermekeket tartalmazzák, akiket a sürgősségi osztályokra vittek, és akiket
örökletes anyagcsere-betegségekre szakosodott orvosokhoz irányítottak. Azért
utalták be őket, mert tüneteik hasonlítottak néhány ritka anyagcsere-betegség
tüneteihez. „Nem tudjuk, hány olyan gyermek lehet, akik enyhébb tüneteket
mutatnak” – mondta. „A másik korlátot az jelenti, hogy a különböző jégkásákban
elfogyasztott glicerin mennyisége ismeretlen” – tette hozzá.
Hogy kerül glicerin a
jégkásába?
A jégkásába több okból is
kerülhet glicerin:
1. Sűrítő- és állagjavító
anyagként
A glicerin segít abban,
hogy a jégkása ne fagyjon teljesen keményre, hanem megőrizze azt a jellegzetes
félig fagyott, kristályos állagát. Mivel csökkenti a víz fagyáspontját, a
jégkása tovább marad puha és könnyen adagolható.
2. Édesítőszerként
A glicerin természetes
édes ízű, ezért egyes gyártók édesítőszerként is hasznosítják egyes jégkásában,
főleg ha csökkenteni akarják a hozzáadott cukor mennyiségét.
3. Nedvességmegkötőként
A glicerin segít
megelőzni, hogy a jégkása túl gyorsan megolvadjon, és stabilizálja a keveréket.
Bár kis mennyiségben
általában biztonságos, a mostani tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy
egyes jégkásák túl magas glicerintartalma veszélyes a gyermekek számára, mivel
nagyobb mennyiségben hasmenést, émelygést és más egészségügyi problémákat
okozhat.
Tanácsok szülőknek: az
Egyesült Királyság Élelmiszer-szabványügyi Hivatala és az Ír
Élelmiszerbiztonsági Hatóság (FSAI) egyaránt kiadott egy iránymutatást, amelyben
azt javasolják, hogy a 4 éves és annál fiatalabb gyermekek kerüljék a glicerint
tartalmazó jégkásás italok fogyasztását, az 5 éves és annál idősebb gyermekek
pedig csak mértékkel fogyasszák azokat.
Forrás: www.mindmegette.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése