Hozzávalók:
- Néhány szem érett eper,
- kevés méz,
- 2-3 dl tej
Minden szezonban próbáljunk meg a lehető legtöbb idénygyümölcsöt fogyasztani. Most az eper ideje következett el, már a piacokon is nagyon olcsón lehet beszerezni. Vásárláskor azonban érdemes megkérdezni a gyümölcs származását. Tudni illik ugyanis, hogy az eper, mint minden aprómagvas erősen allergizáló hatású. Egy éves kor alatt egyáltalán nem is ajánlják a dietetikusok az aprómagvasok hozzátáplálását.
Viszont nem az eper húsa az, ami allergizáló hatású, hanem a magvak, illetve a körülöttük felhalmozódó kosz, permetszer, méreganyag, amelyekkel a nagygazdaságokban, illetve a külföldi származás esetében a vámoláskor kötelező karanténban a gyümölcsöket kezelik. Az apró résekből ugyanis nagyon nehéz, vagy lehetetlen eltávolítani a méreganyagot, és ez az ami a kisgyermek szervezetéből allergiás reakciót vált ki.
Nálunk például sorozatban fordul elő, hogy a vidéki, nem permetezett gyümölcstől semmi baja nincs a gyereknek, de a nagyvárosi piacokon kaphatótól azonnal kiütéses lesz. Merem ajánlani a biopiacokat földieper beszerzésére.
Az elkészítés menete:
A földiepreket alaposan megmossuk, eltávolítjuk a szárait, majd egy hosszúkás, turmixolásra szánt edénybe helyezem. meglocsolom 1-2 teáskanálnyi mézzel.
(Ugyan a mézet nem adjuk egy éves kor alatt, mert botulizmust okozhat, de egy éves kor fölött inkább ezt válasszuk édesítésre, mint a finomított, fehérített cukrokat. Egy éves kor alatt adjunk a cukor helyett xilitolt, vagy steviát, ha mindenképp édesíteni szeretnénk, és válasszunk turmixolásra olyan gyümölcsöt, ami abban az életkorban már adható.)
A mézes epreket felöntöm 2-3 deciliter tejjel, majd botmixerrel összeturmixolom az egészet.
TIPP:
- Tejérzékenyek tej helyett vizet használjanak, adjanak hozzá 1 teáskanálnyi citrom levét, esetleg almalével ízesíthetik.
Egészségetekre!
Forrás: https://picibaba.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése