2024. augusztus 29., csütörtök

Mozi ajánló: Gru 4


A nagy érdeklődésre való tekintettel a Krúdy Art Mozi továbbra is műsoron tartja kicsik és nagyok kedvencét, a Gru 4-et. Augusztus 31-én, szombaton 15:45, szeptember 1-én, vasárnap 15:15 órai kezdettel lehet megtekinteni a filmet.

Hét év szünet után a sorozat legújabb filmjében a világ kedvenc szupergonoszból lett Anti Gonosz Liga ügynöke visszatér egy izgalmas, merész, minyonoktól hemzsegő kavalkádban, a GRU 4-ben. A világviszonylatban csaknem egymilliárd dollárt hozó 2022-es Minyonok: Gru színre lép után a mozitörténelem legjövedelmezőbb animációs sorozata új fejezettel jelentkezik, melyben Gru, Lucy és a lányok – Margo, Edith és Agnes – mellett egy új családtagot üdvözölhetünk, ifjabb Grút, akinek feltett szándéka, hogy az apját szekírozza. És ha ez nem lenne elég, Gru új ellenségekkel kerül szembe, Maxime Le Mallal, és femme fatale barátnőjével, Valentinával, és a család újból menekülni kényszerül…

Forrás: www.port.hu


Lépegető versek, mondókák:


 

 

 

 

 

 

 

 

Egy, kettő, három, négy,
Te kis baba hová mégy?
Nem megyek én messzire,
Csak a falu végére.
Ott sem leszek sokáig,
Csak tizenkét óráig.

Sétálunk, sétálunk,
Egy kis dombra lecsücsülünk,
Csüccs!

Megyünk, megyünk, mendegélünk,
egy kis dombra lecsücsülünk.
Csüccs!

Jár a baba, jár.
Körbe-körbe jár.
Ha elfárad, úgy elröppen,
mint a kismadár.

Jár a baba, jár,
Mint egy kismadár
Édesanyja karosszéke
Nem messze van már.

 Jár a baba, jár,
mint egy kismadár,
holnapután a kert alatt
lepkét is fog már.

Aki nem lép egyszerre,
nem kap rétest estére,
pedig a rétes nagyon jó,
katonának az való.

Erre kakas, erre tyúk,
erre van a gyalogút.
Taréja, taréja,
ugorj a fazékba!
Hopp!

Jár, jár, jár,
Járni tanul már,
Tipeg-topog bocskorában,
Pici baba szép korában
Járni tanul már.

Jár a baba, jár,
mint egy kismadár,
holnapután a kert alatt
lepkét is fog már 

 

 

 

 

Forrás: https://picibaba.hu






2024. augusztus 28., szerda

Terülj-terülj asztalka


Benedek Elek mesegyűjtéséből készült a Kalamajka Bábszínház „Terülj-terülj asztalka” című bábjátéka a varázslatos asztalkáról, csacsiról, botocskáról. Jankót, a melegszívű, de mihaszna legénykét, öregapja világgá kergeti. Vándorlása során betér egy sűrű, sötét erdőbe, ahol találkozik a „Kisemberrel” az alvilág urával. A Kisember csudaszőttest ad Jankónak. Már csak egy asztalka kell, aminek van kamrája és kezdődhet a varázslat...

Az előadás különlegességei a kis tűzhely, az apró fazekak, tányérok, kanalak, konyhai eszközök, melyek némelyike 100 évnél is öregebb, és a festett székely bútorok mintájára készült bútormakettek, amelyek a bábjátékos keze munkáját dicsérik.

A sok apró tárgy nemcsak kelléke a darabnak, hanem játszóház is az előadás után...

Az előadás időpontja:

2024. augusztus 29. (csütörtök) 16.00

Helyszín: VIDOR KERT, SUNSHINE FM KISSZÍNPAD

A programon való részvétel ingyenes!

Forrás: www.vidor.eu

 


2024. augusztus 27., kedd

Iskolakezdés: ezeket egye a gyerek, hogy jól tanuljon


Az iskolakezdés több szempontból is nagyon fontos, többek között a helyes étrend kialakításában is fontos szerepet játszik.

Nem csak a sportolók számára, hanem az iskolakezdés érintettjeinek is fontos, hogy étkezéseik fehérjében és rostban gazdag legyen. Ráadásul a jól megválasztott menük a teljesítményüket is javíthatják – figyelmeztet a Házipatika. Ehhez nem is kell túl extra dolgokat csinálnunk, csupán a napi ételadagot öt részre bontani: fehérjékre, teljes kiőrlésű gabonákra, gyümölcsökre, zöldségekre és az egészségesebb nassolnivalókra. Ehhez egy kis segítség:

Előre csomagolható fehérjeforrások:

Szeletelt csirkemell;

Sajtkockák;

Vegyes magvak és diófélék (tökmag, napraforgómag, mandula és dió);

Hummusz;

Sima joghurt;

Kemény tojás.

Gyümölcsök:

alma;

banán;

vegyes bogyós gyümölcsök. 

Zöldségek:

bébi sárgarépa;

uborka;

koktélparadicsom;

zöldborsó;

szárzeller;

színes paprika csíkok;

saláta.

Teljes kiőrlésű gabonák: 

toast kenyér;

teljes kiőrlésű péksütemények;

kekszek.

Nassolnivalók:

Teljes kiőrlésű tortilla chips;

Diákcsemege;

Fehérjeszelet.

Közeleg az iskolakezdés, nem árt odafigyelni

Az iskolakezdés közeledtével közleményt adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), melyben arról írnak, hogy a fogyasztóvédelem az új tanévben is kiemelt figyelmet fordít az elérhető tanszerek ellenőrzésére. Mint írták:

a tanévkezdéshez kapcsolódó bevásárlások során a kormány kiemelt célja, hogy biztosítsa a magyar családok és gyermekek védelmét, valamint garantálja anyagi és fizikai biztonságukat.

Az NGM szakmai irányítása alatt álló, fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalok minden esetben eljárnak, ha jogszabálysértés gyanúja merül fel, legyen szó megtévesztő kereskedelmi gyakorlatról, vagy termékbiztonsági szempontból nem megfelelő termék forgalmazásáról. A fogyasztóvédelemért felelős minisztérium akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma a korábbi években az iskolakezdéssel összefüggésben számos terméket vizsgált, többek között színes ceruzákat, vízfestékeket, gyurmákat, színes papírokat, temperákat, krepp papírokat és fűzőlapokat. A vizsgálatok a termékek esetleges fém, réz, illetve mérgező nehézfém (ólom, kadmium) tartalmára terjedtek ki, ugyanis ezek súlyos egészségkárosodást okozhatnak.

Forrás: www.168.hu


Digitális gyerek, digitális szülő – Kössünk digitális családi szerződést!

Hogyan alakítsunk ki kereteket a családon belül a digitális béke érdekében? Az okos eszközök megjelenése óta komoly fejtörést okoz a szülőknek a digitális szülői lét. Arra, hogy miként viselkedjünk szülőként úgy általában, kaptunk mintákat. Akkor is van viszonyítási alapunk, ha éppen nem értünk egyet a hozott dolgokkal és sokat küzdünk azért, hogy változtassunk rajtuk. De a digitális létbe mi magunk is csak belenőttünk, semmilyen mintánk, működő szabályrendszerünk nincs hozzá. A rossz hír, hogy szülőként nekünk magunknak sincs ezzel kapcsolatban releváns tudásunk, mi is gyakran túl sokat, és az internet veszélyeivel mit sem törődve használjuk a digitális platformokat. A Felelős Szülők Iskolája által életére hívott a #agyermekkornemapplikáció hónap keretében beszélgetett Tibenszky Moni Lisa a Felelős Szülők Iskolájának alapítója Fegyverneki Gergő digitális médiatartalom fejlesztőval, aki a Bűvösvölgy szakértője is, és Léder László pszichológussal, aki író és az Apa Akadémia alapítója.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság által elvégzett Digitális Szülőség kutatás egyértelműen megmutatta, hogy nagyon fontos tematizálni a digitális világot a gyerekekkel. Vagyis hozzunk létre egy családon belüli NET KRESZ-t, ugyanis bár egyre fiatalabb gyerekeket engedünk ki a digitális térbe (akár 7 év alattiakat is), de továbbra sem mondjuk el, mit tegyenek és mit ne ugyanott. Pedig autót sem vezethet a gyerek mielőtt megtanulná a KRESZ-t.

Milyen szabályokat hozzunk tehát és tartsunk be, ha tudatos digitális szülők szeretnénk lenni?

Mikor, mennyit? A szakértők egyetértettek abban, hogy a WHO ajánlása szerint 2 éves kor alatt egyáltalán nincs szüksége digitális tartalmakra a kicsiknek. Óvodás korban 30-60 perc maximum, ami például mesenézésre még belefér. Kisiskolás korban, egészen a kamaszkorig el lehet kerülni a saját okostelefon használatát, biztonsági szempontból sokáig elég lehet egy nyomógombos telefon. Igaz, a kortársak hatása egyre erősebb lesz, mert az okoseszközök már státuszszimbólumok és a közös téma alapját is adják, de érdemes minél később engedni a nyomásnak. Ugyanakkor a digitális teret véletlenül se démonizáljuk, csak vegyük a fáradságot és mutassuk meg, hogyan lehet tanulásra, információk keresésére jól használni. Tulajdonképpen egy munkaeszközként beépíteni az életünkbe, ami elsősorban a hétköznapjaink, valódi életünk támogatására szolgál, nem öncélú időtöltésre, pótcselekvésre.

Hogyan alakítsunk ki egy békés digitális családi jelenlétet?

Változtassunk a nézőpontunkon! Ez az a terület, ahol egymástól és együtt tanulunk. Alkossunk közösen egy digitális családi szerződést, akkor amikor az első önálló okoseszközt megvesszük a gyerekeknek. Itt is aranyszabály, hogy a nevelés tulajdonképpen jelenlét. Legyünk ott érzékelhetően. A legtöbb okoseszközt az apák szerzik be – hiszen ez egy technikai dolog-, például akkor, amikor valami nagyon komoly dologgal szeretnék meglepni a gyerekeiket egy fontos alkalommal. Itt azonban okosan kell dönteni és elgondolkodni egy pillanatra, hogy abban az életkorban ez valóban fontos-e a gyereknek, vagy csupán egy drága státuszszimbólum és az éppen aktuális trend követeli meg. Vajon ezzel adom meg a legtöbbet a gyerekemnek? – Ez fontos kérdés.

Mit tartalmazzon a családi digitális szerződés? – NET KRESZ

  • Mennyi időt töltsön a neten a gyerek. Nyilván ez mindig az életkorának megfelelő legyen.
  • Milyen tartalmakat fogyaszthat
  • Határozzuk meg a digitális eszköz mentes időszakokat. Családi étkezések, baráti összejövetelek ne a nyomkodásról szóljanak.
  • Hogyan és hol kell tárolni. Azaz a hálószobába, ágyba nem vihetik be, hiszen komoly alvásproblémákat okozhat az elalvás előtti nyomkodás.
  • Mit tölthet le önállóan és mihez kell az engedélyünk.
  • Milyen médiafelületeken lehet jelen és ott mit oszthat meg magáról. Nagyi szabály – vagyis, amit nem küldenél el a nagymamádnak, azt ne küld el senki másnak magadról, hiszen kínos helyzetbe kerülhet ezzel bárki, ha intim fotókat oszt meg bárkivel.
  • Okostelefon használati szabályok – hol szabad használni, hol kell kikapcsolni a készülékeket. Milyen tartalmakat szabad másokról egyáltalán megosztani, melyekkel sértünk személyiségi jogokat.
  • Az internetes vásárlás szabályait is tisztázzuk, mert ellenkező esetben érhet bennünket kellemetlen meglepetés.

Alapszabály, hogy a gyerekek tisztában legyenek az interneten folytatott cselekedeteik következményeivel, vagyis viselkedj jól online is! Ne titkoljuk el a darkweb létezését. Jó, ha tudják, hogy az interneten is leselkedhetnek rájuk rossz szándékú ragadozók.

Ha a gyerekeinket nem csak behajítjuk egy drága készülékkel az internet világába, hanem a nevelésünk része a digitális téma, akkor ők is azt érzik, hogy ott vagyunk, figyelünk, kontrollt adunk, szabályokat, és ha kell, fordulhatnak hozzánk.

Ha egy család életében van offline tartalom, akkor az megtámogatja az online keretek kialakítását is. Vagyis, ha egy család összejár a barátaival, a rokonokkal, vannak családi események, étkezések, programok, akkor nem kell az online térbe menekülnie egyetlen gyereknek sem, mert van egy támogató valódi világa, ahova mindig visszaterelik, ha elveszne a digitális térben.

 
 
 
 
 
 
A cikk forrása:  https://felelosszulokiskolaja.hu- Írta: Fülöp Bea újságíró, magyartanár és két sportoló gyerek anyukája.

2024. augusztus 26., hétfő

Tudományos oka van: miért utálják a gyerekek a brokkolit vagy a kelkáposztát?

Ha eddig azt gondoltad, hogy a gyereked egyszerűen csak finnyás, akkor tévedtél. Szakértők szerint ugyanis tudományos magyarázat van arra, hogy miért nem szeretik a kicsik ezeket a zöldségeket. 


 

 

 

 

 

 

 

Miért nem szeretik a gyerekek a brokkolit?

A jó hír az, hogy idővel meg fogják szeretni

A szakértők szerint tudományos oka van annak, hogy a kisgyerekek nem szeretik a brokkolit. Az undort ugyanis a szájukban található enzimek okozzák. De mégis hogyan kell ezt elképzelni? 

A szánkban lévő baktériumok termelik az úgynevezett cisztein-liáz nevű enzimeket, amelyek bizonyos zöldségek - mint például a brokkoli vagy a karfiol - sejtjeiben is megtalálhatóak. 

Amikor pedig a gyerekek beleharapnak a zöldségbe, akkor az abban lévő enzimek találkoznak a nyálukban lévőkkel, és ez az egész egy szúrós szagú molekulává egyesül. Attól függ tehát, hogy milyen az ízlésünk, hogy kinek milyen a nyálában található cisztein-liáz aktivitása. Akár tízszeres különbségek is lehetnek egyénenként. 

A felnőttek idővel megtanulják tolerálni, sőt, idővel meg is szerethetik ezeket a zöldségeket, amiket gyerekkorukban még utáltak. 

Amikor tehát a gyerekünk undorodik a brokkolitól, kelkáposztától, karfioltól, karalábétól vagy retektől, gondoljunk arra, hogy ez természetes reakció, és idővel biztosan megszereti. 

 

 

 

 

Indexkép: Depositphotos.com

Forrás: https://www.csaladinet.hu- Tóth Nikolett

2024. augusztus 22., csütörtök

10 dolog, amit senki nem mond el a babagondozásról

Mielőtt belecsöppentél volna, talán azt gondoltad, hogy a pelenkacsere, az etetés és az altatás egyszerűen csak a napi rutin részei lesznek. Nos, készülj fel, mert a valóságban ezek a tevékenységek sokkal több kalandot és meglepetést tartogatnak, mint azt valaha is elképzelted. Az alábbi listánkban összegyűjtöttünk néhány olyan dolgot, amit senki nem mond el neked a babagondozásról - de bízunk benne, hogy mindegyik pont egy újabb mosolyt csal majd az arcodra! 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

10 dolog, amit senki nem mond el a babagondozásról

  1. Pelenkázás: Az igazi extrém sport
    Gondoltad volna, hogy a pelenkázás egy idő után a sebesség és precizitás igazi próbája lesz? Az első pár alkalommal még csak mosolyogsz, de amikor éjszaka, félálomban próbálsz cserélni, rájössz, hogy ez olimpiai sportnak is beillene.
  2. A „csend” definíciója új értelmet nyer
    Amikor a baba végre elalszik, rájössz, hogy a csend valójában nem a zaj hiánya, hanem egy olyan szent pillanat, amikor még a saját légzésed is túl hangosnak tűnik.
  3. A babakocsi a legjobb tárolóhely
    Soha nem gondoltad volna, hogy a babakocsi nem csak a babának van. Valójában az a legjobb hely, ahol a fél háztartást szállíthatod: pelusok, váltóruha, játékok, és még egy kis nasi is.
  4. A baba nyelve: amit csak szülők értenek
    Egy idő után rájössz, hogy a baba különböző sírásai valójában üzenetek. "Éhes vagyok", "Álmos vagyok", vagy éppen "Csak figyelmet kérek, mert miért ne?". És te, mint szülő, már tökéletesen fordítasz.
  5. A kávé lesz az új legjobb barátod
    Nem is gondoltad volna, hogy a kávé valaha is ilyen fontos szerepet játszik az életedben. De most, hogy itt a baba, a kávé az, ami életben tart téged (szó szerint).
  6. A babaillat: az univerzum legjobb illata
    Tudtad, hogy a babaillat a legjobb parfüm? Komolyan, miért nem készítenek ebből illatgyertyát? Minden fáradtságot elfeledtet, és egy pillanatra minden rendben van a világban.
  7. A baba ruhatára gyorsabban változik, mint a divat
    Egy héttel ezelőtt még tökéletesen passzolt az a cuki body, most meg már alig megy rá. A baba ruhatára gyorsabban változik, mint a legújabb divattrendek.
  8. A baba fotózása: professzionális szint
    Amikor először próbálkozol egy cuki fotóval, még csak a mobilod kameráját használod. Egy hónappal később már profi fotósnak érzed magad, aki bármilyen pózt és világítást képes beállítani egy tökéletes kép érdekében.
  9. A mosógép a másik legjobb barátod
    Nem is gondoltad volna, hogy a mosógép ennyire fontos része lesz az életednek. De a babák valamiért mágnesként vonzzák a foltokat és a koszt, így a mosógép a legjobb barátoddá válik. Persze, csak a kávé után.
  10. A baba első szava: a legnagyobb díj
    Amikor a baba először mondja ki az első szavát, rájössz, hogy minden fáradtság, álmatlan éjszaka és pelenkázási maraton megérte. Az a kis hang a világ legnagyobb ajándéka.

 

 

 

 

Forrás: https://www.csaladinet.hu

Indexkép: Depositphotos.com

2024. augusztus 21., szerda

Többsincs királyfi a Vidoron


Többsincs: egyedi, megismételhetetlen, páratlan... E különleges nevet kapja Salamon király és feleségének egyetlen gyermeke. Hűséges szolgájával, Habakukkal együtt kalauzolják el a nézőket a mesék varázslatos birodalmába, ahol a valóság csodás történésekkel elegyedik.

Előadják: Az Eötvös Gyakorlóiskola 4.b osztályos tanulói

Rendező: Takácsné Rajtik Piroska

Tánc: Miskolczi Mária

Hagszeres zene: Palkó Tibor és Szoroka Dániel

Díszlet: a 4.b osztály szülői közössége, Takácsné Rajtik Piroska és Durbák Éva

Az előadás időpontja:

2024. augusztus 24. (szombat) 16.00

Helyszín: Vidor Kert, Sunshine FM Kisszínpad


Óvodaérettség

A gyerekek nagy többsége 3 éves kora után óvodába kerül. Néhányan ugyan még egy-két évig otthon tartják csemetéiket, hiszen csak az iskola-előkészítő évek a kötelezőek (betöltött 5 éves kor után), de nem ez a jellemző. 3 éves korában a gyermek már igényli a társaságot, rendszeres találkozást, aktív játékot, és az odafigyelt foglalkozást. A szülőnek néha erőpróbáló feladat ezeknek az igényeknek a kielégítése. Pláne, ha az óvodás korú gyermek mellett a háztartásra, kistestvérre, esetleg munkára is figyelnie kell. Így azoktól a szerencsésektől eltekintve, akik csak a gyermekükre tudnak koncentrálni, a többiek szeretnék, ha rendszeresen szervezett közösségbe járna csemetéje.

Viszont nem mindenki juthat be az óvodába 3 éves kora körül. Egyrészt az óvoda túlterheltsége, helyhiány miatt azokat a gyerekeket nem feltétlenül veszik föl, akik még nem töltötték be a 3 éves életkort, de fél éven belül betöltik. A törvény ugyan lehetőséget biztosít az óvodának, hogy amennyiben 25 fős létszám alatti csoportokat indított eddig, akkor azokat feltöltsék olyan gyerekekkel, akik az adott tanév márciusáig betöltik a harmadik életévüket. Ez elsősorban a pedagógus szülőknek ad könnyebbséget, hiszen, ha szeretnének ismét munkába állni, akkor a szeptemberi iskolakezdést megkönnyíti, hogy nem kell még néhány hónapig megoldani a gyerekfelügyeletet.


 

 

 

 

 

 

 

Azok közül a gyerekek közül, akik már betöltötték a 3 éves életkort, sem biztos, hogy elkezdhetik a tanévet, még akkor sem, ha az óvodai helyük biztosított, az adott tanévre felvételt nyertek. Ezek a gyermekek még nem nevezhetők óvoda érettnek. Sokan viszont nem tudják, hogy mikor tekintünk egy gyermekre úgy, hogy érett az óvodai életre. Vegyük sorra ezeket.

  1. A gyermek tudja kifejezni magát érthetően! Az óvónőkkel, dadusokkal és csoporttársakkal mindenképp kommunikálnia kell. Ha beszédkészsége fejletlen, önmagát kifejezni nem tudja érthetően, akkor az alapvető szükségletei iránti igényét sem tudja közvetíteni mások felé. Ez pedig az óvodai közösség életébe nem feltétlenül illik bele. (Pl. szólnia kell tudni, hogy WC-re szeretne menni, éhes, szomjas, játszani szeretne, fáj valahol… stb.)
  2. Nappalra legyen magabiztosan szobatiszta! Az óvónők munkaköri kötelességei közé nem tartozik a pelenkázás, így a nem szobatiszta gyermeket a közösségbe egyáltalán be sem veszik. Előfordul ugyan az új helyzet kapcsán egy-egy baleset, vagy egy-egy stresszel teli napon még előfordul, hogy későn ér ki a WC-re a kicsi, illetve belefeledkezik a játékba, de mégsem ez kell, hogy a jellemző legyen. Komolyan megnehezíti a dadusok és óvodapedagógusok munkáját egy rendszeresen bepisilő gyermek. Arról nem is beszélve, hogy a kicsi fejlődését is visszavetheti. Amennyiben a gyermek még az alvás idejére pelust kap otthon, úgy az ebéd után a szülőnek haza kell vinnie, és csak akkor alhat ott az óvodába, ha már ezzel sincsenek gondok.
  3. Önállóság az óvodában! Elvárható már 3 éves korra, hogy a gyermek bizonyod dolgokban önálló legyen. A tépőzáras cipőt levenni, fölvenni, a nadrágba belebújni, pólót, pulcsit, kabátot fölvenni tudjon. Fűzős cipő bekötésében, a kabát, nadrág begombolásában az óvónők még segítenek, de ezeket is hamarosan meg fogja tanulni magától. Nem csak az öltözködés terén kell önállónak lennie, de egyedül kell tudnia étkezni, a villát, kanalat magabiztosan kell tudnia használni. 25 gyermeket az óvónénik nem tudnak megetetni, ami teljesen érthető. Sok óvodában azt is elvárják, hogy a csöppség tudjon egyedül feneket törölni már óvodakezdéskor, de szerény véleményem szerint erre még képtelenek ennyi idősen.
  4. Lelkileg is legyen érett az elválásra! A gyermek érett kell, hogy legyen az önálló játékra. El kell fogadnia az anya távollétét, biztosnak kell lennie abba, hogy ez az állapot ideiglenes, és érte fognak menni. Tolerálnia kell, hogy édesanyja helyett más felnőtt vigyáz rá, és meg kell tanulnia bizalommal lenni felé. Ha az óvodában töltött idő szorongásokkal, bizonytalansággal teli, akkor az lelki válságba sodorhatja a gyermeket. Azt szokták mondani, hogy nincs beszokás sírás nélkül, de ez az állapot rövid idő alatt véget kell, hogy érjen. Ugyanez az érettség a szülőre is vonatkozik. Ha a szülő nem tudja elengedni gyermekét, azt a gyermek érzi, és bizonytalanná teszi, és akár egy egész csoport életét is kellemetlenné teszi.

Előfordult már olyan a történelemben, hogy egy óvodai felvételt nyert, életkora szerint óvodába vihető gyermek mégsem volt képes a beilleszkedésre. Visszatért a pelusos korszak, hosszú időn keresztül tartó sírásos időszak következett, szorongások jelentkeztek nála, dacos, vagy pszichés vizelet és széklettartási gondjai támadtak a gyermeknek, hosszú időn keresztül megtagadta az étel-ital fogyasztását. Ha ilyen helyzetben találjuk magunkat, célszerű szakember segítségét kérni, és a probléma forrására koncentrálni. Lehetséges, hogy egy-két konzultáció is megoldhatja a helyzetet, fölösleges hosszadalmasan gyötörni szemünk fényét.

 

 

Forrás:  https://picibaba.hu

2024. augusztus 15., csütörtök

Nyári hőségriadó: 15 Tipp a gyermekek biztonságáért


A nyári hőségriadó ideje nemcsak a felnőtteknek viselik nehezen, de a pici gyerekek is nyűgösebbé, kedvetlenebbé válhatnak. A következő tippek segítséget nyújtanak ahhoz, hogyan vészeljétek át ezt az időszakot, és hogyan védd meg gyermeked a túlmelegedéstől és a hőgutától.

Figyelj a jelekre

Ismerjük fel a túlmelegedés jeleit és cselekedjünk azonnal, ha gyanítjuk, hogy gyermekünk túlhevült. Ilyen jelek lehetnek a bőrpír, izzadás, kimerültség, sápadtság vagy akár hányinger. Vidd a gyermeket egy hűvös helyre, adj neki vizet, és vegyél kapcsolatba orvosával, ha a tünetek súlyosak.

Játszva hűtsd le

A játék a gyermekek számára mindig jó szórakozást jelent, de a nyári melegben különösen hatékony módja lehet a hűtésnek. Ha otthon maradnak, bérelj játékokat a játékbérlés oldalunkról, amelyek segítenek lekötni és szórakoztatni őket. Vízi játékok, szivacsok, vagy akár kerti csúszdák és ugrálóvárak is kellemes hűsítést és vidám pillanatokat nyújtanak a kicsiknek.

Készíts hűsítő ételeket

Készíts finom és hűsítő ételeket, amelyek segítenek a gyermekednek a melegben. Fagyik, gyümölcsjégkrémek vagy hűsítő smoothie-k ideálisak a forró nyári napokra. Használj friss gyümölcsöket, joghurtot vagy jégkrémet, hogy még ízletesebbé és egészségesebbé tegyed ezeket az édességeket.

Kényelmes alvás

Biztosítsd a gyermekeid számára a megfelelő körülményeket az alváshoz. A hűvös szoba, könnyű ágynemű és egy ventilátor vagy légkondicionáló segíthetnek abban, hogy megfelelően pihenhessenek éjszaka. Ha szükséges, helyezd el a gyermeket a hűvösebb részen a lakásban, vagy fontolj meg egy kis pihenőt a szobájában a forróbb órákban.

Vigyázz az autóban

Soha ne hagyj gyermeket vagy állatot lezárt autóban, még rövid időre sem. Az autó gyorsan felmelegedhet a nyári napsütésben, és életveszélyes lehet a bennragadt személyek számára. Mindig győződj meg arról, hogy mindenki biztonságban van, mielőtt elhagynád az autót.

Felügyelet

Az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig tartsd a gyermekedet megfigyelés alatt a melegben. Legyen szem előtt, figyelj a viselkedésükre és tüneteikre, és reagálj azonnal, ha bármilyen problémát észlelsz.

Hidratálás

Biztosítsunk elegendő folyadékot a gyermekeknek, hogy elkerüljük a kiszáradást. Legjobb, ha vízzel vagy gyümölcslével látjuk el őket, és rendszeresen folyadékpótlást biztosítunk számukra.

Hűvös környezet

Keresünk olyan helyet, ahol a gyermekek a lehető legjobban érzik magukat. Kerüljük a nap közbeni kinti játékot, és inkább válasszunk hűvös helyiséget, mint például légkondicionált szobát vagy árnyékos udvart

Légáramlat

Ha nincs lehetőségünk légkondicionáló használatára, biztosítsunk friss levegőt a gyerekek számára. Nyissunk meg ablakokat vagy használjunk ventilátort, hogy megfelelő légáramlatot biztosítsunk. Természetesen a legnagyobb melegben nem érdemes ablakot nyitni, inkább egy vizes lepedőt tegyünk ilyenkor az ablak elé, ha nagyon muszáj szellőztetni, mert ez a megoldás kezdetleges légkondicionálóként működhet.

Ha van otthon légkondink, akkor ne állítsuk azt nagyon hidegre, maximum 5 fokkal kevesebbre, mint a kinti hőmérséklet, és akkor használjuk, ha pici babánk nincs az adott helységben.

Öltözet

Öltöztessük a gyermekeket könnyű, laza és légáteresztő ruhákba. Kerüljük a szintetikus anyagokat, amelyek a melegben nem engedik a bőr lélegzését. Ehelyett válasszunk pamut vagy len anyagot, amelyek hűvösek és kényelmesek.

Napvédő eszközök

A napvédelem rendkívül fontos a gyermekek számára. Ne feledjük a napvédő krémet, kalapot, napszemüveget és napernyőt, amik védelmet nyújtanak a káros UV-sugarak ellen. Használjunk olyan napvédő krémet, amely megfelelő SPF értékkel rendelkezik a gyermek bőrének védelmére.

Kinti játék

Kerüljük a hosszantartó kinti játékot a legforróbb órákban. A hűvösebb reggeli vagy késő délutáni órák ideálisak a szabadban való tevékenységekhez. Keresünk árnyékos helyeket vagy vizes játékokat, amelyek segítenek a hűtésben és a szórakozásban.

Fürdés

A fürdés remek módja annak, hogy lehűtsük a gyermekeket a melegben. Játsszunk velük a medencében vagy locsoljuk meg őket vízzel a kertben. Azonban ügyeljünk arra, hogy mindig legyen egy felnőtt felügyelete a közelben, hogy megelőzzük a baleseteket.

Pihenés és pihenő idő

Biztosítsunk a gyermekek számára pihenési időt a meleg közepén. Játszhatnak a szobájukban vagy egy hűvös helyen olvashatnak, rajzolhatnak vagy kézműveskedhetnek. A nyugodt tevékenységek segítenek a test hőmérsékletének csökkentésében és a megfelelő pihenésben.

Bevásárlás

Ha nem muszáj, akkor inkább ne menjetek együtt bevásárolni. Ma már sok helyen tudsz online rendelni, és házhoz viszik csomagjaidat. Ha minden kötél szakad, és mégis venni kell valamit, akkor inkább a reggeli vagy a késői órákban tedd ezt, és a legközelebbi üzletet válaszd ki, hogy minél kevesebb időt töltsetek el a melegben.

Forrás: www.jatekberles.hu

 


2024. augusztus 14., szerda

Unatkozik már a gyerek? Mutatunk pár ötletet a nyár utolsó heteire


Lassan vége a nyári szünetnek, és újra iskolapadba kerülnek a gyerekek. Az utolsó pár hetet is érdemes alaposan kihasználni, még rengeteg élményben lehet részük a kölyköknek. Azonban akadnak olyanok is, akik már unatkoznak… nekik – vagy inkább a szülőknek - hoztunk pár ötletet a nyár utolsó heteire.

1. Kavicsfestés – a tevékenység, mely kétszer is leköti a gyerekeket. Egyszer, míg megtalálják a parkban a megfelelő kavicsot, másodszor pedig míg megfestik azokat. Ajándéknak is tökéletes.

2. Augusztusi hullócsillag figyelés – ez csak ebben a hónapban látható. Adjunk nekik pokrócot, és irány a szabad.

3. Menhelyi kutyák sétáltatása – szerezzenek örömet a gazdátlan állatoknak, és keressék fel nagyobb testvérrel vagy szülővel a legközelebbi állatmenhelyet.

4. Homokvár építés – van, amiből sosem lehet kinőni. Kis gyerek kis vár, míg nagy gyerek egy egész kastélyt is felépíthet; akárcsak a felnőttek.

5. Házi fagyi készítés – nem kell hozzá drága eszköz, rengeteg egyszerű, ám annál finomabb házi fagylalt ötleteket találni az interneten. Hagyjuk kísérletezni az ízekkel a gyerekeket.

6. Lufiba zárt üzenetet az égbe – írjanak kedves üzenetek és tegyék szebbé vele mások napját.

7. Természetfotózás – a gyerekek érdeklődve figyelik a különböző állatok, legyen az bogár, méh, hangya vagy sáska. Engedjük nekik, hogy megörökítsék őket.

8. Legyen saját fájuk – sosem lehet elég korán megtanítani a gyerekeknek, hogy ők is sokat tehetnek a Földért. Egy saját fa ültetése, gondozása örök emlék marad neki felnőttként is.

9. Gyümölcsszobor készítés – Adjunk zöldségeket és gyümölcsöket a nagyobb gyerekeknek, és engedjük, hogy a fantáziájukkal egészen különleges gyümölcsszobrokat hozzanak létre, ami még ráadásul egészséges is.

10. Saját mesekönyv írás – Ha unalmasak a polcon a könyvek, kérjük meg gyermekünket, hogy írjanak egyet a saját főszereplésükkel. Bevonhatja a családot, és rajzolhat is hozzá, ami később egy egészen különleges emlék lesz.

11. Madáretető készítés – számtalan könnyen elkészíthető etető található az interneten, amiből a gyerekek is könnyedén elkészíthetnek egyet, amit akár díszíthetnek, kifesthetnek.

12. Készítsenek saját társasjátékot – Nagy kartonlap, sok színes filc és egyéb kreatív eszközökkel saját családi társasjátékot készíthetnek, ami akár több napi elfoglaltság is lehet számukra.

13. Kézzel festés – Ily fajta élményfestést már különfoglalkozásokon is tartanak, érdemes egyszer otthon is kipróbálni, hiszen akár egy új hobbi is kialakulhat.

14. Bunkerépítés – Az örök kedvenc. Teljesen mindegy, hogy kicsi vagy nagy, esetleg gyermek lelkű felnőtt építi, a bunker megunhatatlan. Takarók, plédek, székek – sok mozdítható tárgy bevethető, hogy egy igazi „kuckót” építsenek maguknak a gyerekek.

15. Kincses térkép készítése – Aranyat készíteni kavicsból, elrejteni őket és egy térképet rajzolni hozzá a szülőknek igazán izgalmas feladat a kicsiknek.

Forrás: www.zaol.hu


2024. augusztus 13., kedd

Jó hatással van az egészségre, ha gyakran járkál mezítláb a gyerek: így segít a szervezetén



Bár a legtöbb szülő ki sem engedné a szabadba gyerekét cipő nélkül, és a papucs is gyakran kötelező otthoni viselet, néha megéri áttérni a mezítlábazásra.

A nyugati kultúrában már évszázadokkal ezelőtt teljesen természetessé vált a cipő viselése, hiszen nehéz lenne elképzelni nélküle a mindennapokat. Viszont a kutatók bebizonyították, hogy sok haszna lehet annak, ha a lehető legtöbbször vannak mezítláb a gyerekek - ami a felnőttekre is jó hatással van.

Bár sokan ódzkodnak a gondolattól, hogy a gyerekük mezítláb járkáljon otthon vagy a kertben a felfázás, a kosz és a sérülések miatt, néha érdemes megengedni nekik, hogy szabadon játszanak és mászkáljanak, hiszen nemcsak kényelmesebb nekik így, de számos egészségügyi előnye is van.

Nem jó mindig cipőbe zárni a lábakat

A neves tanár és szülőkhöz szóló szerző, Kevin Gearey szerint a cipők rengeteget árthatnak a gyerekeknek, mivel ezek gátolják a lábujjaik növekedését, ez pedig korlátozza a lábak helyes működését és a mozgás megfelelő fejlődését. Emiatt lehet gyakori például a sportolás közben fellépő lábszárizmok fájdalma vagy bokasérülés is a szakértő szerint.

Ezzel ellentétben a gyakran mezítláb lévő gyerekeknél rengeteg pozitív dolgot tapasztaltak a vizsgálatok során: sokkal fejlettebb lett a proprioceptív készségük, vagyis az ízületi helyzetérzésük. Ez nem véletlen, hiszen egy embernek átlagosan több mint 200 ezer idegvégződés található a talpában, ami nemcsak érzékennyé teszi ezt a felületet, hanem általa az ember is óvatosabbá válik mezítlábas közlekedés esetén. Ez az óvatosság a gyerekek számára különösen fontos, hiszen még abban a szakaszában vannak az életnek, amikor felfedezik a világot, viszont az óvatosság érzésével ezt sokkal megfontoltabban, érettebben teszik meg. Proprioceptív tréningeket egyébként felnőttek számára is tartanak, főként a megfelelő testtartás és a sportsérülések gyorsabb elmúlása érdekében alkalmazzák.

A gyermekgyógyász Tracy Bryne szerint nemcsak a lurkók járását, hanem az agy fejlődését is befolyásolhatja a mezítlábas közlekedés. Totyogó korban a kisgyermekek jobban, egyenesebben tartják a fejüket, amikor így járnak. A földről kapott visszajelzés azt jelenti, hogy kevésbé kell lefelé nézniük, ez pedig segíti az egyensúlyérzék kialakulását és a helyes testtartást is.

Felnőtteknek is ajánlják

Az orvosok szerint leginkább gyerekkorban fontos, hogy a lehető legtöbbször legyen mezítláb a gyerek, hiszen ekkor növekednek folyamatosan az ízületek és csontok, ami már kifejlődött, azt sokkal nehezebb pozitív irányba változtatni. Ennek ellenére az ortopéd orvosok azt javasolják, hogy a felnőttek is engedjék szabadon a lábaikat, hiszen erősebb lesz a talp, a boka és az alsó lábszár is.

Kutatások azt is bebizonyították, hogy azokban a kultúrákban, ahol nem jellemző a mindennapos cipőviselés, ott az olyan lábbetegségek vagy sérülések sem, amelyek befolyásolhatják az egyensúlyt és a testtartást, mint például a tyúkszem, bütyök vagy a benőtt köröm. A mezítláb járkálás pozitív előnyei mellett a szakértők kiemelik, hogy a biztonság a legfontosabb, így csak olyan területen legyen cipő nélkül a gyerek, ahol nem érheti sérülés a lábát.

Forrás: www.femina.hu


2024. augusztus 8., csütörtök

Miért jó, ha a gyerekeid veszekednek? - így fejlődnek és tanulnak a testvérek a konfliktusokon keresztül

Tudjuk, hogy néha úgy érzed, az összes hajszálad ki fog hullani az értelmetlen vitáik miatt. Gondolj ilyenkor a következő pontokra - mutatjuk, hogy fejleszti az állandó testvérharc a gyerekeid képességeit. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Így fejlődnek a testvérek a vitatkozás és a konfliktusok által

Bár a testvérek közötti veszekedéseket külső szemlélőként néha már nagyon nehéz elviselni, valójában számos pozitív hatásuk lehet a gyerekek fejlődésére. Mutatjuk, miért is jó, ha a testvérek időnként összekapnak, és milyen készségeket fejlesztenek ezáltal:


1. Konfliktuskezelési módszereket fejlesztenek ki és gyakorolnak be

A veszekedések során a gyerekek megtanulják, hogyan kezeljék a konfliktusokat. Ez magában foglalja a kompromisszumkészséget, a problémamegoldást és az érzelmek kezelését. A veszekedések által megszerzett tapasztalatok segítenek abban, hogy a gyerekek felnőttként is hatékonyabban kezeljék a vitás helyzeteket.
 

2. Kommunikációs készségek javulása 

A konfliktusok során a gyerekek megtanulják, hogyan fejezzék ki az érzelmeiket és gondolataikat szavakban. Ez a képesség elengedhetetlen a hatékony kommunikációhoz, ami a későbbi életükben is fontos szerepet játszik majd a társas kapcsolatokban, munkahelyi helyzetekben és más interakciókban. Nem is gondolnád, hányan küzdenek azzal, hogy elnyomják magukban az érzéseiket, nem merik kifejezni azokat - a gyerekeidet ez úgy tűnik, nem fogja fenyegetni a felnőtt életük során.


3. Empátia és mások megértése

A veszekedések lehetőséget adnak a gyerekeknek arra, hogy megtanulják megérteni és figyelembe venni testvérük érzéseit és nézőpontjait - még ha most ezt nem is látod rajtuk, minden egyes vita során ezt tanulják. Az empátia fejlesztése segít abban, hogy jobban együtt tudjanak működni másokkal, és mélyebb, empatikusabb kapcsolatokat alakítsanak ki.


4. Önállóság és függetlenség 

A veszekedések során a gyerekek gyakran kénytelenek saját maguk megoldani a problémáikat. Ez növeli az önállóságukat és függetlenségüket, mivel megtanulják, hogyan kezeljék az érzelmi és társas kihívásokat önállóan, a közbeavatkozásod nélkül.


5. Tolerancia és türelem

A konfliktusokban való részvétel és azok megoldása türelmet és toleranciát igényel. A gyerekek megtanulják, hogy mindenki hibázhat, és hogy a különböző nézőpontok elfogadása elengedhetetlen a békés együttéléshez.


6. Önbizalom és önkifejezés erősítése

 

A veszekedések során a gyerekek lehetőséget kapnak arra, hogy kiálljanak a saját érdekeik és nézőpontjuk mellett. Ez hozzájárul önbizalmuk növekedéséhez és segít abban, hogy magabiztosabban fejezzék ki önmagukat.
 

7. Rugalmasság és alkalmazkodóképesség

A konfliktusok során a gyerekek megtanulják, hogy a dolgok nem mindig mennek úgy, ahogy szeretnék, és néha alkalmazkodniuk kell a helyzetekhez. Ez a rugalmasság és alkalmazkodóképesség fontos készség az élet minden területén.
 

8. Érzelmi intelligencia fejlődése

A veszekedések során a gyerekek jobban megismerik saját érzelmeiket és azok kezelésének módjait. Az érzelmi intelligencia fejlesztése segít abban, hogy jobban megértsék és irányítsák érzelmeiket, ami kulcsfontosságú a mentális egészség és a társas kapcsolatok szempontjából.
 

9. Tisztelet és a határok betartása

A konfliktusok során a gyerekek megtanulják, hogy tiszteletben kell tartaniuk mások határait és jogait. Ez a tisztelet és a határok betartása segít abban, hogy egészséges és kiegyensúlyozott kapcsolatokat alakítsanak ki.


10. Kreativitás és új megoldások keresése

A veszekedések megoldása gyakran kreativitást igényel, mivel a gyerekeknek új és innovatív megoldásokat kell találniuk a problémákra. Ez hasznos lehet az élet számos területén, beleértve az iskolai és későbbi munkahelyi kihívásokat is.


Bár a testvérek közötti veszekedések stresszesek lehetnek a család számára, fontos felismerni, hogy ezek a konfliktusok jelentős fejlődési lehetőségeket kínálnak a gyerekek számára.

Azáltal, hogy megtanulják kezelni és megoldani a veszekedéseket, a gyerekek értékes készségeket sajátítanak el, amelyek egész életük során hasznosak lesznek.

A szülők szerepe ebben az, hogy támogassák és irányítsák gyermekeiket ezekben a helyzetekben, biztosítva, hogy a veszekedések tanulságos és fejlesztő eseményekké váljanak.



Forrás:https://www.csaladinet.hu

Indexkép: Depositphotos.com

 

 

 

2024. augusztus 6., kedd

A csecsemő egészséges táplálása

A csecsemő helyes táplálásával kapcsolatos alapvető követelmény, hogy a táplálék a csecsemő korának, fejlettségének és aktuális állapotának megfelelően:

  • mennyiségileg elegendő és minőségileg helyes összetételű,
  • biztonságos, a higiénés követelményeknek megfelelő,
  • könnyen emészthető és élvezhető legyen.


 

 

 

 

 

 

 

A csecsemő számára a legjobb élelem az anyatej, ami képes ideális táplálékot biztosítani a kicsi testi és szellemi  fejlődéséhez, növekedéséhez. A szoptatás páratlan biológiai és érzelmi hatást gyakorol a csecsemő és az édesanya egészségére, kapcsolatára! Az egészséges, megfelelően táplálkozó (a zsíros ételeket kerülő, sok gyümölcsöt, sok tejet, zöldségeket fogyasztó) anya teje optimálisan, megfelelő arányban tartalmazza mindazokat a táp- és védőanyagokat, melyek a fiatal (4-6 hónapos korú) csecsemő zavartalan fejlődéséhez szükségesek. Ebben az időszakban - ha elegendő az anyatej - nem szükséges pótlásként tápszer.

Az anyatejben levő enzimek segítik a kicsi emésztését és a későbbiekben - a szoptatott csecsemők körében - ritkábban fordul elő allergiás megbetegedés, cukorbetegség, székrekedés, magas vérnyomás, agyhártyagyulladás. A szoptatást akkor is fenn kell tartani ha a tej mennyisége nem elegendő, de ebben az esetben természetesen pótolni kell az anyatejet az orvos által előírt tápszerrel.

A tápszerek előnye: mikrobiológiai tisztaságuk, meghatározott vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag tartalmuk, mennyiségi és minőségi tartalmuk stabilitása.

Nagyon fontos, hogy inkább tápszert kapjon a baba és ne tehéntejet (még hígítva sem)! Súlyos allergiás megbetegedést okozhat egy éves kor alatt. Ha mégis tejhígításra szorulunk, mert a csecsemő nem bír egyetlen tápszert sem, akkor - az orvossal megbeszélve - 6 hónapos kor után a tehéntejet rizsnyákkal hígítva (az orvos által meghatározott arányban, ami 2/3-osnál hígabb nem lehet) adható.

Fontos, hogy az anyatejen és a tápszeren kívül ne vezessünk be korán más tápanyagokat, mert allergiás megbetegedéseket okozhat.

 

 

 

Írta: Kaszás Ági (csecsemőgondozónő)

Forrás: https://picibaba.hu

2024. augusztus 5., hétfő

Babaetetés világszerte - mi a picik kedvence a világ más tája

Gondoltad volna, hogy amit a kis Jancsika imád, attól a japán babák fintorognak? Vagy hogy a francia csecsemők már az anyatejjel is sajtot kapnak? Hoztunk néhány érdekességet és praktikus tanácsot, hogy jobban megértsük a világ babáinak étkezési szokásait. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Etetési szokások Európában

Európában a baba etetése általában a szoptatás és a tápszer kombinációjára épül. A legtöbb országban az anyák szülési szabadságot kapnak, hogy biztosítsák a gyermek megfelelő táplálását az első hónapokban. A szilárd ételek bevezetése általában hat hónapos kortól kezdődik.

Szoptatás és tápszer

Az anyatej a legfontosabb tápanyagforrás a csecsemők számára. Az Európai Unió számos országában az anyatejes táplálás elsődleges szerepet játszik, de a tápszer használata is elfogadott és támogatott.

Szilárd ételek bevezetése

A szilárd ételek bevezetése fokozatosan történik. Az első ételek közé tartozik a rizspép, a gyümölcspüré és a zöldségpüré. A változatos étrend kialakítása fontos a megfelelő tápanyagbevitel biztosítása érdekében.
 

Francia finomságok - Sajtot mindenkinek!

Franciaországban a babák ízlését már korán elkezdik formálni, köszönhetően a gasztronómiai hagyományoknak. Az anyatej mellett gyakran találkozhatunk bébi sajttal és más ínycsiklandó finomságokkal. 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Etetési szokások Ázsiában

Ázsiában a baba etetési szokásai nagyban eltérhetnek a nyugati országokétól. A hagyományos ételek és az étkezési szokások kultúránként változnak, de a közös pont a természetes és friss alapanyagok használata.

Anyatej és szoptatás

Az anyatej az ázsiai országokban is kulcsszerepet játszik. A szoptatás gyakran hosszabb ideig tart, akár kétéves korig is, mivel az anyatejet a legjobb tápláléknak tartják a csecsemők számára.

Hagyományos ételek

Az ázsiai babaétrendben a rizs és a hal központi szerepet kap. A rizs pépesített formában, a hal pedig apróra vágva vagy pürésítve kerül a babák étrendjébe. Emellett a zöldségek és gyümölcsök is fontosak, különösen a sárgarépa, a spenót és a banán.
 

Indiai fűszerek - Egy csipetnyi különlegesség

Indiában a babák már korán megismerkednek a fűszerekkel. Persze nem a legerősebb curry-vel kezdik, de egy kis kurkuma és kömény már az első ételekben is megjelenik.
 

Japán egyszerűség - Rizs az alap

Japánban a babák étrendje gyakran egyszerű, de tápláló. A rizs minden étkezés alapja, amit zöldségekkel és hallal egészítenek ki.

 

Babaetetési szokások Afrikában

Az anyatej itt is alapvető, de a szilárd ételek bevezetése gyakran korábban kezdődik, mint Európában vagy Amerikában.

Szoptatás

Az afrikai kultúrákban az anyatejes táplálás kiemelten fontos. Sok helyen a szoptatás az elsődleges táplálékforrás a csecsemők számára, és gyakran az egész közösség támogatja az anyákat ebben a folyamatban.

Helyi ételek

A szilárd ételek közé tartozik a kukoricakása, a sült banán és a húsleves. Ezek az ételek magas tápértékkel rendelkeznek, és segítenek a babák megfelelő növekedésében és fejlődésében.
 

Etetési szokások Amerikában

Az Egyesült Államokban és Kanadában a baba etetési szokásai hasonlóak az európai módszerekhez, de bizonyos különbségek is megfigyelhetők. A boltok polcai roskadoznak a bébiételektől, a pürésített ételek itt szinte mindenből készülnek. Brokkoli, csirke, alma - mindent beletesznek egy üvegbe. Ha elutazol, ne felejtsd otthon a kedvenc kanálkátokat, mert ott aztán lesz miből válogatni.

Szoptatás és tápszer

Az Egyesült Államokban a szoptatás támogatott, de a tápszer használata is széles körben elterjedt. Sok anya választja a kombinált etetést, hogy biztosítsa a megfelelő tápanyagbevitelt.

Szilárd ételek

A szilárd ételek bevezetése itt is hat hónapos kortól ajánlott. Az első ételek közé tartozik a babapép, a sült alma és a párolt zöldségek. Az amerikai babák étrendjében a gabona és a tejtermékek is jelentős szerepet játszanak.


Etetési szokások Dél-Amerikában

Dél-Amerikában a baba etetési szokásai gyakran a helyi konyha ízeire és alapanyagaira épülnek. Az anyatejes táplálás itt is fontos, de a szilárd ételek bevezetésekor a helyi ételek dominálnak.

Szoptatás

Az anyatejes táplálás támogatott, és a szoptatás gyakran hosszan tart. Az anyák közösségi támogatása itt is fontos szerepet játszik.

Helyi ételek

A babák étrendjében gyakran szerepel a kukorica, a bab és a gyümölcsök. A banán és a manióka is népszerű alapanyagok, amelyek magas tápértékkel rendelkeznek és könnyen emészthetőek a babák számára.
 

És mi a helyzet nálunk? - Etetési szokások Magyarországon

Nálunk, Magyarországon is megvan a maga varázsa a baba etetésnek. A jó öreg zöldségpürék, a finom húslevesek és a tejbegríz mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kicsik boldogok és egészségesek legyenek. Ne felejtsük el a baracklekváros kenyeret sem!

A baba etetése hagyományosan az anyatejre és a tápszerre épül. A szoptatás mellett a szilárd ételek bevezetése körülbelül hat hónapos korban kezdődik. Az édesanyák általában nagy hangsúlyt fektetnek a házi készítésű, friss alapanyagokból készült ételekre.
 

Szoptatás és tápszer

Magyarországon az anyatejes táplálás kiemelt szerepet kap, és az anyák jelentős része szoptatja gyermekét. A tápszer használata akkor válik szükségessé, ha az anyatej nem elegendő vagy egyéb egészségügyi okok állnak fenn.

Szilárd ételek bevezetése

Az első szilárd ételek közé tartozik a rizspép, a gyümölcspüré és a zöldségpüré. Az alma, a sárgarépa és a sütőtök gyakran az első bevezetett ételek közé tartoznak. A babák étrendjében fontos szerepet játszanak a változatos és tápanyagban gazdag ételek.
 

Hasznos tippek a baba etetéséhez

A következő univerzális tippek minden szülő számára hasznosak lehetnek, bárhol is éljenek a világon.
 

Táplálkozási alapelvek
 

  1. Anyatej elsődlegessége: Az anyatej a legjobb táplálékforrás az első hat hónapban.
  2. Fokozatos bevezetés: A szilárd ételek bevezetése lassan és fokozatosan történjen, hogy a baba emésztőrendszere alkalmazkodni tudjon.
  3. Változatos étrend: Minden kultúra más-más ételeket kínál, de a lényeg a változatosság. Próbáljunk ki új ízeket, hogy a baba megszokja a különböző textúrákat és aromákat.
  4. Ügyeljünk arra, hogy az ételek ne tartalmazzanak olyan összetevőket, amik allergiát okozhatnak. Mindig figyeljünk a baba reakcióira!
     

Gyakorlati tanácsok
 

  1. Friss alapanyagok használata: Mindig friss, helyi alapanyagokat használjunk, hogy biztosítsuk a maximális tápértéket.
  2. Hidratáció: Biztosítsuk, hogy a baba elegendő folyadékot kapjon, különösen a szilárd ételek bevezetésekor.
  3. Rendszeres étkezési időpontok: Az étkezések legyenek rendszeresek, hogy a pici megszokja az étkezési rutint.
  4. Türelem: Ne várjuk, hogy a baba mindent elsőre megszeret. Adjunk neki időt, hogy felfedezze az új ízeket.

 

A baba etetési szokásai a világ különböző tájain jelentősen eltérnek, de a közös cél mindenhol az, hogy a babák egészségesen és megfelelően fejlődjenek. Az anyatej, a friss alapanyagok és a változatos étrend mind hozzájárulnak ehhez. A szülők számára fontos, hogy tájékozottak legyenek az új ajánlásokkal kapcsolatban, és alkalmazzák a legjobb gyakorlatokat a baba etetésében.

Mielőtt bármilyen új étellel ismertetnéd meg a babád, mindig tájékozódj a hazai hozzátáplálási ajánlásokból vagy a védőnődtől! 

 

Indexkép: Depositphotos.com

 https://www.csaladinet.hu

 

2024. augusztus 1., csütörtök

Játéktippek gyerekeknek az olimpia idejére


Az olimpiai játékok izgalma a gyerekeket se hagyja hidegen, hiszen valódi, hús-vér szuperhősök elevenednek meg a szemük előtt. Hát van annál menőbb, minthogy egy magyar fiú például mindenkit, de tényleg mindenkit legyőz a világon vívásban?
Mutassátok meg szuperhőseinket a gyerekeknek és ti is játsszatok otthon miniolimpiát a kertben vagy akár a lakásban! Hoztunk is ehhez jó pár ötletet, hátha aztán kedvet kap valamelyik gyerek, hogy egyszer majd ő is hős lehessen az olimpián!

Bemelegítés: olimpiai kvíz gyerekeknek, hogy ráhangolódjatok a versenyzésre

Összegyűjtöttünk néhány érdekességet az olimpiáról, amihez készíthetsz egy kis tesztet is a gyerekeknek vagy egyszerűen csak tedd fel nekik a kérdéseket és beszélgessetek ezek kapcsán az ötkarikás játékokról.

1. Valóban aranyból készülnek az aranyérmek?

1912-ig tényleg színaranyból készültek, később azonban már ezüstből és csak a bevonatuk tartalmazott 24 karátos aranyat.

Idén viszont most először újrahasznosított elektronikai eszközökből készültek a medálok, méghozzá a japán emberek által leadott telefonokból, tabletekből, stb. Majdnem 80 ezer tonna készülék gyűlt össze, így ezekből nyerték ki az érmekhez szükséges aranyat, ezüstöt és bronzot. Ez a mennyiség 5000 darab érem előállításához volt elegendő. És ha már újrahasznosítás: idén még az érmeket tartó szalagok is újrahasznosított poliészterből készültek.

2. Hány évesen lehet olimpiára menni?

Szerepelt már 72 éves felnőtt és 10 éves gyerek is az olimpiai játékokon. Hivatalos korhatár nincs, a nemzetközi szövetségek maguk dönthetik el, hogy az adott sportágban hány évesen lehet először indulni. Egerszegi Krisztina úszó például 14 évesen egy ezüst- és egy aranyérmet szerezett élete első olimpiáján.

3. Miért épp öt karika van az olimpia zászlóján?

Az öt karika az öt kontinenst jelöli, ahonnan érkeznek a sportolók.

4. Ki nyerte el eddig a legtöbb olimpiai érmet a világon?

Michael Phelps amerikai úszó tartja a rekordot, összesen 28 olimpiai éremmel.

5. Mennyi idővel hamarabb lehet tudni, hogy ki lesz a következő olimpia házigazdája?

Tizenegy évre előre, hogy legyen elég ideje felkészülni az adott országnak, így most már azt is lehet tudni, hogy 2032-ben Ausztráliában lesz az olimpia.

Így rendezzetek olimpiát a gyerekeknek a kertben!

Na és akkor indulhat a játék! A gyerekek imádnak versenyezni, így érdemes az olimpia idején egy kis „házi olimpiát” rendezni nekik. Találjátok ki közösen, hogy milyen sportok lesznek, lehetőleg mindenki vegyen részt mindegyik versenyben és nézzétek meg a végén, hogy ki melyikben hányadik lett.
Minél többféle sportot választotok ki, annál nagyobb az esély rá, hogy mindenki tud majd valamiben remekelni. Az se baj, ha a választott sport nincs az olimpián, elvégre az igazi olimpián is mindig kiválaszthat a házigazda ország néhány olyan sportágat, ami hivatalosan nem szokott szerepelni a sportágak között.

Tollaslabda például van az olimpián is és egészen elképesztő nézni, hogy milyen dinamikusan űzik ezt a sportot a versenyzők! Nézzetek meg együtt egy profi tollasmeccset, aztán kezdődhet is a verseny a kertben! Persze csak akkor, ha van otthon tollasütőtök, de jobb híján helyettesíthetitek akár habtenisszel is.
Ezután lehet akár focizni is, hiszen az sem maradhat ki az olimpiáról, de ha valami különlegesebb labdajátékra vágytok, szerezzetek be egy különleges Phlat Ball frizbilabdát vagy ha van medencétek, próbáljátok ki a vízen pattanó Waboba labdákat. Ezekkel a könnyű, strapabíró labdákkal még izgalmasabb a medencében vagy a strandon játszani, a méretük miatt ugyanis pont kényelmesen beillenek a tenyérbe, így tényleg gyerekjáték elkapni akár még a vízben is.
De sporteszközök nélkül is tudtok persze játszani, hiszen a futáshoz, a távolugráshoz vagy az úszáshoz tényleg nincs szükségetek semmire!

Nem tudtok kimenni a szabadba? Sebaj, rendezzetek olimpiát a lakásban!

Akkor se búsulj, ha nincs kertetek, vagy épp esik az eső, vannak alternatív játéktippjeink az ilyen napokra is!
Hiszen pingpongozni például bármikor lehet az ebédlőasztalon is, csak egy-egy jó pingpongütő kell hozzá! Ha nincs háló, ragasszatok egyszerűen egy ragasztószalagot az asztal közepére, majd az jelzi a pálya két oldalát és már jöhet is az első szerva!
Az asztalitenisz parti után pedig jöhet a foci, na persze nem a lakásban rugdosott labdával, hanem például ezzel a kisméretű csocsóval vagy a rugós focival! Utána pedig lehet célba lőni, darts-ozni vagy biliárdozni, te pedig majd csak csodálkozol, hogy mi ez a nagy csend a gyerekek szobájában, ugyanis ezekhez a sportjátékhoz nyugalomra és koncentrációra van szükség.

Forrás: www.jateksziget.hu


Mozi ajánló: Gru 4


A nagy érdeklődésre való tekintettel a Krúdy Art Mozi továbbra is műsoron tartja kicsik és nagyok kedvencét, a Gru 4-et. Augusztus 31-én, szombaton 15:45, szeptember 1-én, vasárnap 15:15 órai kezdettel lehet megtekinteni a filmet.

Hét év szünet után a sorozat legújabb filmjében a világ kedvenc szupergonoszból lett Anti Gonosz Liga ügynöke visszatér egy izgalmas, merész, minyonoktól hemzsegő kavalkádban, a GRU 4-ben. A világviszonylatban csaknem egymilliárd dollárt hozó 2022-es Minyonok: Gru színre lép után a mozitörténelem legjövedelmezőbb animációs sorozata új fejezettel jelentkezik, melyben Gru, Lucy és a lányok – Margo, Edith és Agnes – mellett egy új családtagot üdvözölhetünk, ifjabb Grút, akinek feltett szándéka, hogy az apját szekírozza. És ha ez nem lenne elég, Gru új ellenségekkel kerül szembe, Maxime Le Mallal, és femme fatale barátnőjével, Valentinával, és a család újból menekülni kényszerül…

Forrás: www.port.hu


Lépegető versek, mondókák:


 

 

 

 

 

 

 

 

Egy, kettő, három, négy,
Te kis baba hová mégy?
Nem megyek én messzire,
Csak a falu végére.
Ott sem leszek sokáig,
Csak tizenkét óráig.

Sétálunk, sétálunk,
Egy kis dombra lecsücsülünk,
Csüccs!

Megyünk, megyünk, mendegélünk,
egy kis dombra lecsücsülünk.
Csüccs!

Jár a baba, jár.
Körbe-körbe jár.
Ha elfárad, úgy elröppen,
mint a kismadár.

Jár a baba, jár,
Mint egy kismadár
Édesanyja karosszéke
Nem messze van már.

 Jár a baba, jár,
mint egy kismadár,
holnapután a kert alatt
lepkét is fog már.

Aki nem lép egyszerre,
nem kap rétest estére,
pedig a rétes nagyon jó,
katonának az való.

Erre kakas, erre tyúk,
erre van a gyalogút.
Taréja, taréja,
ugorj a fazékba!
Hopp!

Jár, jár, jár,
Járni tanul már,
Tipeg-topog bocskorában,
Pici baba szép korában
Járni tanul már.

Jár a baba, jár,
mint egy kismadár,
holnapután a kert alatt
lepkét is fog már 

 

 

 

 

Forrás: https://picibaba.hu






Terülj-terülj asztalka


Benedek Elek mesegyűjtéséből készült a Kalamajka Bábszínház „Terülj-terülj asztalka” című bábjátéka a varázslatos asztalkáról, csacsiról, botocskáról. Jankót, a melegszívű, de mihaszna legénykét, öregapja világgá kergeti. Vándorlása során betér egy sűrű, sötét erdőbe, ahol találkozik a „Kisemberrel” az alvilág urával. A Kisember csudaszőttest ad Jankónak. Már csak egy asztalka kell, aminek van kamrája és kezdődhet a varázslat...

Az előadás különlegességei a kis tűzhely, az apró fazekak, tányérok, kanalak, konyhai eszközök, melyek némelyike 100 évnél is öregebb, és a festett székely bútorok mintájára készült bútormakettek, amelyek a bábjátékos keze munkáját dicsérik.

A sok apró tárgy nemcsak kelléke a darabnak, hanem játszóház is az előadás után...

Az előadás időpontja:

2024. augusztus 29. (csütörtök) 16.00

Helyszín: VIDOR KERT, SUNSHINE FM KISSZÍNPAD

A programon való részvétel ingyenes!

Forrás: www.vidor.eu

 


Iskolakezdés: ezeket egye a gyerek, hogy jól tanuljon


Az iskolakezdés több szempontból is nagyon fontos, többek között a helyes étrend kialakításában is fontos szerepet játszik.

Nem csak a sportolók számára, hanem az iskolakezdés érintettjeinek is fontos, hogy étkezéseik fehérjében és rostban gazdag legyen. Ráadásul a jól megválasztott menük a teljesítményüket is javíthatják – figyelmeztet a Házipatika. Ehhez nem is kell túl extra dolgokat csinálnunk, csupán a napi ételadagot öt részre bontani: fehérjékre, teljes kiőrlésű gabonákra, gyümölcsökre, zöldségekre és az egészségesebb nassolnivalókra. Ehhez egy kis segítség:

Előre csomagolható fehérjeforrások:

Szeletelt csirkemell;

Sajtkockák;

Vegyes magvak és diófélék (tökmag, napraforgómag, mandula és dió);

Hummusz;

Sima joghurt;

Kemény tojás.

Gyümölcsök:

alma;

banán;

vegyes bogyós gyümölcsök. 

Zöldségek:

bébi sárgarépa;

uborka;

koktélparadicsom;

zöldborsó;

szárzeller;

színes paprika csíkok;

saláta.

Teljes kiőrlésű gabonák: 

toast kenyér;

teljes kiőrlésű péksütemények;

kekszek.

Nassolnivalók:

Teljes kiőrlésű tortilla chips;

Diákcsemege;

Fehérjeszelet.

Közeleg az iskolakezdés, nem árt odafigyelni

Az iskolakezdés közeledtével közleményt adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), melyben arról írnak, hogy a fogyasztóvédelem az új tanévben is kiemelt figyelmet fordít az elérhető tanszerek ellenőrzésére. Mint írták:

a tanévkezdéshez kapcsolódó bevásárlások során a kormány kiemelt célja, hogy biztosítsa a magyar családok és gyermekek védelmét, valamint garantálja anyagi és fizikai biztonságukat.

Az NGM szakmai irányítása alatt álló, fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalok minden esetben eljárnak, ha jogszabálysértés gyanúja merül fel, legyen szó megtévesztő kereskedelmi gyakorlatról, vagy termékbiztonsági szempontból nem megfelelő termék forgalmazásáról. A fogyasztóvédelemért felelős minisztérium akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma a korábbi években az iskolakezdéssel összefüggésben számos terméket vizsgált, többek között színes ceruzákat, vízfestékeket, gyurmákat, színes papírokat, temperákat, krepp papírokat és fűzőlapokat. A vizsgálatok a termékek esetleges fém, réz, illetve mérgező nehézfém (ólom, kadmium) tartalmára terjedtek ki, ugyanis ezek súlyos egészségkárosodást okozhatnak.

Forrás: www.168.hu


Digitális gyerek, digitális szülő – Kössünk digitális családi szerződést!

Hogyan alakítsunk ki kereteket a családon belül a digitális béke érdekében? Az okos eszközök megjelenése óta komoly fejtörést okoz a szülőknek a digitális szülői lét. Arra, hogy miként viselkedjünk szülőként úgy általában, kaptunk mintákat. Akkor is van viszonyítási alapunk, ha éppen nem értünk egyet a hozott dolgokkal és sokat küzdünk azért, hogy változtassunk rajtuk. De a digitális létbe mi magunk is csak belenőttünk, semmilyen mintánk, működő szabályrendszerünk nincs hozzá. A rossz hír, hogy szülőként nekünk magunknak sincs ezzel kapcsolatban releváns tudásunk, mi is gyakran túl sokat, és az internet veszélyeivel mit sem törődve használjuk a digitális platformokat. A Felelős Szülők Iskolája által életére hívott a #agyermekkornemapplikáció hónap keretében beszélgetett Tibenszky Moni Lisa a Felelős Szülők Iskolájának alapítója Fegyverneki Gergő digitális médiatartalom fejlesztőval, aki a Bűvösvölgy szakértője is, és Léder László pszichológussal, aki író és az Apa Akadémia alapítója.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság által elvégzett Digitális Szülőség kutatás egyértelműen megmutatta, hogy nagyon fontos tematizálni a digitális világot a gyerekekkel. Vagyis hozzunk létre egy családon belüli NET KRESZ-t, ugyanis bár egyre fiatalabb gyerekeket engedünk ki a digitális térbe (akár 7 év alattiakat is), de továbbra sem mondjuk el, mit tegyenek és mit ne ugyanott. Pedig autót sem vezethet a gyerek mielőtt megtanulná a KRESZ-t.

Milyen szabályokat hozzunk tehát és tartsunk be, ha tudatos digitális szülők szeretnénk lenni?

Mikor, mennyit? A szakértők egyetértettek abban, hogy a WHO ajánlása szerint 2 éves kor alatt egyáltalán nincs szüksége digitális tartalmakra a kicsiknek. Óvodás korban 30-60 perc maximum, ami például mesenézésre még belefér. Kisiskolás korban, egészen a kamaszkorig el lehet kerülni a saját okostelefon használatát, biztonsági szempontból sokáig elég lehet egy nyomógombos telefon. Igaz, a kortársak hatása egyre erősebb lesz, mert az okoseszközök már státuszszimbólumok és a közös téma alapját is adják, de érdemes minél később engedni a nyomásnak. Ugyanakkor a digitális teret véletlenül se démonizáljuk, csak vegyük a fáradságot és mutassuk meg, hogyan lehet tanulásra, információk keresésére jól használni. Tulajdonképpen egy munkaeszközként beépíteni az életünkbe, ami elsősorban a hétköznapjaink, valódi életünk támogatására szolgál, nem öncélú időtöltésre, pótcselekvésre.

Hogyan alakítsunk ki egy békés digitális családi jelenlétet?

Változtassunk a nézőpontunkon! Ez az a terület, ahol egymástól és együtt tanulunk. Alkossunk közösen egy digitális családi szerződést, akkor amikor az első önálló okoseszközt megvesszük a gyerekeknek. Itt is aranyszabály, hogy a nevelés tulajdonképpen jelenlét. Legyünk ott érzékelhetően. A legtöbb okoseszközt az apák szerzik be – hiszen ez egy technikai dolog-, például akkor, amikor valami nagyon komoly dologgal szeretnék meglepni a gyerekeiket egy fontos alkalommal. Itt azonban okosan kell dönteni és elgondolkodni egy pillanatra, hogy abban az életkorban ez valóban fontos-e a gyereknek, vagy csupán egy drága státuszszimbólum és az éppen aktuális trend követeli meg. Vajon ezzel adom meg a legtöbbet a gyerekemnek? – Ez fontos kérdés.

Mit tartalmazzon a családi digitális szerződés? – NET KRESZ

  • Mennyi időt töltsön a neten a gyerek. Nyilván ez mindig az életkorának megfelelő legyen.
  • Milyen tartalmakat fogyaszthat
  • Határozzuk meg a digitális eszköz mentes időszakokat. Családi étkezések, baráti összejövetelek ne a nyomkodásról szóljanak.
  • Hogyan és hol kell tárolni. Azaz a hálószobába, ágyba nem vihetik be, hiszen komoly alvásproblémákat okozhat az elalvás előtti nyomkodás.
  • Mit tölthet le önállóan és mihez kell az engedélyünk.
  • Milyen médiafelületeken lehet jelen és ott mit oszthat meg magáról. Nagyi szabály – vagyis, amit nem küldenél el a nagymamádnak, azt ne küld el senki másnak magadról, hiszen kínos helyzetbe kerülhet ezzel bárki, ha intim fotókat oszt meg bárkivel.
  • Okostelefon használati szabályok – hol szabad használni, hol kell kikapcsolni a készülékeket. Milyen tartalmakat szabad másokról egyáltalán megosztani, melyekkel sértünk személyiségi jogokat.
  • Az internetes vásárlás szabályait is tisztázzuk, mert ellenkező esetben érhet bennünket kellemetlen meglepetés.

Alapszabály, hogy a gyerekek tisztában legyenek az interneten folytatott cselekedeteik következményeivel, vagyis viselkedj jól online is! Ne titkoljuk el a darkweb létezését. Jó, ha tudják, hogy az interneten is leselkedhetnek rájuk rossz szándékú ragadozók.

Ha a gyerekeinket nem csak behajítjuk egy drága készülékkel az internet világába, hanem a nevelésünk része a digitális téma, akkor ők is azt érzik, hogy ott vagyunk, figyelünk, kontrollt adunk, szabályokat, és ha kell, fordulhatnak hozzánk.

Ha egy család életében van offline tartalom, akkor az megtámogatja az online keretek kialakítását is. Vagyis, ha egy család összejár a barátaival, a rokonokkal, vannak családi események, étkezések, programok, akkor nem kell az online térbe menekülnie egyetlen gyereknek sem, mert van egy támogató valódi világa, ahova mindig visszaterelik, ha elveszne a digitális térben.

 
 
 
 
 
 
A cikk forrása:  https://felelosszulokiskolaja.hu- Írta: Fülöp Bea újságíró, magyartanár és két sportoló gyerek anyukája.

Tudományos oka van: miért utálják a gyerekek a brokkolit vagy a kelkáposztát?

Ha eddig azt gondoltad, hogy a gyereked egyszerűen csak finnyás, akkor tévedtél. Szakértők szerint ugyanis tudományos magyarázat van arra, hogy miért nem szeretik a kicsik ezeket a zöldségeket. 


 

 

 

 

 

 

 

Miért nem szeretik a gyerekek a brokkolit?

A jó hír az, hogy idővel meg fogják szeretni

A szakértők szerint tudományos oka van annak, hogy a kisgyerekek nem szeretik a brokkolit. Az undort ugyanis a szájukban található enzimek okozzák. De mégis hogyan kell ezt elképzelni? 

A szánkban lévő baktériumok termelik az úgynevezett cisztein-liáz nevű enzimeket, amelyek bizonyos zöldségek - mint például a brokkoli vagy a karfiol - sejtjeiben is megtalálhatóak. 

Amikor pedig a gyerekek beleharapnak a zöldségbe, akkor az abban lévő enzimek találkoznak a nyálukban lévőkkel, és ez az egész egy szúrós szagú molekulává egyesül. Attól függ tehát, hogy milyen az ízlésünk, hogy kinek milyen a nyálában található cisztein-liáz aktivitása. Akár tízszeres különbségek is lehetnek egyénenként. 

A felnőttek idővel megtanulják tolerálni, sőt, idővel meg is szerethetik ezeket a zöldségeket, amiket gyerekkorukban még utáltak. 

Amikor tehát a gyerekünk undorodik a brokkolitól, kelkáposztától, karfioltól, karalábétól vagy retektől, gondoljunk arra, hogy ez természetes reakció, és idővel biztosan megszereti. 

 

 

 

 

Indexkép: Depositphotos.com

Forrás: https://www.csaladinet.hu- Tóth Nikolett

10 dolog, amit senki nem mond el a babagondozásról

Mielőtt belecsöppentél volna, talán azt gondoltad, hogy a pelenkacsere, az etetés és az altatás egyszerűen csak a napi rutin részei lesznek. Nos, készülj fel, mert a valóságban ezek a tevékenységek sokkal több kalandot és meglepetést tartogatnak, mint azt valaha is elképzelted. Az alábbi listánkban összegyűjtöttünk néhány olyan dolgot, amit senki nem mond el neked a babagondozásról - de bízunk benne, hogy mindegyik pont egy újabb mosolyt csal majd az arcodra! 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

10 dolog, amit senki nem mond el a babagondozásról

  1. Pelenkázás: Az igazi extrém sport
    Gondoltad volna, hogy a pelenkázás egy idő után a sebesség és precizitás igazi próbája lesz? Az első pár alkalommal még csak mosolyogsz, de amikor éjszaka, félálomban próbálsz cserélni, rájössz, hogy ez olimpiai sportnak is beillene.
  2. A „csend” definíciója új értelmet nyer
    Amikor a baba végre elalszik, rájössz, hogy a csend valójában nem a zaj hiánya, hanem egy olyan szent pillanat, amikor még a saját légzésed is túl hangosnak tűnik.
  3. A babakocsi a legjobb tárolóhely
    Soha nem gondoltad volna, hogy a babakocsi nem csak a babának van. Valójában az a legjobb hely, ahol a fél háztartást szállíthatod: pelusok, váltóruha, játékok, és még egy kis nasi is.
  4. A baba nyelve: amit csak szülők értenek
    Egy idő után rájössz, hogy a baba különböző sírásai valójában üzenetek. "Éhes vagyok", "Álmos vagyok", vagy éppen "Csak figyelmet kérek, mert miért ne?". És te, mint szülő, már tökéletesen fordítasz.
  5. A kávé lesz az új legjobb barátod
    Nem is gondoltad volna, hogy a kávé valaha is ilyen fontos szerepet játszik az életedben. De most, hogy itt a baba, a kávé az, ami életben tart téged (szó szerint).
  6. A babaillat: az univerzum legjobb illata
    Tudtad, hogy a babaillat a legjobb parfüm? Komolyan, miért nem készítenek ebből illatgyertyát? Minden fáradtságot elfeledtet, és egy pillanatra minden rendben van a világban.
  7. A baba ruhatára gyorsabban változik, mint a divat
    Egy héttel ezelőtt még tökéletesen passzolt az a cuki body, most meg már alig megy rá. A baba ruhatára gyorsabban változik, mint a legújabb divattrendek.
  8. A baba fotózása: professzionális szint
    Amikor először próbálkozol egy cuki fotóval, még csak a mobilod kameráját használod. Egy hónappal később már profi fotósnak érzed magad, aki bármilyen pózt és világítást képes beállítani egy tökéletes kép érdekében.
  9. A mosógép a másik legjobb barátod
    Nem is gondoltad volna, hogy a mosógép ennyire fontos része lesz az életednek. De a babák valamiért mágnesként vonzzák a foltokat és a koszt, így a mosógép a legjobb barátoddá válik. Persze, csak a kávé után.
  10. A baba első szava: a legnagyobb díj
    Amikor a baba először mondja ki az első szavát, rájössz, hogy minden fáradtság, álmatlan éjszaka és pelenkázási maraton megérte. Az a kis hang a világ legnagyobb ajándéka.

 

 

 

 

Forrás: https://www.csaladinet.hu

Indexkép: Depositphotos.com

Többsincs királyfi a Vidoron


Többsincs: egyedi, megismételhetetlen, páratlan... E különleges nevet kapja Salamon király és feleségének egyetlen gyermeke. Hűséges szolgájával, Habakukkal együtt kalauzolják el a nézőket a mesék varázslatos birodalmába, ahol a valóság csodás történésekkel elegyedik.

Előadják: Az Eötvös Gyakorlóiskola 4.b osztályos tanulói

Rendező: Takácsné Rajtik Piroska

Tánc: Miskolczi Mária

Hagszeres zene: Palkó Tibor és Szoroka Dániel

Díszlet: a 4.b osztály szülői közössége, Takácsné Rajtik Piroska és Durbák Éva

Az előadás időpontja:

2024. augusztus 24. (szombat) 16.00

Helyszín: Vidor Kert, Sunshine FM Kisszínpad


Óvodaérettség

A gyerekek nagy többsége 3 éves kora után óvodába kerül. Néhányan ugyan még egy-két évig otthon tartják csemetéiket, hiszen csak az iskola-előkészítő évek a kötelezőek (betöltött 5 éves kor után), de nem ez a jellemző. 3 éves korában a gyermek már igényli a társaságot, rendszeres találkozást, aktív játékot, és az odafigyelt foglalkozást. A szülőnek néha erőpróbáló feladat ezeknek az igényeknek a kielégítése. Pláne, ha az óvodás korú gyermek mellett a háztartásra, kistestvérre, esetleg munkára is figyelnie kell. Így azoktól a szerencsésektől eltekintve, akik csak a gyermekükre tudnak koncentrálni, a többiek szeretnék, ha rendszeresen szervezett közösségbe járna csemetéje.

Viszont nem mindenki juthat be az óvodába 3 éves kora körül. Egyrészt az óvoda túlterheltsége, helyhiány miatt azokat a gyerekeket nem feltétlenül veszik föl, akik még nem töltötték be a 3 éves életkort, de fél éven belül betöltik. A törvény ugyan lehetőséget biztosít az óvodának, hogy amennyiben 25 fős létszám alatti csoportokat indított eddig, akkor azokat feltöltsék olyan gyerekekkel, akik az adott tanév márciusáig betöltik a harmadik életévüket. Ez elsősorban a pedagógus szülőknek ad könnyebbséget, hiszen, ha szeretnének ismét munkába állni, akkor a szeptemberi iskolakezdést megkönnyíti, hogy nem kell még néhány hónapig megoldani a gyerekfelügyeletet.


 

 

 

 

 

 

 

Azok közül a gyerekek közül, akik már betöltötték a 3 éves életkort, sem biztos, hogy elkezdhetik a tanévet, még akkor sem, ha az óvodai helyük biztosított, az adott tanévre felvételt nyertek. Ezek a gyermekek még nem nevezhetők óvoda érettnek. Sokan viszont nem tudják, hogy mikor tekintünk egy gyermekre úgy, hogy érett az óvodai életre. Vegyük sorra ezeket.

  1. A gyermek tudja kifejezni magát érthetően! Az óvónőkkel, dadusokkal és csoporttársakkal mindenképp kommunikálnia kell. Ha beszédkészsége fejletlen, önmagát kifejezni nem tudja érthetően, akkor az alapvető szükségletei iránti igényét sem tudja közvetíteni mások felé. Ez pedig az óvodai közösség életébe nem feltétlenül illik bele. (Pl. szólnia kell tudni, hogy WC-re szeretne menni, éhes, szomjas, játszani szeretne, fáj valahol… stb.)
  2. Nappalra legyen magabiztosan szobatiszta! Az óvónők munkaköri kötelességei közé nem tartozik a pelenkázás, így a nem szobatiszta gyermeket a közösségbe egyáltalán be sem veszik. Előfordul ugyan az új helyzet kapcsán egy-egy baleset, vagy egy-egy stresszel teli napon még előfordul, hogy későn ér ki a WC-re a kicsi, illetve belefeledkezik a játékba, de mégsem ez kell, hogy a jellemző legyen. Komolyan megnehezíti a dadusok és óvodapedagógusok munkáját egy rendszeresen bepisilő gyermek. Arról nem is beszélve, hogy a kicsi fejlődését is visszavetheti. Amennyiben a gyermek még az alvás idejére pelust kap otthon, úgy az ebéd után a szülőnek haza kell vinnie, és csak akkor alhat ott az óvodába, ha már ezzel sincsenek gondok.
  3. Önállóság az óvodában! Elvárható már 3 éves korra, hogy a gyermek bizonyod dolgokban önálló legyen. A tépőzáras cipőt levenni, fölvenni, a nadrágba belebújni, pólót, pulcsit, kabátot fölvenni tudjon. Fűzős cipő bekötésében, a kabát, nadrág begombolásában az óvónők még segítenek, de ezeket is hamarosan meg fogja tanulni magától. Nem csak az öltözködés terén kell önállónak lennie, de egyedül kell tudnia étkezni, a villát, kanalat magabiztosan kell tudnia használni. 25 gyermeket az óvónénik nem tudnak megetetni, ami teljesen érthető. Sok óvodában azt is elvárják, hogy a csöppség tudjon egyedül feneket törölni már óvodakezdéskor, de szerény véleményem szerint erre még képtelenek ennyi idősen.
  4. Lelkileg is legyen érett az elválásra! A gyermek érett kell, hogy legyen az önálló játékra. El kell fogadnia az anya távollétét, biztosnak kell lennie abba, hogy ez az állapot ideiglenes, és érte fognak menni. Tolerálnia kell, hogy édesanyja helyett más felnőtt vigyáz rá, és meg kell tanulnia bizalommal lenni felé. Ha az óvodában töltött idő szorongásokkal, bizonytalansággal teli, akkor az lelki válságba sodorhatja a gyermeket. Azt szokták mondani, hogy nincs beszokás sírás nélkül, de ez az állapot rövid idő alatt véget kell, hogy érjen. Ugyanez az érettség a szülőre is vonatkozik. Ha a szülő nem tudja elengedni gyermekét, azt a gyermek érzi, és bizonytalanná teszi, és akár egy egész csoport életét is kellemetlenné teszi.

Előfordult már olyan a történelemben, hogy egy óvodai felvételt nyert, életkora szerint óvodába vihető gyermek mégsem volt képes a beilleszkedésre. Visszatért a pelusos korszak, hosszú időn keresztül tartó sírásos időszak következett, szorongások jelentkeztek nála, dacos, vagy pszichés vizelet és széklettartási gondjai támadtak a gyermeknek, hosszú időn keresztül megtagadta az étel-ital fogyasztását. Ha ilyen helyzetben találjuk magunkat, célszerű szakember segítségét kérni, és a probléma forrására koncentrálni. Lehetséges, hogy egy-két konzultáció is megoldhatja a helyzetet, fölösleges hosszadalmasan gyötörni szemünk fényét.

 

 

Forrás:  https://picibaba.hu

Nyári hőségriadó: 15 Tipp a gyermekek biztonságáért


A nyári hőségriadó ideje nemcsak a felnőtteknek viselik nehezen, de a pici gyerekek is nyűgösebbé, kedvetlenebbé válhatnak. A következő tippek segítséget nyújtanak ahhoz, hogyan vészeljétek át ezt az időszakot, és hogyan védd meg gyermeked a túlmelegedéstől és a hőgutától.

Figyelj a jelekre

Ismerjük fel a túlmelegedés jeleit és cselekedjünk azonnal, ha gyanítjuk, hogy gyermekünk túlhevült. Ilyen jelek lehetnek a bőrpír, izzadás, kimerültség, sápadtság vagy akár hányinger. Vidd a gyermeket egy hűvös helyre, adj neki vizet, és vegyél kapcsolatba orvosával, ha a tünetek súlyosak.

Játszva hűtsd le

A játék a gyermekek számára mindig jó szórakozást jelent, de a nyári melegben különösen hatékony módja lehet a hűtésnek. Ha otthon maradnak, bérelj játékokat a játékbérlés oldalunkról, amelyek segítenek lekötni és szórakoztatni őket. Vízi játékok, szivacsok, vagy akár kerti csúszdák és ugrálóvárak is kellemes hűsítést és vidám pillanatokat nyújtanak a kicsiknek.

Készíts hűsítő ételeket

Készíts finom és hűsítő ételeket, amelyek segítenek a gyermekednek a melegben. Fagyik, gyümölcsjégkrémek vagy hűsítő smoothie-k ideálisak a forró nyári napokra. Használj friss gyümölcsöket, joghurtot vagy jégkrémet, hogy még ízletesebbé és egészségesebbé tegyed ezeket az édességeket.

Kényelmes alvás

Biztosítsd a gyermekeid számára a megfelelő körülményeket az alváshoz. A hűvös szoba, könnyű ágynemű és egy ventilátor vagy légkondicionáló segíthetnek abban, hogy megfelelően pihenhessenek éjszaka. Ha szükséges, helyezd el a gyermeket a hűvösebb részen a lakásban, vagy fontolj meg egy kis pihenőt a szobájában a forróbb órákban.

Vigyázz az autóban

Soha ne hagyj gyermeket vagy állatot lezárt autóban, még rövid időre sem. Az autó gyorsan felmelegedhet a nyári napsütésben, és életveszélyes lehet a bennragadt személyek számára. Mindig győződj meg arról, hogy mindenki biztonságban van, mielőtt elhagynád az autót.

Felügyelet

Az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig tartsd a gyermekedet megfigyelés alatt a melegben. Legyen szem előtt, figyelj a viselkedésükre és tüneteikre, és reagálj azonnal, ha bármilyen problémát észlelsz.

Hidratálás

Biztosítsunk elegendő folyadékot a gyermekeknek, hogy elkerüljük a kiszáradást. Legjobb, ha vízzel vagy gyümölcslével látjuk el őket, és rendszeresen folyadékpótlást biztosítunk számukra.

Hűvös környezet

Keresünk olyan helyet, ahol a gyermekek a lehető legjobban érzik magukat. Kerüljük a nap közbeni kinti játékot, és inkább válasszunk hűvös helyiséget, mint például légkondicionált szobát vagy árnyékos udvart

Légáramlat

Ha nincs lehetőségünk légkondicionáló használatára, biztosítsunk friss levegőt a gyerekek számára. Nyissunk meg ablakokat vagy használjunk ventilátort, hogy megfelelő légáramlatot biztosítsunk. Természetesen a legnagyobb melegben nem érdemes ablakot nyitni, inkább egy vizes lepedőt tegyünk ilyenkor az ablak elé, ha nagyon muszáj szellőztetni, mert ez a megoldás kezdetleges légkondicionálóként működhet.

Ha van otthon légkondink, akkor ne állítsuk azt nagyon hidegre, maximum 5 fokkal kevesebbre, mint a kinti hőmérséklet, és akkor használjuk, ha pici babánk nincs az adott helységben.

Öltözet

Öltöztessük a gyermekeket könnyű, laza és légáteresztő ruhákba. Kerüljük a szintetikus anyagokat, amelyek a melegben nem engedik a bőr lélegzését. Ehelyett válasszunk pamut vagy len anyagot, amelyek hűvösek és kényelmesek.

Napvédő eszközök

A napvédelem rendkívül fontos a gyermekek számára. Ne feledjük a napvédő krémet, kalapot, napszemüveget és napernyőt, amik védelmet nyújtanak a káros UV-sugarak ellen. Használjunk olyan napvédő krémet, amely megfelelő SPF értékkel rendelkezik a gyermek bőrének védelmére.

Kinti játék

Kerüljük a hosszantartó kinti játékot a legforróbb órákban. A hűvösebb reggeli vagy késő délutáni órák ideálisak a szabadban való tevékenységekhez. Keresünk árnyékos helyeket vagy vizes játékokat, amelyek segítenek a hűtésben és a szórakozásban.

Fürdés

A fürdés remek módja annak, hogy lehűtsük a gyermekeket a melegben. Játsszunk velük a medencében vagy locsoljuk meg őket vízzel a kertben. Azonban ügyeljünk arra, hogy mindig legyen egy felnőtt felügyelete a közelben, hogy megelőzzük a baleseteket.

Pihenés és pihenő idő

Biztosítsunk a gyermekek számára pihenési időt a meleg közepén. Játszhatnak a szobájukban vagy egy hűvös helyen olvashatnak, rajzolhatnak vagy kézműveskedhetnek. A nyugodt tevékenységek segítenek a test hőmérsékletének csökkentésében és a megfelelő pihenésben.

Bevásárlás

Ha nem muszáj, akkor inkább ne menjetek együtt bevásárolni. Ma már sok helyen tudsz online rendelni, és házhoz viszik csomagjaidat. Ha minden kötél szakad, és mégis venni kell valamit, akkor inkább a reggeli vagy a késői órákban tedd ezt, és a legközelebbi üzletet válaszd ki, hogy minél kevesebb időt töltsetek el a melegben.

Forrás: www.jatekberles.hu

 


Unatkozik már a gyerek? Mutatunk pár ötletet a nyár utolsó heteire


Lassan vége a nyári szünetnek, és újra iskolapadba kerülnek a gyerekek. Az utolsó pár hetet is érdemes alaposan kihasználni, még rengeteg élményben lehet részük a kölyköknek. Azonban akadnak olyanok is, akik már unatkoznak… nekik – vagy inkább a szülőknek - hoztunk pár ötletet a nyár utolsó heteire.

1. Kavicsfestés – a tevékenység, mely kétszer is leköti a gyerekeket. Egyszer, míg megtalálják a parkban a megfelelő kavicsot, másodszor pedig míg megfestik azokat. Ajándéknak is tökéletes.

2. Augusztusi hullócsillag figyelés – ez csak ebben a hónapban látható. Adjunk nekik pokrócot, és irány a szabad.

3. Menhelyi kutyák sétáltatása – szerezzenek örömet a gazdátlan állatoknak, és keressék fel nagyobb testvérrel vagy szülővel a legközelebbi állatmenhelyet.

4. Homokvár építés – van, amiből sosem lehet kinőni. Kis gyerek kis vár, míg nagy gyerek egy egész kastélyt is felépíthet; akárcsak a felnőttek.

5. Házi fagyi készítés – nem kell hozzá drága eszköz, rengeteg egyszerű, ám annál finomabb házi fagylalt ötleteket találni az interneten. Hagyjuk kísérletezni az ízekkel a gyerekeket.

6. Lufiba zárt üzenetet az égbe – írjanak kedves üzenetek és tegyék szebbé vele mások napját.

7. Természetfotózás – a gyerekek érdeklődve figyelik a különböző állatok, legyen az bogár, méh, hangya vagy sáska. Engedjük nekik, hogy megörökítsék őket.

8. Legyen saját fájuk – sosem lehet elég korán megtanítani a gyerekeknek, hogy ők is sokat tehetnek a Földért. Egy saját fa ültetése, gondozása örök emlék marad neki felnőttként is.

9. Gyümölcsszobor készítés – Adjunk zöldségeket és gyümölcsöket a nagyobb gyerekeknek, és engedjük, hogy a fantáziájukkal egészen különleges gyümölcsszobrokat hozzanak létre, ami még ráadásul egészséges is.

10. Saját mesekönyv írás – Ha unalmasak a polcon a könyvek, kérjük meg gyermekünket, hogy írjanak egyet a saját főszereplésükkel. Bevonhatja a családot, és rajzolhat is hozzá, ami később egy egészen különleges emlék lesz.

11. Madáretető készítés – számtalan könnyen elkészíthető etető található az interneten, amiből a gyerekek is könnyedén elkészíthetnek egyet, amit akár díszíthetnek, kifesthetnek.

12. Készítsenek saját társasjátékot – Nagy kartonlap, sok színes filc és egyéb kreatív eszközökkel saját családi társasjátékot készíthetnek, ami akár több napi elfoglaltság is lehet számukra.

13. Kézzel festés – Ily fajta élményfestést már különfoglalkozásokon is tartanak, érdemes egyszer otthon is kipróbálni, hiszen akár egy új hobbi is kialakulhat.

14. Bunkerépítés – Az örök kedvenc. Teljesen mindegy, hogy kicsi vagy nagy, esetleg gyermek lelkű felnőtt építi, a bunker megunhatatlan. Takarók, plédek, székek – sok mozdítható tárgy bevethető, hogy egy igazi „kuckót” építsenek maguknak a gyerekek.

15. Kincses térkép készítése – Aranyat készíteni kavicsból, elrejteni őket és egy térképet rajzolni hozzá a szülőknek igazán izgalmas feladat a kicsiknek.

Forrás: www.zaol.hu


Jó hatással van az egészségre, ha gyakran járkál mezítláb a gyerek: így segít a szervezetén



Bár a legtöbb szülő ki sem engedné a szabadba gyerekét cipő nélkül, és a papucs is gyakran kötelező otthoni viselet, néha megéri áttérni a mezítlábazásra.

A nyugati kultúrában már évszázadokkal ezelőtt teljesen természetessé vált a cipő viselése, hiszen nehéz lenne elképzelni nélküle a mindennapokat. Viszont a kutatók bebizonyították, hogy sok haszna lehet annak, ha a lehető legtöbbször vannak mezítláb a gyerekek - ami a felnőttekre is jó hatással van.

Bár sokan ódzkodnak a gondolattól, hogy a gyerekük mezítláb járkáljon otthon vagy a kertben a felfázás, a kosz és a sérülések miatt, néha érdemes megengedni nekik, hogy szabadon játszanak és mászkáljanak, hiszen nemcsak kényelmesebb nekik így, de számos egészségügyi előnye is van.

Nem jó mindig cipőbe zárni a lábakat

A neves tanár és szülőkhöz szóló szerző, Kevin Gearey szerint a cipők rengeteget árthatnak a gyerekeknek, mivel ezek gátolják a lábujjaik növekedését, ez pedig korlátozza a lábak helyes működését és a mozgás megfelelő fejlődését. Emiatt lehet gyakori például a sportolás közben fellépő lábszárizmok fájdalma vagy bokasérülés is a szakértő szerint.

Ezzel ellentétben a gyakran mezítláb lévő gyerekeknél rengeteg pozitív dolgot tapasztaltak a vizsgálatok során: sokkal fejlettebb lett a proprioceptív készségük, vagyis az ízületi helyzetérzésük. Ez nem véletlen, hiszen egy embernek átlagosan több mint 200 ezer idegvégződés található a talpában, ami nemcsak érzékennyé teszi ezt a felületet, hanem általa az ember is óvatosabbá válik mezítlábas közlekedés esetén. Ez az óvatosság a gyerekek számára különösen fontos, hiszen még abban a szakaszában vannak az életnek, amikor felfedezik a világot, viszont az óvatosság érzésével ezt sokkal megfontoltabban, érettebben teszik meg. Proprioceptív tréningeket egyébként felnőttek számára is tartanak, főként a megfelelő testtartás és a sportsérülések gyorsabb elmúlása érdekében alkalmazzák.

A gyermekgyógyász Tracy Bryne szerint nemcsak a lurkók járását, hanem az agy fejlődését is befolyásolhatja a mezítlábas közlekedés. Totyogó korban a kisgyermekek jobban, egyenesebben tartják a fejüket, amikor így járnak. A földről kapott visszajelzés azt jelenti, hogy kevésbé kell lefelé nézniük, ez pedig segíti az egyensúlyérzék kialakulását és a helyes testtartást is.

Felnőtteknek is ajánlják

Az orvosok szerint leginkább gyerekkorban fontos, hogy a lehető legtöbbször legyen mezítláb a gyerek, hiszen ekkor növekednek folyamatosan az ízületek és csontok, ami már kifejlődött, azt sokkal nehezebb pozitív irányba változtatni. Ennek ellenére az ortopéd orvosok azt javasolják, hogy a felnőttek is engedjék szabadon a lábaikat, hiszen erősebb lesz a talp, a boka és az alsó lábszár is.

Kutatások azt is bebizonyították, hogy azokban a kultúrákban, ahol nem jellemző a mindennapos cipőviselés, ott az olyan lábbetegségek vagy sérülések sem, amelyek befolyásolhatják az egyensúlyt és a testtartást, mint például a tyúkszem, bütyök vagy a benőtt köröm. A mezítláb járkálás pozitív előnyei mellett a szakértők kiemelik, hogy a biztonság a legfontosabb, így csak olyan területen legyen cipő nélkül a gyerek, ahol nem érheti sérülés a lábát.

Forrás: www.femina.hu


Miért jó, ha a gyerekeid veszekednek? - így fejlődnek és tanulnak a testvérek a konfliktusokon keresztül

Tudjuk, hogy néha úgy érzed, az összes hajszálad ki fog hullani az értelmetlen vitáik miatt. Gondolj ilyenkor a következő pontokra - mutatjuk, hogy fejleszti az állandó testvérharc a gyerekeid képességeit. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Így fejlődnek a testvérek a vitatkozás és a konfliktusok által

Bár a testvérek közötti veszekedéseket külső szemlélőként néha már nagyon nehéz elviselni, valójában számos pozitív hatásuk lehet a gyerekek fejlődésére. Mutatjuk, miért is jó, ha a testvérek időnként összekapnak, és milyen készségeket fejlesztenek ezáltal:


1. Konfliktuskezelési módszereket fejlesztenek ki és gyakorolnak be

A veszekedések során a gyerekek megtanulják, hogyan kezeljék a konfliktusokat. Ez magában foglalja a kompromisszumkészséget, a problémamegoldást és az érzelmek kezelését. A veszekedések által megszerzett tapasztalatok segítenek abban, hogy a gyerekek felnőttként is hatékonyabban kezeljék a vitás helyzeteket.
 

2. Kommunikációs készségek javulása 

A konfliktusok során a gyerekek megtanulják, hogyan fejezzék ki az érzelmeiket és gondolataikat szavakban. Ez a képesség elengedhetetlen a hatékony kommunikációhoz, ami a későbbi életükben is fontos szerepet játszik majd a társas kapcsolatokban, munkahelyi helyzetekben és más interakciókban. Nem is gondolnád, hányan küzdenek azzal, hogy elnyomják magukban az érzéseiket, nem merik kifejezni azokat - a gyerekeidet ez úgy tűnik, nem fogja fenyegetni a felnőtt életük során.


3. Empátia és mások megértése

A veszekedések lehetőséget adnak a gyerekeknek arra, hogy megtanulják megérteni és figyelembe venni testvérük érzéseit és nézőpontjait - még ha most ezt nem is látod rajtuk, minden egyes vita során ezt tanulják. Az empátia fejlesztése segít abban, hogy jobban együtt tudjanak működni másokkal, és mélyebb, empatikusabb kapcsolatokat alakítsanak ki.


4. Önállóság és függetlenség 

A veszekedések során a gyerekek gyakran kénytelenek saját maguk megoldani a problémáikat. Ez növeli az önállóságukat és függetlenségüket, mivel megtanulják, hogyan kezeljék az érzelmi és társas kihívásokat önállóan, a közbeavatkozásod nélkül.


5. Tolerancia és türelem

A konfliktusokban való részvétel és azok megoldása türelmet és toleranciát igényel. A gyerekek megtanulják, hogy mindenki hibázhat, és hogy a különböző nézőpontok elfogadása elengedhetetlen a békés együttéléshez.


6. Önbizalom és önkifejezés erősítése

 

A veszekedések során a gyerekek lehetőséget kapnak arra, hogy kiálljanak a saját érdekeik és nézőpontjuk mellett. Ez hozzájárul önbizalmuk növekedéséhez és segít abban, hogy magabiztosabban fejezzék ki önmagukat.
 

7. Rugalmasság és alkalmazkodóképesség

A konfliktusok során a gyerekek megtanulják, hogy a dolgok nem mindig mennek úgy, ahogy szeretnék, és néha alkalmazkodniuk kell a helyzetekhez. Ez a rugalmasság és alkalmazkodóképesség fontos készség az élet minden területén.
 

8. Érzelmi intelligencia fejlődése

A veszekedések során a gyerekek jobban megismerik saját érzelmeiket és azok kezelésének módjait. Az érzelmi intelligencia fejlesztése segít abban, hogy jobban megértsék és irányítsák érzelmeiket, ami kulcsfontosságú a mentális egészség és a társas kapcsolatok szempontjából.
 

9. Tisztelet és a határok betartása

A konfliktusok során a gyerekek megtanulják, hogy tiszteletben kell tartaniuk mások határait és jogait. Ez a tisztelet és a határok betartása segít abban, hogy egészséges és kiegyensúlyozott kapcsolatokat alakítsanak ki.


10. Kreativitás és új megoldások keresése

A veszekedések megoldása gyakran kreativitást igényel, mivel a gyerekeknek új és innovatív megoldásokat kell találniuk a problémákra. Ez hasznos lehet az élet számos területén, beleértve az iskolai és későbbi munkahelyi kihívásokat is.


Bár a testvérek közötti veszekedések stresszesek lehetnek a család számára, fontos felismerni, hogy ezek a konfliktusok jelentős fejlődési lehetőségeket kínálnak a gyerekek számára.

Azáltal, hogy megtanulják kezelni és megoldani a veszekedéseket, a gyerekek értékes készségeket sajátítanak el, amelyek egész életük során hasznosak lesznek.

A szülők szerepe ebben az, hogy támogassák és irányítsák gyermekeiket ezekben a helyzetekben, biztosítva, hogy a veszekedések tanulságos és fejlesztő eseményekké váljanak.



Forrás:https://www.csaladinet.hu

Indexkép: Depositphotos.com

 

 

 

A csecsemő egészséges táplálása

A csecsemő helyes táplálásával kapcsolatos alapvető követelmény, hogy a táplálék a csecsemő korának, fejlettségének és aktuális állapotának megfelelően:

  • mennyiségileg elegendő és minőségileg helyes összetételű,
  • biztonságos, a higiénés követelményeknek megfelelő,
  • könnyen emészthető és élvezhető legyen.


 

 

 

 

 

 

 

A csecsemő számára a legjobb élelem az anyatej, ami képes ideális táplálékot biztosítani a kicsi testi és szellemi  fejlődéséhez, növekedéséhez. A szoptatás páratlan biológiai és érzelmi hatást gyakorol a csecsemő és az édesanya egészségére, kapcsolatára! Az egészséges, megfelelően táplálkozó (a zsíros ételeket kerülő, sok gyümölcsöt, sok tejet, zöldségeket fogyasztó) anya teje optimálisan, megfelelő arányban tartalmazza mindazokat a táp- és védőanyagokat, melyek a fiatal (4-6 hónapos korú) csecsemő zavartalan fejlődéséhez szükségesek. Ebben az időszakban - ha elegendő az anyatej - nem szükséges pótlásként tápszer.

Az anyatejben levő enzimek segítik a kicsi emésztését és a későbbiekben - a szoptatott csecsemők körében - ritkábban fordul elő allergiás megbetegedés, cukorbetegség, székrekedés, magas vérnyomás, agyhártyagyulladás. A szoptatást akkor is fenn kell tartani ha a tej mennyisége nem elegendő, de ebben az esetben természetesen pótolni kell az anyatejet az orvos által előírt tápszerrel.

A tápszerek előnye: mikrobiológiai tisztaságuk, meghatározott vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag tartalmuk, mennyiségi és minőségi tartalmuk stabilitása.

Nagyon fontos, hogy inkább tápszert kapjon a baba és ne tehéntejet (még hígítva sem)! Súlyos allergiás megbetegedést okozhat egy éves kor alatt. Ha mégis tejhígításra szorulunk, mert a csecsemő nem bír egyetlen tápszert sem, akkor - az orvossal megbeszélve - 6 hónapos kor után a tehéntejet rizsnyákkal hígítva (az orvos által meghatározott arányban, ami 2/3-osnál hígabb nem lehet) adható.

Fontos, hogy az anyatejen és a tápszeren kívül ne vezessünk be korán más tápanyagokat, mert allergiás megbetegedéseket okozhat.

 

 

 

Írta: Kaszás Ági (csecsemőgondozónő)

Forrás: https://picibaba.hu

Babaetetés világszerte - mi a picik kedvence a világ más tája

Gondoltad volna, hogy amit a kis Jancsika imád, attól a japán babák fintorognak? Vagy hogy a francia csecsemők már az anyatejjel is sajtot kapnak? Hoztunk néhány érdekességet és praktikus tanácsot, hogy jobban megértsük a világ babáinak étkezési szokásait. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Etetési szokások Európában

Európában a baba etetése általában a szoptatás és a tápszer kombinációjára épül. A legtöbb országban az anyák szülési szabadságot kapnak, hogy biztosítsák a gyermek megfelelő táplálását az első hónapokban. A szilárd ételek bevezetése általában hat hónapos kortól kezdődik.

Szoptatás és tápszer

Az anyatej a legfontosabb tápanyagforrás a csecsemők számára. Az Európai Unió számos országában az anyatejes táplálás elsődleges szerepet játszik, de a tápszer használata is elfogadott és támogatott.

Szilárd ételek bevezetése

A szilárd ételek bevezetése fokozatosan történik. Az első ételek közé tartozik a rizspép, a gyümölcspüré és a zöldségpüré. A változatos étrend kialakítása fontos a megfelelő tápanyagbevitel biztosítása érdekében.
 

Francia finomságok - Sajtot mindenkinek!

Franciaországban a babák ízlését már korán elkezdik formálni, köszönhetően a gasztronómiai hagyományoknak. Az anyatej mellett gyakran találkozhatunk bébi sajttal és más ínycsiklandó finomságokkal. 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Etetési szokások Ázsiában

Ázsiában a baba etetési szokásai nagyban eltérhetnek a nyugati országokétól. A hagyományos ételek és az étkezési szokások kultúránként változnak, de a közös pont a természetes és friss alapanyagok használata.

Anyatej és szoptatás

Az anyatej az ázsiai országokban is kulcsszerepet játszik. A szoptatás gyakran hosszabb ideig tart, akár kétéves korig is, mivel az anyatejet a legjobb tápláléknak tartják a csecsemők számára.

Hagyományos ételek

Az ázsiai babaétrendben a rizs és a hal központi szerepet kap. A rizs pépesített formában, a hal pedig apróra vágva vagy pürésítve kerül a babák étrendjébe. Emellett a zöldségek és gyümölcsök is fontosak, különösen a sárgarépa, a spenót és a banán.
 

Indiai fűszerek - Egy csipetnyi különlegesség

Indiában a babák már korán megismerkednek a fűszerekkel. Persze nem a legerősebb curry-vel kezdik, de egy kis kurkuma és kömény már az első ételekben is megjelenik.
 

Japán egyszerűség - Rizs az alap

Japánban a babák étrendje gyakran egyszerű, de tápláló. A rizs minden étkezés alapja, amit zöldségekkel és hallal egészítenek ki.

 

Babaetetési szokások Afrikában

Az anyatej itt is alapvető, de a szilárd ételek bevezetése gyakran korábban kezdődik, mint Európában vagy Amerikában.

Szoptatás

Az afrikai kultúrákban az anyatejes táplálás kiemelten fontos. Sok helyen a szoptatás az elsődleges táplálékforrás a csecsemők számára, és gyakran az egész közösség támogatja az anyákat ebben a folyamatban.

Helyi ételek

A szilárd ételek közé tartozik a kukoricakása, a sült banán és a húsleves. Ezek az ételek magas tápértékkel rendelkeznek, és segítenek a babák megfelelő növekedésében és fejlődésében.
 

Etetési szokások Amerikában

Az Egyesült Államokban és Kanadában a baba etetési szokásai hasonlóak az európai módszerekhez, de bizonyos különbségek is megfigyelhetők. A boltok polcai roskadoznak a bébiételektől, a pürésített ételek itt szinte mindenből készülnek. Brokkoli, csirke, alma - mindent beletesznek egy üvegbe. Ha elutazol, ne felejtsd otthon a kedvenc kanálkátokat, mert ott aztán lesz miből válogatni.

Szoptatás és tápszer

Az Egyesült Államokban a szoptatás támogatott, de a tápszer használata is széles körben elterjedt. Sok anya választja a kombinált etetést, hogy biztosítsa a megfelelő tápanyagbevitelt.

Szilárd ételek

A szilárd ételek bevezetése itt is hat hónapos kortól ajánlott. Az első ételek közé tartozik a babapép, a sült alma és a párolt zöldségek. Az amerikai babák étrendjében a gabona és a tejtermékek is jelentős szerepet játszanak.


Etetési szokások Dél-Amerikában

Dél-Amerikában a baba etetési szokásai gyakran a helyi konyha ízeire és alapanyagaira épülnek. Az anyatejes táplálás itt is fontos, de a szilárd ételek bevezetésekor a helyi ételek dominálnak.

Szoptatás

Az anyatejes táplálás támogatott, és a szoptatás gyakran hosszan tart. Az anyák közösségi támogatása itt is fontos szerepet játszik.

Helyi ételek

A babák étrendjében gyakran szerepel a kukorica, a bab és a gyümölcsök. A banán és a manióka is népszerű alapanyagok, amelyek magas tápértékkel rendelkeznek és könnyen emészthetőek a babák számára.
 

És mi a helyzet nálunk? - Etetési szokások Magyarországon

Nálunk, Magyarországon is megvan a maga varázsa a baba etetésnek. A jó öreg zöldségpürék, a finom húslevesek és a tejbegríz mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kicsik boldogok és egészségesek legyenek. Ne felejtsük el a baracklekváros kenyeret sem!

A baba etetése hagyományosan az anyatejre és a tápszerre épül. A szoptatás mellett a szilárd ételek bevezetése körülbelül hat hónapos korban kezdődik. Az édesanyák általában nagy hangsúlyt fektetnek a házi készítésű, friss alapanyagokból készült ételekre.
 

Szoptatás és tápszer

Magyarországon az anyatejes táplálás kiemelt szerepet kap, és az anyák jelentős része szoptatja gyermekét. A tápszer használata akkor válik szükségessé, ha az anyatej nem elegendő vagy egyéb egészségügyi okok állnak fenn.

Szilárd ételek bevezetése

Az első szilárd ételek közé tartozik a rizspép, a gyümölcspüré és a zöldségpüré. Az alma, a sárgarépa és a sütőtök gyakran az első bevezetett ételek közé tartoznak. A babák étrendjében fontos szerepet játszanak a változatos és tápanyagban gazdag ételek.
 

Hasznos tippek a baba etetéséhez

A következő univerzális tippek minden szülő számára hasznosak lehetnek, bárhol is éljenek a világon.
 

Táplálkozási alapelvek
 

  1. Anyatej elsődlegessége: Az anyatej a legjobb táplálékforrás az első hat hónapban.
  2. Fokozatos bevezetés: A szilárd ételek bevezetése lassan és fokozatosan történjen, hogy a baba emésztőrendszere alkalmazkodni tudjon.
  3. Változatos étrend: Minden kultúra más-más ételeket kínál, de a lényeg a változatosság. Próbáljunk ki új ízeket, hogy a baba megszokja a különböző textúrákat és aromákat.
  4. Ügyeljünk arra, hogy az ételek ne tartalmazzanak olyan összetevőket, amik allergiát okozhatnak. Mindig figyeljünk a baba reakcióira!
     

Gyakorlati tanácsok
 

  1. Friss alapanyagok használata: Mindig friss, helyi alapanyagokat használjunk, hogy biztosítsuk a maximális tápértéket.
  2. Hidratáció: Biztosítsuk, hogy a baba elegendő folyadékot kapjon, különösen a szilárd ételek bevezetésekor.
  3. Rendszeres étkezési időpontok: Az étkezések legyenek rendszeresek, hogy a pici megszokja az étkezési rutint.
  4. Türelem: Ne várjuk, hogy a baba mindent elsőre megszeret. Adjunk neki időt, hogy felfedezze az új ízeket.

 

A baba etetési szokásai a világ különböző tájain jelentősen eltérnek, de a közös cél mindenhol az, hogy a babák egészségesen és megfelelően fejlődjenek. Az anyatej, a friss alapanyagok és a változatos étrend mind hozzájárulnak ehhez. A szülők számára fontos, hogy tájékozottak legyenek az új ajánlásokkal kapcsolatban, és alkalmazzák a legjobb gyakorlatokat a baba etetésében.

Mielőtt bármilyen új étellel ismertetnéd meg a babád, mindig tájékozódj a hazai hozzátáplálási ajánlásokból vagy a védőnődtől! 

 

Indexkép: Depositphotos.com

 https://www.csaladinet.hu

 

Játéktippek gyerekeknek az olimpia idejére


Az olimpiai játékok izgalma a gyerekeket se hagyja hidegen, hiszen valódi, hús-vér szuperhősök elevenednek meg a szemük előtt. Hát van annál menőbb, minthogy egy magyar fiú például mindenkit, de tényleg mindenkit legyőz a világon vívásban?
Mutassátok meg szuperhőseinket a gyerekeknek és ti is játsszatok otthon miniolimpiát a kertben vagy akár a lakásban! Hoztunk is ehhez jó pár ötletet, hátha aztán kedvet kap valamelyik gyerek, hogy egyszer majd ő is hős lehessen az olimpián!

Bemelegítés: olimpiai kvíz gyerekeknek, hogy ráhangolódjatok a versenyzésre

Összegyűjtöttünk néhány érdekességet az olimpiáról, amihez készíthetsz egy kis tesztet is a gyerekeknek vagy egyszerűen csak tedd fel nekik a kérdéseket és beszélgessetek ezek kapcsán az ötkarikás játékokról.

1. Valóban aranyból készülnek az aranyérmek?

1912-ig tényleg színaranyból készültek, később azonban már ezüstből és csak a bevonatuk tartalmazott 24 karátos aranyat.

Idén viszont most először újrahasznosított elektronikai eszközökből készültek a medálok, méghozzá a japán emberek által leadott telefonokból, tabletekből, stb. Majdnem 80 ezer tonna készülék gyűlt össze, így ezekből nyerték ki az érmekhez szükséges aranyat, ezüstöt és bronzot. Ez a mennyiség 5000 darab érem előállításához volt elegendő. És ha már újrahasznosítás: idén még az érmeket tartó szalagok is újrahasznosított poliészterből készültek.

2. Hány évesen lehet olimpiára menni?

Szerepelt már 72 éves felnőtt és 10 éves gyerek is az olimpiai játékokon. Hivatalos korhatár nincs, a nemzetközi szövetségek maguk dönthetik el, hogy az adott sportágban hány évesen lehet először indulni. Egerszegi Krisztina úszó például 14 évesen egy ezüst- és egy aranyérmet szerezett élete első olimpiáján.

3. Miért épp öt karika van az olimpia zászlóján?

Az öt karika az öt kontinenst jelöli, ahonnan érkeznek a sportolók.

4. Ki nyerte el eddig a legtöbb olimpiai érmet a világon?

Michael Phelps amerikai úszó tartja a rekordot, összesen 28 olimpiai éremmel.

5. Mennyi idővel hamarabb lehet tudni, hogy ki lesz a következő olimpia házigazdája?

Tizenegy évre előre, hogy legyen elég ideje felkészülni az adott országnak, így most már azt is lehet tudni, hogy 2032-ben Ausztráliában lesz az olimpia.

Így rendezzetek olimpiát a gyerekeknek a kertben!

Na és akkor indulhat a játék! A gyerekek imádnak versenyezni, így érdemes az olimpia idején egy kis „házi olimpiát” rendezni nekik. Találjátok ki közösen, hogy milyen sportok lesznek, lehetőleg mindenki vegyen részt mindegyik versenyben és nézzétek meg a végén, hogy ki melyikben hányadik lett.
Minél többféle sportot választotok ki, annál nagyobb az esély rá, hogy mindenki tud majd valamiben remekelni. Az se baj, ha a választott sport nincs az olimpián, elvégre az igazi olimpián is mindig kiválaszthat a házigazda ország néhány olyan sportágat, ami hivatalosan nem szokott szerepelni a sportágak között.

Tollaslabda például van az olimpián is és egészen elképesztő nézni, hogy milyen dinamikusan űzik ezt a sportot a versenyzők! Nézzetek meg együtt egy profi tollasmeccset, aztán kezdődhet is a verseny a kertben! Persze csak akkor, ha van otthon tollasütőtök, de jobb híján helyettesíthetitek akár habtenisszel is.
Ezután lehet akár focizni is, hiszen az sem maradhat ki az olimpiáról, de ha valami különlegesebb labdajátékra vágytok, szerezzetek be egy különleges Phlat Ball frizbilabdát vagy ha van medencétek, próbáljátok ki a vízen pattanó Waboba labdákat. Ezekkel a könnyű, strapabíró labdákkal még izgalmasabb a medencében vagy a strandon játszani, a méretük miatt ugyanis pont kényelmesen beillenek a tenyérbe, így tényleg gyerekjáték elkapni akár még a vízben is.
De sporteszközök nélkül is tudtok persze játszani, hiszen a futáshoz, a távolugráshoz vagy az úszáshoz tényleg nincs szükségetek semmire!

Nem tudtok kimenni a szabadba? Sebaj, rendezzetek olimpiát a lakásban!

Akkor se búsulj, ha nincs kertetek, vagy épp esik az eső, vannak alternatív játéktippjeink az ilyen napokra is!
Hiszen pingpongozni például bármikor lehet az ebédlőasztalon is, csak egy-egy jó pingpongütő kell hozzá! Ha nincs háló, ragasszatok egyszerűen egy ragasztószalagot az asztal közepére, majd az jelzi a pálya két oldalát és már jöhet is az első szerva!
Az asztalitenisz parti után pedig jöhet a foci, na persze nem a lakásban rugdosott labdával, hanem például ezzel a kisméretű csocsóval vagy a rugós focival! Utána pedig lehet célba lőni, darts-ozni vagy biliárdozni, te pedig majd csak csodálkozol, hogy mi ez a nagy csend a gyerekek szobájában, ugyanis ezekhez a sportjátékhoz nyugalomra és koncentrációra van szükség.

Forrás: www.jateksziget.hu