Titokzatos idegen – A
gomba
Noha az egészséges
táplálkozás egyik alappillére a sok zöldség fogyasztása, szegény gomba valahogy
sokszor kimarad a tányérból. Nem is csoda, hiszen egy igen megosztó
“személyiség” a kategóriájában: sokan imádják, sokan viszont kifejezetten
ódzkodnak tőle.
Hozzátápláláskor
általában komoly fejtörést okoz: vajon adható a piciknek gomba? Mikortól?
Hogyan?
Ejtsünk hát pár szót
kalapos barátunkról!
Minek nevezzelek?
Sokan nem tudják, de a
gomba igazság szerint nem zöldség, sőt nem is növény, ugyanakkor nem is állat,
hanem az élővilág egy önálló országát alkotja.
A kavar oka, hogy a
békebeli biológia órákon még rendszertanilag a növényekhez soroltuk őket, mára
azonban külön élőlénynek számítanak, révén hogy sejtjeik felépítése és
anyagcseréjük nagyban eltér a növényekétől.
Gomba, a vitaminbomba
Egyes források szerint a
gomba az egyetlen “növényi” eredetű D-vitamin forrás, ami már önmagában
fogyasztásra érdemessé teszi ezt a furcsa “nemzöldséget”. Ha azonban
hozzávesszük, hogy B-vitaminokban és ásványi anyagokban, például szelénben,
káliumban és vasban is gazdag, valamint kiváló antioxidáns is, már szinte
“super food” magaslatokba emelhetjük! Mindemellett szén-hidrát tartalma igen
alacsony, így kiváló étel diétázók számára is.
Gomba bevezetése –
mikortól?
Sajnos a gomba többeknek
nem könnyen emészthető összetevő, így a bevezetése 12 hónapos kor után
ajánlott: kis mennyiségben, csakis főzve, vagy párolva, nyersen semmiképpen!
Ritka esetekben allergia
léphet fel, ez azonban elhanyagolható előfordulást mutat.
Milyen gombát
együnk?
Mivel kalapos barátunk
rengeteg fajtája a szabadban is megtalálható, erős a csábítás, hogy magunk
szedjük vele tele a kosárkánkat és ebből főzzünk otthon. Mivel azonban sok
gombafajta erősen mérgező és az emberi szervezetre veszélyes, én nem ajánlom a
szedést, hacsak nem tanult és nagyon tapasztalt gombászok vagyunk (vagy van
velünk egy ilyen személy). Szerezzük be ezt a finomságot a piacon, a
zöldségesnél, vagy a szupermarketben – egy kevéssé romantikus, ugyanakkor
sokkal biztonságosabb módja ez a gomba begyűjtésének.
Hogyan szerettessem meg a
gombát a családdal?
Ahogy írtam, a gomba
marketingjén lenne mit javítani: furcsán néz ki, mérgező is lehet, és ráadásul
sokaknak még az állaga se igazán bizalomgerjesztő.
Érdemes több fajtájával
is próbálkozni, mert van köztük némi ízbeli különbség. A kisebbeknek
kiváló finger food lehet, azért javaslom, kerüljön belőle többször a
tányérra, sosem tudhatjuk, mikor jön el az alkalom, amikor babánk bizalmat
szavaz neki!
Készítsük gyakran és
változatosan: lehet belőle köret, főétel, húspótló, pizzafeltét vagy
darálhatunk belőle a következő adag fasírtba is.
Akárhogyan is, ne
erőltessük, hiszen sok felnőtt sincsen kibékülve ezzel a vitaminbombával!
Kerüljön belőle gyakran az asztalra, fogyasszuk jó ízzel, ezzel is példát
mutatva gyermekünk számára! Kis türelemmel és szerencsével, előbb-utóbb ez az
étel is felkerül a “szeretem” listára!
Forrás: www.manomenu.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése