- 20 dkg liszt,
- 10 dkg só,
- 2 kk citromsav,
- 1 ek étolaj,
- 3 dl víz,
- ételszínezék több színben.
Az elkészítés menete:
Egy serpenyőbe öntöm a vizet, és a felmelegítem. Melegedés közben hozzáadom a sót, étolajat, citromsavat, amíg azok el nem olvadnak. Leveszem a tűzről, és hozzáadom a lisztet.
Óvatosan elkeverem benne a lisztet is, homogén állagúra keverem.
Óvatosan gyúrom, vigyázva arra, hogy ne égessem meg a kezem, mert igen
meleg.
Figyelem: A vizet ne forraljuk fel, csak melegítsük. A
túlságosan forró víztől csiríz állagú lesz a gyurmánk, és hamar romlik,
nyúlik, ragacsos lesz. Annyi részre osztom a masszát, ahányféle színű gyurmát szeretnék használni. A kis halmokhoz egyenként hozzáadom az ételfestéket, és addig gyúrom, amíg sima, egyenletes, görcsmentes nem lesz. Ha kihűlt a tészta, akkor a gyerekek kezébe adom azonnal, az sem baj, ha összegyúrja a színeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése