Pitypangból fonhatnak
koszorút, szedhetik csokorba, s mikor elvirágzik, örömmel fújhatják el kis
ejtőernyős magjait. Lehet belőle a homokozóban levest főzni, aprítani,
szárítgatni, s a felnőtteknek kóstolót vinni. Ami még nagyon szerencsés a
pitypangban, hogy egyáltalán nem mérgező növény, sőt!
Koszorú
A pitypang koszorú fonása
nagyon egyszerű. Szedjetek le sok-sok virágot, jó hosszú szárral, majd három
virág szárát fonjátok be, s szépen haladva, mindig adagoljatok hozzá, egy-egy
virágot. Kis türelemmel, s odafigyeléssel hamar elkészül a koszorú. Ha találtok
más virágot is a kertben, akkor érdemes azzal színesíteni a koszorút.
Nyaklánc
A pitypang szára üreges, s pont emiatt lehet olyan jól felhasználni. S mivel könnyen hajlítható, ezért egyszerűen lehet kezelni is. Gyűjtsetek sok, sok pitypangot, majd csak a szárát használjátok fel. Vágjátok fel apró – kb. 8 cm-es darabokra, s ezeket önmagukba visszafordítva kis karikákat alakítsatok ki. A karikákat pedig szépen sorba fűzzétek egymásba. Máris kész a tavaszi pitypang nyaklánc.
Friss tavaszi
salátába
A bátrabbaknak pedig
ajánlom, hogy tiszta helyen szedett pitypang leveleket tegyenek bele a zöld
salátába. Íze ilyenkor még nem annyira keserű, szinte észre sem lehet venni,
hogy megbúvik a jégsaláta vagy a madársaláta között.
Tudtad?
A pitypang minden része
ehető!
Hatásai:
– tisztítja az emésztőrendszert, főleg a májat, a keserű anyag tartalma miatt –
leveléből teát is készíthetsz, vagy frissen eszed meg
– epekő ellen kiváló – a kisebb köveket oldja – bár ezzel azért óvatosan – ha
komolyabb a baj, akkor csak orvosi felügyelet mellett használjuk
– gyökere – kiváló a cukorbetegeknek- ezt főleg teaként alkalmazható
Pitypang méz:
2 marék pitypang
1 kg cukor
1 citrom leve
1 liter víz
A pitypang virágokat
lemossuk, majd feltesszük főzni a vízben, mikor forrt, le kell zárni, s egy
éjszakán át pihenni hagyni.
Másnap a cukorral és a citrommal bekeverjük, újra melegítjük, hogy elolvadjon a
cukor.
Forrás: www.katipatika.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése