A babakonyhák kedvenc alapanyagának tartott céklának jótékony hatását már nagyon korán felismerték az őseink, akiknek a cékla a hosszú téli hónapok idején az egyik legfontosabb vitaminforrása volt. Serkenti az agyműködést, segíti az emésztést, rákmegelőző.
Kedvező élettani hatását elsősorban annak köszönheti, hogy telis-tele van
antioxidánsokkal, amelyek a külső szabad gyökök "támadásától" védi
meg a szervezetet. Az antioxidánsok rákellenes hatásúak, elősegítik a
méregtelenítő folyamatokat. Ez az édeskés ízű, vitamindús zöldség segíti a
vörösvérsejtek képzését, tisztítja a bélcsatornát, szabályozza az anyagcserét.
A benne található nitrogén-monoxid pedig javítja a vér áramlását, ezáltal
támogatja az agy működését.
A cékla emellett magas
pektintartalmú, ami megfelelő folyadék fogyasztása mellett (40 ml testtömeg
kilogrammonként) fokozza a bélrendszer működését, segíti a salakanyagok
eltávolítását, biztosítja a jó vércukor szintet. Érdemes a céklát
csokorban megvásárolni - leveleivel együtt, foltoktól, nyomódásoktól mentesen,
így biztosabban több vitamin-és ásványi anyaggal rendelkezik.
A cékla már 6 hónapos
kortól adható a babáknak
Babák és kisgyerekek étrendjéből a felsorolt kedvező élettani hatások miatt nem
maradhat ki. A cékla már 6 hónapos kortól (a hozzátáplálás kezdetétől)
ajánlott. Már a várandósság előtt tanácsos fogyasztani, mivel a céklában
található természetes folsav a terhesség korai szakaszában számos fejlődési
rendellenességet, például a nyitott gerinc kialakulását tudja megakadályozni.
Ne feledjük, az emelkedett folsav bevitelre már akkor fel kell készülni, amikor
még csak tervezzük a babát! Tehát együnk minél több céklát, amikor annak
szezonja van!
Az alábbiakban néhány egyszerűbb és rafináltabb receptet mutatunk be, amivel
bátran kínálhatjuk az egész családot, hiszen az egészséges cékla fogyasztását
nem lehet túlzásba vinni.
5 egészséges céklarecept
babáknak, gyerekeknek – Dietetikusok ajánlásával
1. Céklakrémleves alaprecept – 8 hónapos kortól
5 közepes fej céklát és 2-3 almát megtisztítunk, és felkockázzuk, majd
feltesszük annyi vízbe főni, hogy az éppen ellepje. Ha a cékla megpuhult, akkor
petrezselyemmel, zellerlevéllel, kaporral, metélőhagymával fűszerezhetjük.
Botmixer segítségével elpürésítjük, és végül kókusztejjel dúsítjuk. Ha szeretnénk,
hogy a főzelék még tartalmasabb legyen, akkor burgonya- vagy kölespehellyel
gazdagíthatjuk.
Dietetikus tippje: Petrezselyem, zellerlevél, kapor, metélőhagyma 7 hónapos
kortól adható - próbáljunk inkább friss fűszernövényeket adni a babáknak. 8 hónaposan
jöhet a bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű,
lestyán. 10-11 hónaposan akár már egy kicsi curry is, 1 éves kortól
vöröshagyma, fokhagyma.
2. Kókusztejes céklafőzelék gyömbérrel – 8 hónapos kortól
5 kisebb céklát felkockázva főzzünk puhára. A céklát ízesítsük körülbelül 1
kiskanál reszelt gyömbérrel. Ha a cékla megpuhult botturmix segítségével
elpürézzük, és köles liszttel, kókusztejszínnel habarjuk.
Dietetikus tippje:
Szerecsendió 12 hónapos kortól ajánlott, de csak kis mennyiségben, mértékkel –
ha már ezzel szeretnénk ízesíteni az alapreceptet. Gyömbér 8-9 hónapos kortól,
kókusztej 6-7 hónaposan jöhet, inkább az legyen a sűrítés, ne a tejszín, mert a
tejszín leghamarabb 1 éves kortól megengedett.
3. Céklás-túrós mártogatós – 8 hónapos kortól
2 közepes céklát karikára vagy kockára vágva puhára főzünk. Ha kihűlt, akkor
krumplinyomón átpasszírozzuk (ha nincs, akkor sajtreszelőn is lereszelhetjük).
A lereszelt céklamasszához hozzákeverünk 150 gramm túrót, kaprot (elhagyható),
citromlevelet, 1-2 evőkanál olívaolajat.
Jól összekeverjük, és már fogyasztható is kiflit belemártogatva vagy kenyérre
kenve feltétként.
Dietetikus tippje: Túrót
8 hónapos kortól ehet a baba, tejföl 1 éves kortól megengedett. Ha fokhagymával
ízesítenénk, akkor azt csak 1 éves kortól, kapor 7 hónapos kortól adható a
kicsiknek. 1 kávés/kiskanál olaj hozzáadása 1 dl főzelékhez - 7 hónapos kortól
mehet. Citromlé 7 hónapos kortól adható. Kiflit, kenyeret 8 hónapos kortól
fogyasszon a baba.
4. Céklafasírt – 12
hónapos kortól
250 gramm céklát és 250 gramm édesburgonyát a sajtreszelőn reszeljünk le. A
lereszelt cékla-burgonyát ízesítsük 2 összenyomott fokhagymagerezddel, zöld
fűszerekkel (majoránna, kakukkfű). Jól dolgozzuk össze.
Adjunk hozzá 1 egész tojást, hogy összetapadjon a céklamassza, és a formázható
állag miatt keverjünk hozzá további 1-2 evőkanál lisztet és 1-2 evőkanál
zsemlemorzsát.
Miután jól összegyúrtuk a fasírtmasszát, helyezzük őzgerincformába, és süssük
készre.
Dietetikus tippje: 2016
januári ESPGHAN- Európai Gyermek Gasztroenterológiai, Hepatológiai és
Táplálkozástudományi Társaság) ajánlása szerint, akiknél genetikailag nagyobb a
rizikó lisztérzékenység kialakulására, azoknál 1 éves kor körül javasolt a
gluténtartalmú lisztek bevezetése (búzaliszt, rozsliszt, árpaliszt). Akik nem
veszélyeztetettek, azoknál elkezdhető a búzaliszt adása, főzelékbe sűrítésként,
6 hónapos kortól. A rizikó csoportnak kölespehely, kölesliszt, gluténmentes
zabpehely, gluténmentes zabliszt jöhet szóba.
5. Céklás csokis muffin–
12 hónapos kortól
Hozzávalók: 10 dkg jó minőségű étcsokoládé megolvasztva, 10 dkg vaj
megolvasztva, 1 közepes cékla puhára főzve, 2 egész tojás, 15 dkg porcukor, 15
dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor.
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, előmelegített sütőben – muffin formák
felhasználásával – 180 hőfokon készre sütjük.
Dietetikus tippje: 1 éves kor alatt ne adjunk a babáknak csokoládét. Az édesség
gyümölcs, kásás keverék vagy inkább túrós desszert legyen. Ha már mindenképpen
csokit választunk, akkor minél jobb minőségű és magas kakaótartalmú legyen.
Önállóan maximum 1-2 kocka, hetente 1-2 alkalommal. Az olajos magvakat
tartalmazóaknál várjuk meg a 3 éves kort. A kakaóbab kis mennyiségben koffeint
tartalmaz, ami élénkítheti a babát, nyugtalanná teheti.
Tojást 1 éves kor felett adhatunk.
A darabos ételek, mint
például itt is egy darab muffin, 1 éves kor után jönnek (addig csak folyékony
és pépes). A cukrokat, ha lehet, akkor kerüljük - helyette inkább mézzel
főzzünk-süssünk, de azt is csak 1 éves kor felett. Nem szabad a babákat
hozzászoktatni a túl édes, cukros ízekhez, ételekhez. Már ilyenkor kezd az
ízlés kialakulni, fontos, hogy például a gyümölcsök-zöldségek természetes
ízével ismerkedjen meg a pici. Vaníliás cukor is cukor! Helyette természetes
vaníliát használjunk, ami mehet 7 hónapos kortól. Lehetőleg foszfátmentes sütőport
használjunk (drogériákban, bioboltban kapható), vagy helyettesítsük
szódabikarbónával.
Forrás: www.babanet.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése