A fánkra is igaz, hogy
már az ókori rómaiak és görögök is ettek fánkszerűséget: hosszúkás alakja volt,
és sütés után mézzel kenegették meg. A középkorban az arab szakácsok már
élesztős tésztát sütöttek olajban, de még ekkor sem tettek bele cukrot, ám sütés
után édes szirupba mártogatták, hogy azzal megszívja magát. A fánk az 1400-as
évek óta népszerű Európában. Ekkor a nyers fánktésztát sós
töltetlékkel (gomba, hús és hasonlók) töltötték, és töltötten sütötték. A
fánktészta eredetileg teljesen megegyezett a kalácstésztával, idővel
aszalt gyümölcsökkel tökéletesítették, majd olajban sütöttek ki a hollandok.
Amerikába a holland
telepesek vitték és csak az 1800-as évek közepén vált lyukassá, amit mi már
amerikai fánkként ismerünk.
Ehhez egy aranyos legenda kapcsolódik: 1847. június 22-én egy amerikai hajó
hatalmas viharba került, és kormánykerék egy küllője átszúrta a nyers
fánktésztát, amit később így sütöttek ki, hiszen kidobni nem szerették volna.
Így indult el hódító útjára a lyukas fánk, ami később egy nemzet” jelképe” is
lett.
A fánk elterjedése
Európában
Egy elmélet szerint
Marie Antoinette királyné egy karneváli éjszakán ismerte meg a csemegét. A
királyné egy udvari farsangi álarcosbálról megszökött, álöltözetében elvegyült
a bálozó tömegben. Eközben megéhezett, s így egy utcai árustól vásárolt egy
fánkot, s az igen ízlett neki. Ezért a kíséretében tartózkodó lovagnak meg
kellett vásárolnia az egész kosárnyi fánkot. A karnevál elmúltával a
fánksütő mestert a palotába rendeltette, s elmeséltette a fánk receptjét. Ettől
kezdve vált a királyi lakomák kedvenc finomságává.
A fánk elterjedése
hazánkban
Magyarországon a fánk a
XIX. században terjedt el, és egyre több helyen lett szokássá, hogy
vízkereszttől – hamvazószerdáig tartó farsangkor az asztalra kerüljön ez a
nyalánkság. A farsangi szokáshagyományokhoz tartozó farsangi fánk csábítóan
finom édesség, élesztős, édes kelt tészta, amelyet bő olajban kisütünk, és a
tökéletes eredmény érdekében baracklekvárral tesszük tökéletessé. A
legismertebb farsangi fánk a szalagos, nevét a barna fánkon körbefutó, a fánk
tökéletességét bizonyító fehér csíkról kapja. A farsangi szalagos fánk
általában vizespohár nagyságú, aranybarna színű, gömbölyded. Közkedvelt még a
csöröge, vagy forgácsfánk, és a rózsafánk.
Hazai érdekesség:
A Tiszántúlon hígra
készítik a tésztát, nem is hagyják megkelni, hanem merőkanállal körkörösen
belecsurgatják a forró olajba – különös alakzatok formálódnak belőle,
amelyekből a hozzáértők még jósolni is tudnak, hiszen meglátják a jövőt benne.
Hajlamosak vagyunk azt
hinni, hogy a fánk igazi hungarikum. Pedig néhány fajtájától eltekintve szinte
az egész világon ismerik, szeretik és fogyasztják. Hazánkban a szalagos fánk a
legismertebb. Igen közkedvelt még a csörögefánk is, aminek tésztáját nem kell
keleszteni, dagasztani. Olajban sütjük, majd frissen porcukrot szórunk rá.
Kevésbé ismert a rózsafánk, amit kinézete miatt elkészítését bonyolultnak
véljük. Igazi cukrászati finomság a képviselőfánk, amit sokan szeretnek itthon.
A pillefánkot élesztő helyett sütőporral készítjük ezért a dagasztási
folyamatot kihagyhatjuk. Kisütése egyszerű, kanállal szaggatjuk és olajba.
Tetejét porcukrozzuk.
Külföldi fánkok közül a
legismertebb a berliner fánk, amit különféle töltelékekkel töltenek meg. Az
amerikai lyukas fánkot itthon is ismerjük és szeretjük. Egyre ismertebb és
népszerűbb a spanyolok nemzeti desszertje, a churros. Tésztája élesztő nélküli,
egy olajban sütött kevert tészta. Leginkább a mi képviselőfánkunkhoz hasonlít.
Bababarát fánk recept
Hozzávalók:
90 g pürésített banán
90 gramm natúr
(édesítetlen) almaszósz
160 g tej vagy író (használható
növényi ital is)
30 g sütőolaj
100 g durumliszt (de
használhatunk teljes kiőrlésű lisztet is)
1 kiskanál
foszfátmentes sütőpor
Elkészítés lépései:
1. A banánt és az almapürét a tejjel habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a sütőporral elkevert lisztet.
2. Szilikon vagy tapadásmentes fánkformába töltjük, majd 190 fokon 20-22 perc alatt készre sütjük. A színén szépen látszik, amikor elkészül.
Tipp: Gyerekeknek így is
tökéletes, felnőtteknek pedig fahéjas cukorba is márthatjuk. Alma szószba
mártva a legfinomabb!
Forrás: www.gerepekseg.hu, www.manomenu.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése