Arról, hogy a fánkot miért nevezik farsanginak többféle történet kering. Hogy melyik a valódi és melyik kitalált, azt nehéz eldönteni. Íme, három történet a finom farsangi fánk eredetéről:
1. MARIE-ANTOINETTE, AKI
FARSANGI MULATSÁGOK
KEDVELT KELLÉKÉVÉ TETTE A FÁNKOT
Az egyik történet szerint
Marie-Antoinette, a francia királynénak – akit XVI. Lajos egy karneválon ismert
meg – egyszer csak sétálhatnékja támadt egy farsangi álarcosbál közepén. Így
fogta magát, és elszökött a bálról, belevetve magát a város nyüzsgésébe. Mivel
egy mézeskalács mester standja előtt közben megéhezett, vásárolt tőle egy
fánkot. Ez a fánk annyira elnyerte királynői tetszését, hogy szinte azon
nyomban beleszeretett az édességbe. Fel is vásároltatta a készletet udvarmesterével.
Ezután, mint a mesében, az udvarába hívatta a fánksütőt, és töviről hegyire
kikérdezte tőle a receptet. A királyi szakács ezután sokszor elkészítette,
alakított a recepten, és annyira ízlett mindenkinek, hogy az udvar kedvence és
a farsangi mulatságok egyik legkedveltebb hozzávalója lett.
2. A FARSANGI FÁNK TÖRTÉNETE, AHOGY A NÉMET FÖLDÖN MESÉLIK
Egy másik történet
szerint volt egyszer egy pék. Annak volt egy mihaszna felesége. A péket úgy
hívták, hogy Krapfen. Sajnos nem élt sokáig, pedig a város apraja-nagyja hozzá
járt a remek pékárukért. A megözvegyült asszony vette át a pékséget, és az
addigi kényelmes élete munkás hétköznapokká változott. Bár a pékség továbbra is
jól működött, és sokan jártak hozzá a fantasztikus portékáért, de sokat dolgozott
érte. Egy nap, hogy, hogy nem, a kenyér nem sült ki időben. A vásárlók cifra
káromkodások közepette, bosszúsan szidták a péknét, aki egyre mérgesebb lett a
szégyentől.
Végül az egyik vendég
teljesen kihozta a sodrából, megfogott egy darabka kenyértésztát, és úgy
nyersen, bosszús lendítéssel elröpítette. A tészta célt tévesztett, és nem a
mérgelődő vendég fején csattant, hanem a tűzön lévő edényben landolt, amelyben
olaj fortyogott. A tészta a forró olajban gyorsan kisült. Ennek köszönhetően
elkészült az első fánk. Azt már mondani sem kell, hogy a történet pont farsang
idejére esett.
3. FARSANGI FÁNK, AHOGY MI MAGYAROK KEDVELJÜK
Magyarországon a fánk a
XIX. század környékén lett ismert, és egybeforrt az év eleji hangulattal. A
legismertebb farsangi fánk a szalagos fánk. A farsang a mulatozás, és a bőség
időszaka, ehhez Magyarországon a kocsonya és a káposzta is hozzátartozik.
A farsang január 6-án,
vízkeresztkor kezdődik, és hamvazószerdáig tart. Ekkor búcsút mondhatunk a
télnek, és örömmel köszönthetjük a tavasz eljövetelét. Gondoljunk hát
januárban, erre a finom édességre, és mikor eljön az ideje, készítsük el
szeretteinknek, hogy ezzel is hamarabb jöjjön a tavasz!
A fánk a farsangi időszak
nélkülözhetetlen kelléke.
Osváth Erzsébet: Sül a fánk
Serceg
a zsír,
sül a fánk.
Fényes sárga serpenyőből
ragyog ránk.
Illatozik,
nő, dagad,
az orrunkat csiklandozó
jó falat.
Már
a tálon
a sok fánk,
Fehér cukorfelhő alól
nevet ránk.
Ránk
nevet
és integet.
Itt a farsang, vidám farsang,
gyerekek.
Forrás: www.alsovarosiovi.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése