A keresztesvirágú zöldségeket, például a karfiolt, a zellert vagy a brokkolit sokan (főleg a gyerekek közül) – akiknek nagyon érzékenyek az ízlelőbimbóik – jellegzetes keserű ízük miatt nem szeretik. Bár a viszolygásnak genetikai okai vannak, meg lehet tanulni legyőzni.
Egyesek – főleg a gyerekek – érzékenyebbek a keserű ízre, így a keserű ízt hagyó zöldségeket se szívelik – olvastuk a Dívány cikkében, amely az Elemental írását idézte a témában.
A keresztesvirágú zöldségek hihetetlenül egészségesek: tele vannak vitaminnal, növényi rostokkal és más hasznos tápanyaggal.
A legveszélyeztetettebbek azok a „szuperízlelők”, akik keserűségük miatt – melynek oka a minden keresztesvirágú zöldségben megtalálható glükozinolát nevű vegyület – hanyagolják a zöldségek fogyasztását.
A tudósok szerint minden ötödik ember egyszerűen képtelen megenni a brokkolit, a karfiolt és hasonló zöldségeket, annyira taszítja őket az ízük. Az ő ízlelőbimbóik érzékenyebbek, kifinomultabbak az átlagnál.
Idővel megszokod és megszereted
Mégsem kell elkeseredned, ha esetleg ebbe a kategóriába tartozol.
Ízlelőbimbóid ugyanis idomíthatók: hozzászoktathatók a kellemetlen
ízekhez. Amikor valaki először iszik sört vagy kávét, általában
viszolyog az ízétől, majd ahogy egyre többet fogyaszt belőle, egyre
kevésbé érzi taszítónak.
Lehetséges, hogy ugyanez a helyzet a keserű zöldségekkel is.
Így szerettesd meg a gyerekekkel a zöldségeket
Ha szülőként amiatt aggódsz, hogy a gyereked nem hajlandó megenni a zöldségeket, érdemes sajttal, hagymával, fűszerekkel tálalnod, vagy sóval, borssal, csilivel meghintened őket, mert ezek elnyomják a kellemetlen ízt. Érdemes lehet brokkoli, zeller, karfiol helyett répát, salátát, padlizsánt, zöldborsót feltálalni nekik, amelyek ugyanolyan egészségesek, viszont sokkal kellemesebb az ízük. Azoknak, akik nem bírják a keserű zöldségeket, a legjobb út, ha legyőzik az ellenszenvüket, és megkóstolják őket – idővel ugyanis rákapnak az ízükre.
Forrás: https://felelosszulokiskolaja.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése