A szilva egy ízletes és
tápláló gyümölcs, amely sokak számára kedvelt finomság. De mikor adható a
gyerekeknek? Milyen előnyei és tápanyagtartalma van? Hogyan válasszunk
megfelelő szilvát és hogyan tároljuk? Ebben a blogbejegyzésben megválaszoljuk
ezeket a kérdéseket, hogy segítsünk az egészséges étkezés bevezetésében és a
gyermeked táplálkozásának színesítésében.
A szilva bevezetése a
baba étrendjébe
A szilvát 7-8 hónapos
korban célszerű bevezetni a gyermek étrendjébe. Az éretlen szilva kemény
lehet és nehezen emészthető, ezért válasszunk érett, puha példányokat babánk
számára.
A szilva és az aszalt
szilva nagyszerűen segítenek a csecsemőknél gyakori székrekedésben. Noha a
szilva manapság elterjedt gyümölccsé vált, sok szülő még mindig tétovázik,
hogyan kínálják a gyerkőcnek, nyersen vagy a főtt/párolt formában?
Van egy jó hírünk mindkét
formában adhatod a gyermekednek, és mindkét módszernek megvannak a maga
előnyei.
Főtt/párolt szilva: Ha
a gyermeked még nem képes megrágni a nyers szilvát, vagy szeretnél lágyabb
textúrájú ételt kínálni neki, akkor főtt formában is kínálhatod. Ehhez tedd a
megtisztított és kimagozott szilvákat egy lábasba, és főzd puhára víz vagy gyümölcslé
hozzáadásával. A főzés során a szilva textúrája lágyabbá válik, könnyebben
rágható és emészthető lesz. A főtt szilvát pépesítheted, hogy még könnyebben
fogyasztható legyen a kisgyerek számára.
Nyers szilva: Ha
csemetéd már képes megrágni a szilvát, akkor nyersen is adhatod neki. Nyers
állapotban a szilva megtartja friss ízét és tápanyagait. Mosd meg alaposan,
távolítsd el a magot, majd szeleteld vagy darabold fel a gyermeknek megfelelő
méretű darabokra. Nyersen kínálva a szilva élvezetesen lédús és ízletes
finomság.
Amennyiben aggódsz, hogy
a baba nehezen tudja megemészteni a szilva héját, vagy fennáll a
fulladásveszély kockázata, akkor érdemes meghámozni a gyümölcsöt. Ezzel a
módszerrel könnyebben rágható és emészthető lesz. Használhatsz egy kést vagy
hámozót, hogy finoman eltávolítsd a héját. Győződj meg róla, hogy alaposan mosd
meg a szilvát a héj eltávolítása előtt.
Óvatosság: Mint minden új
étel esetében, figyeljük a baba reakcióit a szilvára. Kezdjük kis mennyiséggel
és figyeljük, hogy nincs-e bármilyen allergiás reakció vagy emésztési probléma.
Ha bármilyen nem szokványos tünetet észlelünk, konzultáljunk a gyermekorvossal.
A szilva fogyasztásának
előnyei
A szilva fogyasztásának 5
legfontosabb előnye, amiért érdemes bevezetni a gyerkőcök étrendjébe
Erősíti az immunrendszert
Az egyik legfontosabb
előnye a szilvának a magas vitamin- és ásványi anyag-tartalma. A gyümölcsben
található számos antioxidáns és más alapvető összetevői miatt erősíti a babák
immunrendszerét. Biztosítja, hogy a babád védett legyen például egy megfázástól
és más fertőzésektől. Emellett, ha a kicsi már átesett valamilyen egészségügyi
problémán, a gyümölcs segít a gyorsabb felépülésben.
Erősíti a csontokat és
porcokat
A szilva jelentős
mennyiségű kalciumot és foszfort tartalmaz. Ezek a tápanyagok elengedhetetlenek
a csontok és porcok megfelelő növekedéséhez, különösen az egyéves kor alatti
babák esetében.
Megelőzi az oxidatív
károsodást
A szilva nagy mennyiségű
antioxidánst tartalmaz, ami segíti megelőzni a különböző típusú sejtek oxidatív
károsodását a babáknál, így mikor beiktatod a szilvát a babád étrendjébe, az
antioxidánsok megakadályozzák az oxidatív vegyületek sejtekre és szövetekre
gyakorolt káros hatását, ezáltal optimális egészséget biztosítva a gyerekeknek.
Segít az emésztési
zavarok és székrekedés enyhítésében
A szilva egy másik
kiemelkedő előnye a gyümölcs magas rosttartalma. A rostnak fontos szerepe van
az emésztés szabályozásában és a székrekedés megelőzésében.
Több fontos vitamin
Végül, de nem
utolsósorban, a szilva rengeteg vitamint tartalmaz, ami biztosítja a gyermeked
optimális növekedését és fejlődését.
C-vitamin: A szilva jó
forrása a C-vitaminnak, amely erősíti az immunrendszert, elősegíti a
sebgyógyulást és javítja a vas felszívódását.
A-vitamin: A szilva
A-vitamint tartalmaz, amely fontos a látás, a bőr egészsége és a sejtek
növekedése szempontjából.
K-vitamin: A K-vitamin
részt vesz a vér véralvadásában és a csontok egészséges fejlődésében.
GYEREKEK KEDVENCE, VILLÁMCSEMEGE: RÁNTOTT PALACSINTA-SZILVA
Villámgyorsan elkészül,
nagyon gyümölcsös, és minden gyerek imádni fogja! A palacsintatésztában sült
szilva az ősz egyik legjobb, legfinomabb édessége.
Mire lesz szükségünk?
Fél kiló minőségi szilva
(közepes méretű), 2 nagyobb tojás, 1,5 dl tej, 5 púpozott evőkanál liszt, egy
kevés só, 1 dl olaj a sütéshez, fahéj és porcukor / vaníliás cukor a
tálaláshoz.
Hogyan fogjunk hozzá?
A szilvát nagyon
alaposan, bő vízzel megmossuk, kivágjuk a szárát, ha még benne van, majd
eltávolítjuk a magját. Ha kész, tegyük félre a gyümölcsöket száradni, mert a
következő lépéshez teljesen száraznak kell lennie. A lisztet, a tojást, a sót
és a tejet összekeverve palacsinta tésztát készítünk. Nem baj, ha egy picit
sűrűbbre sikerül, mint a szokásos, csak könnyebb lesz vele dolgozni majd.
Egy serpenyőben
felforrósítjuk az olajat, amíg az olaj felforrósodik a megtisztított, száraz
gyümölcsöt beleforgatjuk a palacsintatésztába. Az olajban mindkét oldalát
pirosra sütjük, majd fahéjas/vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk őket.
Forrás: www.manomenu.hu, www.friss.blog.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése