A vöröshagyma nemcsak
étkeinket varázsolja finomabbá, de gyógyítani is képes. Régen az otthoni
gyógyulás alap kelléke volt. Most néhány olyan - évszázadok távlatából is
működő - módszert ismertetünk meg veled, ami neked is kapóra jöhet.
Nagymamáinknak ezt a
régi és egyszerű gyógyító módszerét nekünk sem szabad elfelejtenünk, főleg
azért sem, mert az étkezési vöröshagyma egyszerűen és olcsón beszerezhető a
piacokon és üzletekben.
A vöröshagyma igen sok
értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium,
nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2. B3, B5,
B6, C vitamin valamint folsav és biotin is. Már az ókori görög és római
történetírók is feljegyezték használatát, Paracelsus azt mondta róla: “A hagyma
olyan értékes, mint egy egész patika”. Ezért a te otthoni
gyógyszertáradból sem hiányozhat!
Mire lehet használni a
vöröshagymát?
Megfázás
Ha náthás a
gyerkőc, rakj egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágya mellé fejmagasságban.
A hagymából felszálló illóolajok segítenek a gyógyulásban. De a nátha elűzésre
kipróbálhatod a hagymás tejet is! Az elkészítéséhez két kis fej hagyma elég.
Vágd össze a hagymákat apróra, majd forrald fel 1 db szegfűszeg, 1 szál
kakukkfű és 1 teáskanálnyi méz hozzáadásával, 1 dl vízben. Jó pár órát hagyd
állni, majd nyomd át egy szitán. Forrald össze 2 dl tejjel, és kész is az ital.
Napi 2 csészényit ajánlott fogyasztani belőle!
Torokfájás
A torokfájás kellemetlen tüneteire is jó megoldás lehet a vöröshagyma. Egy nagy friss hagymát darabolj nagy szeletekre. Fedd be cukorral, és egy tálban rakd be a hűtőbe. Egy fél nap múlva a hagyma édes levet ereszt. Ebből naponta több alkalommal 1-1 teáskanálnyit kell megenni a torokfájós családtagnak. Ha a gyermeked köhög is, akkor a következő dolgot érdemes kipróbálnod! Két-három hagymát apríts fel, majd három evőkanál cukorral, vagy mézzel édesítsd! Ehhez aztán adj 8 dl vizet, majd főzd öt percig. Egy viszonylag sűrű szirup készül belőle, amit le kell hűteni, majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasztani belőle.
Hideg kéz és láb
Sok kisgyerek panaszkodik
arra, hogy az ősz-téli időszakban a meleg kesztyű és zokni ellenére fázik a
keze és a lába. Ebben az esetben az segít, hogy felvágsz apróra 3-4 darab
hagymát, majd leforrázod vízzel. Ezután várd meg, míg a főzet kellemesen langyosra
hűl, majd mosd át vele a fázó, hideg végtagokat!
Immunerősítés
A nyers hagyma remek
immunerősítő az őszi-téli hónapokban, szervezetünket ellenállóbbá teszi a
meghűléses betegségekkel szemben. Sajnos azonban jellegzetes, erős íze miatt,
érthető módon nem igazán népszerű a gyerekek körében. Ezért ha teheted, próbálj
minél több ételbe csempészni belőle. Ha a vöröshagymát már felismeri a
csemetéd, és kipiszkálja az ételekből, akkor próbálkozz az újhagymával. Lurkód
kedvencévé válhat a virslisaláta, a krumplisaláta, a kukoricasaláta, ha
megbolondítod egy kis hagymával. Ha pedig végképp nem tudod rávenni a nyers
hagymaevésre, akkor jöhet az aduász, a rántott hagymakarika! Ami, ha prézli
helyett darált mandulába forgatod, és olívaolajban sütöd ki, még inkább
egészséges csemege lehet.
Forrás: www.gyerekszoba.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése