2024. június 28., péntek

A generációkutató beszélgetős tippjei nagyiknak és unokáknak


Mesélhetnek a nagyszülők a régi időkről, de ne sértődjenek meg, ha az unokát ez egy cseppet sem érdekli.

Steigervald Krisztián, generációkutató tippjei a gördülékenyebb beszélgetéshez.

Egyre nagyobb kihívás, hogy amikor összejön a család, és több generáció találkozik egymással, akkor egy ilyen alkalom kommunikációban gazdag, ugyanakkor vitatkozástól mentes legyen. A nagyszülők szeretnék tudni, hogy van az unokájuk, mi a helyzet a suliban, hogy megy a tanulás – egy tini viszont ezekről pont nem akar beszélni, és ha akarna, sem velük. De akkor hogyan szóljon a Papa vagy a Mama az unokához, hogy az ne robbanjon azonnal? És mit kérdezzenek a fiatalabbak az idősebbektől, mert hát mégis csak illene vissza is kérdezni? Steigervald Krisztián generációkutatót kérdeztük.

A szakember szerint két irányból kell megközelíteni a kérdést. Egyrészt életkori, másrészt generációs irányból.

Kezdjük az életkorral és számszerűsítsünk is rögtön. A nagyszülők többségét tegyük nagyjából 65 év felettire, az unokákat pedig 20 év alattira. „Ez azért fontos információ, mert mindkét csoport olyan életkorban van, amikor jelentős agyi és idegrendszeri változások történnek.” – kezdte Krisztián. „65 éves kor felett drasztikusan romlik a rövidtávú memória, ezért kérdeznek rá az idősek egymás után többször ugyanarra, vagy mondják el sokadjára is ugyanazt a régi történetet. Ezt jó lenne tudniuk a tinédzsereknek is, hogy a Nagyi nem direkt bosszantásból csinálja. Ezen ne akadjunk ki, ez a biológia természetes velejárója. Mint ahogy idővel mindenki, a tinédzser is ilyen lesz majd. Itt az unokáknak kellene valamiféle empátiát tanulniuk.” – mondta a szakember. Csakhogy ez ebben a korban nehéz, mivel a gyerekekben még alacsony az empátiaképesség.

Ha pedig generációsan nézzük, akkor a nagy különbség az, hogy míg a mostani nagyszülők gyerekkora feladat orientált volt, az unokák már egy élmény orientált világba születtek. „Ezért kérdezi a Nagyi, hogy ’mit csináltatok az iskolában?’, vagy ’mit tanultatok?’. Miközben a kamaszok az élményekről tudnak beszélni, és be kell látni: abban nincs számukra semmi nagy élmény, hogy mi volt az ebéd a suliban, vagy mit csináltak a tanórákon.”

Steigervald szerint azonban meg lehet tanulni pár panelkérdést, ami akár jó beszélgetés indító is lehet. Ilyenek az alábbiak:

Mi volt a napodban a legjobb?

Történt-e bármi olyasmi, ami boldoggá tett?

Volt-e olyan dolog, ami elszomorított?

Ám a hatás is életkorfüggő. Egy óvodás vagy egy kisiskolás még talán könnyen kapcsolódik és megy bele egy beszélgetésbe. A kamaszkorú unokák viszont már nehezebben. „Egy tinédzser kortárs orientált, ami azt jelenti, hogy a kortársaival, a barátokkal, osztálytársakkal való kapcsolódást keresi, velük tud beszélgetni. Bár velük is csak fél szavakkal. Az igazság az, hogy egy tinédzser valójában nem nagyon tud normálisan beszélni, az ilyen (számára) hülye kérdések hatására pedig csak felidegesíti magát. Vékony jég...” – int óva minden olyan nagyszülőt a generációkutató, aki tinédzserkorú gyermekkel szeretne beszélgetésbe elegyedni. „Nehéz” – mondta. „De talán nem lehetetlen.”

Mit tehet akkor a nagyszülő? „A Papák, meg a Mamák azt teszik a legjobban, ha az itt és mosttal próbálnak kapcsolódni. Egy klasszikus nagyszülői szerepbe lépve én azt mondom: etessék meg az unokát. Készítsék el a kedvencét, annak örülni fog. És ha elkezd enni, akkor lehet, hogy közben elkezd beszélni.” – javasolta Steigervald.

És mit lehet a lányoknál megpróbálni? „Egy tinilánynál az etetős trükk már egyértelműen nem jön be. Náluk például viszont ahelyett, hogy elkezdjük kifogásolni a külsejüket, kérdezzük meg, hogy miért épp azt a ruhát vették fel, vagy miért olyan a hajuk, amilyen. De semmiképp se neveljünk, azt hagyjuk csak meg a szülőknek!” - folytatta a generációkutató.

„Ha adhatok egy igazán őszinte tanácsot a nagyszülőknek, az az lenne, hogy a tinédzser unokát egyáltalán ne kérdezgessék. A kisiskolást, az óvodást lehet, de a kamaszt ne. A tinédzsernek adjanak, méghozzá szeretetet. Próbálják meg kideríteni, mi a szeretetnyelve, mit szeret, mivel tud kapcsolódni. De azt sem tukmálva. Folyamatosan figyeljék az unokájuk reakcióit, és ha kell, húzzák be a féket.” – tanácsolta Steigervald, aki végezetül még egy fontos dologra hívta fel a figyelmünket. „Ha nehezen tudunk a tinédzser unokához kapcsolódni, az nem a nagyszülő hibája. Nem azért van, mert elrontottunk valamit, hanem azért, mert tinédzser. Ez a kamaszkor sajátossága.” – zárta a generációkutató, aki szerint a kamaszkori stresszes, ideges állapotba a nagyszülő megnyugvást adjon az unokájának.

És mit kérdezzen az unoka a nagyszülőtől?

„Ez amilyen könnyű kérdésnek tűnik, olyannyira nehéz. A tinédzserek ugyanis nem nagyon akarnak kérdezni. Ha mégis van késztetés bármelyik unokában, akkor azt javaslom: meséltessék a nagyszülőket.

A te gyerekkorodban hogy volt?

Ti anno ezt hogy csináltátok? Bármi ehhez hasonló jó lehet. Az időseknek ugyanis a hosszútávú memóriájuk még jó. Bizonytalanságuk a jelenben van, és időskorban ráfókuszálunk a bizonytalanságainkra. Ezért aggódnak állandóan minden miatt, hogy például majd elrontják a mobiltelefonjukat, mert rossz gombot nyomnak meg. A régi dolgokban viszont magabiztosak, ezért arról kérdezzük őket."

Meg azonban ne lepődjenek a nagyszülők, ha az érdeklődés hamar elveszik. A válasz ugyanis nagy valószínűséggel már nem fogja érdekelni az unokát. Ez szintén életkori sajátosság, amin megsértődni nem szabad, fókuszáljunk a jóra és örüljünk, mert van, aki még kérdez.

Forrás: www.helloszulo.hu

 


2024. június 27., csütörtök

Hogyan vásároljon gyerekmedencét?


Gyerekmedence használata általában 1 éves kortól ajánlott. A szórakozás mellett fejleszti a motorikus képességeket, és megfelelő játékokkal kombinálva a gyermekek képzelőerejét is. A medencén kívül néhány modell csúszdákat és más elemeket is tartalmaz, amivel színesíthető a medencézés.

Első körben a következő kérdéseket érdemes átgondolnia, amelyeket ebben a vásárlási útmutatóban részletesen is kifejtünk:

Mire figyeljen oda, hogy az Ön számára legkedvezőbb döntést hozza meg?

Mennyibe kerül ma egy gyerekmedence és milyen paraméterekkel rendelkeznek az egyes modellek?

Mit kell figyelembe venni, amikor meghatározza az árat, a mélységet vagy a medence alakját?

Melyek a legújabb innovációk, amelyekről mindenképpen hallania kell?

Milyen veszélyt megelőző, biztonsági funkciói lehetnek egy gyerekmedencének?

Olvassa el mélyreható vásárlási útmutatónkat, amely tanácsot ad és végigvezet minden egyes lépésen, hogy az Ön és gyermeke igényeinek legmegfelelőbb terméket választhassa!

Rendszerezze az elképzeléseit

Ahhoz, hogy meg tudja mondani, milyen gyerekmedencét szeretne vásárolni, először is találja ki és gyűjtse össze azokat a szempontokat, amiket viszont szeretne látni az új termékben.
Gondolja át, mi az a paraméter, amit szeretett és mi az, amit kevésbé kedvelt a korábban használt termékben; nézze meg, mit használnak barátai, rokonai a környezetében; illetve vessen egy pillantást oldalunkon a TOP termékekre, és olvasson utána néhány modellnek, hogy megtudja, melyek a legkeresettebb termékek.
Ahhoz, hogy könnyedén megértse, mely tulajdonságok mit jelentenek, segíteni fogunk mindent elmagyarázni és igyekszünk megkönnyíteni az Ön számára a választást.

Legelőször készítsen egy listát a legszükségesebb paraméterekről, amelyekkel medencéjének mindenképp rendelkeznie kell.

Alapkövetelmények

A medencét elsősorban a gyermek életkorának megfelelően válassza ki. A gyártók a termékeiknél általában megadják, hogy a medencét elsősorban hány éveseknek szánják. Ez határozza meg a kialakítást, a teherbírást és a méreteket. Kínálatunkban olyan medencéket is talál, amelyeket több gyermek számára terveztek. Ezek nagyobbak és jobb teherbírásúak.
A másik fontos tényező a választásnál, a medence rendeltetése. Amennyiben egyik helyről a másikra kell majd cipelnie, válasszon könnyű, felfújható modellt. Tartós, gyakran használt medence esetében válasszon kemény anyagból készült vagy merevfalú modellt.

Elhelyezkedés

Vásárlás előtt mérje meg azt a helyet, ahol a medencét el kívánja helyezni. Ne feledkezzen meg a medence körüli térről sem, hogy kényelmesen tudjon mozogni körülötte. Reális képet kaphat arról, hogy mekkora helyet foglal majd el a medence, amennyiben például egy azzal megegyező felületű tárgyat helyez el a földön.

Kialakítás

A szilárd falú műanyag medencék nagyon tartósak, és nemcsak vízzel, hanem akár homokkal is használhatóak, homokozóként. Ezek a medencék gyakran két részből állnak, amelyek egymásra helyezhetőek, így az alsó tartály lefedésével védhető a víz a szennyeződéstől.
A felfújható medencék 1–4 felfújható gyűrűvel rendelkeznek. Néhány modell felfújható aljzattal is rendelkezik. Ez csökkenti a sérülések veszélyét például eleséskor. Másrészt viszont a medence sérülékenyebb, ezért célszerű védőszőnyeget tenni alá. A felfújható modellek felszerelhetők tetővel és más dekorációs-és játékelemekkel is.

Anyag és tartósság

A medencék PVC-ből készülnek, amelyeknek jó ár/tartósság aránya van. A gyártáshoz vinilt és gumit is használnak. A medencének UV-védelemmel kell rendelkeznie, hogy megakadályozza a színek kifakulását és az anyag romlását.

Újdonságok, amiről mindenképp tudnia kell

A medence vonzerejét a gyermek számára mindenképpen növelni fogják a megfelelő kiegészítők. Magán a medencén kívül egyes medencék alapfelszereltségként vízi játékokat, csúszdákat és vízi zuhanyokat is tartalmaznak. A tető vagy napellenző erős napsütés esetén pedig elengedhetetlen kiegészítő a gyermek védelme érdekében.

Amennyiben valami szórakoztatóbb terméket szeretne vásárolni, mint egy egyszerű medence, nézze meg a felfújható játékközpontokat is, amelyek különleges, érdekes kialakításúak és számos különböző tevékenységet, játéklehetőséget kínálnak gyermeke számára. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek csak idősebb, önállóan és biztonságosan mozogni tudó gyermekek számára alkalmasak.

Legyen körültekintő

A medence kiválasztásakor a gyermek életkora és képességei alapján döntsön. Amennyiben a terméknek van korhatárra vonatkozó ajánlása, mindig tartsa be azt. Minél fiatalabb a gyermek, annál kisebb és sekélyebb legyen a medence.

Az 1-1,5 év közötti gyermekek számára alkalmas egy felfújható aljú, tetős és alacsony szélű medence, amely nem haladja meg a 15 cm-t.
3 éves gyermekek számára akár már 50 cm mélységű medencét is vásárolhat.
A körülbelül 70 cm mélységű és szilárd aljzatú modellek a 3-7 éves korosztály számára ajánlottak.

Még amennyiben meg is felel a medence minden ajánlásnak, soha ne hagyja benne felügyelet nélkül gyermekét. Győződjön meg arról, hogy a medence jó állapotban van, mielőtt fürdeni engedné. Ne legyenek éles szélei, levehető apró részei, amelyeket a gyermek lenyelhet vagy belélegezhet. Kezdetben mutassa meg neki, hogyan kell játszani a medencében, mire figyeljen és mire vigyázzon játék közben.

Annak érdekében, hogy egész nyáron élvezhessék a medencét, érdemes odafigyelni a tisztításra és hetente cserélni a vizet.
A takarításhoz engedje le a vizet, majd használjon egy nedves törölközőt vagy rongyot és törölje ki a medence alját, oldalát.
Ezzel eltávolítja az algát és megelőzi, hogy a későbbiekben is kialakuljon. Ezután használjon fehérítőt és vizet is a tisztításhoz: 1 rész fehérítő, 5 rész víz keverékével.
Törölje át a koszosabb részeket, majd öblítse át. Ezután töltse fel újra vízzel és folytatódhat a lubickolás!
A folyamatot ismételje meg hetente, hogy elkerülje az algásodást és a fertőzéseket, amik fülgyulladáshoz, megfázáshoz és egyéb problémákhoz vezethetnek.

Válassza ki és vásárolja meg az Önnek legkedvezőbb terméket

Talán nem is az összes szűrő használatával, de a legfontosabbak kiválasztásával sikerült szűkíteni az Ön számára szóba jöhető gyerekmedencéket és már csak néhány közül kell kiválasztani a legalkalmasabbat.
Ekkor érdemes képek szerint átnézni a termékeket és elolvasni a vásárlói visszajelzéseket. A csillagok száma nagyban tükrözi a felhasználók visszajelzéseit, miután átvették az árut és elkezdték használni azt. Feltétlenül vegye figyelembe ezeket a kommenteket, mivel értékes információkat tartalmazhatnak a végső termék kiválasztásánál.

Amennyiben még így is egynél több termék lenne szimpatikus az Ön számára, akkor a termékleírás mellett lehetősége van összehasonlítani a termékeket tulajdonságaik szerint az összehasonlítás funkcióval.

Bízunk benne, hogy sikerült megtalálnia az Ön számára legideálisabb gyerekmedencét, így már csak a boltot kell kiválasztania, ahol szeretné megvásárolni a terméket.

Ez is csak az Ön preferenciáján múlik, de most sincs egyedül, mert segítünk néhány tippel megkönnyíteni a döntését:

Választhat olyan üzletet, akit ismer és megbízik bennük

Ár szempontjából dönthet akár a legolcsóbb mellett is

Megbizonyosodhat a szállítási költségről, illetve a termék elérhetőségéről

Olvashat véleményeket is a Boltokról, ahol a csillagok száma szintén a segítségére lesz

Keresse a Partnereinknél a Megbízható bolt címkét

Úgy gondoljuk, hogy döntése most már biztosan nagyon megalapozott, és nincs is több kétsége afelől, hogy milyen gyerekmedence lesz az Ön és gyermeke számára a legjobb választás.

Forrás: www.arukereso.hu


10 praktika a szúnyogcsípés megelőzésére

Ebben az évben az áradások miatt rengeteg szúnyog van. A permetezések, irtások hatására pedig agresszívebbek, jobban csípnek, és a csípés helye is sokkal csúnyább, mint azelőtt. Sokaknak feldagad, bepirosodik, nehezen múlik, erőteljesebben viszket. Az orvosok azt állítják, hogy a gyerekek nagy része allergiás a szúnyogcsípésre. (Lassan már a tiszta levegőre is allergiások leszünk…) Jobban járunk tehát, ha megpróbáljuk megelőzni a bajt, és harcba szállunk a szúnyogokkal a kevesebb csípés érdekében. Összeszedtem néhány szúnyogűző praktikát Nektek:


 

 

 

 

 

 

 

  1. A szúnyogok nem szeretik a citrusok illatát, így ha az ablakunkba citromfüvet ültetünk, akkor kevesebb jön be hozzánk éjszakára. Ugyanez igaz a levendulára is, amit már nagyanyáink is szúnyogriasztóként használtak. (Körbement egy körlevél a fél világon, hogy egy csomag vaníliás cukrot tegyünk a szobába, és nem jönnek majd a szúnyogok. Ezt kipróbáltam, de nem működik.)
  2. A szobát, ahol alszunk, nappal szellőztessük, és este, mielőtt felkapcsolnánk a lámpákat a lakásban, csukjuk be az ablakokat.
  3. A barkácsboltokban 1000 forint körüli összegért lehet kapni szúnyoghálót. Manapság trendi, ha a tépőzáras megoldást választjuk. Egy vékony tépőzár-csíkot felragasztunk az ablakkeretre, és a méretre vágott hálót csak rányomkodjuk.
  4. Kiságyra is létezik szúnyogháló, vagy használjunk esetleg egy zárható, földig érő baldachint. Arra figyeljünk ezek használatakor, hogy alatta ne legyen szúnyog, mert akkor gyakorlatilag összezárjuk a csemeténkkel. Babakocsira, mózeskosárra gumis szélű hálót gyártanak, de barkácsolhatunk mi is egyet magunknak otthon.
  5. Használhatunk kemikáliákat is. Már spray, krém és törlőkendőformájában is létezik szúnyogriasztó. Ennek kellemetlen szaga tartja távol a rovarokat. Ha lehet, akkor kisgyereknek válasszunk olyat, amelynek a hatóanyaga gyógynövények kivonatából készült, és nem káros a kicsi egészségére.
  6. Találkoztam most egy szúnyogriasztó karszalaggal, amit csak föl kell csatolni, és távol maradnak a vérszívók. Lehet karra, vagy bokára is tenni. Kíváncsi vagyok a hatására. Ha valaki már próbálta, jelezze, hogy érdemes-e ilyet venni. Ez utóbbi két megoldás akár kirándulásokkor is hatásos lehet, és a szúnyogokon kívül például a kullancsok ellen is hatásos.
  7. Használjunk a gyerekszobába elektromos szúnyogriasztót. Már, ha még kapsz a boltokban… Mi ugyanis égre-földre keressük, de mindenhol hiánycikk a környezetünkben, olyan sokan veszik. Szobánként egyet elég konnektorba dugni. Létezik párologtatós, ami illatanyagot bocsát ki, és elűzi a szúnyogot, létezik olyan, ami hangot ad ki és így a nőstény szúnyogokat tartja távol, és létezik olyan is, ami magához vonzza a vérszívókat, és megpörköli, elpusztítja.
  8. Léteznek szúnyogűző gyertyák, mécsesek, füstölők, amelyek szintén az illatukkal szó szerint elűzik a szúnyogokat. Ezt mindenki döntse el, hogy beltérre vagy kültérre alkalmazza inkább.
  9. Kissé elavult módszer az enyves papír kitűzése, amire egyszerűen ráragadnak a vérszívók.
  10. Lefekvés előtt az összes ablakot becsukva, mindenkinek a kezébe légycsapót adva, jól elszórakozhatunk a szúnyogvadászattal. A végén pedig reménykedhetünk, hogy nem maradt egy sem, és a felpörgött csemetéket gyorsan nyugtassuk meg, altassuk el. Nagy hátránya, hogy a falon lecsapott bogarak, rovarok foltot hagynak, úgyhogy ha lehet, akkor azonnal mossuk le a helyét. Pláne, ha már egy kis vért is szívott.

 

 

 

Forrás:  https://picibaba.hu

 

2024. június 26., szerda

Nyáron fokozottabban kell figyelnünk arra, hogy kisbabánk eleget igy

A kisbaba testének víztartalma (70-78%) magasabb, mint a felnőtteké (60%), szervezete azonban nagyon érzékeny. Bár egy felnőttnél kevesebbet izzad, és a légzéssel távozó hő is csekélyebb, a szapora légzés és a testtömegéhez viszonyított nagyobb testfelület miatt könnyebben kiszárad. Ezért nyáron fokozottabban kell figyelnünk arra, hogy megfelelő mennyiséget igyon - figyelmeztet a Magyar Gyermekorvosok Társasága Cumisüveg és Tudomány Programjának körlevele.

Milyen folyadékkal kínáljuk?

6 hónapos kor alatt a baba fő étele és itala az anyatej, ezért napi 8 dl- 1 l anyatejet vagy annak hiányában tápszert adunk neki. Amennyiben megissza a megfelelő mennyiséget, akkor csak extrém melegben szükséges forralt és lehűtött vízzel vagy babavízzel kínálni. Figyeljünk arra, hogy az anyatej mennyiségének csökkenése esetén ne csak teával vagy vízzel pótoljuk a folyadékot, hanem tejalapú itallal, azaz tápszerrel. A kicsi csak így kapja meg a fejlődéshez szükséges mennyiségű fehérjét és energiát.


 

 









Így foglald le a nyári szünetben a gyereket: minden napra rutinkártya


Ránk köszöntött az élményekkel teli, kalandos nyári szünet. Az iskolás gyerekek ilyenkor tíz héten át, gyakorlatilag szabadon élvezhetik az életet, nincs koránkelés, tanulás, kötelező házi feladat és a nehéz iskolatáskát is bedobhatják a szoba sarkába, ahonnan csak nyár végén kell elővenniük.

Szülőként azonban komoly tervezést igényel ez a két és fél hónap és bizony oda kel figyelni, ha nem szeretnénk, hogy a gyerek egész nap a telefon, a számítógép vagy a tévé képernyője előtt üljön. Jól tudjuk, hogy ezeknek olyan addiktív hatása van, hogy sok gyerek magától nem képes kikerülni alóla. A konfliktusok ellen játékos, pontgyűjtő feladatokat is bevethetsz. Ilyen a rutinkártya, amit a gyerekek nagyon szeretnek, közben együttműködésre és hosszútávú gondolkodásra tanítja őket.

A rutinkártya izgalmas, testreszabott feladatokat tartalmaz

A rutinkártya legalább 15 különböző tevékenységből áll. Ezek mind olyan cselekvések, amelyekről tudod, hogy a gyermeked önállóan is képes már megcsinálni. Például:

- Ágyazz el a szobádban

- Etesd meg a kutyát/macskát

- Készíts magadnak egy limonádét, ami olyan, mint amilyet az étteremben szolgálnak fel

- Írj 5 állatnevet N betűvel

- Írd le 5 étel nevét, amiben van K betű

- Válogasd szét a szennyest színek szerint: feketék, fehérek, színesek (a nagyobbak indíthatnak is egy mosást)

- Söpörd fel a konyhát

- Menj ki az udvarra és mondd el, mire hasonlítanak leginkább a felhők az égen

- Törölgesd le a bútorokat a nappaliban

- Rajzold le magad, ahogy egy tengerparton napozol

- Írj egy négysoros verset a nyárról

- Írj egy bejegyzést a naplódba

- Csukd be a szemed, fordulj háromszor körbe, majd nyisd ki a szemed és írd le, mi az első tárgy, amit meglátsz. Ezt csináld meg háromszor!

- Mosogasd el azokat a tányérokat és evőeszközöket, amiket a mosogatóban látsz

- Porszívózd ki a szobádat

A fenti példák azt szemléltetik, mi mindent írhatsz a rutinkártyákra. Emellett természetesen írhatsz személyre szabott feladatokat is. 

És most jön a lényeg!

A gyerekeket általában nem könnyű rávenni valamire, amit nem akarnak. Szükségük van egy kis motivációra is. A rutinkártyákon szereplő feladatokat pontozni kell nehézségük szerint. Az egyszerűbb feladatok egy pontot érnek, amihez már több odafigyelésre van szükség, azok 2-3 pontosak. 

A szankciókról sem szabad megfeledkezni. Ha a kihúzott kártyákon szereplő feladatokat 60 percen belül nem teljesíti a játékos, akkor az értékét le kell vonni a meglévő pontokból.

A feladatokat hétfőtől péntekig lehet teljesíteni, napi 3 kártyát kell kihúzni és megcsinálni a rajta szereplő feladatot. Pénteken jön a legizgalmasabb pillanat, amikor a pontokat ajándékra lehet beváltani. Ilyenkor, a jutalmak láttán a gyerekek általában megbánják, hogy lusták voltak egyik-másik feladatot megoldani. Engedjük meg, hogy a nem teljesített kártyák helyett újat húzzanak, és ha teljesítik, még megkapják az értük járó pontokat. 

A jutalmazás csak akkor merüljön ki készpénzben, ha tényleg nincs más ötleted.

Értékesebb, egy közös fagyizással, mozizással, pizzázással jutalmazni az egész heti együttműködést. Megkaphatja a régóta vágyott görkorcsolyát vagy azt a pólót, könyvet, tolltartót is, amit már régóta kinézett magának. 

Ha csak néhány pontot gyűjtött a gyerek vagy sok volt a levonás, akkor is szükség van apró jutalomra, de lebegtesd meg előtte, hogy a következő héten akár moziba is elmehettek együtt, ha szépen teljesít.

Ami nagy hiba lenne, ezért ne kövesd el: a büntetés. Lehet, hogy csak 1 pont jött össze, sőt, az is lehet, hogy mínuszban zárja a hetet a gyerek, de büntetés helyett biztasd, hogy legyen szorgalmasabb, hiszen nagyszerű jutalmak várják a hét végén.

Forrás: www.bien.hu


2024. június 25., kedd

Miért hat csodásan a gyerekre a nagyszülőkkel eltöltött idő?



A gyerek fejlődésére pozitívan hat a nagyszülőkkel eltöltött idő.

Napjainkban sajnos számos családnak kell nehezen áthidalható földrajzi távolságokkal megküzdenie, így a nagyszülők sokszor több száz vagy akár több ezer kilométerre kerülnek felnőtt gyerekeiktől, unokáiktól.

Pedig több kutatás arra enged következtetni, hogy azok a gyerekek, akiknek mindennapjaiban nagyszüleik örömmel és aktívan részt vesznek, minőségileg más életet élnek, mint kevésbé szerencsés társaik.

A nagyszülőkkel töltött idő hatása

Kevesebb érzelmi és viselkedési probléma

Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint a nagyszülők jelenléte nagyban hozzájárul az unokák jóllétéhez. Egy több mint 1500 gyermek bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknak a gyerekeknek, akik sok időt töltenek nagyszüleikkel, ezáltal több felnőtthöz kötődnek, kevesebb érzelmi és viselkedési problémájuk van.

Jobb alkalmazkodási képesség

Mivel kicsi koruk óta megszokták, hogy nem csak a szüleik véleménye fontos, nem csak hozzájuk kell igazodniuk, a nagyszülők mindennapokban való részvételének köszönhetően a gyerekeknél jobb alkalmazkodási képességet mutattak ki a kutatók. Ez minden családtípusban így volt, de különösen igaz volt az elvált családokból származó kamasz gyerekek esetében.

A kutatás szerint a nagypapák részvétele a család életében a nagymamáktól függetlenül pozitív hatással van a gyerekek fejlődésére. A különbség annyi, hogy míg a nagymamák jobban részt vesznek az ápolásban, gondozásban, addig a nagypapák inkább a mentorálás terén és az aktívabb tevékenységek során tudnak összekapcsolódni az unokákkal.

Szélesebb látókör, praktikus ismeretek

A több generáció együttműködése - még akkor is, ha nem egy fedél alatt élnek - a gyerekek számára szélesebb látókört biztosít. A kicsik sok olyan történetet is hallhatnak a nagyszülőktől, melyeket a szüleiktől nem. Az elmúlt évtizedek eseményeit, akár történelmi összefüggéseket is jobban átláthatnak mindennek köszönhetően. Ráadásul a több generáció életének megismerése a folytonosság érzetét jelenti a gyerek számára, azt a megnyugtató érzést adja, hogy megvan a helye a családban és a világban. Mindezeken túl pedig számos olyan praktikus ismeret - a tésztagyúrástól kezdve a barkácsolásig - birtokába is juthatnak a nagyszülőkkel együtt töltött órák, napok alatt, melyeket kevésbé ráérő szüleiktől nem tudnának megtanulni.

Idősek tisztelete

Világunk fiatalságkultuszban él, félünk az öregedéstől, és elutasítjuk a halált. Az a gyerek, aki úgy nő fel, hogy nincs szorosabb kapcsolata idős emberekkel, valószínűleg jóval kevesebbet tud arról, hogy életkorukból és tapasztalatukból adódóan mekkora tudás birtokában vannak a 60 év feletti emberek. Aki azonban rendszeresen minőségi időt tölt nagyszüleivel, sokat beszélget, sok közös programja van velük, annak számára evidenssé válik, miért is kell tisztelni az időseket.

Harmonikusabb családi légkör

A nagyszülők érett személyiségükből adódóan - és mivel a mindennapos gyereknevelés terhe nem az ő vállukat nyomja - általában türelmesebben állnak a hisztikhez és családi konfliktushelyzetekhez. Amennyiben a főbb nevelési elveket illetően megvan az egyetértés a nagyszülők és a szülők között, úgy a gyerekek harmonikusabb családi légkörben nőhetnek fel. Nem beszélve arról, hogy ha a nagyszülők jóvoltából a szülőknek rendszeresen jut egy szusszanásnyi idejük magukra is, némi feltöltődésre, ők is kipihentebben, türelmesebben állnak majd a gyerekneveléshez.

Fordítva is működik

A nagymamák és unokáik között fennálló, erős érzelmi kapocs lehet az egyik magyarázat arra, hogy a nők miért élnek tovább a férfiaknál. Az úgynevezett „nagymama-hipotézis” szerint azok a nagymamák, akik tevékenyen részt vesznek az unokáik életében, hosszabb életre számíthatnak. Aktív, támogató jelenlétük tehát nemcsak az unokák - és ezáltal saját felnőtt gyerekeik életét - teszi könnyebbé, hanem saját életükre is jó hatással van.

Az amerikai Emory Egyetem kutatói pedig nemrégiben egy egészen különleges kapcsolatot is kimutattak nagymamák és unokáik között. Kutatásaik során arra az eredményre jutottak, hogy míg a nagyszülőkből a saját - már felnőtt - gyerekeik inkább csak kognitív empátiát váltanak ki, addig unokáik felé erős érzelmi empátiával fordulnak. Amikor a gyerek nevet, a nagymama is örül, ha pedig szomorú, vagy sír, a nagymama nem csak érti, de valóban képes átérezni unokája fájdalmát.

Vicces nagyi

A fiatal férfi úgy érezte, másokkal is meg kell osztania azt, hogy milyen szórakoztató és elragadó is az ő nagyija, ezért úgy döntött, mókás képeket és videókat készít vele, ezeket pedig az Instagramra posztolja majd.

Forrás: www.femina.hu

 


2024. június 24., hétfő

Amikor másra bízzuk a babát

Az anyukák életében előbb vagy utóbb eljön a pillanat, amikor valamilyen elfoglaltság miatt hosszabb vagy rövidebb időre gyermekük mellé felügyeletre van szükségük. Természetesen nem könnyű másra hagynunk a kicsit, féltjük, aggódunk érte, sőt úgy érezzük, nélkülünk nem bírja ki egy órán keresztül sem. Pedig kibírja, csak érdemes körültekintően végiggondolni kire, és milyen körülmények között bízzuk a kisbabát.

Először is azon kell elgondolkodnunk, hogy ki lesz a szerencsés, akire rábízzuk gyermekünket. A legkézenfekvőbb megoldás apa, de talán épp vele lenne közös elfoglaltságunk. A következő a sorban a nagyszülő, nagynéni, nagybácsi. Ők állnak még igazán közel a kicsihez, ők ismerik a legjobban. Azonban ha közülük senki nincs a közelben, akkor szóba jöhet még barát, barátnő talán szomszéd. Az sem kizárt, hogy képzett szakembert választunk, akinek az idejét anyagilag honorálnunk kell, ám jó esetben mindenre fel van készülve, ért a babákhoz, képes elsősegélyt nyújtani, nyugodtak lehetünk, amíg vele van a kicsi. Ha baby-sittert választunk, legyünk nagyon elővigyázatosak, körültekintőek, lehetőleg olyasvalakit találjunk, akit ismerőseinken keresztül ajánlanak, aki megbízható, leinformálható.

Nagyobb gyereket játszóházban, családi napköziben is hagyhatunk rövid időre, a közösséghez való szoktatás azonban hosszabb időt igényel, nem egyik napról a másikra történik.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Amíg a baba egészen pici, és abban az esetben, ha szoptatja őt az anyukája, a két etetés között nem sok idő telik el, amíg nélkülözni tudja édesanyját. Viszont ez a rövid idő általában eseménytelenül, alvással telik. A bébicsőszt megkérhetjük, hogy addig vigye levegőzni, a babakocsiban ringatózva jól eltelik majd az idő. Ha lakásban kell maradni a kisbabával, és nem alszik a két szopi között, készítsük fel a „vigyázó”-t különböző lehetőségekre. A kisbabát jól ismerő anyuka tudja, mivel lehet megnyugtatni a síró gyereket, de aki vigyáz rá, nem biztos, hogy elég kreatív ezen a téren. A jól bevált trükkökről tájékoztassuk: énekeljen neki, adjon cumit a szájába, ringassa vagy hintáztassa. Ezek a figyelem-elterelő hadműveletek, de szükség lehet problémamegoldásra is. Elképzelhető, hogy a babán túl sok vagy túl kevés ruha van, szomjas, meg kell itatni, tisztába kell tenni, hasfájását enyhíteni kell masszírozással, vagy olyan fogással, tartással, ami jól esik neki. Sajnos néha balesetek is előfordulhatnak. A bébicsősz mindenképp elérhető legyen telefonon, és fontos, hogy ő is tudjon hívni minket, ha tanácstalan.

Nagyobb gyereket akár már hosszabb időre, éjszakára is másra bízhatunk. Ilyenkor nagyobb előkészületre van szükség. Legyen a gyerek közelében elegendő ruha, pelenka, neki való táplálék, tápszer, pempő vagy előre lefejt anyatej, lázmérő, lázcsillapító. Elképzelhető, hogy nélkülünk nehezebben fog elaludni. A megszokott altatási rituálét próbálja meg követni a pótmama is. Ha nem jelent különösebb megerőltetést, levegőzni is viheti, meg is fürdetheti este, ám ha ezek egyszer elmaradnak, annak sincs túl nagy jelentősége. A megszokott módon való táplálás, esetleg vitaminok, gyógyszerek beadása azonban nem maradhat el, erre külön hívjuk fel a figyelmet.

Nem árt, ha kipróbáljuk, hogy reagál gyermekünk az ilyen helyzetekre, és eleinte csak egész rövid időre hagyjuk másra. Egy vásárlás, fodrász vagy hivatali ügyintézés már valamivel hosszabb idő, nem valószínű, hogy hívásra azonnal haza tudunk sietni, ez legyen a második lépcsőfok. Észre fogjuk venni, hogy a külön töltött idő ugyan aggodalommal teli, és mi magunk is hiányoljuk közben a kicsit, de feltölt, kikapcsol, regenerál minket. Épp ezért, ha tehetjük a gyerek nélkül töltött időt néha ne csak kötelességeink teljesítésére használjuk fel, hanem önmagunk szórakoztatására, kikapcsolódásra is. Szervezzünk felnőtt programot, színház vagy mozi látogatást, barátnőkkel töltött estét vagy férjjel való randevút igényink szerinti gyakorisággal.

Sajnos nem csak hivatalos ügyeink intézése vagy önérdekből elkövetett szórakozásunk esetén lesz szükségünk felügyeletre a gyerek mellé. Előfordulhat, hogy váratlanul, külső körülmény hatására kerülünk szorult helyzetbe, például megbetegszünk, kórházba kerülünk. Ilyen esetekre nehéz felkészülni, de ha hozzászoktattuk magunkat és a picit ahhoz, hogy néhanap nélkülöznünk kell egymást, akkor kevésbé fogja megviselni egy ilyen balszerencsés helyzet. Nem véletlen, hogy a kistestvér születésekor az anyukák aggódva gondolnak arra a néhány napra, amíg a picivel kórházban lesznek, vajon mi lesz a nagyobbal, hogy fogják apával átvészelni ezt a rövid időt. Ilyenkor mindenre készítsük fel előre, ne hazudjunk, és ne titkoljuk el a gyerek elől, hol vagyunk valójában. A kórházak nagy részében megengedik, hogy a gyermekünk meglátogasson minket, használjuk is ki ezt a lehetőséget.

 

 

 

 

Írta: Nojka

2024. június 20., csütörtök

A legjobb naptejek babáknak és gyerekeknek


A fényvédő nem csak strandszezonban alapkellék a szabadban. A kicsik bőrét figyelmesen kell óvni az UV-sugárzástól – ehhez ajánlunk szuper termékeket.

Messze még a nyaralás, a fényvédő beszerzése is ráér még? Nagyon nem, főleg, ha sokat vagytok a szabadban, játszótéren. A babák és a gyerekek bőre különösen érzékeny, erős napsütésben hamar, akár 10 perc alatt le is éghet. És a bőr bizony emlékszik: a napégések, napkárosodások az évek során összeadódva fokozzák a bőr rosszindulatú elváltozásainak kockázatát. Tehát ha ma teszel a babád, gyereked bőrének védelméért, azzal sokat segítesz a későbbi megbetegedések esélyének csökkentéséért.

Babával a napon

A babák bőre annyira érzékeny még, valamint a védekező rendszerük és a hőháztartásuk is fejlődésben van, hogy a hosszas tartózkodás direkt napfényben, tűző napon nagyon rosszat tesz nekik. Ezeket a szabályokat érdemes betartanod nyáron, ha picikéd van:

11 és 15 óra között semmiképp ne legyetek kinn a napon. Még naptejjel bekenve sem.

Amikor csak lehet, maradjatok árnyékban.

Ha pancsoltok, napon sétáltok, legyen a kicsin vékony, szellős, hosszú ujjú fehér felső, könnyű sapka.

Az UV-szűrős ruházat is hasznos, ha vízparton vagytok.

Ha hőség van, maradjatok a lakásban, hűvös helyen, amíg a baba számára jobban tolerálhatóvá nem válik a hőmérséklet.

Nagy melegben ne takard el a babakocsit, nagyon felmelegedhet a takaró alatt a levegő odabent.

Milyen a jó baba naptej?

A legjobb, ha a pici, pár hónapos babát nem viszed úgy napra, hogy naptejre lenne szüksége. A fél-egy éveseknek azonban, ha kicsit megfürdeted, vagy a nagyobb tesók miatt jöttök-mentek, jól jöhet egy számukra megfelelő naptej azokra a területekre, amelyeket érhet a nap.

A kicsik számára a fizikai fényvédőket tartalmazó naptejek az optimálisak: ezek az ásványi fényvédő anyagokat tartalmazó termékek fényvisszaverő réteget képeznek a bőrön, így akadályozzák meg a leégést, bőrsérülést.

Vannak olyan kombinált, kémiai fényvédőket is tartalmazó készítmények, amelyeket a vizsgálatok biztonságosnak ítéltek kisebb gyerekeken, ezt mindig ellenőrizd le a csomagoláson.

Pár hónapos babák számára csakis olyan naptejet vegyél, amelyen kimondottan az van feltüntetve, hogy babák számára alkalmas, akár újszülött kortól, vagy 3, 6 hónapos kortól.

Ha nincs életkori utalás a naptejen, csak annyi szerepel rajta, hogy gyerekeknek, azt inkább 1 évesnél nagyobb gyereknek válaszd.

Mielőtt megveszed, érdemes a teszter segítségével kipróbálni, mennyire könnyen kenhető, milyen az állaga.

Kend a nagyobbacskát

Amikor a gyerek már jön-megy-szaladgál, pancsol, folyamatosan mozog, még fontosabbá válik a naptej használat – és egyben nehezebb lesz nyugton tartani őt addig, amíg bekened. Azonban ha ehhez a gyerek kicsi korától kezdve következetesen ragaszkodsz, ha többször finoman elmagyarázod neki, miért fontos mindez, akkor egyszerűen a nyári rutin részévé válik a krémezés, és nem lesz belőle gond. Van még néhány szuper tippünk, ha gyerek naptejet választanál.

Az egyszerű kenhetőség és a jól felszívódó állag mindig rohanó totyogóknál és türelmetlen nagyobbaknál különösen fontos, próbálgass, mielőtt vásárolsz.

Ha nagyon nehezen veszed rá a gyereket a krémezésre, pláne az újrakrémezésre, az extratartós, víz- és homokálló naptejek közül válassz.

Legjobb lenne már indulás előtt bekenni magatokat, ha napra mentek, de ha a kicsi nagyon nehezen viseli, akkor válassz olyan naptejet, amely azonnali védelmet nyújt (a legtöbbnél az az optimális, ha van 15-20 perc arra, hogy kifejthesse a maximális hatást).

Tapasztaljátok ki, nálatok mi működik legjobban: a tejes állag, a krém vagy a spray.

És a 2 óránkénti újrakrémezést sose felejtsétek el!

Könnyű sapka, UV-szűrős ruházat nagyon jól jön még, hogy minél biztosabb legyen a védelem.

Forrás: www.gyerekszoba.hu


Biztonság a lakásban - Vakdugó a konnektorba

A konnektor nem játék, és ezt a család legifjabb tagjának is meg kell értenie. Semmiképp sem szeretnénk, hogy megtapasztalja az elektromos áram káros hatásait. Vannak dolgok, amiket nem szabad (pl. eltépni a könyvet, széttrancsírozni az ebédet, stb.), és vannak olyanok, amelyeket egyenesen tilos (pl. a konnektorba nyúlni). Különbséget is kell tennünk a figyelmeztetések között. Használjuk nyugodtan ilyen esetekben a "Tilos ahhoz nyúlni!" kifejezést, és a hangsúllyal, hangerővel is figyelmeztessünk. Az sem baj, ha kicsit megijed a csöppség. Inkább 3-4 alkalommal ijedjen meg, mintsem egyszer mi ijedjünk meg, amikor olyat csinál, amit nem lenne szabad.
 
Balesetet okozhat, ha a gyermek valamilyen tárgyat dug a konnektor lukába, esetleg belefér a pici ujjacskája is, de arra is figyelnünk kell, hogy a földön lévő hosszabbítóba esetleg a nyála nehogy belecsorogjon. (Kúszó-mászó gyermeknél ez nem ritka, ugyanis ebben az időszakban kezdődik meg a fogzás is, ami nagymértékű nyálcsorgással jár.)
 

 











A balesetek elkerülése érdekében a lakásban, házban lévő összes konnektorba helyezzünk vakdugót, amely az illetéktelen "behatolók" ellen véd. Többféle létezik:

  • Drogériában kapható öntapadós, amelyet használva a villásdugó villájával kell elforgatni egy védőreteszt, hogy az elektromos dolgokat a hálózathoz csatlakoztassuk,
  • háztartási boltokban kapható villás dugó, amit kicsit nehézkesebb használni, mert minden alkalommal ki kell vadászni a konnektorból,
  • és léteznek már olyan dugaszoló aljzatok, illetve hosszabbítók, amelyek eleve érintésvédelemmel vannak ellátva.

Lakástervezésnél figyelembe vehetjük, hogy kisgyerek is fog élni a lakásban, és aszerint tervezzük a konnektorok helyét. Mi pl. az összes konnektort - kivéve a fürdőszobait - 20 cm távolságra helyeztük a padlótól. Ez ugyan szabványtalan, de a következő gondolatmenetet követve döntöttünk így: Amikor csak fekszik, még nincs baj. Amikor mászik, akkor még folyton figyelek úgyis - és ez az időszak úgyis csak maximum 5-6 hónap. Amikor totyogni kezd, az a beszélyes időszak, és akkor a szabványos magasság pont kézre esik neki. Ha az alá teszem, hogy hajolnia kelljen, az úgysem lesz kényelmes számára, hamar megunja majd. És így is lett. A második gyermeknél is bejött ez a gondolatmenet.

Ha már tudsz kommunikálni a kíváncsiskodó totyogóval, és még mindig érdekli a dugasz, akkor szépen mondd el neki, hogy az áram megráz, meleg, forró, fáj! Ha ezt még nem érti, akkor mondd csak, hogy tilos, vagy mondj valami elrettentőt. Emlékszem, kiskoromban nekem mindig azt mondták, hogy "zsizsa". Lövésem sincs, hogy mit jelenthet, de az biztos, hogy nem jót. A barátnőméket pl. erkélyre kimenetel ellen ezzel rémisztgették: "Vigyázz, mert jön a mínusz!" - ennek legalább van értelme.

 

 

 

 

Forrás: https://picibaba.hu/

2024. június 19., szerda

Helyi gyerekek faggatták a válogatott játékosait



Hétfőn rendhagyó sajtótájékoztatót tartott németországi főhadiszállásán a magyar válogatott: a Kerkez Milos és Gulácsi Péter részvételével megtartott eseményen ugyanis a sajtó munkatársai helyett, a válogatott meghívására, környékbeli gyerekek érkeztek a válogatott médiaközpontjába, és ezúttal ők kérdezhették a két labdarúgót.

A 6-14 éves gyerekek néhány nappal az esemény előtt jelentkezhettek a lehetőségre, és azok jutottak be a médiaközpontba, akik a legérdekesebb, legjobb kérdéseket küldték be. Gulácsi és Kerkez 16 kíváncsi ifjú sajtómunkatárs elé ült ki a médiaközpont pulpitusára, és mintegy húsz percen keresztül válaszoltak a kérdésekre.

A gyerekek ügyesen faggatóztak, néhány alkalommal sikerült megizzasztaniuk a két játékost, például amikor megkérdezték, hogy mennyi pénzt keresnek a focival, vagy milyen taktikával készülnek a németek ellen, de Guláék rutinos és profi nyilatkozóként ügyesen kivágták magukat a legnehezebb helyzetekből is, anélkül, hogy féltve őrzött titkokat kellett volna elárulniuk. A témák között szerepelt a kedvenc ételre, kedvenc zenére, valamint a fiatalkori élményekre vonatkozó kérdés is, valamint a kérdezők azt is megpróbálták kipuhatolni, mit kellene tenniük, hogy belőlük is profi focista lehessen. A gyerekek a kezdeti megilletődöttséget követően annyira belejöttek a kérdésekbe, hogy alig akarták elengedni az edzés előtti csapatmegbeszélésre siető játékosokat. Végül minden kérdést nem is sikerült feltenni, de Gulácsi és Kerkez búcsúzóul közös fotóval és aláírásokkal engesztelte ki az ifjú újságírókat.

– Az első perctől kezdve érezzük a helyiek szeretetét, csodálatos a vendéglátás itt Weilerben, és ez a sajtóesemény is megmutatta, hogy mennyire sokan kíváncsiak a magyar válogatottra. Én nagyon élveztem ezt a húsz percet, a gyerekek őszinte kíváncsisággal kérdeztek minket a pályafutásunkról, a profi futball kulisszáiról és néhány személyes kérdés is elhangzott. Kaptunk néhány nehéz kérdést is, de igyekeztünk mindenre válaszolni, remélem, a gyerekek is annyira jól érezték magukat ebben a rövid időben, mint amennyire mi – mondta az mlsz.hu-nak Gulácsi Péter.

Forrás: www.valogatott.mlsz.hu


Retro mesevilág

Sokan szerettük, sokan felnőttünk rajta. 



 

 

 

 

 

70 éves idén a mesélés egy olyan módja, amit a mai kisgyermekek közül ma már kevesen ismernek, pedig az idő vasfoga alig fogott rajta!
A mesélő Gyuris Tibor színész.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Nyíregyházi Babaklubba! 

Helyszín: Nyíregyházi Babaklub, Sóstó Fürdő u. 29/5. 

Időpont: 2024.06.21 péntek  / 10:30-12:30/

 

Plüssök tárolása a gyerekszobában

Azt hiszem, besokalltam a lakás minden pontján szanaszét heverő plüssmacitól, plüsskutyától, plüsszsiráftól, és még sorolhatnám. Egyszerűen eddig nem találtam a helyüket. Folyton beletettem valamibe, mert óvni próbáltam őket a portól, a gyerekek meg állandóan előszedték őket. Eleinte az építőkocka nagy tasakját használtuk plüssállatok tárolására, aztán azt kinőtték, így beszeretem még egy hasonlóan nagy tasakot, de végülis mindkettőt szétszakították a gyerkőcök játék közben, véletlenül. Aztán egyszerűen csak belepakoltam egy csomó reklámszatyorba a plüssöket, és bedugtam az ágy alá az egészet. Ez sem bizonyult hosszú távú megoldásnak, mert a csomót a szatyron nehéz kibontani, és az anyaga hamarabb tépődik, mint gondolhattam volna. Nem is beszélve arról, hogy milyen ciki tud lenni, amikor a gazdag barátok átjönnek...


 

 

 

 

 

 

 

Megszületett hát a gondolat, hogy hogyan tudnám úgy tárolni ezeket a kisállatokat, amik számomra csak vacakok, de a gyerekek imádják őket, hogy ne porozódjanak, ne legyenek folyton szanaszét, ne szégyenkezzek, ha jön valaki és meglátja a tároló eszközt.

Előszedtem egy halom bútorszövetet, szabtam, vágtam, alakítottam, és varrtam egy nagy kockát. A kocka egyik élét tépőzárral láttam el. A koncepció az volt, hogy a kocka beférjen a gyerekszobai játékos polc egyik  boxába, és jól nézzen ki. Legyenek világos, virágos, babás színei, ezen fölül persze fontos, hogy betenni és kivenni is lehessen a játékokat viszonylag gyakran. Mondjuk naponta 38-szor.

Ezzel a nagy kockával három legyet ütöttem egy csapásra:

  1. A plüss játékok nem hevernek szanaszét a lakásban. Rend van, de mégis könnyen elővehet, könnyen kezelhető, és ha poros lesz, csak mosógépben kimosom és kész.
  2. A játékok védett helyen vannak. Nem porozódnak, nem keverednek. És a nagy kockát még építkezésre, konstrukciós játékra is fel tudom használni. Persze szinte azonnal leadták a csemeték a rendelést, hogy még szeretnének ilyet, hogy várat tudjunk építeni belőle.
  3. Mivel csak a puha játékokat tettem bele, így nem okoz balesetet, és nem esik baja a benne lévő dolgoknak, még akkor sem, ha a gyerekek ráülnek, ráfekszenek. Ergo: A kis asztal mellé is odatehetem, hogy üljenek rajta.

Még fölvetődött a plüss tárolásának néhány ötlete, amit szintén könnyű megvalósítani, és hasonló jó szolgálatot tesz, mint ez a kocka. Ezen ötletek közül például az egyik, hogy egy egyszerű gyerekmintás díszpárnahuzatba tömjük az állatokat, ahonnan szintén bármikor könnyen elővehetők, és ebben a formában még akár párnaként is használhatók.

Ti hogyan tároljátok a puha játékokat?

 

 

 

Forrás:  https://picibaba.hu

 

 

2024. június 18., kedd

Kéz- és ujj játékok

Nagyon sok mondóka, dalocska van még, amelyeket mozgással lehet kísérni. Én azokból válogattam az előzőekben és most is, amelyek mi rendszeresen használtunk/használunk a játékaink során, és amelyek elsősorban a kart, a csuklót, a kezet és az ujjakat mozgatják.








Poros úton kocsi zörög,
(Kezeinkkel a combjainkat vagy az asztallapot ütögetjük.)
A kereke gyorsan pörög,
(Kézkörzés a test előtt.)
Sári néni vezeti,
(Vezetés utánzása.)
Aki látja neveti.
(Kezünket a szánk elé tesszük, és nevetünk.)

 

Csip csip csóka, vak varjúcska,
Komámasszony kéreti a szekerét,
Nem adhatom oda, tyúkok ülnek rajta,
Hess, hess, hess…
(Egymás kézfejét megcsípjük, és fel-le mozgatjuk,
az utolsó sornál elengedjük a kezeket, és hessegető mozgást végzünk.)

Volt egy pici pókocska,
(Egyik kezünk az asztalon, ujjaink kissé behajlítva.)
rászaladt a jégre,
(Ujjainkkal csúszkálunk az asztalon.)
nem volt rajta kiscsizma, fázott szegényke.
(Ujjainkat egymáshoz dörzsölgetjük.)
Emelgette lábacskáit, ez is fázik,
(Ujjaink az asztalt érintik, felemeljük a hüvelykujjunkat, majd visszaengedjük.)
az is fázik,
(Felemeljük a mutatóujjunkat, majd vissza.)
ez is,
(Középső ujj emelése, majd vissza.)
az is,
(Gyűrűs ujj emelése, majd vissza.)
amaz is.
(Kisujj emelése, majd vissza.)
Hazament a kis pókocska,
elő se bújt tavaszig.
(Ujjainkkal elszaladunk.)

Pákolicz István : Veréb

Csip-csiripp csöpp veréb
csipekedi a meggyet,
csip-csiripp csöpp veréb,
csípj nekem is egyet.
(Hüvelyk és mutatóujjunkat ütemesen nyitjuk és zárjuk.)
Ha nem csípsz csöpp veréb,
csiripelj hát egyet,
mert amíg csiripelsz,
nem csíped a meggyet!
(A hüvelykujjunkat a többi ujjunkkal megérintjük, ütemesen nyitjuk, zárjuk.)

 

Buda Ferenc : Fűszál derekán

Fűszál derekán félve mászik a bogár.
(A mutató és középső ujjunkkal fölfelé “mászunk” a levegőben.)
Földre pottyan – ott marad,
(A magasból a kezünket leejtjük az asztalra, tenyérrel lefelé.)
észrevétlen, mint a mag.
(Az egyik ökölbezárt kezünket átfogjuk a másik kezünkkel.)

 

 

 

A cikket írta, a mondókákat összeállította: duli. Köszönet érte!

Forrás:  https://picibaba.hu

2024. június 14., péntek

Filmajánló: Apák napja


Olykor a férfiak is bármit megtennének, hogy gyerekük legyen. Főleg legénykoruk legcsinosabb nőjétől. Csakhogy közben eltelt tizenhét év. A még mindig szép Colette (Nastassja Kinski) előbukkan a ködből és közli a jól szituált ügyvéddel, hogy segítsen megtalálni világgá szökött közös gyermeküket. A gazdag Jack (Billy Crystal) munkájából következően is kétséggel áll a történet előtt. Colette elkeseredésében ugyanezzel a történettel fordul az örökké álmodozó Dale-hez (Robin Williams). A férfiban hevesen felébred az apai ösztön és fia keresésére indul. A lendületes kalandok közepette újra találkozik a másik kései apajelölttel, akivel tizenhét éve gondtalan egyetemistaként közös lakást béreltek.

Forrás: www.port.hu


2024. június 12., szerda

10 tény, ami azt bizonyítja, hogy a vörös hajú gyerekek különlegesek



1. A vörös a legritkább természetes hajszín

A világ lakosságának mindössze 2%-a születik vörös hajjal! Ha csak a számokat nézzük (hány fő), Amerikában születik a legtöbb vörös hajú gyerkőc, azonban arányaiban Skócia (a lakosság 13%-a) és Írország (10%) vezet. A kék szeműek pedig még a vörösek között is ritkaságszámba mennek, hiszen a legtöbben barna szemmel büszkélkedhetnek.

2. Bármilyen etnikumú gyermek születhet vörös tincsekkel

Bár, ahogy fentebb említettük, a legtöbb vörös hajú; amerikai, mégis elmondható, hogy származásától függetlenül bármilyen családba érkezhet vörös pigmentű poronty.

3. A vörös hajúak között sokkal gyakoribb a balkezes

Minthogy mind a vörös pigmentek, mind a balkezesség úgynevezett recesszív (lappangó) gének eredménye, és ezek a gének „párban járnak”, jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kicsi balkezes lesz, ha a haja vörös.

4. A vörös hajat nagyon nehéz festeni, színezni

Ami egyben azt is jelenti, hogy soha nem fog fakóvá, élettelenné válni a benne lévő „makacs” pigmentek miatt.

5. A vörös hajúak sosem őszülnek „szürkésen”

Idős korban gyakran elkezd szőkülni esetleg fehérré válik a vörös haj, ám sosem lesz belőle szürke, mint a többi hajszín esetében.

6. A vörös hajkorona dúsabbnak tűnik, mint a többi árnyalat

Bár egy átlagos barna hajú nőnek 140.000 tincse van, míg egy vörösnek csupán 90.000, mégis sokkal dúsabbnak tűnik ez utóbbi, mert vastagabb szálú és kevésbé lapul le.

7. A vöröseknek több érzéstelenítésre lehet szükségük életük során

Hogy ez mit jelent? Az a fehérje-mutáció, ami a vörös hajért és a fehér bőrért felelős, jóval érzékenyebbé is teszi gazdáit a fájdalomra.

8. A vörösek sokkal fogékonyabbak a hőmérséklet-változásokra

A hajuk színéért felelős MC1R gén hajlamos túlzottan stimulálni a hőérzetért felelős gént, így a vörösek szervezete szenzitívebben reagál mind a hidegre, mind a melegre.

9. A vörös hajúak szervezete minimális napfény segítségével is képes előállítani a számukra szükséges D-vitamin mennyiséget

Míg a legtöbb ember számára viszonylag sok napfény és némi táplálékkiegészítő is szükségeltetik az elegendő D-vitamin bevitelhez, addig a vörösek teste jóval nagyobb mennyiséget képes előállítani belőle - szinte magától.

10.  Rengeteg színes történet, legenda kötődik a vörösökhöz

Az ókori görögök hittek abban, hogy a vörös hajú emberek halálukkor vámpírrá válnak, az ókori Rómában pedig nagyobb esélye volt egy vörösnek rabszolgává válni, mint a többi hajszín birtokosának. Mai napig egy fajta misztikum övezi őket; valamiféle félelemmel vegyes csodálat.

Forrás: www.babanet.hu



A generációkutató beszélgetős tippjei nagyiknak és unokáknak


Mesélhetnek a nagyszülők a régi időkről, de ne sértődjenek meg, ha az unokát ez egy cseppet sem érdekli.

Steigervald Krisztián, generációkutató tippjei a gördülékenyebb beszélgetéshez.

Egyre nagyobb kihívás, hogy amikor összejön a család, és több generáció találkozik egymással, akkor egy ilyen alkalom kommunikációban gazdag, ugyanakkor vitatkozástól mentes legyen. A nagyszülők szeretnék tudni, hogy van az unokájuk, mi a helyzet a suliban, hogy megy a tanulás – egy tini viszont ezekről pont nem akar beszélni, és ha akarna, sem velük. De akkor hogyan szóljon a Papa vagy a Mama az unokához, hogy az ne robbanjon azonnal? És mit kérdezzenek a fiatalabbak az idősebbektől, mert hát mégis csak illene vissza is kérdezni? Steigervald Krisztián generációkutatót kérdeztük.

A szakember szerint két irányból kell megközelíteni a kérdést. Egyrészt életkori, másrészt generációs irányból.

Kezdjük az életkorral és számszerűsítsünk is rögtön. A nagyszülők többségét tegyük nagyjából 65 év felettire, az unokákat pedig 20 év alattira. „Ez azért fontos információ, mert mindkét csoport olyan életkorban van, amikor jelentős agyi és idegrendszeri változások történnek.” – kezdte Krisztián. „65 éves kor felett drasztikusan romlik a rövidtávú memória, ezért kérdeznek rá az idősek egymás után többször ugyanarra, vagy mondják el sokadjára is ugyanazt a régi történetet. Ezt jó lenne tudniuk a tinédzsereknek is, hogy a Nagyi nem direkt bosszantásból csinálja. Ezen ne akadjunk ki, ez a biológia természetes velejárója. Mint ahogy idővel mindenki, a tinédzser is ilyen lesz majd. Itt az unokáknak kellene valamiféle empátiát tanulniuk.” – mondta a szakember. Csakhogy ez ebben a korban nehéz, mivel a gyerekekben még alacsony az empátiaképesség.

Ha pedig generációsan nézzük, akkor a nagy különbség az, hogy míg a mostani nagyszülők gyerekkora feladat orientált volt, az unokák már egy élmény orientált világba születtek. „Ezért kérdezi a Nagyi, hogy ’mit csináltatok az iskolában?’, vagy ’mit tanultatok?’. Miközben a kamaszok az élményekről tudnak beszélni, és be kell látni: abban nincs számukra semmi nagy élmény, hogy mi volt az ebéd a suliban, vagy mit csináltak a tanórákon.”

Steigervald szerint azonban meg lehet tanulni pár panelkérdést, ami akár jó beszélgetés indító is lehet. Ilyenek az alábbiak:

Mi volt a napodban a legjobb?

Történt-e bármi olyasmi, ami boldoggá tett?

Volt-e olyan dolog, ami elszomorított?

Ám a hatás is életkorfüggő. Egy óvodás vagy egy kisiskolás még talán könnyen kapcsolódik és megy bele egy beszélgetésbe. A kamaszkorú unokák viszont már nehezebben. „Egy tinédzser kortárs orientált, ami azt jelenti, hogy a kortársaival, a barátokkal, osztálytársakkal való kapcsolódást keresi, velük tud beszélgetni. Bár velük is csak fél szavakkal. Az igazság az, hogy egy tinédzser valójában nem nagyon tud normálisan beszélni, az ilyen (számára) hülye kérdések hatására pedig csak felidegesíti magát. Vékony jég...” – int óva minden olyan nagyszülőt a generációkutató, aki tinédzserkorú gyermekkel szeretne beszélgetésbe elegyedni. „Nehéz” – mondta. „De talán nem lehetetlen.”

Mit tehet akkor a nagyszülő? „A Papák, meg a Mamák azt teszik a legjobban, ha az itt és mosttal próbálnak kapcsolódni. Egy klasszikus nagyszülői szerepbe lépve én azt mondom: etessék meg az unokát. Készítsék el a kedvencét, annak örülni fog. És ha elkezd enni, akkor lehet, hogy közben elkezd beszélni.” – javasolta Steigervald.

És mit lehet a lányoknál megpróbálni? „Egy tinilánynál az etetős trükk már egyértelműen nem jön be. Náluk például viszont ahelyett, hogy elkezdjük kifogásolni a külsejüket, kérdezzük meg, hogy miért épp azt a ruhát vették fel, vagy miért olyan a hajuk, amilyen. De semmiképp se neveljünk, azt hagyjuk csak meg a szülőknek!” - folytatta a generációkutató.

„Ha adhatok egy igazán őszinte tanácsot a nagyszülőknek, az az lenne, hogy a tinédzser unokát egyáltalán ne kérdezgessék. A kisiskolást, az óvodást lehet, de a kamaszt ne. A tinédzsernek adjanak, méghozzá szeretetet. Próbálják meg kideríteni, mi a szeretetnyelve, mit szeret, mivel tud kapcsolódni. De azt sem tukmálva. Folyamatosan figyeljék az unokájuk reakcióit, és ha kell, húzzák be a féket.” – tanácsolta Steigervald, aki végezetül még egy fontos dologra hívta fel a figyelmünket. „Ha nehezen tudunk a tinédzser unokához kapcsolódni, az nem a nagyszülő hibája. Nem azért van, mert elrontottunk valamit, hanem azért, mert tinédzser. Ez a kamaszkor sajátossága.” – zárta a generációkutató, aki szerint a kamaszkori stresszes, ideges állapotba a nagyszülő megnyugvást adjon az unokájának.

És mit kérdezzen az unoka a nagyszülőtől?

„Ez amilyen könnyű kérdésnek tűnik, olyannyira nehéz. A tinédzserek ugyanis nem nagyon akarnak kérdezni. Ha mégis van késztetés bármelyik unokában, akkor azt javaslom: meséltessék a nagyszülőket.

A te gyerekkorodban hogy volt?

Ti anno ezt hogy csináltátok? Bármi ehhez hasonló jó lehet. Az időseknek ugyanis a hosszútávú memóriájuk még jó. Bizonytalanságuk a jelenben van, és időskorban ráfókuszálunk a bizonytalanságainkra. Ezért aggódnak állandóan minden miatt, hogy például majd elrontják a mobiltelefonjukat, mert rossz gombot nyomnak meg. A régi dolgokban viszont magabiztosak, ezért arról kérdezzük őket."

Meg azonban ne lepődjenek a nagyszülők, ha az érdeklődés hamar elveszik. A válasz ugyanis nagy valószínűséggel már nem fogja érdekelni az unokát. Ez szintén életkori sajátosság, amin megsértődni nem szabad, fókuszáljunk a jóra és örüljünk, mert van, aki még kérdez.

Forrás: www.helloszulo.hu

 


Hogyan vásároljon gyerekmedencét?


Gyerekmedence használata általában 1 éves kortól ajánlott. A szórakozás mellett fejleszti a motorikus képességeket, és megfelelő játékokkal kombinálva a gyermekek képzelőerejét is. A medencén kívül néhány modell csúszdákat és más elemeket is tartalmaz, amivel színesíthető a medencézés.

Első körben a következő kérdéseket érdemes átgondolnia, amelyeket ebben a vásárlási útmutatóban részletesen is kifejtünk:

Mire figyeljen oda, hogy az Ön számára legkedvezőbb döntést hozza meg?

Mennyibe kerül ma egy gyerekmedence és milyen paraméterekkel rendelkeznek az egyes modellek?

Mit kell figyelembe venni, amikor meghatározza az árat, a mélységet vagy a medence alakját?

Melyek a legújabb innovációk, amelyekről mindenképpen hallania kell?

Milyen veszélyt megelőző, biztonsági funkciói lehetnek egy gyerekmedencének?

Olvassa el mélyreható vásárlási útmutatónkat, amely tanácsot ad és végigvezet minden egyes lépésen, hogy az Ön és gyermeke igényeinek legmegfelelőbb terméket választhassa!

Rendszerezze az elképzeléseit

Ahhoz, hogy meg tudja mondani, milyen gyerekmedencét szeretne vásárolni, először is találja ki és gyűjtse össze azokat a szempontokat, amiket viszont szeretne látni az új termékben.
Gondolja át, mi az a paraméter, amit szeretett és mi az, amit kevésbé kedvelt a korábban használt termékben; nézze meg, mit használnak barátai, rokonai a környezetében; illetve vessen egy pillantást oldalunkon a TOP termékekre, és olvasson utána néhány modellnek, hogy megtudja, melyek a legkeresettebb termékek.
Ahhoz, hogy könnyedén megértse, mely tulajdonságok mit jelentenek, segíteni fogunk mindent elmagyarázni és igyekszünk megkönnyíteni az Ön számára a választást.

Legelőször készítsen egy listát a legszükségesebb paraméterekről, amelyekkel medencéjének mindenképp rendelkeznie kell.

Alapkövetelmények

A medencét elsősorban a gyermek életkorának megfelelően válassza ki. A gyártók a termékeiknél általában megadják, hogy a medencét elsősorban hány éveseknek szánják. Ez határozza meg a kialakítást, a teherbírást és a méreteket. Kínálatunkban olyan medencéket is talál, amelyeket több gyermek számára terveztek. Ezek nagyobbak és jobb teherbírásúak.
A másik fontos tényező a választásnál, a medence rendeltetése. Amennyiben egyik helyről a másikra kell majd cipelnie, válasszon könnyű, felfújható modellt. Tartós, gyakran használt medence esetében válasszon kemény anyagból készült vagy merevfalú modellt.

Elhelyezkedés

Vásárlás előtt mérje meg azt a helyet, ahol a medencét el kívánja helyezni. Ne feledkezzen meg a medence körüli térről sem, hogy kényelmesen tudjon mozogni körülötte. Reális képet kaphat arról, hogy mekkora helyet foglal majd el a medence, amennyiben például egy azzal megegyező felületű tárgyat helyez el a földön.

Kialakítás

A szilárd falú műanyag medencék nagyon tartósak, és nemcsak vízzel, hanem akár homokkal is használhatóak, homokozóként. Ezek a medencék gyakran két részből állnak, amelyek egymásra helyezhetőek, így az alsó tartály lefedésével védhető a víz a szennyeződéstől.
A felfújható medencék 1–4 felfújható gyűrűvel rendelkeznek. Néhány modell felfújható aljzattal is rendelkezik. Ez csökkenti a sérülések veszélyét például eleséskor. Másrészt viszont a medence sérülékenyebb, ezért célszerű védőszőnyeget tenni alá. A felfújható modellek felszerelhetők tetővel és más dekorációs-és játékelemekkel is.

Anyag és tartósság

A medencék PVC-ből készülnek, amelyeknek jó ár/tartósság aránya van. A gyártáshoz vinilt és gumit is használnak. A medencének UV-védelemmel kell rendelkeznie, hogy megakadályozza a színek kifakulását és az anyag romlását.

Újdonságok, amiről mindenképp tudnia kell

A medence vonzerejét a gyermek számára mindenképpen növelni fogják a megfelelő kiegészítők. Magán a medencén kívül egyes medencék alapfelszereltségként vízi játékokat, csúszdákat és vízi zuhanyokat is tartalmaznak. A tető vagy napellenző erős napsütés esetén pedig elengedhetetlen kiegészítő a gyermek védelme érdekében.

Amennyiben valami szórakoztatóbb terméket szeretne vásárolni, mint egy egyszerű medence, nézze meg a felfújható játékközpontokat is, amelyek különleges, érdekes kialakításúak és számos különböző tevékenységet, játéklehetőséget kínálnak gyermeke számára. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek csak idősebb, önállóan és biztonságosan mozogni tudó gyermekek számára alkalmasak.

Legyen körültekintő

A medence kiválasztásakor a gyermek életkora és képességei alapján döntsön. Amennyiben a terméknek van korhatárra vonatkozó ajánlása, mindig tartsa be azt. Minél fiatalabb a gyermek, annál kisebb és sekélyebb legyen a medence.

Az 1-1,5 év közötti gyermekek számára alkalmas egy felfújható aljú, tetős és alacsony szélű medence, amely nem haladja meg a 15 cm-t.
3 éves gyermekek számára akár már 50 cm mélységű medencét is vásárolhat.
A körülbelül 70 cm mélységű és szilárd aljzatú modellek a 3-7 éves korosztály számára ajánlottak.

Még amennyiben meg is felel a medence minden ajánlásnak, soha ne hagyja benne felügyelet nélkül gyermekét. Győződjön meg arról, hogy a medence jó állapotban van, mielőtt fürdeni engedné. Ne legyenek éles szélei, levehető apró részei, amelyeket a gyermek lenyelhet vagy belélegezhet. Kezdetben mutassa meg neki, hogyan kell játszani a medencében, mire figyeljen és mire vigyázzon játék közben.

Annak érdekében, hogy egész nyáron élvezhessék a medencét, érdemes odafigyelni a tisztításra és hetente cserélni a vizet.
A takarításhoz engedje le a vizet, majd használjon egy nedves törölközőt vagy rongyot és törölje ki a medence alját, oldalát.
Ezzel eltávolítja az algát és megelőzi, hogy a későbbiekben is kialakuljon. Ezután használjon fehérítőt és vizet is a tisztításhoz: 1 rész fehérítő, 5 rész víz keverékével.
Törölje át a koszosabb részeket, majd öblítse át. Ezután töltse fel újra vízzel és folytatódhat a lubickolás!
A folyamatot ismételje meg hetente, hogy elkerülje az algásodást és a fertőzéseket, amik fülgyulladáshoz, megfázáshoz és egyéb problémákhoz vezethetnek.

Válassza ki és vásárolja meg az Önnek legkedvezőbb terméket

Talán nem is az összes szűrő használatával, de a legfontosabbak kiválasztásával sikerült szűkíteni az Ön számára szóba jöhető gyerekmedencéket és már csak néhány közül kell kiválasztani a legalkalmasabbat.
Ekkor érdemes képek szerint átnézni a termékeket és elolvasni a vásárlói visszajelzéseket. A csillagok száma nagyban tükrözi a felhasználók visszajelzéseit, miután átvették az árut és elkezdték használni azt. Feltétlenül vegye figyelembe ezeket a kommenteket, mivel értékes információkat tartalmazhatnak a végső termék kiválasztásánál.

Amennyiben még így is egynél több termék lenne szimpatikus az Ön számára, akkor a termékleírás mellett lehetősége van összehasonlítani a termékeket tulajdonságaik szerint az összehasonlítás funkcióval.

Bízunk benne, hogy sikerült megtalálnia az Ön számára legideálisabb gyerekmedencét, így már csak a boltot kell kiválasztania, ahol szeretné megvásárolni a terméket.

Ez is csak az Ön preferenciáján múlik, de most sincs egyedül, mert segítünk néhány tippel megkönnyíteni a döntését:

Választhat olyan üzletet, akit ismer és megbízik bennük

Ár szempontjából dönthet akár a legolcsóbb mellett is

Megbizonyosodhat a szállítási költségről, illetve a termék elérhetőségéről

Olvashat véleményeket is a Boltokról, ahol a csillagok száma szintén a segítségére lesz

Keresse a Partnereinknél a Megbízható bolt címkét

Úgy gondoljuk, hogy döntése most már biztosan nagyon megalapozott, és nincs is több kétsége afelől, hogy milyen gyerekmedence lesz az Ön és gyermeke számára a legjobb választás.

Forrás: www.arukereso.hu


10 praktika a szúnyogcsípés megelőzésére

Ebben az évben az áradások miatt rengeteg szúnyog van. A permetezések, irtások hatására pedig agresszívebbek, jobban csípnek, és a csípés helye is sokkal csúnyább, mint azelőtt. Sokaknak feldagad, bepirosodik, nehezen múlik, erőteljesebben viszket. Az orvosok azt állítják, hogy a gyerekek nagy része allergiás a szúnyogcsípésre. (Lassan már a tiszta levegőre is allergiások leszünk…) Jobban járunk tehát, ha megpróbáljuk megelőzni a bajt, és harcba szállunk a szúnyogokkal a kevesebb csípés érdekében. Összeszedtem néhány szúnyogűző praktikát Nektek:


 

 

 

 

 

 

 

  1. A szúnyogok nem szeretik a citrusok illatát, így ha az ablakunkba citromfüvet ültetünk, akkor kevesebb jön be hozzánk éjszakára. Ugyanez igaz a levendulára is, amit már nagyanyáink is szúnyogriasztóként használtak. (Körbement egy körlevél a fél világon, hogy egy csomag vaníliás cukrot tegyünk a szobába, és nem jönnek majd a szúnyogok. Ezt kipróbáltam, de nem működik.)
  2. A szobát, ahol alszunk, nappal szellőztessük, és este, mielőtt felkapcsolnánk a lámpákat a lakásban, csukjuk be az ablakokat.
  3. A barkácsboltokban 1000 forint körüli összegért lehet kapni szúnyoghálót. Manapság trendi, ha a tépőzáras megoldást választjuk. Egy vékony tépőzár-csíkot felragasztunk az ablakkeretre, és a méretre vágott hálót csak rányomkodjuk.
  4. Kiságyra is létezik szúnyogháló, vagy használjunk esetleg egy zárható, földig érő baldachint. Arra figyeljünk ezek használatakor, hogy alatta ne legyen szúnyog, mert akkor gyakorlatilag összezárjuk a csemeténkkel. Babakocsira, mózeskosárra gumis szélű hálót gyártanak, de barkácsolhatunk mi is egyet magunknak otthon.
  5. Használhatunk kemikáliákat is. Már spray, krém és törlőkendőformájában is létezik szúnyogriasztó. Ennek kellemetlen szaga tartja távol a rovarokat. Ha lehet, akkor kisgyereknek válasszunk olyat, amelynek a hatóanyaga gyógynövények kivonatából készült, és nem káros a kicsi egészségére.
  6. Találkoztam most egy szúnyogriasztó karszalaggal, amit csak föl kell csatolni, és távol maradnak a vérszívók. Lehet karra, vagy bokára is tenni. Kíváncsi vagyok a hatására. Ha valaki már próbálta, jelezze, hogy érdemes-e ilyet venni. Ez utóbbi két megoldás akár kirándulásokkor is hatásos lehet, és a szúnyogokon kívül például a kullancsok ellen is hatásos.
  7. Használjunk a gyerekszobába elektromos szúnyogriasztót. Már, ha még kapsz a boltokban… Mi ugyanis égre-földre keressük, de mindenhol hiánycikk a környezetünkben, olyan sokan veszik. Szobánként egyet elég konnektorba dugni. Létezik párologtatós, ami illatanyagot bocsát ki, és elűzi a szúnyogot, létezik olyan, ami hangot ad ki és így a nőstény szúnyogokat tartja távol, és létezik olyan is, ami magához vonzza a vérszívókat, és megpörköli, elpusztítja.
  8. Léteznek szúnyogűző gyertyák, mécsesek, füstölők, amelyek szintén az illatukkal szó szerint elűzik a szúnyogokat. Ezt mindenki döntse el, hogy beltérre vagy kültérre alkalmazza inkább.
  9. Kissé elavult módszer az enyves papír kitűzése, amire egyszerűen ráragadnak a vérszívók.
  10. Lefekvés előtt az összes ablakot becsukva, mindenkinek a kezébe légycsapót adva, jól elszórakozhatunk a szúnyogvadászattal. A végén pedig reménykedhetünk, hogy nem maradt egy sem, és a felpörgött csemetéket gyorsan nyugtassuk meg, altassuk el. Nagy hátránya, hogy a falon lecsapott bogarak, rovarok foltot hagynak, úgyhogy ha lehet, akkor azonnal mossuk le a helyét. Pláne, ha már egy kis vért is szívott.

 

 

 

Forrás:  https://picibaba.hu

 

Nyáron fokozottabban kell figyelnünk arra, hogy kisbabánk eleget igy

A kisbaba testének víztartalma (70-78%) magasabb, mint a felnőtteké (60%), szervezete azonban nagyon érzékeny. Bár egy felnőttnél kevesebbet izzad, és a légzéssel távozó hő is csekélyebb, a szapora légzés és a testtömegéhez viszonyított nagyobb testfelület miatt könnyebben kiszárad. Ezért nyáron fokozottabban kell figyelnünk arra, hogy megfelelő mennyiséget igyon - figyelmeztet a Magyar Gyermekorvosok Társasága Cumisüveg és Tudomány Programjának körlevele.

Milyen folyadékkal kínáljuk?

6 hónapos kor alatt a baba fő étele és itala az anyatej, ezért napi 8 dl- 1 l anyatejet vagy annak hiányában tápszert adunk neki. Amennyiben megissza a megfelelő mennyiséget, akkor csak extrém melegben szükséges forralt és lehűtött vízzel vagy babavízzel kínálni. Figyeljünk arra, hogy az anyatej mennyiségének csökkenése esetén ne csak teával vagy vízzel pótoljuk a folyadékot, hanem tejalapú itallal, azaz tápszerrel. A kicsi csak így kapja meg a fejlődéshez szükséges mennyiségű fehérjét és energiát.


 

 









Így foglald le a nyári szünetben a gyereket: minden napra rutinkártya


Ránk köszöntött az élményekkel teli, kalandos nyári szünet. Az iskolás gyerekek ilyenkor tíz héten át, gyakorlatilag szabadon élvezhetik az életet, nincs koránkelés, tanulás, kötelező házi feladat és a nehéz iskolatáskát is bedobhatják a szoba sarkába, ahonnan csak nyár végén kell elővenniük.

Szülőként azonban komoly tervezést igényel ez a két és fél hónap és bizony oda kel figyelni, ha nem szeretnénk, hogy a gyerek egész nap a telefon, a számítógép vagy a tévé képernyője előtt üljön. Jól tudjuk, hogy ezeknek olyan addiktív hatása van, hogy sok gyerek magától nem képes kikerülni alóla. A konfliktusok ellen játékos, pontgyűjtő feladatokat is bevethetsz. Ilyen a rutinkártya, amit a gyerekek nagyon szeretnek, közben együttműködésre és hosszútávú gondolkodásra tanítja őket.

A rutinkártya izgalmas, testreszabott feladatokat tartalmaz

A rutinkártya legalább 15 különböző tevékenységből áll. Ezek mind olyan cselekvések, amelyekről tudod, hogy a gyermeked önállóan is képes már megcsinálni. Például:

- Ágyazz el a szobádban

- Etesd meg a kutyát/macskát

- Készíts magadnak egy limonádét, ami olyan, mint amilyet az étteremben szolgálnak fel

- Írj 5 állatnevet N betűvel

- Írd le 5 étel nevét, amiben van K betű

- Válogasd szét a szennyest színek szerint: feketék, fehérek, színesek (a nagyobbak indíthatnak is egy mosást)

- Söpörd fel a konyhát

- Menj ki az udvarra és mondd el, mire hasonlítanak leginkább a felhők az égen

- Törölgesd le a bútorokat a nappaliban

- Rajzold le magad, ahogy egy tengerparton napozol

- Írj egy négysoros verset a nyárról

- Írj egy bejegyzést a naplódba

- Csukd be a szemed, fordulj háromszor körbe, majd nyisd ki a szemed és írd le, mi az első tárgy, amit meglátsz. Ezt csináld meg háromszor!

- Mosogasd el azokat a tányérokat és evőeszközöket, amiket a mosogatóban látsz

- Porszívózd ki a szobádat

A fenti példák azt szemléltetik, mi mindent írhatsz a rutinkártyákra. Emellett természetesen írhatsz személyre szabott feladatokat is. 

És most jön a lényeg!

A gyerekeket általában nem könnyű rávenni valamire, amit nem akarnak. Szükségük van egy kis motivációra is. A rutinkártyákon szereplő feladatokat pontozni kell nehézségük szerint. Az egyszerűbb feladatok egy pontot érnek, amihez már több odafigyelésre van szükség, azok 2-3 pontosak. 

A szankciókról sem szabad megfeledkezni. Ha a kihúzott kártyákon szereplő feladatokat 60 percen belül nem teljesíti a játékos, akkor az értékét le kell vonni a meglévő pontokból.

A feladatokat hétfőtől péntekig lehet teljesíteni, napi 3 kártyát kell kihúzni és megcsinálni a rajta szereplő feladatot. Pénteken jön a legizgalmasabb pillanat, amikor a pontokat ajándékra lehet beváltani. Ilyenkor, a jutalmak láttán a gyerekek általában megbánják, hogy lusták voltak egyik-másik feladatot megoldani. Engedjük meg, hogy a nem teljesített kártyák helyett újat húzzanak, és ha teljesítik, még megkapják az értük járó pontokat. 

A jutalmazás csak akkor merüljön ki készpénzben, ha tényleg nincs más ötleted.

Értékesebb, egy közös fagyizással, mozizással, pizzázással jutalmazni az egész heti együttműködést. Megkaphatja a régóta vágyott görkorcsolyát vagy azt a pólót, könyvet, tolltartót is, amit már régóta kinézett magának. 

Ha csak néhány pontot gyűjtött a gyerek vagy sok volt a levonás, akkor is szükség van apró jutalomra, de lebegtesd meg előtte, hogy a következő héten akár moziba is elmehettek együtt, ha szépen teljesít.

Ami nagy hiba lenne, ezért ne kövesd el: a büntetés. Lehet, hogy csak 1 pont jött össze, sőt, az is lehet, hogy mínuszban zárja a hetet a gyerek, de büntetés helyett biztasd, hogy legyen szorgalmasabb, hiszen nagyszerű jutalmak várják a hét végén.

Forrás: www.bien.hu


Miért hat csodásan a gyerekre a nagyszülőkkel eltöltött idő?



A gyerek fejlődésére pozitívan hat a nagyszülőkkel eltöltött idő.

Napjainkban sajnos számos családnak kell nehezen áthidalható földrajzi távolságokkal megküzdenie, így a nagyszülők sokszor több száz vagy akár több ezer kilométerre kerülnek felnőtt gyerekeiktől, unokáiktól.

Pedig több kutatás arra enged következtetni, hogy azok a gyerekek, akiknek mindennapjaiban nagyszüleik örömmel és aktívan részt vesznek, minőségileg más életet élnek, mint kevésbé szerencsés társaik.

A nagyszülőkkel töltött idő hatása

Kevesebb érzelmi és viselkedési probléma

Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint a nagyszülők jelenléte nagyban hozzájárul az unokák jóllétéhez. Egy több mint 1500 gyermek bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknak a gyerekeknek, akik sok időt töltenek nagyszüleikkel, ezáltal több felnőtthöz kötődnek, kevesebb érzelmi és viselkedési problémájuk van.

Jobb alkalmazkodási képesség

Mivel kicsi koruk óta megszokták, hogy nem csak a szüleik véleménye fontos, nem csak hozzájuk kell igazodniuk, a nagyszülők mindennapokban való részvételének köszönhetően a gyerekeknél jobb alkalmazkodási képességet mutattak ki a kutatók. Ez minden családtípusban így volt, de különösen igaz volt az elvált családokból származó kamasz gyerekek esetében.

A kutatás szerint a nagypapák részvétele a család életében a nagymamáktól függetlenül pozitív hatással van a gyerekek fejlődésére. A különbség annyi, hogy míg a nagymamák jobban részt vesznek az ápolásban, gondozásban, addig a nagypapák inkább a mentorálás terén és az aktívabb tevékenységek során tudnak összekapcsolódni az unokákkal.

Szélesebb látókör, praktikus ismeretek

A több generáció együttműködése - még akkor is, ha nem egy fedél alatt élnek - a gyerekek számára szélesebb látókört biztosít. A kicsik sok olyan történetet is hallhatnak a nagyszülőktől, melyeket a szüleiktől nem. Az elmúlt évtizedek eseményeit, akár történelmi összefüggéseket is jobban átláthatnak mindennek köszönhetően. Ráadásul a több generáció életének megismerése a folytonosság érzetét jelenti a gyerek számára, azt a megnyugtató érzést adja, hogy megvan a helye a családban és a világban. Mindezeken túl pedig számos olyan praktikus ismeret - a tésztagyúrástól kezdve a barkácsolásig - birtokába is juthatnak a nagyszülőkkel együtt töltött órák, napok alatt, melyeket kevésbé ráérő szüleiktől nem tudnának megtanulni.

Idősek tisztelete

Világunk fiatalságkultuszban él, félünk az öregedéstől, és elutasítjuk a halált. Az a gyerek, aki úgy nő fel, hogy nincs szorosabb kapcsolata idős emberekkel, valószínűleg jóval kevesebbet tud arról, hogy életkorukból és tapasztalatukból adódóan mekkora tudás birtokában vannak a 60 év feletti emberek. Aki azonban rendszeresen minőségi időt tölt nagyszüleivel, sokat beszélget, sok közös programja van velük, annak számára evidenssé válik, miért is kell tisztelni az időseket.

Harmonikusabb családi légkör

A nagyszülők érett személyiségükből adódóan - és mivel a mindennapos gyereknevelés terhe nem az ő vállukat nyomja - általában türelmesebben állnak a hisztikhez és családi konfliktushelyzetekhez. Amennyiben a főbb nevelési elveket illetően megvan az egyetértés a nagyszülők és a szülők között, úgy a gyerekek harmonikusabb családi légkörben nőhetnek fel. Nem beszélve arról, hogy ha a nagyszülők jóvoltából a szülőknek rendszeresen jut egy szusszanásnyi idejük magukra is, némi feltöltődésre, ők is kipihentebben, türelmesebben állnak majd a gyerekneveléshez.

Fordítva is működik

A nagymamák és unokáik között fennálló, erős érzelmi kapocs lehet az egyik magyarázat arra, hogy a nők miért élnek tovább a férfiaknál. Az úgynevezett „nagymama-hipotézis” szerint azok a nagymamák, akik tevékenyen részt vesznek az unokáik életében, hosszabb életre számíthatnak. Aktív, támogató jelenlétük tehát nemcsak az unokák - és ezáltal saját felnőtt gyerekeik életét - teszi könnyebbé, hanem saját életükre is jó hatással van.

Az amerikai Emory Egyetem kutatói pedig nemrégiben egy egészen különleges kapcsolatot is kimutattak nagymamák és unokáik között. Kutatásaik során arra az eredményre jutottak, hogy míg a nagyszülőkből a saját - már felnőtt - gyerekeik inkább csak kognitív empátiát váltanak ki, addig unokáik felé erős érzelmi empátiával fordulnak. Amikor a gyerek nevet, a nagymama is örül, ha pedig szomorú, vagy sír, a nagymama nem csak érti, de valóban képes átérezni unokája fájdalmát.

Vicces nagyi

A fiatal férfi úgy érezte, másokkal is meg kell osztania azt, hogy milyen szórakoztató és elragadó is az ő nagyija, ezért úgy döntött, mókás képeket és videókat készít vele, ezeket pedig az Instagramra posztolja majd.

Forrás: www.femina.hu

 


Amikor másra bízzuk a babát

Az anyukák életében előbb vagy utóbb eljön a pillanat, amikor valamilyen elfoglaltság miatt hosszabb vagy rövidebb időre gyermekük mellé felügyeletre van szükségük. Természetesen nem könnyű másra hagynunk a kicsit, féltjük, aggódunk érte, sőt úgy érezzük, nélkülünk nem bírja ki egy órán keresztül sem. Pedig kibírja, csak érdemes körültekintően végiggondolni kire, és milyen körülmények között bízzuk a kisbabát.

Először is azon kell elgondolkodnunk, hogy ki lesz a szerencsés, akire rábízzuk gyermekünket. A legkézenfekvőbb megoldás apa, de talán épp vele lenne közös elfoglaltságunk. A következő a sorban a nagyszülő, nagynéni, nagybácsi. Ők állnak még igazán közel a kicsihez, ők ismerik a legjobban. Azonban ha közülük senki nincs a közelben, akkor szóba jöhet még barát, barátnő talán szomszéd. Az sem kizárt, hogy képzett szakembert választunk, akinek az idejét anyagilag honorálnunk kell, ám jó esetben mindenre fel van készülve, ért a babákhoz, képes elsősegélyt nyújtani, nyugodtak lehetünk, amíg vele van a kicsi. Ha baby-sittert választunk, legyünk nagyon elővigyázatosak, körültekintőek, lehetőleg olyasvalakit találjunk, akit ismerőseinken keresztül ajánlanak, aki megbízható, leinformálható.

Nagyobb gyereket játszóházban, családi napköziben is hagyhatunk rövid időre, a közösséghez való szoktatás azonban hosszabb időt igényel, nem egyik napról a másikra történik.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Amíg a baba egészen pici, és abban az esetben, ha szoptatja őt az anyukája, a két etetés között nem sok idő telik el, amíg nélkülözni tudja édesanyját. Viszont ez a rövid idő általában eseménytelenül, alvással telik. A bébicsőszt megkérhetjük, hogy addig vigye levegőzni, a babakocsiban ringatózva jól eltelik majd az idő. Ha lakásban kell maradni a kisbabával, és nem alszik a két szopi között, készítsük fel a „vigyázó”-t különböző lehetőségekre. A kisbabát jól ismerő anyuka tudja, mivel lehet megnyugtatni a síró gyereket, de aki vigyáz rá, nem biztos, hogy elég kreatív ezen a téren. A jól bevált trükkökről tájékoztassuk: énekeljen neki, adjon cumit a szájába, ringassa vagy hintáztassa. Ezek a figyelem-elterelő hadműveletek, de szükség lehet problémamegoldásra is. Elképzelhető, hogy a babán túl sok vagy túl kevés ruha van, szomjas, meg kell itatni, tisztába kell tenni, hasfájását enyhíteni kell masszírozással, vagy olyan fogással, tartással, ami jól esik neki. Sajnos néha balesetek is előfordulhatnak. A bébicsősz mindenképp elérhető legyen telefonon, és fontos, hogy ő is tudjon hívni minket, ha tanácstalan.

Nagyobb gyereket akár már hosszabb időre, éjszakára is másra bízhatunk. Ilyenkor nagyobb előkészületre van szükség. Legyen a gyerek közelében elegendő ruha, pelenka, neki való táplálék, tápszer, pempő vagy előre lefejt anyatej, lázmérő, lázcsillapító. Elképzelhető, hogy nélkülünk nehezebben fog elaludni. A megszokott altatási rituálét próbálja meg követni a pótmama is. Ha nem jelent különösebb megerőltetést, levegőzni is viheti, meg is fürdetheti este, ám ha ezek egyszer elmaradnak, annak sincs túl nagy jelentősége. A megszokott módon való táplálás, esetleg vitaminok, gyógyszerek beadása azonban nem maradhat el, erre külön hívjuk fel a figyelmet.

Nem árt, ha kipróbáljuk, hogy reagál gyermekünk az ilyen helyzetekre, és eleinte csak egész rövid időre hagyjuk másra. Egy vásárlás, fodrász vagy hivatali ügyintézés már valamivel hosszabb idő, nem valószínű, hogy hívásra azonnal haza tudunk sietni, ez legyen a második lépcsőfok. Észre fogjuk venni, hogy a külön töltött idő ugyan aggodalommal teli, és mi magunk is hiányoljuk közben a kicsit, de feltölt, kikapcsol, regenerál minket. Épp ezért, ha tehetjük a gyerek nélkül töltött időt néha ne csak kötelességeink teljesítésére használjuk fel, hanem önmagunk szórakoztatására, kikapcsolódásra is. Szervezzünk felnőtt programot, színház vagy mozi látogatást, barátnőkkel töltött estét vagy férjjel való randevút igényink szerinti gyakorisággal.

Sajnos nem csak hivatalos ügyeink intézése vagy önérdekből elkövetett szórakozásunk esetén lesz szükségünk felügyeletre a gyerek mellé. Előfordulhat, hogy váratlanul, külső körülmény hatására kerülünk szorult helyzetbe, például megbetegszünk, kórházba kerülünk. Ilyen esetekre nehéz felkészülni, de ha hozzászoktattuk magunkat és a picit ahhoz, hogy néhanap nélkülöznünk kell egymást, akkor kevésbé fogja megviselni egy ilyen balszerencsés helyzet. Nem véletlen, hogy a kistestvér születésekor az anyukák aggódva gondolnak arra a néhány napra, amíg a picivel kórházban lesznek, vajon mi lesz a nagyobbal, hogy fogják apával átvészelni ezt a rövid időt. Ilyenkor mindenre készítsük fel előre, ne hazudjunk, és ne titkoljuk el a gyerek elől, hol vagyunk valójában. A kórházak nagy részében megengedik, hogy a gyermekünk meglátogasson minket, használjuk is ki ezt a lehetőséget.

 

 

 

 

Írta: Nojka

A legjobb naptejek babáknak és gyerekeknek


A fényvédő nem csak strandszezonban alapkellék a szabadban. A kicsik bőrét figyelmesen kell óvni az UV-sugárzástól – ehhez ajánlunk szuper termékeket.

Messze még a nyaralás, a fényvédő beszerzése is ráér még? Nagyon nem, főleg, ha sokat vagytok a szabadban, játszótéren. A babák és a gyerekek bőre különösen érzékeny, erős napsütésben hamar, akár 10 perc alatt le is éghet. És a bőr bizony emlékszik: a napégések, napkárosodások az évek során összeadódva fokozzák a bőr rosszindulatú elváltozásainak kockázatát. Tehát ha ma teszel a babád, gyereked bőrének védelméért, azzal sokat segítesz a későbbi megbetegedések esélyének csökkentéséért.

Babával a napon

A babák bőre annyira érzékeny még, valamint a védekező rendszerük és a hőháztartásuk is fejlődésben van, hogy a hosszas tartózkodás direkt napfényben, tűző napon nagyon rosszat tesz nekik. Ezeket a szabályokat érdemes betartanod nyáron, ha picikéd van:

11 és 15 óra között semmiképp ne legyetek kinn a napon. Még naptejjel bekenve sem.

Amikor csak lehet, maradjatok árnyékban.

Ha pancsoltok, napon sétáltok, legyen a kicsin vékony, szellős, hosszú ujjú fehér felső, könnyű sapka.

Az UV-szűrős ruházat is hasznos, ha vízparton vagytok.

Ha hőség van, maradjatok a lakásban, hűvös helyen, amíg a baba számára jobban tolerálhatóvá nem válik a hőmérséklet.

Nagy melegben ne takard el a babakocsit, nagyon felmelegedhet a takaró alatt a levegő odabent.

Milyen a jó baba naptej?

A legjobb, ha a pici, pár hónapos babát nem viszed úgy napra, hogy naptejre lenne szüksége. A fél-egy éveseknek azonban, ha kicsit megfürdeted, vagy a nagyobb tesók miatt jöttök-mentek, jól jöhet egy számukra megfelelő naptej azokra a területekre, amelyeket érhet a nap.

A kicsik számára a fizikai fényvédőket tartalmazó naptejek az optimálisak: ezek az ásványi fényvédő anyagokat tartalmazó termékek fényvisszaverő réteget képeznek a bőrön, így akadályozzák meg a leégést, bőrsérülést.

Vannak olyan kombinált, kémiai fényvédőket is tartalmazó készítmények, amelyeket a vizsgálatok biztonságosnak ítéltek kisebb gyerekeken, ezt mindig ellenőrizd le a csomagoláson.

Pár hónapos babák számára csakis olyan naptejet vegyél, amelyen kimondottan az van feltüntetve, hogy babák számára alkalmas, akár újszülött kortól, vagy 3, 6 hónapos kortól.

Ha nincs életkori utalás a naptejen, csak annyi szerepel rajta, hogy gyerekeknek, azt inkább 1 évesnél nagyobb gyereknek válaszd.

Mielőtt megveszed, érdemes a teszter segítségével kipróbálni, mennyire könnyen kenhető, milyen az állaga.

Kend a nagyobbacskát

Amikor a gyerek már jön-megy-szaladgál, pancsol, folyamatosan mozog, még fontosabbá válik a naptej használat – és egyben nehezebb lesz nyugton tartani őt addig, amíg bekened. Azonban ha ehhez a gyerek kicsi korától kezdve következetesen ragaszkodsz, ha többször finoman elmagyarázod neki, miért fontos mindez, akkor egyszerűen a nyári rutin részévé válik a krémezés, és nem lesz belőle gond. Van még néhány szuper tippünk, ha gyerek naptejet választanál.

Az egyszerű kenhetőség és a jól felszívódó állag mindig rohanó totyogóknál és türelmetlen nagyobbaknál különösen fontos, próbálgass, mielőtt vásárolsz.

Ha nagyon nehezen veszed rá a gyereket a krémezésre, pláne az újrakrémezésre, az extratartós, víz- és homokálló naptejek közül válassz.

Legjobb lenne már indulás előtt bekenni magatokat, ha napra mentek, de ha a kicsi nagyon nehezen viseli, akkor válassz olyan naptejet, amely azonnali védelmet nyújt (a legtöbbnél az az optimális, ha van 15-20 perc arra, hogy kifejthesse a maximális hatást).

Tapasztaljátok ki, nálatok mi működik legjobban: a tejes állag, a krém vagy a spray.

És a 2 óránkénti újrakrémezést sose felejtsétek el!

Könnyű sapka, UV-szűrős ruházat nagyon jól jön még, hogy minél biztosabb legyen a védelem.

Forrás: www.gyerekszoba.hu


Biztonság a lakásban - Vakdugó a konnektorba

A konnektor nem játék, és ezt a család legifjabb tagjának is meg kell értenie. Semmiképp sem szeretnénk, hogy megtapasztalja az elektromos áram káros hatásait. Vannak dolgok, amiket nem szabad (pl. eltépni a könyvet, széttrancsírozni az ebédet, stb.), és vannak olyanok, amelyeket egyenesen tilos (pl. a konnektorba nyúlni). Különbséget is kell tennünk a figyelmeztetések között. Használjuk nyugodtan ilyen esetekben a "Tilos ahhoz nyúlni!" kifejezést, és a hangsúllyal, hangerővel is figyelmeztessünk. Az sem baj, ha kicsit megijed a csöppség. Inkább 3-4 alkalommal ijedjen meg, mintsem egyszer mi ijedjünk meg, amikor olyat csinál, amit nem lenne szabad.
 
Balesetet okozhat, ha a gyermek valamilyen tárgyat dug a konnektor lukába, esetleg belefér a pici ujjacskája is, de arra is figyelnünk kell, hogy a földön lévő hosszabbítóba esetleg a nyála nehogy belecsorogjon. (Kúszó-mászó gyermeknél ez nem ritka, ugyanis ebben az időszakban kezdődik meg a fogzás is, ami nagymértékű nyálcsorgással jár.)
 

 











A balesetek elkerülése érdekében a lakásban, házban lévő összes konnektorba helyezzünk vakdugót, amely az illetéktelen "behatolók" ellen véd. Többféle létezik:

  • Drogériában kapható öntapadós, amelyet használva a villásdugó villájával kell elforgatni egy védőreteszt, hogy az elektromos dolgokat a hálózathoz csatlakoztassuk,
  • háztartási boltokban kapható villás dugó, amit kicsit nehézkesebb használni, mert minden alkalommal ki kell vadászni a konnektorból,
  • és léteznek már olyan dugaszoló aljzatok, illetve hosszabbítók, amelyek eleve érintésvédelemmel vannak ellátva.

Lakástervezésnél figyelembe vehetjük, hogy kisgyerek is fog élni a lakásban, és aszerint tervezzük a konnektorok helyét. Mi pl. az összes konnektort - kivéve a fürdőszobait - 20 cm távolságra helyeztük a padlótól. Ez ugyan szabványtalan, de a következő gondolatmenetet követve döntöttünk így: Amikor csak fekszik, még nincs baj. Amikor mászik, akkor még folyton figyelek úgyis - és ez az időszak úgyis csak maximum 5-6 hónap. Amikor totyogni kezd, az a beszélyes időszak, és akkor a szabványos magasság pont kézre esik neki. Ha az alá teszem, hogy hajolnia kelljen, az úgysem lesz kényelmes számára, hamar megunja majd. És így is lett. A második gyermeknél is bejött ez a gondolatmenet.

Ha már tudsz kommunikálni a kíváncsiskodó totyogóval, és még mindig érdekli a dugasz, akkor szépen mondd el neki, hogy az áram megráz, meleg, forró, fáj! Ha ezt még nem érti, akkor mondd csak, hogy tilos, vagy mondj valami elrettentőt. Emlékszem, kiskoromban nekem mindig azt mondták, hogy "zsizsa". Lövésem sincs, hogy mit jelenthet, de az biztos, hogy nem jót. A barátnőméket pl. erkélyre kimenetel ellen ezzel rémisztgették: "Vigyázz, mert jön a mínusz!" - ennek legalább van értelme.

 

 

 

 

Forrás: https://picibaba.hu/

Helyi gyerekek faggatták a válogatott játékosait



Hétfőn rendhagyó sajtótájékoztatót tartott németországi főhadiszállásán a magyar válogatott: a Kerkez Milos és Gulácsi Péter részvételével megtartott eseményen ugyanis a sajtó munkatársai helyett, a válogatott meghívására, környékbeli gyerekek érkeztek a válogatott médiaközpontjába, és ezúttal ők kérdezhették a két labdarúgót.

A 6-14 éves gyerekek néhány nappal az esemény előtt jelentkezhettek a lehetőségre, és azok jutottak be a médiaközpontba, akik a legérdekesebb, legjobb kérdéseket küldték be. Gulácsi és Kerkez 16 kíváncsi ifjú sajtómunkatárs elé ült ki a médiaközpont pulpitusára, és mintegy húsz percen keresztül válaszoltak a kérdésekre.

A gyerekek ügyesen faggatóztak, néhány alkalommal sikerült megizzasztaniuk a két játékost, például amikor megkérdezték, hogy mennyi pénzt keresnek a focival, vagy milyen taktikával készülnek a németek ellen, de Guláék rutinos és profi nyilatkozóként ügyesen kivágták magukat a legnehezebb helyzetekből is, anélkül, hogy féltve őrzött titkokat kellett volna elárulniuk. A témák között szerepelt a kedvenc ételre, kedvenc zenére, valamint a fiatalkori élményekre vonatkozó kérdés is, valamint a kérdezők azt is megpróbálták kipuhatolni, mit kellene tenniük, hogy belőlük is profi focista lehessen. A gyerekek a kezdeti megilletődöttséget követően annyira belejöttek a kérdésekbe, hogy alig akarták elengedni az edzés előtti csapatmegbeszélésre siető játékosokat. Végül minden kérdést nem is sikerült feltenni, de Gulácsi és Kerkez búcsúzóul közös fotóval és aláírásokkal engesztelte ki az ifjú újságírókat.

– Az első perctől kezdve érezzük a helyiek szeretetét, csodálatos a vendéglátás itt Weilerben, és ez a sajtóesemény is megmutatta, hogy mennyire sokan kíváncsiak a magyar válogatottra. Én nagyon élveztem ezt a húsz percet, a gyerekek őszinte kíváncsisággal kérdeztek minket a pályafutásunkról, a profi futball kulisszáiról és néhány személyes kérdés is elhangzott. Kaptunk néhány nehéz kérdést is, de igyekeztünk mindenre válaszolni, remélem, a gyerekek is annyira jól érezték magukat ebben a rövid időben, mint amennyire mi – mondta az mlsz.hu-nak Gulácsi Péter.

Forrás: www.valogatott.mlsz.hu


Retro mesevilág

Sokan szerettük, sokan felnőttünk rajta. 



 

 

 

 

 

70 éves idén a mesélés egy olyan módja, amit a mai kisgyermekek közül ma már kevesen ismernek, pedig az idő vasfoga alig fogott rajta!
A mesélő Gyuris Tibor színész.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Nyíregyházi Babaklubba! 

Helyszín: Nyíregyházi Babaklub, Sóstó Fürdő u. 29/5. 

Időpont: 2024.06.21 péntek  / 10:30-12:30/

 

Plüssök tárolása a gyerekszobában

Azt hiszem, besokalltam a lakás minden pontján szanaszét heverő plüssmacitól, plüsskutyától, plüsszsiráftól, és még sorolhatnám. Egyszerűen eddig nem találtam a helyüket. Folyton beletettem valamibe, mert óvni próbáltam őket a portól, a gyerekek meg állandóan előszedték őket. Eleinte az építőkocka nagy tasakját használtuk plüssállatok tárolására, aztán azt kinőtték, így beszeretem még egy hasonlóan nagy tasakot, de végülis mindkettőt szétszakították a gyerkőcök játék közben, véletlenül. Aztán egyszerűen csak belepakoltam egy csomó reklámszatyorba a plüssöket, és bedugtam az ágy alá az egészet. Ez sem bizonyult hosszú távú megoldásnak, mert a csomót a szatyron nehéz kibontani, és az anyaga hamarabb tépődik, mint gondolhattam volna. Nem is beszélve arról, hogy milyen ciki tud lenni, amikor a gazdag barátok átjönnek...


 

 

 

 

 

 

 

Megszületett hát a gondolat, hogy hogyan tudnám úgy tárolni ezeket a kisállatokat, amik számomra csak vacakok, de a gyerekek imádják őket, hogy ne porozódjanak, ne legyenek folyton szanaszét, ne szégyenkezzek, ha jön valaki és meglátja a tároló eszközt.

Előszedtem egy halom bútorszövetet, szabtam, vágtam, alakítottam, és varrtam egy nagy kockát. A kocka egyik élét tépőzárral láttam el. A koncepció az volt, hogy a kocka beférjen a gyerekszobai játékos polc egyik  boxába, és jól nézzen ki. Legyenek világos, virágos, babás színei, ezen fölül persze fontos, hogy betenni és kivenni is lehessen a játékokat viszonylag gyakran. Mondjuk naponta 38-szor.

Ezzel a nagy kockával három legyet ütöttem egy csapásra:

  1. A plüss játékok nem hevernek szanaszét a lakásban. Rend van, de mégis könnyen elővehet, könnyen kezelhető, és ha poros lesz, csak mosógépben kimosom és kész.
  2. A játékok védett helyen vannak. Nem porozódnak, nem keverednek. És a nagy kockát még építkezésre, konstrukciós játékra is fel tudom használni. Persze szinte azonnal leadták a csemeték a rendelést, hogy még szeretnének ilyet, hogy várat tudjunk építeni belőle.
  3. Mivel csak a puha játékokat tettem bele, így nem okoz balesetet, és nem esik baja a benne lévő dolgoknak, még akkor sem, ha a gyerekek ráülnek, ráfekszenek. Ergo: A kis asztal mellé is odatehetem, hogy üljenek rajta.

Még fölvetődött a plüss tárolásának néhány ötlete, amit szintén könnyű megvalósítani, és hasonló jó szolgálatot tesz, mint ez a kocka. Ezen ötletek közül például az egyik, hogy egy egyszerű gyerekmintás díszpárnahuzatba tömjük az állatokat, ahonnan szintén bármikor könnyen elővehetők, és ebben a formában még akár párnaként is használhatók.

Ti hogyan tároljátok a puha játékokat?

 

 

 

Forrás:  https://picibaba.hu

 

 

Kéz- és ujj játékok

Nagyon sok mondóka, dalocska van még, amelyeket mozgással lehet kísérni. Én azokból válogattam az előzőekben és most is, amelyek mi rendszeresen használtunk/használunk a játékaink során, és amelyek elsősorban a kart, a csuklót, a kezet és az ujjakat mozgatják.








Poros úton kocsi zörög,
(Kezeinkkel a combjainkat vagy az asztallapot ütögetjük.)
A kereke gyorsan pörög,
(Kézkörzés a test előtt.)
Sári néni vezeti,
(Vezetés utánzása.)
Aki látja neveti.
(Kezünket a szánk elé tesszük, és nevetünk.)

 

Csip csip csóka, vak varjúcska,
Komámasszony kéreti a szekerét,
Nem adhatom oda, tyúkok ülnek rajta,
Hess, hess, hess…
(Egymás kézfejét megcsípjük, és fel-le mozgatjuk,
az utolsó sornál elengedjük a kezeket, és hessegető mozgást végzünk.)

Volt egy pici pókocska,
(Egyik kezünk az asztalon, ujjaink kissé behajlítva.)
rászaladt a jégre,
(Ujjainkkal csúszkálunk az asztalon.)
nem volt rajta kiscsizma, fázott szegényke.
(Ujjainkat egymáshoz dörzsölgetjük.)
Emelgette lábacskáit, ez is fázik,
(Ujjaink az asztalt érintik, felemeljük a hüvelykujjunkat, majd visszaengedjük.)
az is fázik,
(Felemeljük a mutatóujjunkat, majd vissza.)
ez is,
(Középső ujj emelése, majd vissza.)
az is,
(Gyűrűs ujj emelése, majd vissza.)
amaz is.
(Kisujj emelése, majd vissza.)
Hazament a kis pókocska,
elő se bújt tavaszig.
(Ujjainkkal elszaladunk.)

Pákolicz István : Veréb

Csip-csiripp csöpp veréb
csipekedi a meggyet,
csip-csiripp csöpp veréb,
csípj nekem is egyet.
(Hüvelyk és mutatóujjunkat ütemesen nyitjuk és zárjuk.)
Ha nem csípsz csöpp veréb,
csiripelj hát egyet,
mert amíg csiripelsz,
nem csíped a meggyet!
(A hüvelykujjunkat a többi ujjunkkal megérintjük, ütemesen nyitjuk, zárjuk.)

 

Buda Ferenc : Fűszál derekán

Fűszál derekán félve mászik a bogár.
(A mutató és középső ujjunkkal fölfelé “mászunk” a levegőben.)
Földre pottyan – ott marad,
(A magasból a kezünket leejtjük az asztalra, tenyérrel lefelé.)
észrevétlen, mint a mag.
(Az egyik ökölbezárt kezünket átfogjuk a másik kezünkkel.)

 

 

 

A cikket írta, a mondókákat összeállította: duli. Köszönet érte!

Forrás:  https://picibaba.hu

Filmajánló: Apák napja


Olykor a férfiak is bármit megtennének, hogy gyerekük legyen. Főleg legénykoruk legcsinosabb nőjétől. Csakhogy közben eltelt tizenhét év. A még mindig szép Colette (Nastassja Kinski) előbukkan a ködből és közli a jól szituált ügyvéddel, hogy segítsen megtalálni világgá szökött közös gyermeküket. A gazdag Jack (Billy Crystal) munkájából következően is kétséggel áll a történet előtt. Colette elkeseredésében ugyanezzel a történettel fordul az örökké álmodozó Dale-hez (Robin Williams). A férfiban hevesen felébred az apai ösztön és fia keresésére indul. A lendületes kalandok közepette újra találkozik a másik kései apajelölttel, akivel tizenhét éve gondtalan egyetemistaként közös lakást béreltek.

Forrás: www.port.hu


10 tény, ami azt bizonyítja, hogy a vörös hajú gyerekek különlegesek



1. A vörös a legritkább természetes hajszín

A világ lakosságának mindössze 2%-a születik vörös hajjal! Ha csak a számokat nézzük (hány fő), Amerikában születik a legtöbb vörös hajú gyerkőc, azonban arányaiban Skócia (a lakosság 13%-a) és Írország (10%) vezet. A kék szeműek pedig még a vörösek között is ritkaságszámba mennek, hiszen a legtöbben barna szemmel büszkélkedhetnek.

2. Bármilyen etnikumú gyermek születhet vörös tincsekkel

Bár, ahogy fentebb említettük, a legtöbb vörös hajú; amerikai, mégis elmondható, hogy származásától függetlenül bármilyen családba érkezhet vörös pigmentű poronty.

3. A vörös hajúak között sokkal gyakoribb a balkezes

Minthogy mind a vörös pigmentek, mind a balkezesség úgynevezett recesszív (lappangó) gének eredménye, és ezek a gének „párban járnak”, jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kicsi balkezes lesz, ha a haja vörös.

4. A vörös hajat nagyon nehéz festeni, színezni

Ami egyben azt is jelenti, hogy soha nem fog fakóvá, élettelenné válni a benne lévő „makacs” pigmentek miatt.

5. A vörös hajúak sosem őszülnek „szürkésen”

Idős korban gyakran elkezd szőkülni esetleg fehérré válik a vörös haj, ám sosem lesz belőle szürke, mint a többi hajszín esetében.

6. A vörös hajkorona dúsabbnak tűnik, mint a többi árnyalat

Bár egy átlagos barna hajú nőnek 140.000 tincse van, míg egy vörösnek csupán 90.000, mégis sokkal dúsabbnak tűnik ez utóbbi, mert vastagabb szálú és kevésbé lapul le.

7. A vöröseknek több érzéstelenítésre lehet szükségük életük során

Hogy ez mit jelent? Az a fehérje-mutáció, ami a vörös hajért és a fehér bőrért felelős, jóval érzékenyebbé is teszi gazdáit a fájdalomra.

8. A vörösek sokkal fogékonyabbak a hőmérséklet-változásokra

A hajuk színéért felelős MC1R gén hajlamos túlzottan stimulálni a hőérzetért felelős gént, így a vörösek szervezete szenzitívebben reagál mind a hidegre, mind a melegre.

9. A vörös hajúak szervezete minimális napfény segítségével is képes előállítani a számukra szükséges D-vitamin mennyiséget

Míg a legtöbb ember számára viszonylag sok napfény és némi táplálékkiegészítő is szükségeltetik az elegendő D-vitamin bevitelhez, addig a vörösek teste jóval nagyobb mennyiséget képes előállítani belőle - szinte magától.

10.  Rengeteg színes történet, legenda kötődik a vörösökhöz

Az ókori görögök hittek abban, hogy a vörös hajú emberek halálukkor vámpírrá válnak, az ókori Rómában pedig nagyobb esélye volt egy vörösnek rabszolgává válni, mint a többi hajszín birtokosának. Mai napig egy fajta misztikum övezi őket; valamiféle félelemmel vegyes csodálat.

Forrás: www.babanet.hu