2023. szeptember 6., szerda

Gesztenye? Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt jó móka!


Nem csak a színes, hulló levelek lehetnek a közelgő ősz hírnökei. Ebben az időszakban élvezhetik ki a gyerekek a gesztenyegyűjtést aranyos figurák készítéséhez, a felnőttek pedig a gesztenye illatát. A gesztenye határozottan az ősz jele - függetlenül attól, hogy alakokat formázunk belőlük, vagy megsütjük őket.

Egészséges finomság

A gesztenyefa a világ egyik legrégebbi fája. Ázsiából származik, a törökök ​​a 16. században hozták Magyarországra. A termésveszteségek idején kenyérfának nevezték, a gabonafélék és a burgonya fő helyettesítőjeként használták. Gesztenye lisztet adtak a kenyérhez, és természetes gluténmentes jellege miatt a mai napig népszerű lisztfajta.

A gesztenye alacsony zsír- és kalóriatartalmú. Sok keményítőt tartalmaz, ami közelebb hozza a burgonyához vagy a kukoricához, de ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag (például C-vitamin). Ugyanakkor tömörségét szerencsére csökkenti a főzés vagy sütés, ami eléggé kellemetlen, mert nem szabad nyersen fogyasztani. A gesztenye gazdag vasban, mangánban, magnéziumban, foszforban és káliumban is. Jótékony hatással van a szívre és a szív-érrendszerre. Támogatja a vérkeringést valamint a káros anyagok kicsapódását a májból.

Lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Jó hír a lisztérzékenyek számára, hogy a gesztenye gluténmentes: probléma nélkül ehetik ezt az egészséges finomságot. A belőle készült lisztet könnyen megvásárolhatjuk, de akár otthon is elkészíthetjük. Főzzük meg a gesztenyét, őröljük meg, szárítsuk ki és máris használhatjuk. A gesztenyelisztet kb. 6 hétig tárolhatjuk hűtőszekrényben.

Hogyan gyűjtsük és tároljuk a gesztenyét?

Ősszel bátran gyűjthetünk gesztenyét erdőkben, parkokban, vagy akár gesztenyekertekben is.
A gesztenye betakarításához napos és száraz idő ideális. Sérült terméseket ne gyűjtsünk be. Ezt egy érintéssel ellenőrizhetjük: ha megnyomjuk és deformálódik a felülete, a termés nem egészséges. Figyelünk a penészre is – természetesen a penészes darabokat se használjuk fel.

Nagyobb mennyiségű gesztenyét célszerű pincében tárolni, ahol az állandó páratartalom és a hőmérséklet fenntartható.

A kisebb mennyiségű gesztenye ideális fagyasztásra, akár nyers, akár főzésre kész állapotban,  felvágva a felületét, és hagyni, hogy forró vízben megrepedjen. Tisztítás után tegyük őket a fagyasztóba.

Kompót és lekvár gesztenyéből

Lekvárt vagy kompótot is készíthetünk gesztenyéből. A kompóthoz tisztított gesztenyéket használjunk, amelyeket kissé édes sóoldatban főzzünk meg, majd töltsük meg vele a kompótnak szánt edényeket. Öntsük és sterilizáljuk körülbelül 15 percig.
A lekvárt pürésre zúzott főtt gesztenyéből készíthetjük el. Főzzük őket vízben vaníliarúddal és cukorral együtt (az édes ízhez elég egy kis cukor is). Az elkészített lekvár egy ideig sterilizálható.

Gesztenyepüré

Könnyen készíthetünk gesztenyepürét is. Főzzük meg a gesztenyét, hagyjuk kihűlni, majd keverjük össze rummal, cukorral, végül turmixoljuk fel az egészet. Önmagában desszertként, pite töltelékeként vagy olvasztott csokoládéval is finom. Próbáljuk ki a gesztenyével töltött pulykamellet, a gesztenyés-mascarponés süteményt vagy a gesztenyés szeletet is!

Édes és sós

A gesztenyét nemcsak édesen, hanem sósan is fogyaszthatjuk. A gesztenyés burgonyakrém leves kellemesen átmelegít egy hűvös őszi napon, de akár a sütőtökös rizottót is kipróbálhatjuk gesztenyével. Nem fogja megbánni.

Hogyan készül a sült gesztenye?

Szeretne otthon sült gesztenyét készíteni? Megmutatjuk, hogyan lehetséges a legegyszerűbben. A legjobb, ha kisebb adag gesztenyét sütünk egyszerre, mert igen bonyolult őket megtisztítani. Ha tovább szeretnénk melegen tartani őket, csavarjuk kendőbe. Hámozáshoz felmelegített kést használjunk, és ott szedjük le a héját, ahol megrepedt.

Játékok gesztenyével kinn és benn

Kincskereső

Tedd a gesztenyét a lakás egy eldugott szegletébe, majd fotózd le. A feladat, hogy a fotó alapján a gyerkőc megtalálja a helyet. Érdemes 4-5 gesztenyét elrejteni a lakás különböző pontjain. A fotót nem kell feltétlenül kinyomtatni, elég pl. a telefonon megmutatni a gyereknek.

Gesztenyetündér és egyéb figurák gesztenyéből

A gesztenyetündérhez a következőkre lesz szükséged:

- tojástartó doboz

- zsenília drót

- falevél, vagy papírból kivágott falevél

- gesztenye

- filctoll

Vágjuk ki a tojástartó kúpos belső részét, majd fessük tetszőleges színűre. A tojástartóba szúrjunk zsenília drótot kar gyanánt. Rajzoljunk arcot a gesztenyének. Fúrjuk ki, és ragasszunk bele egy méretre vágott fogpiszkálót, majd ezt állítsuk a tojástartóba, átszúrva a levelet. Közéjük kerüljön ragasztó a nagyobb stabilitás miatt.

A gesztenyefigurákhoz használhatunk gyurmát, zsenília drótot, mozgó szemeket. A gesztenyék kifúrását felnőtt végezze!


Ha süt a nap: kinti játékok

Célbadobós:

Lehet célba dobni vödörbe, kosárba, valamilyen edénybe.

Tapsolós:

Dobjuk fel a gesztenyét, majd tapsoljunk egyet, és kapjuk el.

Forrás: www.tesco.hu, www.gyerekszoba.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gesztenye? Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt jó móka!


Nem csak a színes, hulló levelek lehetnek a közelgő ősz hírnökei. Ebben az időszakban élvezhetik ki a gyerekek a gesztenyegyűjtést aranyos figurák készítéséhez, a felnőttek pedig a gesztenye illatát. A gesztenye határozottan az ősz jele - függetlenül attól, hogy alakokat formázunk belőlük, vagy megsütjük őket.

Egészséges finomság

A gesztenyefa a világ egyik legrégebbi fája. Ázsiából származik, a törökök ​​a 16. században hozták Magyarországra. A termésveszteségek idején kenyérfának nevezték, a gabonafélék és a burgonya fő helyettesítőjeként használták. Gesztenye lisztet adtak a kenyérhez, és természetes gluténmentes jellege miatt a mai napig népszerű lisztfajta.

A gesztenye alacsony zsír- és kalóriatartalmú. Sok keményítőt tartalmaz, ami közelebb hozza a burgonyához vagy a kukoricához, de ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag (például C-vitamin). Ugyanakkor tömörségét szerencsére csökkenti a főzés vagy sütés, ami eléggé kellemetlen, mert nem szabad nyersen fogyasztani. A gesztenye gazdag vasban, mangánban, magnéziumban, foszforban és káliumban is. Jótékony hatással van a szívre és a szív-érrendszerre. Támogatja a vérkeringést valamint a káros anyagok kicsapódását a májból.

Lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Jó hír a lisztérzékenyek számára, hogy a gesztenye gluténmentes: probléma nélkül ehetik ezt az egészséges finomságot. A belőle készült lisztet könnyen megvásárolhatjuk, de akár otthon is elkészíthetjük. Főzzük meg a gesztenyét, őröljük meg, szárítsuk ki és máris használhatjuk. A gesztenyelisztet kb. 6 hétig tárolhatjuk hűtőszekrényben.

Hogyan gyűjtsük és tároljuk a gesztenyét?

Ősszel bátran gyűjthetünk gesztenyét erdőkben, parkokban, vagy akár gesztenyekertekben is.
A gesztenye betakarításához napos és száraz idő ideális. Sérült terméseket ne gyűjtsünk be. Ezt egy érintéssel ellenőrizhetjük: ha megnyomjuk és deformálódik a felülete, a termés nem egészséges. Figyelünk a penészre is – természetesen a penészes darabokat se használjuk fel.

Nagyobb mennyiségű gesztenyét célszerű pincében tárolni, ahol az állandó páratartalom és a hőmérséklet fenntartható.

A kisebb mennyiségű gesztenye ideális fagyasztásra, akár nyers, akár főzésre kész állapotban,  felvágva a felületét, és hagyni, hogy forró vízben megrepedjen. Tisztítás után tegyük őket a fagyasztóba.

Kompót és lekvár gesztenyéből

Lekvárt vagy kompótot is készíthetünk gesztenyéből. A kompóthoz tisztított gesztenyéket használjunk, amelyeket kissé édes sóoldatban főzzünk meg, majd töltsük meg vele a kompótnak szánt edényeket. Öntsük és sterilizáljuk körülbelül 15 percig.
A lekvárt pürésre zúzott főtt gesztenyéből készíthetjük el. Főzzük őket vízben vaníliarúddal és cukorral együtt (az édes ízhez elég egy kis cukor is). Az elkészített lekvár egy ideig sterilizálható.

Gesztenyepüré

Könnyen készíthetünk gesztenyepürét is. Főzzük meg a gesztenyét, hagyjuk kihűlni, majd keverjük össze rummal, cukorral, végül turmixoljuk fel az egészet. Önmagában desszertként, pite töltelékeként vagy olvasztott csokoládéval is finom. Próbáljuk ki a gesztenyével töltött pulykamellet, a gesztenyés-mascarponés süteményt vagy a gesztenyés szeletet is!

Édes és sós

A gesztenyét nemcsak édesen, hanem sósan is fogyaszthatjuk. A gesztenyés burgonyakrém leves kellemesen átmelegít egy hűvös őszi napon, de akár a sütőtökös rizottót is kipróbálhatjuk gesztenyével. Nem fogja megbánni.

Hogyan készül a sült gesztenye?

Szeretne otthon sült gesztenyét készíteni? Megmutatjuk, hogyan lehetséges a legegyszerűbben. A legjobb, ha kisebb adag gesztenyét sütünk egyszerre, mert igen bonyolult őket megtisztítani. Ha tovább szeretnénk melegen tartani őket, csavarjuk kendőbe. Hámozáshoz felmelegített kést használjunk, és ott szedjük le a héját, ahol megrepedt.

Játékok gesztenyével kinn és benn

Kincskereső

Tedd a gesztenyét a lakás egy eldugott szegletébe, majd fotózd le. A feladat, hogy a fotó alapján a gyerkőc megtalálja a helyet. Érdemes 4-5 gesztenyét elrejteni a lakás különböző pontjain. A fotót nem kell feltétlenül kinyomtatni, elég pl. a telefonon megmutatni a gyereknek.

Gesztenyetündér és egyéb figurák gesztenyéből

A gesztenyetündérhez a következőkre lesz szükséged:

- tojástartó doboz

- zsenília drót

- falevél, vagy papírból kivágott falevél

- gesztenye

- filctoll

Vágjuk ki a tojástartó kúpos belső részét, majd fessük tetszőleges színűre. A tojástartóba szúrjunk zsenília drótot kar gyanánt. Rajzoljunk arcot a gesztenyének. Fúrjuk ki, és ragasszunk bele egy méretre vágott fogpiszkálót, majd ezt állítsuk a tojástartóba, átszúrva a levelet. Közéjük kerüljön ragasztó a nagyobb stabilitás miatt.

A gesztenyefigurákhoz használhatunk gyurmát, zsenília drótot, mozgó szemeket. A gesztenyék kifúrását felnőtt végezze!


Ha süt a nap: kinti játékok

Célbadobós:

Lehet célba dobni vödörbe, kosárba, valamilyen edénybe.

Tapsolós:

Dobjuk fel a gesztenyét, majd tapsoljunk egyet, és kapjuk el.

Forrás: www.tesco.hu, www.gyerekszoba.hu