2024. március 7., csütörtök

Főzelékek, menük - 6 hónapos kortól

 Parajfőzelék csirkemájjal

Hozzávalók: spenót (mirelit vagy leveles), burgonya, olaj, fokhagyma, csirkemáj, (só)

A burgonyát (sóban-vízben) megfőzzük. Közben kiengedjük a spenótot, ha mirelit; vagy megfőzzük, ha leveles. Fontos, - akár mirelit, akár friss - hogy a levét kinyomkodjuk felhasználás előtt. Egy kis serpenyőben az apróra zúzott fokhagymát és a kis darabokra vágott májat pirítjuk, majd rászedjük a spenótot és együtt (esetleg egy kis vízzel) tovább pároljuk. A végén a májas parajt a burgonyával pürésítjük.


 

 

 

 

 

 

Karfiol felnőttesen

[egyet a babának - egyet a mamának]

Hozzávalók: 1 közepes karfiol, 2 szál sárgarépa, fél lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 paradicsom, olaj, egy kis darab csirke- vagy pulykahús, ételízesítő vagy só ízlés szerint

A rózsákra szedett karfiolt, a sárgarépát és a hagymákat az olajon kezdjük párolni. Ezután felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a petrezselymet, a paradicsomot és a húst és ízlés szerint ízesítjük. Amikor elkészült a leves, minden alapanyagból szedünk a turmixba, hozzáadjuk a húst és egy kis leveslével pürésítjük.

A megmaradt levest szintén turmixoljuk, majd tojássárgájával kevert tejszínnel kikeverjük. Sajtos pirítóssal kitűnő ebéd lehet a mamának.

8 hónapos kortól natúr joghurttal vagy sajttal dúsíthatjuk.

Brokkoli felnőttesen

[egyet a babának - egyet a mamának]

Hozzávalók: 1 közepes brokkoli, 2 szál sárgarépa, fél lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 paradicsom, olaj, egy kis darab csirke- vagy pulykahús, ételízesítő vagy só ízlés szerint

A rózsákra szedett brokkolit, a sárgarépát és a hagymákat az olajon elkezdjük párolni. Ezután felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a petrezselymet, a paradicsomot és a húst és ízlés szerint ízesítjük. Amikor elkészült a leves, minden alapanyagból szedünk a turmixba, hozzáadjuk a húst és egy kis leveslével pürésítjük.

A megmaradt levest szintén turmixoljuk, majd tojássárgájával kikevert tejszínnel krémesítjük. Sajtos pirítóssal kitűnő ebéd lehet a mamának.
A brokkoliból besamellel és sajttal felfújtat is készíthetünk.


8 hónapos kortól natúr joghurttal vagy sajttal dúsíthatjuk.

Zöldborsófőzelék csirkehússal

[egyet a babának - egyet a mamának]

Hozzávalók: legalább 40 dkg friss vagy mirelit zsenge zöldborsó, burgonya, hagyma, olaj, csirkehús, friss petrezselyem, (só)

A borsót külön vízben a hagymával együtt puhára főzzük. Egy másik edényben megfőzzük a burgonyát és a húst. A végén a borsót sűrűszövésű szitán átpasszírozzuk és a többi alapanyaggal együtt, a borsó főzőlevével és friss petrezselyemmel pépesítjük. Nagyon finom!

Nagyobb adagból a mamának is maradhat ebből a finomságból. Ilyenkor a húst „natúr" kisüthetjük, vagy párolhatjuk. Ha leszeltük a húsból a babának szánt porciót, a mama a saját adagját tovább ízesítheti, és a zöldborsópürével fogyaszthatja.

8 hónapos kortól már nem kell passzírozni, illetve sajttal vagy joghurttal tovább finomítható.

Almás csirkemáj aszalt szilvával

[egyet a babának - egyet a mamának]

 

Hozzávalók: alma, aszalt szilva, burgonya, olaj, csirkemáj, (só)

A burgonyát puhára főzzük, sózzuk ízlés szerint. Az almát a szilvával és a májjal egy másik edényben szintén megfőzzük. A végén, a gyümölcsös főzőlével és egy kis olajjal pürésítjük. Friss ringlóval helyettesíthetjük, vagy keverhetjük az aszalt szilvát.

A mamának azonos alapanyagokból a következő egyszerű, de nagyszerű finomságot ajánlom: Csirkemájat megsózunk, és mustárral pácolunk, majd egy teflon tepsibe terítünk. Megszórjuk jól aszalt szilvával és annyi szeletelt almával, amennyi jól beborítja, majd kis olívaolajat is öntünk rá. Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőben kis fokozaton puhára pároljuk. A mustártól és a gyümölcsöktől a máj nem szárad ki, sőt egy nagyon pikáns ízt kap.

 

 

 

Forrás: https://picibaba.hu-  Rita konyhája


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Főzelékek, menük - 6 hónapos kortól

 Parajfőzelék csirkemájjal

Hozzávalók: spenót (mirelit vagy leveles), burgonya, olaj, fokhagyma, csirkemáj, (só)

A burgonyát (sóban-vízben) megfőzzük. Közben kiengedjük a spenótot, ha mirelit; vagy megfőzzük, ha leveles. Fontos, - akár mirelit, akár friss - hogy a levét kinyomkodjuk felhasználás előtt. Egy kis serpenyőben az apróra zúzott fokhagymát és a kis darabokra vágott májat pirítjuk, majd rászedjük a spenótot és együtt (esetleg egy kis vízzel) tovább pároljuk. A végén a májas parajt a burgonyával pürésítjük.


 

 

 

 

 

 

Karfiol felnőttesen

[egyet a babának - egyet a mamának]

Hozzávalók: 1 közepes karfiol, 2 szál sárgarépa, fél lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 paradicsom, olaj, egy kis darab csirke- vagy pulykahús, ételízesítő vagy só ízlés szerint

A rózsákra szedett karfiolt, a sárgarépát és a hagymákat az olajon kezdjük párolni. Ezután felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a petrezselymet, a paradicsomot és a húst és ízlés szerint ízesítjük. Amikor elkészült a leves, minden alapanyagból szedünk a turmixba, hozzáadjuk a húst és egy kis leveslével pürésítjük.

A megmaradt levest szintén turmixoljuk, majd tojássárgájával kevert tejszínnel kikeverjük. Sajtos pirítóssal kitűnő ebéd lehet a mamának.

8 hónapos kortól natúr joghurttal vagy sajttal dúsíthatjuk.

Brokkoli felnőttesen

[egyet a babának - egyet a mamának]

Hozzávalók: 1 közepes brokkoli, 2 szál sárgarépa, fél lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 paradicsom, olaj, egy kis darab csirke- vagy pulykahús, ételízesítő vagy só ízlés szerint

A rózsákra szedett brokkolit, a sárgarépát és a hagymákat az olajon elkezdjük párolni. Ezután felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a petrezselymet, a paradicsomot és a húst és ízlés szerint ízesítjük. Amikor elkészült a leves, minden alapanyagból szedünk a turmixba, hozzáadjuk a húst és egy kis leveslével pürésítjük.

A megmaradt levest szintén turmixoljuk, majd tojássárgájával kikevert tejszínnel krémesítjük. Sajtos pirítóssal kitűnő ebéd lehet a mamának.
A brokkoliból besamellel és sajttal felfújtat is készíthetünk.


8 hónapos kortól natúr joghurttal vagy sajttal dúsíthatjuk.

Zöldborsófőzelék csirkehússal

[egyet a babának - egyet a mamának]

Hozzávalók: legalább 40 dkg friss vagy mirelit zsenge zöldborsó, burgonya, hagyma, olaj, csirkehús, friss petrezselyem, (só)

A borsót külön vízben a hagymával együtt puhára főzzük. Egy másik edényben megfőzzük a burgonyát és a húst. A végén a borsót sűrűszövésű szitán átpasszírozzuk és a többi alapanyaggal együtt, a borsó főzőlevével és friss petrezselyemmel pépesítjük. Nagyon finom!

Nagyobb adagból a mamának is maradhat ebből a finomságból. Ilyenkor a húst „natúr" kisüthetjük, vagy párolhatjuk. Ha leszeltük a húsból a babának szánt porciót, a mama a saját adagját tovább ízesítheti, és a zöldborsópürével fogyaszthatja.

8 hónapos kortól már nem kell passzírozni, illetve sajttal vagy joghurttal tovább finomítható.

Almás csirkemáj aszalt szilvával

[egyet a babának - egyet a mamának]

 

Hozzávalók: alma, aszalt szilva, burgonya, olaj, csirkemáj, (só)

A burgonyát puhára főzzük, sózzuk ízlés szerint. Az almát a szilvával és a májjal egy másik edényben szintén megfőzzük. A végén, a gyümölcsös főzőlével és egy kis olajjal pürésítjük. Friss ringlóval helyettesíthetjük, vagy keverhetjük az aszalt szilvát.

A mamának azonos alapanyagokból a következő egyszerű, de nagyszerű finomságot ajánlom: Csirkemájat megsózunk, és mustárral pácolunk, majd egy teflon tepsibe terítünk. Megszórjuk jól aszalt szilvával és annyi szeletelt almával, amennyi jól beborítja, majd kis olívaolajat is öntünk rá. Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőben kis fokozaton puhára pároljuk. A mustártól és a gyümölcsöktől a máj nem szárad ki, sőt egy nagyon pikáns ízt kap.

 

 

 

Forrás: https://picibaba.hu-  Rita konyhája