A 2-es típusú (korábban
„időskorinak” is nevezett) cukorbetegség témáját már több oldalról körüljártuk,
különös tekintettel a megelőzésre, az életmódváltásra, amellyel sokat tehetünk
saját egészségi állapotunkért.
Essen szó most az 1-es
típusú cukorbetegségről is, amely legtöbbször gyermek-, vagy akár
csecsemőkorban, ritkábban fiatal felnőttkorban kezdődő, élethosszig tartó, a
diabéteszesek 5-10%-át jellemző állapot. Jelenleg Magyarországon mintegy négyezer
fő 18 év alatti 1-es típusú diabéteszes van, számuk – különösen a 6 év alatti
korosztályé – sajnos évről évre nő.
A betegség kialakulásának
háttere és folyamata teljesen más: az 1-es típus egy ún. autoimmun
betegség, amelyben a szervezet egy hibás immunválasz miatt elkezdi pusztítani a
hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Amikor az inzulintermelő kapacitás már
drasztikusan lecsökken, a vércukorszint hirtelen nagyon magasra emelkedik. A
frissen diagnosztizált 1-es típusú cukorbeteg azonnali orvosi ellátásra szorul,
és a hiányzó saját inzulintermelés pótlására élethosszig tartó külső
inzulinadagolásra van szükség. Ez történhet ún. inzulin pennel, napi
többszöri beadással, vagy a testre rögzített, kis teflonkanülön keresztül a bőr
alá csatlakozó inzulinpumpa segítségével, folyamatos adagolással.
Nem tudjuk, mi okozza az
1-es típusú cukorbetegséget
Az 1-es típusú diabétesz
kialakulásának oka még jelenleg sem ismert, bár folyamatosan zajlanak
kutatások a genetikai hajlam mellett a környezeti tényezők (túlzott higiénia,
csecsemőkori korai, vagy épp késői hozzátáplálás, akut betegségek, lelki
trauma) „betegségbeindító” hatásáról. Mivel az 1-es típusú cukorbetegségre
nincs specifikus megelőzési stratégia, és nem a helytelen étkezési szokások
miatt lesz valaki érintett, így nem szabad a betegség sorscsapásszerű jelentkezésekor
felelőst keresni, például a szülők, vagy a gyereket az ünnepeken
nassolnivalóval ellátó családtagok között.
Persze ezzel nem
szeretném hamis illúziókba kergetni a gyerekeket folyamatosan „üres
kalóriával”, édességgel, üdítővel kényeztető felnőtteket! Magyarország sajnos
élen jár a gyermekkori elhízás terén, és a már fiatalon is túlsúlyos gyerekek
között ijesztően magas a 2-es típusú cukorbetegség kamaszkori, fiatal
felnőttkori előfordulása, vagy éppen a magas vérnyomás. A helytelen
táplálkozási szokásokat később nehéz elhagyni, a krónikus betegségek korai
jelentkezése pedig jelentősen lerövidítheti az egészségesen, jó életminőséggel,
fizikailag aktívan tölthető élettartamot.
Legfontosabb az étkezések
összehangolása az inzulinkezeléssel
Az 1-es típusú
cukorbetegeknél a folyamatos inzulinpótlással próbálják imitálni a
szervezet saját inzulintermelését. Mivel a szénhidráttartalmú
élelmiszerek/italok fogyasztása a legjelentősebb vércukoremelő tényező,
ezért az étkezések időpontját és szénhidráttartalmát össze kell hangolni
az inzulinkezeléssel. Az étkezéshez adott inzulinadagokhoz hozzárendelt
szénhidrátmennyiség elfogyasztása fontos, hiszen egyébként kórosan leeshet a
vércukorszint (hipoglikémia állapota).
És mi a helyzet a
divatdiétákkal?
Az utóbbi években
elterjedt tévhit, hogy a szénhidrát (cukor, keményítő) egy „ördögtől való”,
kerülendő dolog, és a cukorbetegség kezelésének is az az üdvözítő módja, ha
kerüljük, elhagyjuk ezek fogyasztását. Ez így nem helytálló!
A szervezetünk
működéséhez szükséges energiát sejtjeink glükóz „elégetésével” termelik, így a
cukor az élethez szükséges alapanyag, a szervezetünk mindenáron igyekszik
hozzájutni. Ez legegyszerűbben, legtermészetesebb módon szénhidrát tartalmú
élelmiszer egyszerű cukorra (glükózra) való lebontásával lehetséges, így –
főleg fejlődő szervezet esetében – kifejezetten károsak a drasztikus
szénhidrátmegvonással járó étrendek. Az ilyen diéta esetén kényszerből
átalakuló élettani folyamatok a cukorbetegeknél akár életveszélyes
anyagcsere-kisikláshoz vezethetnek! Így tilos cukorbeteg gyermekeknél
a „low carb”, „no carb”, „paleo” étrend vagy a több divatos márkanéven elérhető
„fehérje diéta”. Ezzel nem meggyógyítjuk, hanem veszélyeztethetjük a cukorbeteg
gyermeket, a vércukorszint-kisiklás veszélye mellett hosszú távon komoly
fejlődési elmaradást okozhat egy esetleg tápanyag- és energiahiányos
divatdiéta!
Az 1-es típusú
cukorbetegek étrendje
Az 1-es típusú
cukorbetegek étrendjének összeállításánál is az egészséges emberek számára
javasolt, kiegyensúlyozott étrend alapelveit követjük. Az adott cukorbeteg
életkora, testtömege, fizikai aktivitása meghatározza a napi energiaigényt. Az
érvényes szakmai ajánlások alapján ma már maximum az energiabevitel 45-50 %-át
javasoljuk szénhidrátból, 15-20% a fehérje, maximum 30% a zsiradékok hányada. A
szénhidrátforrások közül az alacsonyabb vércukoremelő hatású, alacsony
glikémiás indexű, köznyelvben „lassan felszívódónak” nevezett alapanyagokat
preferáljuk: teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek, olajos magvak.
A magas rosttartalom további előnyökkel jár a teljes emésztési folyamat
szempontjából. Az értékes fehérjeforrások (hús, tojás, tejtermékek) közül
az alacsonyabb zsírtartalmúakat részesítjük előnyben, és javasoljuk a növényi
olajok változatos fogyasztását.
Gyors vércukoremelő
hatásuk miatt a cukorbetegeknek (is) kerülniük kell a cukrozott üdítőket,
gyümölcsleveket, mézet, szörpöket, ezek fogyasztása a túl alacsonyra esett
vércukorszint esetén jöhet csak szóba (amelyet okozhat étkezési hiba vagy éppen
egy túl intenzívre sikerült, vagy nem bekalkulált fizikai aktivitás).
Legalapvetőbb különbségek
az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között
Amit fontos érteni a
kétféle cukorbetegség étrendjének kapcsán: a 2-es típusú
cukorbetegeknél az életmódváltással, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres
testmozgás révén elérhető fogyással rendkívül sokat tehetünk a betegség
romlásának megállításáért, a késői szövődmények elkerüléséért. Sikeres
életmódváltással akár évekig elég lehet az életmódkezelés, így különösen nagy
jelentősége van az étrend követésének, az ajánlott szénhidrátforrások
választásának.
1-es típusú cukorbetegség
esetén a legfőbb cél a vércukorszint megfelelő határértékek között tartása,
amely saját inzulintermelés híján egyfajta állandó „zsonglőrködés” a szükséges
energiával, ill. a szénhidrátbevitelt biztosító étrenddel és a mesterséges
inzulinpótlással. A képlet nem ennyire egyszerű, jelentősen hat az 1-es típusú
cukorbeteg vércukorszintjére is a fizikai aktivitás, de akár a kialvatlanság,
egy betegség, az aktuális lelkiállapot, és további, nehezen tervezhető
tényezők.
A kiegyensúlyozott,
egészséges alapanyagokból összeállított étrend követése 1-es típusú
diabéteszeseknél is fontos, hiszen ezzel csökkenthető a további krónikus
betegségek kialakulásának rizikója, és az értékes tápanyagok hozzájárulhatnak
az általános jó testi-lelki állapot megőrzéséhez. De sajnos nem gyógyulnak
meg az érintettek az egészséges étrendtől. Nem állíthatják meg vele
inzulintermelő sejtjeik pusztulását, így semmiképp sem hagyhatják el az
inzulinpótlást a legkiválóbb étrend mellett sem.
Ettől függetlenül ugyanúgy törekedni kell a helyes táplálkozási szokások kialakítására és természetesen cukorbeteg gyermeknél sem javasolt a napi rutinba beépülő édességfogyasztás. De – élethosszig tartó betegségről lévén szó – életszerű, hogy ünnepi alkalmakkor egy cukorbeteg gyermek vagy fiatal is fogyaszt valamilyen édességet (például egy cukorhelyettesítővel készült tortát), néha eszik uzsonnára egy túrós desszertet, esetleg néhány kocka csokit. És igen, beleférhet a cukorbeteg nyaralásába is egy-két gombóc normál fagylalt… A legfontosabb, hogy ilyenkor az elfogyasztott édesség szénhidráttartalmát ismerni kell, és az inzulin beadásnál is bele kell számítani az esetleges plusz igényt.
Soltész Erzsébet
dietetikus
A Diabess.hu külsős
szakírója – maga is cukorbeteg érintettként – dietetikai előadások,
egészségnapok, vállalati egészségfejlesztési programok során igyekszik átadni a
cukorbetegséggel és a kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos ismereteit.
Kilenc év aktív alapítványi munka után jelenleg külsős tanácsadóként vesz részt
az Egy Csepp Figyelem Alapítvány edukációs projektjeiben.
Fő érdeklődési területe a
kiegyensúlyozott táplálkozás és az emésztőrendszeri mikrobiom szerepe a
metabolikus szindróma megelőzésében. A rosttudatos táplálkozásról szóló,
dietetikus szerzőtársával írt könyve 2020-ban jelent meg A rost jó!
címmel. Rendszeresen kérik fel szakértőnek a cukorbetegséggel és a rosttudatos
táplálkozással kapcsolatos cikkek, szakmai anyagok kapcsán.
Forrás: www.cukorbetegseg-kezelese.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése