A szőlő az emberiség talán egyik legősibb gyümölcse. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és hazánkban szinte bárhol megterem.
A hozzátáplálás során 10-11 hónapos kortól adhatjuk a babának, héj és mag nélkül, negyedekbe vágva. A babák kb. másfél éves koruktól ehetik maggal, úgy mint a felnőttek.
A szőlő kiváló káliumforrás, vasat, magnéziumot, szelént, cinket és rezet tartalmaz. Megtaláljuk benne a B - és C-vitamint is. A szőlő cukortartalma igen magas, ez a természetes szőlőcukor könnyen felszívódik.
Bár
elterjedt, finom és jól ismert gyümölcsről beszélünk a babakonyha kissé
elhanyagolt gyümölcse. Azért nézzünk néhány szőlős receptet.
Szőlőpép
Kezdjük az elején, a szőlőpéppel. Nincs más dolgunk, mi egy bögrényi szőlőszemet kimagozni, leszedni a héját és összeturmixolni.
Gyümölcssaláta
A szőlő
almával, banánnal, avokádóval, áfonyával vagy barackkal is jól
párosítható. Ha ezeket felszeleteljük, magjuktól, héjuktól megválunk,
akkor finom és egészséges csemegét kapunk. Akár salátaként, desszertként
vagy hús mellé gyümölcsköretként is tálalhatjuk.
Szőlős csirkemell kuszkusszal
Hozzávalók:
kb.370 g csirkemell filé, 150 g szőlő 170 g kuszkusz, 375 ml
zöldségalaplé vagy víz, 1 citrom leve és reszelt héja, só, bors, 2-3 ek
(olíva)olaj
Eheti az egész család.
Főzzük meg a kuszkuszt, készíthetjük vízzel, de zöldség alaplevelet és citromlé kombinációját is használhatunk.
A
szőlőszemekből távolítsuk el a magokat, felezzük el. Egy serpenyőben
forrósítsunk fel olajat, a megsózott, borsozott hússzeleteket tegyük a
serpenyő egyik felébe, a másikba a szőlőszemeket. Óvatosan forgassuk a
szőlőt és persze a csirkemellet is.
A
grillezett szőlőt öntsük a kuszkuszhoz, hozzáönthetjük a megmaradt
olajat is, ha nem égett meg. A húst tálalhatjuk külön, de csíkokra,
kockákra vágva a kuszkuszhoz is önthetjük.
Forrás: https://www.babaszoba.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése