2024. augusztus 26., hétfő

Tudományos oka van: miért utálják a gyerekek a brokkolit vagy a kelkáposztát?

Ha eddig azt gondoltad, hogy a gyereked egyszerűen csak finnyás, akkor tévedtél. Szakértők szerint ugyanis tudományos magyarázat van arra, hogy miért nem szeretik a kicsik ezeket a zöldségeket. 


 

 

 

 

 

 

 

Miért nem szeretik a gyerekek a brokkolit?

A jó hír az, hogy idővel meg fogják szeretni

A szakértők szerint tudományos oka van annak, hogy a kisgyerekek nem szeretik a brokkolit. Az undort ugyanis a szájukban található enzimek okozzák. De mégis hogyan kell ezt elképzelni? 

A szánkban lévő baktériumok termelik az úgynevezett cisztein-liáz nevű enzimeket, amelyek bizonyos zöldségek - mint például a brokkoli vagy a karfiol - sejtjeiben is megtalálhatóak. 

Amikor pedig a gyerekek beleharapnak a zöldségbe, akkor az abban lévő enzimek találkoznak a nyálukban lévőkkel, és ez az egész egy szúrós szagú molekulává egyesül. Attól függ tehát, hogy milyen az ízlésünk, hogy kinek milyen a nyálában található cisztein-liáz aktivitása. Akár tízszeres különbségek is lehetnek egyénenként. 

A felnőttek idővel megtanulják tolerálni, sőt, idővel meg is szerethetik ezeket a zöldségeket, amiket gyerekkorukban még utáltak. 

Amikor tehát a gyerekünk undorodik a brokkolitól, kelkáposztától, karfioltól, karalábétól vagy retektől, gondoljunk arra, hogy ez természetes reakció, és idővel biztosan megszereti. 

 

 

 

 

Indexkép: Depositphotos.com

Forrás: https://www.csaladinet.hu- Tóth Nikolett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tudományos oka van: miért utálják a gyerekek a brokkolit vagy a kelkáposztát?

Ha eddig azt gondoltad, hogy a gyereked egyszerűen csak finnyás, akkor tévedtél. Szakértők szerint ugyanis tudományos magyarázat van arra, hogy miért nem szeretik a kicsik ezeket a zöldségeket. 


 

 

 

 

 

 

 

Miért nem szeretik a gyerekek a brokkolit?

A jó hír az, hogy idővel meg fogják szeretni

A szakértők szerint tudományos oka van annak, hogy a kisgyerekek nem szeretik a brokkolit. Az undort ugyanis a szájukban található enzimek okozzák. De mégis hogyan kell ezt elképzelni? 

A szánkban lévő baktériumok termelik az úgynevezett cisztein-liáz nevű enzimeket, amelyek bizonyos zöldségek - mint például a brokkoli vagy a karfiol - sejtjeiben is megtalálhatóak. 

Amikor pedig a gyerekek beleharapnak a zöldségbe, akkor az abban lévő enzimek találkoznak a nyálukban lévőkkel, és ez az egész egy szúrós szagú molekulává egyesül. Attól függ tehát, hogy milyen az ízlésünk, hogy kinek milyen a nyálában található cisztein-liáz aktivitása. Akár tízszeres különbségek is lehetnek egyénenként. 

A felnőttek idővel megtanulják tolerálni, sőt, idővel meg is szerethetik ezeket a zöldségeket, amiket gyerekkorukban még utáltak. 

Amikor tehát a gyerekünk undorodik a brokkolitól, kelkáposztától, karfioltól, karalábétól vagy retektől, gondoljunk arra, hogy ez természetes reakció, és idővel biztosan megszereti. 

 

 

 

 

Indexkép: Depositphotos.com

Forrás: https://www.csaladinet.hu- Tóth Nikolett