2023. február 17., péntek

10 kiváló macskafajta gyerekek mellé


A gyerekek és a cicák között mindig különleges kapcsolat van. Kevés olyan gyerek van, aki önként lemondana egy állatkáról, a vele való játékról, szeretetről, különösen, ha az egy édes-bájos kiscica. Nincs olyan gyerek, aki ne olvadna el egy bájos, apró cica láttán, ne akarná simogatni, szeretgetni. Ráadásul a cicák tartása a kutyákkal szemben igen kényelmes, hiszen nem kell őket rendszeresen sétáltatni, de még gyakori fürdetést sem igényelnek. Viszonylagosan alacsony aktivitásuk miatt könnyen tarthatók csak lakásban.

Ugyanakkor nem minden macskafajta való a gyerekek mellé. Vannak, amelyek jobban szeretnek magukban lenni, vagy kevéssé játékosak, mások kifejezetten sok gondoskodást igényelnek. Tehát nagyon fontos a választott fajta temperamentuma, a döntést csak ennek ismeretében szabad meghozni.

Amikor hazaérkezik az új családtaggal, figyelje viselkedését a gyerekkel szemben. Lehet, hogy a cica először félénk lesz, hiszen egy csomó új ember van körülötte. Előfordulhat, hogy megpróbál elbújni, harapni vagy karmolni. Adjon időt neki, hogy beilleszkedjen, mielőtt megismertetné a gyerekkel. Persze a csemetének meg kell előtte tanítani, hogy a cicát nem lehet nyúzni, dobálni, húzkodni. A gyerek korától függően be lehet őt vonni az etetés, gondozás feladataiba is. A játékosság, kozmetikai szükségletek, aktivitási szint, barátságosság figyelembe vételével összegyűjtöttük azt a tíz fajtát, amely kifejezetten ajánlható gyerekek mellé.

10: Abesszin

Az abesszin, akárcsak az ókori Egyiptom macskái, hosszú, kecses és izmos felépítésű. Bár származását illetően vannak viták, nagy valószínűséggel Délkelet-Ázsiából ered. Az abesszin kifejezetten jó választás nagyobb, energikus gyerekek mellé. Ez a fajta szeret a szabadban lenni, a gyereket pedig garantáltan hosszú időre lefoglalja a nagy, közös hancúrozás. Az abesszin játékos, a macskavilág igazi bohóca. Ugyanakkor kisgyerekek mellé, akik még nem tudnak magukban eljátszani, nem kifejezetten javasolt. Ez a fajta nem szereti, ha nem kapja meg az elvárt figyelmet, és nem könnyen oldódik fel idegenek környezetében. A gyereknek bizony el kell sajátítania a türelem művészetét, ám amint az abesszin megszokta és megszerette, hihetetlen hűséges macskatárs lesz. Érdemes az abesszint kölyökkorban befogadni, így csökken a beszokási idő.

Ideális kor a befogadásra

Mind a kölyök, mind a felnőtt abesszin ideális családi kedvenc, de ha kölyköt szeretne, az ideális kor 2-3 hónap között van. Ebben a korban lépnek a macskák a tanulási fázisba, megtanulják eldönteni, ki a barát és ki az idegen, gyakran és élénken játszanak, és viszonylag keveset alszanak. Azonban ne feledje: a macskakarmok élesek! Ne hagyja gyermekét és a cicát felügyelet nélkül!

9: Amerikai rövidszőrű

Az amerikai rövidszőrű igen izmos, kitartó macska, kifejezetten jól tolerálja a sok játékot. A fajta története is igen érdekes, már az 1600-as években közismert volt Amerika utcáin és farmjain, annak ellenére, hogy hivatalosan, önálló fajtaként csak a XX. században ismerték el.  400 éven át kitartó egérfogóként dolgozott, úgyhogy otthonában sem fog másként tenni. A gyerek értékelni fogja, ha elmeséli neki, hogy az amerikai és a brit rövidszőrű az a fajta, melyet a leggyakrabban jelenítenek meg a boszorkányok macskájaként – úgy filmekben, mint mesékben, képregényekben. A fajta aktivitási szintje közepes, személyisége játékos. Amellett, hogy higgadt, kiegyensúlyozott, igen hűséges, nagyon mély kapcsolatot képes kialakítani a család tagjaival, de akár a többi háziállattal is. Szinte várja, hogy vigyék neki a játékot, bár tény, hogy többórás nagy játékokat nem lehet tőle elvárni. Nem igényel intenzív kozmetikázást, de időnként át kell kefélni a bundáját.

8: Burmai

A burmai a sziámi és a perzsa között van valahol, a maga igen finom puhaságával, pofácskájával. A mancsok és a farok általában sötétebb, mint a hosszúszőrű bunda.  A burmai egyébként valamikor szerzetesek szent állata volt, napjainkban inkább arról ismert, hogy bújós, ölelgetnivaló kedvenc. Igen tanulékony, képes hosszú órákig egy helyben üldögélni, ami kifejezetten hasznos, ha kozmetikázásra kerül sor. A nagyon élénk gyerekek nem fogják értékelni a burmait, ugyanakkor barátságos természete képes minden bánatot elűzni az apró arcocskákról.  Ez a fajta tehát nyugodt, vagy kisebb gyerekek mellé ajánlható, vagy azoknak, akik kifejezetten nyugodt természetűek, és szeretik az összebújós-cirógatós pillanatokat. A garantált jutalom a burmai részéről egy kiadós dorombolás lesz.

7: Manx

A brit partoknál található a Man szigetek. Innen származik a manx, melynek jellegzetes ismertetőjegye farok nélkülisége, bár ez valójában egy rövid farok csonkot jelent. A fajtán belül születnek farok nélküli és rövid farokkal „ellátott” egyedek is. A manxnak van rövid- és hosszúszőrű változata is, az arc kerek, a mellső lábak rövidek, míg a hátsók hosszabbak. Sokszor úgy tűnik, mintha ez a fajta mindig ugrásra készen állna, holott a manx igazán barátságos lény. A hosszú hátsó lábak miatt a manx igen magasra tud ugrani.  Hihetetlen módon játékos fajta, igen nagy az aktivitási szintje és kifejezetten interaktív. Sokan a kutyához hasonlítják személyiségét, mivel imádja eldugni és kiásni a játékait. A legtöbb manx erősen kötődik gazdájához vagy a családhoz. Ha kialakult a kötődés, már képtelen azt másra, másokra átruházni, bár egyes macskák kifejezetten szeretetteljesek akár idegenekkel szemben is. Ezt a fajtát lakásban érdemes tartani, szabadban sokkal jobban elvan, mint mondjuk egy maine coon.

6: Maine Coon

Ennek a hihetetlenül játékos fajtának elemi igénye a mozgás és a szabadság. Kell egy kis kert, egy udvar, ahol szabadon futkározhat. A hangja nyávogás helyett sokkal inkább csiripelésre hasonlít, személyisége pedig folyamatosan szórakozást nyújt az egész családnak. Ez a hűséges fajta bizony imádja a vizet is! A maine coon védjegye a nyugtalan alvás, gyakran kalandozik a lakásban, álmából felriadva, majd elomlik valahol, tetszhalott pózban. A fajta igen erős és egészséges, általában ritka az egészségügyi probléma. Bár súlyos egyéniségek, hiszen a kandúrok akár az 5-8 kg-t is elérik, igen ruganyosak. A tömött, elegáns bunda heti kétszeri átkefélést igényel, a karmok közötti szőrpamacsokra pedig érdemes odafigyelni.

5: Perzsa

A lapos arcú perzsa hihetetlenül tanulékony, a bundája pedig olyan puha és fényes, hogy a gyerek akár plüssállatnak is gondolhatja. Mivel a fajta aktivitási szintje alacsony, kifejezetten jó társ kisebb gyerekek mellé. A perzsa mellett a gyerek megtanulja a nyugodt játékot és az állatról való gondoskodás alapjait. Ez a fajta sosem fogja a gazdát követni a házban, azon gondolkodva, mi következik. Ugyanakkor imádja a kényeztetést és a szeretgetést. Főleg lakában való tartása ajánlott, mivel a bunda könnyen összeszedi a piszkot és a port. A szőrétől eltekintve kevés gondoskodást igénylő fajta, azonban a bundát rendszeresen kefélni és fésülni kell, csak így előzhető meg, hogy összecsomósodjon. Külleme miatt a perzsa közkedvelt kiállítási fajta. Bár a rendszeres profi kozmetikázás költséges, egy pedigrés kiscica ára magas. A perzsa nem arról ismeretes, hogy trükköket, kunsztokat sajátítana el. Ha ilyen cicára vágyik, lehet, hogy a ragdoll az ön fajtája. A perzsa hajlamos a letargiára, ilyenkor szőrös bútordarabként, mozdulatlanul hever hosszú ideig.

4: Ragdoll

Amint kézbe vesz egy ragdollt, annak izmai elernyednek, és az állat rongybabaként lóg a karjaiban. Még a tudósok sem tudják megmagyarázni ennek okát.  Egy legenda szerint egyszer egy macskát elütött egy bicikli és annak minden kölyke rongybabára hajazó ernyedtséggel jött a világra. Tény azonban, hogy ez az ernyedtség genetikai jellegzetessége a fajtának, mely túlélte az evolúciót és a háziasítást is. Bár a fajta erős, sokszor igencsak inaktív. Kiválóan tartható lakásban, gazdáját mindenhová követi a házban és kifejezetten jól kijön nem csak a gyerekekkel, de a kutyákkal is. Könnyen tanul apróbb trükköket, a gyerekek kedvence a rongybaba-játék, amikor a cica halottnak tettetve magát elernyed. Ha a gyerek aktív és élénk cicára vágyik, nem a ragdoll a legjobb választás, ám ha egy bújós, kedves társra, akkor bizony igen! A ragdoll csak étkezési időben hangos, de akkor nagyon. Imád enni, és semmi sem tartja vissza attól, hogy éhségét zajosan nyilvánítsa ki.

3: Sziámi

Walt Disney mesefilmjeiben gyakran lehet sziámi cicákat látni. A hosszú testű, karcsú nyakú, rövid szőrű, vékony macska kifejezetten méltóságteljes, majdhogynem önelégült. Mindemellett kiváló házi kedvenc. A tekintetet elsőként a nagy fülek ragadják meg, de kék, mandulaformájú szemek is vonzzák a pillantásokat. A sziámi hosszú idők óta egyike a legnépszerűbb rövidszőrű fajtáknak. A karcsú test a testbeszéd számtalan fajtájára alkalmas és a macska ki is használja a lehetőségeket. Nem azért, mert kevés hangot ad ki, sőt, a sziámi képes komplett „párbeszédet” lefolytatni gazdájával, minden szavára intenzív nyávogással felelve. Éhezi a figyelmet és a szeretetet, képes kifejezetten szoros, erős köteléket kialakítani gazdájával és a családtagokkal.  Néha félénk, így beilleszkedése némileg több időt vehet igénybe. Gyakran előfordul, hogy a sziámi pontosan tudni akarja, mire is készül éppen gazdája. Imád a szabadban lenni, kifejezetten ajánlható fajta olyan gyerekek mellé, akiknek aktivitási szintje nem elég magas. Ez a macska biztos kicsalogatja a gyereket a számítógép vagy tévé elől a kertbe. Nem mellesleg nem csak a szeretetet éhezi, de étvágya is mindig nagy.

2: Brit rövidszőrű

A brit rövidszőrű sokban hasonlít rokonára, az amerikai rövidszőrűre. Izmos a teste, nem igényel extrém mértékű kozmetikázást, és kifejezetten jól viseli a sok simogatást, sőt, a gyömöszölést is. A gyerekekhez való ragaszkodása leírhatatlan, de a felnőtt gazdikkal is szoros köteléket alakít ki. Története a római birodalomig vezethető vissza, amikor is hűséges természete mellett kiváló vadászképessége miatt is nagy becsben tartották. Személyisége máig megmaradt ilyennek, bár most már inkább a játékosság dominál és élvez fontosságot. A boszorkányok fekete macskájaként elhíresült macskafajta sokkal inkább barátságosságáról vált ismertté, ráadásul a fekete mellett sok egyéb színváltozatban is megtalálható. A fajta sajnos hajlamos a betegségekre, sokkal inkább, mint más fajták. A tűző napon könnyen leégnek, a fehér színűek hajlamosak a daganatos betegségek kialakulására, a fehér színű és kék szemű egyedeknél pedig gyakori a süketség, bár tény, hogy nem minden kék szemű cica süket.

1: Tiffany

A tiffany, mely chantilly néven is ismert, közepesen hosszú és fényes fajta.  Széles arccsontja és a pofa dús szőre kerekded pofit mutat, súlya nem több 3-5 kilónál, sőt, a nőstények általában. A bunda tapintása akár a selyemé. Esztétikus megjelenése ellenére nagyon sok helyütt még nem elismert macskafajta, pedig eredete 1967-ig vezethető vissza, amikor is egy New York-i hölgy egy vidéki vásárból két cicával tért haza. A macskák csokoládészínűek voltak, származásuk ismeretlen, de ők lettek a fajta megalapítói. A tiffany személyisége kiegyensúlyozott, temperamentuma kifejezetten ideális, élénk, de fontos számára a nyugodt pihenőidő. Kíváncsi, de nem tolakszik agresszívan gazdája életébe, és ritkán keveredik bajba. A gyerekekkel kifejezetten jól kijön, de az agresszív csemetéket nehezen tolerálja.

Forrás: www.pet4you.hu

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

10 kiváló macskafajta gyerekek mellé


A gyerekek és a cicák között mindig különleges kapcsolat van. Kevés olyan gyerek van, aki önként lemondana egy állatkáról, a vele való játékról, szeretetről, különösen, ha az egy édes-bájos kiscica. Nincs olyan gyerek, aki ne olvadna el egy bájos, apró cica láttán, ne akarná simogatni, szeretgetni. Ráadásul a cicák tartása a kutyákkal szemben igen kényelmes, hiszen nem kell őket rendszeresen sétáltatni, de még gyakori fürdetést sem igényelnek. Viszonylagosan alacsony aktivitásuk miatt könnyen tarthatók csak lakásban.

Ugyanakkor nem minden macskafajta való a gyerekek mellé. Vannak, amelyek jobban szeretnek magukban lenni, vagy kevéssé játékosak, mások kifejezetten sok gondoskodást igényelnek. Tehát nagyon fontos a választott fajta temperamentuma, a döntést csak ennek ismeretében szabad meghozni.

Amikor hazaérkezik az új családtaggal, figyelje viselkedését a gyerekkel szemben. Lehet, hogy a cica először félénk lesz, hiszen egy csomó új ember van körülötte. Előfordulhat, hogy megpróbál elbújni, harapni vagy karmolni. Adjon időt neki, hogy beilleszkedjen, mielőtt megismertetné a gyerekkel. Persze a csemetének meg kell előtte tanítani, hogy a cicát nem lehet nyúzni, dobálni, húzkodni. A gyerek korától függően be lehet őt vonni az etetés, gondozás feladataiba is. A játékosság, kozmetikai szükségletek, aktivitási szint, barátságosság figyelembe vételével összegyűjtöttük azt a tíz fajtát, amely kifejezetten ajánlható gyerekek mellé.

10: Abesszin

Az abesszin, akárcsak az ókori Egyiptom macskái, hosszú, kecses és izmos felépítésű. Bár származását illetően vannak viták, nagy valószínűséggel Délkelet-Ázsiából ered. Az abesszin kifejezetten jó választás nagyobb, energikus gyerekek mellé. Ez a fajta szeret a szabadban lenni, a gyereket pedig garantáltan hosszú időre lefoglalja a nagy, közös hancúrozás. Az abesszin játékos, a macskavilág igazi bohóca. Ugyanakkor kisgyerekek mellé, akik még nem tudnak magukban eljátszani, nem kifejezetten javasolt. Ez a fajta nem szereti, ha nem kapja meg az elvárt figyelmet, és nem könnyen oldódik fel idegenek környezetében. A gyereknek bizony el kell sajátítania a türelem művészetét, ám amint az abesszin megszokta és megszerette, hihetetlen hűséges macskatárs lesz. Érdemes az abesszint kölyökkorban befogadni, így csökken a beszokási idő.

Ideális kor a befogadásra

Mind a kölyök, mind a felnőtt abesszin ideális családi kedvenc, de ha kölyköt szeretne, az ideális kor 2-3 hónap között van. Ebben a korban lépnek a macskák a tanulási fázisba, megtanulják eldönteni, ki a barát és ki az idegen, gyakran és élénken játszanak, és viszonylag keveset alszanak. Azonban ne feledje: a macskakarmok élesek! Ne hagyja gyermekét és a cicát felügyelet nélkül!

9: Amerikai rövidszőrű

Az amerikai rövidszőrű igen izmos, kitartó macska, kifejezetten jól tolerálja a sok játékot. A fajta története is igen érdekes, már az 1600-as években közismert volt Amerika utcáin és farmjain, annak ellenére, hogy hivatalosan, önálló fajtaként csak a XX. században ismerték el.  400 éven át kitartó egérfogóként dolgozott, úgyhogy otthonában sem fog másként tenni. A gyerek értékelni fogja, ha elmeséli neki, hogy az amerikai és a brit rövidszőrű az a fajta, melyet a leggyakrabban jelenítenek meg a boszorkányok macskájaként – úgy filmekben, mint mesékben, képregényekben. A fajta aktivitási szintje közepes, személyisége játékos. Amellett, hogy higgadt, kiegyensúlyozott, igen hűséges, nagyon mély kapcsolatot képes kialakítani a család tagjaival, de akár a többi háziállattal is. Szinte várja, hogy vigyék neki a játékot, bár tény, hogy többórás nagy játékokat nem lehet tőle elvárni. Nem igényel intenzív kozmetikázást, de időnként át kell kefélni a bundáját.

8: Burmai

A burmai a sziámi és a perzsa között van valahol, a maga igen finom puhaságával, pofácskájával. A mancsok és a farok általában sötétebb, mint a hosszúszőrű bunda.  A burmai egyébként valamikor szerzetesek szent állata volt, napjainkban inkább arról ismert, hogy bújós, ölelgetnivaló kedvenc. Igen tanulékony, képes hosszú órákig egy helyben üldögélni, ami kifejezetten hasznos, ha kozmetikázásra kerül sor. A nagyon élénk gyerekek nem fogják értékelni a burmait, ugyanakkor barátságos természete képes minden bánatot elűzni az apró arcocskákról.  Ez a fajta tehát nyugodt, vagy kisebb gyerekek mellé ajánlható, vagy azoknak, akik kifejezetten nyugodt természetűek, és szeretik az összebújós-cirógatós pillanatokat. A garantált jutalom a burmai részéről egy kiadós dorombolás lesz.

7: Manx

A brit partoknál található a Man szigetek. Innen származik a manx, melynek jellegzetes ismertetőjegye farok nélkülisége, bár ez valójában egy rövid farok csonkot jelent. A fajtán belül születnek farok nélküli és rövid farokkal „ellátott” egyedek is. A manxnak van rövid- és hosszúszőrű változata is, az arc kerek, a mellső lábak rövidek, míg a hátsók hosszabbak. Sokszor úgy tűnik, mintha ez a fajta mindig ugrásra készen állna, holott a manx igazán barátságos lény. A hosszú hátsó lábak miatt a manx igen magasra tud ugrani.  Hihetetlen módon játékos fajta, igen nagy az aktivitási szintje és kifejezetten interaktív. Sokan a kutyához hasonlítják személyiségét, mivel imádja eldugni és kiásni a játékait. A legtöbb manx erősen kötődik gazdájához vagy a családhoz. Ha kialakult a kötődés, már képtelen azt másra, másokra átruházni, bár egyes macskák kifejezetten szeretetteljesek akár idegenekkel szemben is. Ezt a fajtát lakásban érdemes tartani, szabadban sokkal jobban elvan, mint mondjuk egy maine coon.

6: Maine Coon

Ennek a hihetetlenül játékos fajtának elemi igénye a mozgás és a szabadság. Kell egy kis kert, egy udvar, ahol szabadon futkározhat. A hangja nyávogás helyett sokkal inkább csiripelésre hasonlít, személyisége pedig folyamatosan szórakozást nyújt az egész családnak. Ez a hűséges fajta bizony imádja a vizet is! A maine coon védjegye a nyugtalan alvás, gyakran kalandozik a lakásban, álmából felriadva, majd elomlik valahol, tetszhalott pózban. A fajta igen erős és egészséges, általában ritka az egészségügyi probléma. Bár súlyos egyéniségek, hiszen a kandúrok akár az 5-8 kg-t is elérik, igen ruganyosak. A tömött, elegáns bunda heti kétszeri átkefélést igényel, a karmok közötti szőrpamacsokra pedig érdemes odafigyelni.

5: Perzsa

A lapos arcú perzsa hihetetlenül tanulékony, a bundája pedig olyan puha és fényes, hogy a gyerek akár plüssállatnak is gondolhatja. Mivel a fajta aktivitási szintje alacsony, kifejezetten jó társ kisebb gyerekek mellé. A perzsa mellett a gyerek megtanulja a nyugodt játékot és az állatról való gondoskodás alapjait. Ez a fajta sosem fogja a gazdát követni a házban, azon gondolkodva, mi következik. Ugyanakkor imádja a kényeztetést és a szeretgetést. Főleg lakában való tartása ajánlott, mivel a bunda könnyen összeszedi a piszkot és a port. A szőrétől eltekintve kevés gondoskodást igénylő fajta, azonban a bundát rendszeresen kefélni és fésülni kell, csak így előzhető meg, hogy összecsomósodjon. Külleme miatt a perzsa közkedvelt kiállítási fajta. Bár a rendszeres profi kozmetikázás költséges, egy pedigrés kiscica ára magas. A perzsa nem arról ismeretes, hogy trükköket, kunsztokat sajátítana el. Ha ilyen cicára vágyik, lehet, hogy a ragdoll az ön fajtája. A perzsa hajlamos a letargiára, ilyenkor szőrös bútordarabként, mozdulatlanul hever hosszú ideig.

4: Ragdoll

Amint kézbe vesz egy ragdollt, annak izmai elernyednek, és az állat rongybabaként lóg a karjaiban. Még a tudósok sem tudják megmagyarázni ennek okát.  Egy legenda szerint egyszer egy macskát elütött egy bicikli és annak minden kölyke rongybabára hajazó ernyedtséggel jött a világra. Tény azonban, hogy ez az ernyedtség genetikai jellegzetessége a fajtának, mely túlélte az evolúciót és a háziasítást is. Bár a fajta erős, sokszor igencsak inaktív. Kiválóan tartható lakásban, gazdáját mindenhová követi a házban és kifejezetten jól kijön nem csak a gyerekekkel, de a kutyákkal is. Könnyen tanul apróbb trükköket, a gyerekek kedvence a rongybaba-játék, amikor a cica halottnak tettetve magát elernyed. Ha a gyerek aktív és élénk cicára vágyik, nem a ragdoll a legjobb választás, ám ha egy bújós, kedves társra, akkor bizony igen! A ragdoll csak étkezési időben hangos, de akkor nagyon. Imád enni, és semmi sem tartja vissza attól, hogy éhségét zajosan nyilvánítsa ki.

3: Sziámi

Walt Disney mesefilmjeiben gyakran lehet sziámi cicákat látni. A hosszú testű, karcsú nyakú, rövid szőrű, vékony macska kifejezetten méltóságteljes, majdhogynem önelégült. Mindemellett kiváló házi kedvenc. A tekintetet elsőként a nagy fülek ragadják meg, de kék, mandulaformájú szemek is vonzzák a pillantásokat. A sziámi hosszú idők óta egyike a legnépszerűbb rövidszőrű fajtáknak. A karcsú test a testbeszéd számtalan fajtájára alkalmas és a macska ki is használja a lehetőségeket. Nem azért, mert kevés hangot ad ki, sőt, a sziámi képes komplett „párbeszédet” lefolytatni gazdájával, minden szavára intenzív nyávogással felelve. Éhezi a figyelmet és a szeretetet, képes kifejezetten szoros, erős köteléket kialakítani gazdájával és a családtagokkal.  Néha félénk, így beilleszkedése némileg több időt vehet igénybe. Gyakran előfordul, hogy a sziámi pontosan tudni akarja, mire is készül éppen gazdája. Imád a szabadban lenni, kifejezetten ajánlható fajta olyan gyerekek mellé, akiknek aktivitási szintje nem elég magas. Ez a macska biztos kicsalogatja a gyereket a számítógép vagy tévé elől a kertbe. Nem mellesleg nem csak a szeretetet éhezi, de étvágya is mindig nagy.

2: Brit rövidszőrű

A brit rövidszőrű sokban hasonlít rokonára, az amerikai rövidszőrűre. Izmos a teste, nem igényel extrém mértékű kozmetikázást, és kifejezetten jól viseli a sok simogatást, sőt, a gyömöszölést is. A gyerekekhez való ragaszkodása leírhatatlan, de a felnőtt gazdikkal is szoros köteléket alakít ki. Története a római birodalomig vezethető vissza, amikor is hűséges természete mellett kiváló vadászképessége miatt is nagy becsben tartották. Személyisége máig megmaradt ilyennek, bár most már inkább a játékosság dominál és élvez fontosságot. A boszorkányok fekete macskájaként elhíresült macskafajta sokkal inkább barátságosságáról vált ismertté, ráadásul a fekete mellett sok egyéb színváltozatban is megtalálható. A fajta sajnos hajlamos a betegségekre, sokkal inkább, mint más fajták. A tűző napon könnyen leégnek, a fehér színűek hajlamosak a daganatos betegségek kialakulására, a fehér színű és kék szemű egyedeknél pedig gyakori a süketség, bár tény, hogy nem minden kék szemű cica süket.

1: Tiffany

A tiffany, mely chantilly néven is ismert, közepesen hosszú és fényes fajta.  Széles arccsontja és a pofa dús szőre kerekded pofit mutat, súlya nem több 3-5 kilónál, sőt, a nőstények általában. A bunda tapintása akár a selyemé. Esztétikus megjelenése ellenére nagyon sok helyütt még nem elismert macskafajta, pedig eredete 1967-ig vezethető vissza, amikor is egy New York-i hölgy egy vidéki vásárból két cicával tért haza. A macskák csokoládészínűek voltak, származásuk ismeretlen, de ők lettek a fajta megalapítói. A tiffany személyisége kiegyensúlyozott, temperamentuma kifejezetten ideális, élénk, de fontos számára a nyugodt pihenőidő. Kíváncsi, de nem tolakszik agresszívan gazdája életébe, és ritkán keveredik bajba. A gyerekekkel kifejezetten jól kijön, de az agresszív csemetéket nehezen tolerálja.

Forrás: www.pet4you.hu