Vannak, akik az olaszra
esküsznek, sokan pedig az ázsiai fagyi különlegességeknek nem tudnak
ellenállni, de hódítanak a színes-szagos amerikai változatok is. A nyár egyik
kedvenc desszertjében, a fagylaltban az a legjobb, hogy akár otthon is
elkészíthetjük. Hoztunk is egy tuti receptet, némi fagyi-történelemmel körítve.
A fagyi története igen
régre nyúlik vissza: i.e. 3000 környékén már a kínaiak és az egyiptomi fáraók
is fogyasztottak jéggel összekevert gyümölcsöket, a mai fagylaltok ősét pedig
2500 évvel ezelőtt, a perzsa birodalomban találhatták fel. Itt a nagy hőség
ellenére képesek voltak földalatti rendszerekben jeget készíteni, az ebből
leszelt darabokhoz aztán a nyári hőségben gyümölcsöket és édesítést adtak. A
szokást később átvették a görögök és a rómaiak is.
Európában a Római
Birodalom bukása után egészen a reneszánsz korszakig feledésbe merült ez a
desszert. Kínában viszont a 7-9. században fogyasztottak kámforral és liszttel
összekevert, jégbehűtött kumiszt.
A 13-14. században aztán
a jéghideg édesség Itáliából kiindulva eljutott a kontinens számos pontjára,
igazi népszerűségét a nemesség körében Medici Katalinnak köszönhette a 16.
században.
GOFRIBÓL TÖLCSÉR
A tengerentúlra a
bevándorlók vitték magukkal a receptet, New Yorkban 1790-ben nyílt az első
fagylaltozó, a jeges édesség pedig az amerikai elnökök fogadásainak kedvelt
szereplőjévé vált.
Bár tölcsért már 1896-ban
egy New York-i olasz cukrász is készített, elterjedése sokkal inkább az 1904-es
St. Louis-i világkiállításhoz köthető: ekkor ugyanis egy gofrikészítő a tésztát
vékonyra sütve és gyorsan összecsavarva segítette ki a poharakból kifogyó
fagylaltos bódét. A tölcsér azóta is meghatározó kiegészítője a fagyizás
rituáléjának: magasabb hosszúkás, alacsonyabb tömzsi, édes, csokis, mindenki
megtalálja a kedvencét. Házi fagylalthoz vehetünk külön tölcsért, sőt könnyedén
készíthetünk már otthon is, így az ételérzékenyek sem csak kehelyből
fogyaszthatják a hűs finomságot.
A KLASSZIKUSTÓL A
SORBET-IG
A hagyományos fagylalt
tejből, tejszínből, cukorból és tojásból áll össze. A cukrászok a főzött fagyit
tartják az „igazinak”, de az olasz fagyi például speciális gépekkel, főzés
nélkül készül. A szintén nagy népszerűségnek örvendő sorbet tulajdonképpen egy
jeges gyümölcspüré, ami mind zsír-, mind kalóriatartalomban messze alulmarad
hagyományos társától. Ráadásul, mivel vízalapú, nem tartalmaz tejet és tojást,
úgyhogy ételérzékenyek is fogyaszthatják. Elkészítése is sokkal egyszerűbb és
minimum 25 százalékos gyümölcstartalmával egészségesebb is klasszikus
verziójánál. A hagyományos fagylalt osztrák közvetítéssel, a sorbet pedig
valószínűleg a törökökön keresztül került Magyarországra.
TÖKÉLETES FAGYI OTTHON IS
Nem kell Olaszországig
vagy egy díjnyertes cukrászdába mennünk az igazán jó fagylaltért, hiszen
otthonunkban is kikísérletezhetjük a tökéletes jeges desszertet.
A fagylaltgépet már az
1840-es években feltalálták Amerikában, melynek utóhatásaként az 1920-as évek
végén beindult a tömegtermelés is. Manapság számtalan fagylaltgép elérhető,
amelyekkel otthoni környezetben is el tudjuk készíteni a közkedvelt nyári
desszertet, ráadásul olyan alapanyagokból és formában, amilyenben csak kedvünk
tartja. Bár a legtöbb készüléket hosszú időn keresztül kell tárolni a
mélyhűtőben, számos innovatív megoldás is elérhető már a piacon - többek közt a
Gorenje legújabb fagyigépét sem kell mélyhűteni használat előtt.
HÁZI CSOKIFAGYI
Hozzávalók:
16 dkg zsíros tej
7,6 dkg cukor
16 dkg csokoládé
kockákra összetörve
16 dkg tejszín
vanília kivonat (ízlés
szerint)
Elkészítés:
A tejet forráspontig
melegítjük.
A csokoládét a cukorral
egy turmixgépben vagy késes aprítóval finomra daraboljuk. Hozzáadjuk a forró
tejet és alaposan simára keverjük.
Megvárjuk, amíg kihűl,
majd beletesszük a tejszínt és a vanília kivonatot.
Ezután csak a
fagylaltgépre kell bíznunk a masszát, és egy óra múlva lapátolhatjuk is a
tölcsérekbe a csokifagyinkat!
Természetesen a receptet
növényi tejjel és vegán csokival is készíthetjük, illetve feldobhatjuk további
hozzávalókkal, ízesítőkkel.
Forrás: www.mindmegette.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése