Parajfőzelék csirkemájjal
Hozzávalók: spenót (mirelit vagy leveles), burgonya, olaj, fokhagyma, csirkemáj, (só)
A burgonyát (sóban-vízben) megfőzzük. Közben kiengedjük a spenótot, ha mirelit; vagy megfőzzük, ha leveles. Fontos, - akár mirelit, akár friss - hogy a levét kinyomkodjuk felhasználás előtt. Egy kis serpenyőben az apróra zúzott fokhagymát és a kis darabokra vágott májat pirítjuk, majd rászedjük a spenótot és együtt (esetleg egy kis vízzel) tovább pároljuk. A végén a májas parajt a burgonyával pürésítjük.
Karfiol felnőttesen
[egyet a babának - egyet a mamának]
Hozzávalók: 1 közepes karfiol, 2 szál sárgarépa, fél lilahagyma, 1
gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 paradicsom, olaj, egy kis
darab csirke- vagy pulykahús, ételízesítő vagy só ízlés szerint
A rózsákra szedett karfiolt, a sárgarépát és a hagymákat az olajon
kezdjük párolni. Ezután felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a
petrezselymet, a paradicsomot és a húst és ízlés szerint ízesítjük.
Amikor elkészült a leves, minden alapanyagból szedünk a turmixba,
hozzáadjuk a húst és egy kis leveslével pürésítjük.
A megmaradt
levest szintén turmixoljuk, majd tojássárgájával kevert tejszínnel
kikeverjük. Sajtos pirítóssal kitűnő ebéd lehet a mamának.
8 hónapos kortól natúr joghurttal vagy sajttal dúsíthatjuk.
Brokkoli felnőttesen
[egyet a babának - egyet a mamának]
Hozzávalók: 1 közepes brokkoli, 2 szál sárgarépa, fél lilahagyma,
1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 paradicsom, olaj, egy kis
darab csirke- vagy pulykahús, ételízesítő vagy só ízlés szerint
A rózsákra szedett brokkolit, a sárgarépát és a hagymákat az olajon
elkezdjük párolni. Ezután felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a
petrezselymet, a paradicsomot és a húst és ízlés szerint ízesítjük.
Amikor elkészült a leves, minden alapanyagból szedünk a turmixba,
hozzáadjuk a húst és egy kis leveslével pürésítjük.
A megmaradt
levest szintén turmixoljuk, majd tojássárgájával kikevert tejszínnel
krémesítjük. Sajtos pirítóssal kitűnő ebéd lehet a mamának.
A brokkoliból besamellel és sajttal felfújtat is készíthetünk.
8 hónapos kortól natúr joghurttal vagy sajttal dúsíthatjuk.
Zöldborsófőzelék csirkehússal
[egyet a babának - egyet a mamának]
Hozzávalók: legalább 40 dkg friss vagy mirelit zsenge zöldborsó, burgonya, hagyma, olaj, csirkehús, friss petrezselyem, (só)
A borsót külön vízben a hagymával együtt puhára főzzük. Egy másik
edényben megfőzzük a burgonyát és a húst. A végén a borsót sűrűszövésű
szitán átpasszírozzuk és a többi alapanyaggal együtt, a borsó
főzőlevével és friss petrezselyemmel pépesítjük. Nagyon finom!
Nagyobb adagból a mamának is maradhat ebből a finomságból. Ilyenkor a
húst „natúr" kisüthetjük, vagy párolhatjuk. Ha leszeltük a húsból a
babának szánt porciót, a mama a saját adagját tovább ízesítheti, és a
zöldborsópürével fogyaszthatja.
8 hónapos kortól már nem kell passzírozni, illetve sajttal vagy joghurttal tovább finomítható.
Almás csirkemáj aszalt szilvával
[egyet a babának - egyet a mamának]
Hozzávalók: alma, aszalt szilva, burgonya, olaj, csirkemáj, (só)
A burgonyát puhára főzzük, sózzuk ízlés szerint. Az almát a szilvával
és a májjal egy másik edényben szintén megfőzzük. A végén, a gyümölcsös
főzőlével és egy kis olajjal pürésítjük. Friss ringlóval
helyettesíthetjük, vagy keverhetjük az aszalt szilvát.
A
mamának azonos alapanyagokból a következő egyszerű, de nagyszerű
finomságot ajánlom: Csirkemájat megsózunk, és mustárral pácolunk, majd
egy teflon tepsibe terítünk. Megszórjuk jól aszalt szilvával és annyi
szeletelt almával, amennyi jól beborítja, majd kis olívaolajat is öntünk
rá. Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőben kis fokozaton puhára
pároljuk. A mustártól és a gyümölcsöktől a máj nem szárad ki, sőt egy
nagyon pikáns ízt kap.
Forrás: https://picibaba.hu- Rita konyhája
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése