Nem csak a színes, hulló
levelek lehetnek a közelgő ősz hírnökei. Ebben az időszakban élvezhetik ki a
gyerekek a gesztenyegyűjtést aranyos figurák készítéséhez, a felnőttek pedig a
gesztenye illatát. A gesztenye határozottan az ősz jele - függetlenül attól,
hogy alakokat formázunk belőlük, vagy megsütjük őket.
Egészséges finomság
A gesztenyefa a világ
egyik legrégebbi fája. Ázsiából származik, a törökök a 16. században hozták
Magyarországra. A termésveszteségek idején kenyérfának nevezték, a gabonafélék és
a burgonya fő helyettesítőjeként használták. Gesztenye lisztet adtak a
kenyérhez, és természetes gluténmentes jellege miatt a mai napig népszerű
lisztfajta.
A gesztenye alacsony
zsír- és kalóriatartalmú. Sok keményítőt tartalmaz, ami közelebb hozza a burgonyához
vagy a kukoricához, de ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag
(például C-vitamin). Ugyanakkor tömörségét szerencsére csökkenti a főzés vagy
sütés, ami eléggé kellemetlen, mert nem szabad nyersen fogyasztani. A gesztenye
gazdag vasban, mangánban, magnéziumban, foszforban és káliumban is. Jótékony
hatással van a szívre és a szív-érrendszerre. Támogatja a vérkeringést valamint
a káros anyagok kicsapódását a májból.
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják
Jó hír a lisztérzékenyek
számára, hogy a gesztenye gluténmentes: probléma nélkül ehetik ezt az
egészséges finomságot. A belőle készült lisztet könnyen megvásárolhatjuk, de
akár otthon is elkészíthetjük. Főzzük meg a gesztenyét, őröljük meg, szárítsuk
ki és máris használhatjuk. A gesztenyelisztet kb. 6 hétig tárolhatjuk
hűtőszekrényben.
Hogyan gyűjtsük és
tároljuk a gesztenyét?
Ősszel bátran gyűjthetünk
gesztenyét erdőkben, parkokban, vagy akár gesztenyekertekben is.
A gesztenye betakarításához napos és száraz idő ideális. Sérült terméseket ne
gyűjtsünk be. Ezt egy érintéssel ellenőrizhetjük: ha megnyomjuk és deformálódik
a felülete, a termés nem egészséges. Figyelünk a penészre is – természetesen a
penészes darabokat se használjuk fel.
Nagyobb mennyiségű gesztenyét célszerű pincében tárolni, ahol az állandó páratartalom és a hőmérséklet fenntartható.
A kisebb mennyiségű gesztenye ideális fagyasztásra, akár nyers, akár főzésre
kész állapotban, felvágva a felületét, és hagyni, hogy forró vízben
megrepedjen. Tisztítás után tegyük őket a fagyasztóba.
Kompót és lekvár gesztenyéből
Lekvárt vagy kompótot is
készíthetünk gesztenyéből. A kompóthoz tisztított gesztenyéket használjunk,
amelyeket kissé édes sóoldatban főzzünk meg, majd töltsük meg vele a kompótnak
szánt edényeket. Öntsük és sterilizáljuk körülbelül 15 percig.
A lekvárt pürésre zúzott főtt gesztenyéből készíthetjük el. Főzzük őket vízben
vaníliarúddal és cukorral együtt (az édes ízhez elég egy kis cukor is). Az
elkészített lekvár egy ideig sterilizálható.
Gesztenyepüré
Könnyen készíthetünk
gesztenyepürét is. Főzzük meg a gesztenyét, hagyjuk kihűlni, majd keverjük
össze rummal, cukorral, végül turmixoljuk fel az egészet. Önmagában
desszertként, pite töltelékeként vagy olvasztott csokoládéval is finom.
Próbáljuk ki a gesztenyével töltött pulykamellet, a gesztenyés-mascarponés
süteményt vagy a gesztenyés szeletet is!
Édes és sós
A gesztenyét nemcsak
édesen, hanem sósan is fogyaszthatjuk. A gesztenyés burgonyakrém leves
kellemesen átmelegít egy hűvös őszi napon, de akár a sütőtökös rizottót is
kipróbálhatjuk gesztenyével. Nem fogja megbánni.
Hogyan készül a sült
gesztenye?
Szeretne otthon sült
gesztenyét készíteni? Megmutatjuk, hogyan lehetséges a legegyszerűbben. A
legjobb, ha kisebb adag gesztenyét sütünk egyszerre, mert igen bonyolult őket
megtisztítani. Ha tovább szeretnénk melegen tartani őket, csavarjuk kendőbe.
Hámozáshoz felmelegített kést használjunk, és ott szedjük le a héját, ahol
megrepedt.
Játékok gesztenyével kinn
és benn
Kincskereső
Tedd a gesztenyét a lakás
egy eldugott szegletébe, majd fotózd le. A feladat, hogy a fotó alapján a
gyerkőc megtalálja a helyet. Érdemes 4-5 gesztenyét elrejteni a lakás különböző
pontjain. A fotót nem kell feltétlenül kinyomtatni, elég pl. a telefonon
megmutatni a gyereknek.
Gesztenyetündér és egyéb
figurák gesztenyéből
A gesztenyetündérhez a
következőkre lesz szükséged:
- tojástartó doboz
- zsenília drót
- falevél, vagy papírból
kivágott falevél
- gesztenye
- filctoll
Vágjuk ki a tojástartó
kúpos belső részét, majd fessük tetszőleges színűre. A tojástartóba szúrjunk
zsenília drótot kar gyanánt. Rajzoljunk arcot a gesztenyének. Fúrjuk ki, és
ragasszunk bele egy méretre vágott fogpiszkálót, majd ezt állítsuk a
tojástartóba, átszúrva a levelet. Közéjük kerüljön ragasztó a nagyobb
stabilitás miatt.
A gesztenyefigurákhoz
használhatunk gyurmát, zsenília drótot, mozgó szemeket. A gesztenyék kifúrását
felnőtt végezze!
Ha süt a nap: kinti
játékok
Célbadobós:
Lehet célba dobni
vödörbe, kosárba, valamilyen edénybe.
Tapsolós:
Dobjuk fel a gesztenyét,
majd tapsoljunk egyet, és kapjuk el.
Forrás: www.tesco.hu, www.gyerekszoba.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése