2022. május 12., csütörtök

A rizsen és a krumplin túl: ötletek a házi bébiételek sűrítéséhez

Otthon is készíthetsz finom és tápláló ebédet a babádnak a bolti bébiétel árának töredékéért. Mutatjuk, mivel sűrítheted.  



 

 

 

 

 

Sütőtök:

Édeskés ízét sok baba szereti. A legfinomabb íz elérése érdekében sütőben süsd elő egy kicsit, 9-10 hónapos kortól pedig egy szál rozmaringot is dobhatsz mellé.  Amikor kész, főzd össze a zöldséggel, végül pürésítsd.

Mikortól adható: A hozzátáplálás kezdetétől, 5-6 hónapos kortól.


 

 

 

 

 

 

 

 Kép: ulleo / pixabay

 

Édesburgonya:

A sütőtökhöz hasonló ízű és állagú zöldség. Az angolszász országokban nagyon régóta fogyasztják, nálunk mostanában kezd divatba jönni. Drágább, mint a sütőtök, de tökéletes választás lehet néha, ha változatosságot szeretnénk csempészni a baba étrendjébe.

Mikortól adható: 6 hónapos kortól


 

 

 

 

 

 

 Kép: Ela Haney / pexels

Karfiol:

Kicsit idősebb babáknak való, akik már jól bírják a puffasztóbb hatású zöldségeket is. Hasonlóan krémes állagot varázsol, mint a sütőtök.

Mikortól adható: 8 hónapos kortól


 

 

 

 

 

 

 

 Kép: Hans / pixabay

 

Tejpép:

A dobozos tejpép a tápszerhez hasonló, de annál sűrűbb, leginkább a tejbegrízre emlékeztető állagú étel. Legtöbben önálló fogásként adják uzsonnára vagy vacsorára, de főzelékek sűrítésére is kiváló.

Mikortól adható: Típustól függően 4-12 hónapos kortól


 

 

 

 

 

 

 

 Kép: Petr Kratochvil / Public Domain Pictures

 

Gabonapép:

A tejpéphez hasonló elven működik, a dobozban lévő port kell megadott mennyiségű forró vízzel elkeverni. Önmagában sok baba nem szereti az ízét, zöldséggel, gyümölccsel összeturmixolva azonban finom ebéd készülhet belőle.

Mikortól adható: Típustól függően 4-6 hónapos kortól


 

 

 

 

 

 

 

Kép: Maple Horizons / pixabay

 

 

Kukoricaliszt:

A megszokott finomliszt egészségesebb alternatívája. Ugyanúgy sűríthetjük vele a főzeléket, mintha liszttel tennénk: tegyünk egy kevés mennyiséget a zöldség mellé, keverjük csomómentesre, majd pürésítsük.

Mikortól adható: 6 hónapos kortól


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép: Karine Monteiro / pexels


Darált keksz:

Főleg gyümölcsökhöz szoktak adni pár kanál darált kekszet, hogy tartalmasabbá tegyék vele a tízórait. A legegyszerűbb háztartási keksz helyett próbáljunk valamilyen egészségesebb változatot használni.

Mikortól adható: Típustól függően 6-8 hónapos kortól

 


 

 

 

 

 

 

Kép: pixel 2013 / pixabay

 

Rizs, krumpli:

A jól megszokott rizs és krumpli sem feltétlenül rossz választás, de vegyük figyelembe, hogy a krumpli összeturmixolva nyálkás, ragacsos állagot vesz fel, ezért sok baba nem szereti.

Mikortól adható: 6 hónapos kortól


 

 

 

 

 

 

 Kép: ImageParty / pixabay

 

 Te mivel szoktad a baba főzelékét sűríteni? Van még ötleted ezeken kívül?

 

 

 Borítókép: dimitrisvetsikas1969 / pixabay

Forrás: https://www.csaladinet.hu- Kercsó Dorottya

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A rizsen és a krumplin túl: ötletek a házi bébiételek sűrítéséhez

Otthon is készíthetsz finom és tápláló ebédet a babádnak a bolti bébiétel árának töredékéért. Mutatjuk, mivel sűrítheted.  



 

 

 

 

 

Sütőtök:

Édeskés ízét sok baba szereti. A legfinomabb íz elérése érdekében sütőben süsd elő egy kicsit, 9-10 hónapos kortól pedig egy szál rozmaringot is dobhatsz mellé.  Amikor kész, főzd össze a zöldséggel, végül pürésítsd.

Mikortól adható: A hozzátáplálás kezdetétől, 5-6 hónapos kortól.


 

 

 

 

 

 

 

 Kép: ulleo / pixabay

 

Édesburgonya:

A sütőtökhöz hasonló ízű és állagú zöldség. Az angolszász országokban nagyon régóta fogyasztják, nálunk mostanában kezd divatba jönni. Drágább, mint a sütőtök, de tökéletes választás lehet néha, ha változatosságot szeretnénk csempészni a baba étrendjébe.

Mikortól adható: 6 hónapos kortól


 

 

 

 

 

 

 Kép: Ela Haney / pexels

Karfiol:

Kicsit idősebb babáknak való, akik már jól bírják a puffasztóbb hatású zöldségeket is. Hasonlóan krémes állagot varázsol, mint a sütőtök.

Mikortól adható: 8 hónapos kortól


 

 

 

 

 

 

 

 Kép: Hans / pixabay

 

Tejpép:

A dobozos tejpép a tápszerhez hasonló, de annál sűrűbb, leginkább a tejbegrízre emlékeztető állagú étel. Legtöbben önálló fogásként adják uzsonnára vagy vacsorára, de főzelékek sűrítésére is kiváló.

Mikortól adható: Típustól függően 4-12 hónapos kortól


 

 

 

 

 

 

 

 Kép: Petr Kratochvil / Public Domain Pictures

 

Gabonapép:

A tejpéphez hasonló elven működik, a dobozban lévő port kell megadott mennyiségű forró vízzel elkeverni. Önmagában sok baba nem szereti az ízét, zöldséggel, gyümölccsel összeturmixolva azonban finom ebéd készülhet belőle.

Mikortól adható: Típustól függően 4-6 hónapos kortól


 

 

 

 

 

 

 

Kép: Maple Horizons / pixabay

 

 

Kukoricaliszt:

A megszokott finomliszt egészségesebb alternatívája. Ugyanúgy sűríthetjük vele a főzeléket, mintha liszttel tennénk: tegyünk egy kevés mennyiséget a zöldség mellé, keverjük csomómentesre, majd pürésítsük.

Mikortól adható: 6 hónapos kortól


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép: Karine Monteiro / pexels


Darált keksz:

Főleg gyümölcsökhöz szoktak adni pár kanál darált kekszet, hogy tartalmasabbá tegyék vele a tízórait. A legegyszerűbb háztartási keksz helyett próbáljunk valamilyen egészségesebb változatot használni.

Mikortól adható: Típustól függően 6-8 hónapos kortól

 


 

 

 

 

 

 

Kép: pixel 2013 / pixabay

 

Rizs, krumpli:

A jól megszokott rizs és krumpli sem feltétlenül rossz választás, de vegyük figyelembe, hogy a krumpli összeturmixolva nyálkás, ragacsos állagot vesz fel, ezért sok baba nem szereti.

Mikortól adható: 6 hónapos kortól


 

 

 

 

 

 

 Kép: ImageParty / pixabay

 

 Te mivel szoktad a baba főzelékét sűríteni? Van még ötleted ezeken kívül?

 

 

 Borítókép: dimitrisvetsikas1969 / pixabay

Forrás: https://www.csaladinet.hu- Kercsó Dorottya