A gyerekek a kóstolás
első pillanatától kezdve imádni fogják a fagylaltot. Mikor jön el azonban annak
az ideje, hogy megkóstoltassuk a gyerekkel ezt a fagyos nyalánkságot?
A fagylalt főleg
tejből, tejszínből és cukorból készült fagyasztott finomság. Ízesítőket és
további összetevőket tartalmaz, mint a dió, csokoládé és a gyümölcs.
A szülők között azonban vitatéma, hogy adjunk-e a gyereknek fagyit, vagy
sem.
Mikor adjunk a gyereknek
először fagyit?
A fagylalt
tejtermék. A gyerekeknek nem ajánlatos 1 éves korukig zsíros tejet adni.
A fagylaltot szinte mindig tejszínből és zsíros tejből készítik. Mindkettő
paszterizált, hogy ne tartalmazzon baktériumokat, de a gyerekeknél tejérzékenység,
vagy más összetevőkre való érzékenység alakulhat ki.
Fennáll a fertőző
hasmenés, a szalmonellózis veszélye is. A szalmonellabaktérium általi
kontamináció éppen azon tejtermékek esetében kockázatos, melyekből
a fagylalt készül. Ezért jól gondolja meg, hol vásárol ilyen nyalánkságot.
A legbiztosabb, ha a boltban vásárolt jégkrémet adja gyermekének.
Ezen termékek összetétele ellenőrzött, de az utcai fagylaltosok –
a gombócos vagy a csavart fagyik esetében – sohasem tudhatja, hogyan
voltak elkészítve.
"A fagylalt
általában tejből, tejszínből, gyümölcsből készül. Ezek a gyorsan romló
anyagok a gyártási folyamatban alakítva vannak és a bomlási folyamat
szárítással, vegyileg és fagyasztással van leállítva, mely addig tart ki, amíg
a fagyi a szánkban elolvad. A belekben aztán beindul
a bomlási folyamat. A méreganyagok a vesével és a májjal
bomlanak le, nagyobb terhelés esetében a nyálkahártyával is, pl. az orron
keresztül, ami az úgynevezett nyári nátha. A fagylalttal tehát egy jó adag
ártalmas anyagot is kaphat szervezetünk, de a tápérték szempontjából ez
egy értéktelen, szervezetünket terhelő élelmiszer, " írja Dr.
Judita Hofhanzlová.
Az 1 éves kor körüli
gyerekeknek időnként adhat legalább egy fagyitölcsért. Az idősebb gyerekeknek –
általában 3 éves kor körül ajánlott – már adhat fagyit kóstolni. Természetesen
minden az Ön döntésén múlik.
A gyermek első
fagyija
Az első fagyit
biztonságos helyen vegye. Helytelen tárolás miatt a fagylaltban
baktériumok keletkezhetnek, melyek később emésztési gondokat és fertőzést okozhatnak.
- Olvassa el a fagyi
összetételét. Némely összetevő allergiás reakciót válthat ki. Ezek főleg
a dió, mogyoró, eper, citrusok és színezőanyagok. Eleinte inkább
a klasszikus ízeket válassza, mint a vanília, vagy a csokoládé.
- Először csak kis adagokban
kóstoltassa a fagyit. A nagyon sok fagyi a felnőtteknek sem kellemes
érzés – biztosan ismeri az érzést, amikor egyszerre több fagyit vesz
a szájába és szinte az agya is „megfagy“.
- Készüljön fel arra,
hogy az első fagyi kóstolgatás nagy rendetlenséget is hoz magával és csemetéje
tetőtől talpig piszkos lesz a ragadós finomságtól.
Ötletek gyerekek számára készült fagyira
Ha fagyit akar adni
gyermekének, megfelelőbbek számukra a gyümölcspépek vagy a jégzúzalékok.
Gyümölcspépek
Bármilyen gyümölcsből elkészíthetőek,
amit elmixel, édesíti pl. mézzel és vizet ad hozzá, hogy megfelelő állaga legyen.
Ezután fagyassza le, ha megfagyott, vegye ki, ismét mixelje el és ezt
a folyamatot ismételje meg legalább háromszor. A pép lágyabb lesz.
Fagyi limonádéból
Ehhez kitűnő alap
a klasszikus citromlé, melyet a fagylaltos formákba önt és az
érdekesebb íz miatt adhat hozzá bármilyen gyümölcsöt. Ezután már csak le kell
fagyasztani és készen van a frissítő nyalánkság.
Fagyasztott joghurt
Az utóbbi időben igen
kedveltek a fagyasztott joghurtok. Az ilyen fagyit otthon pillanatok alatt
elkészítheti. Elég hozzá egy egyszerű magasabb zsírtartalmú fehér joghurt, amit
elmixelt gyümölcs és méz hozzáadásával édesíthet. Jobb állaga érdekében
itt is érvényes a háromszori fagyasztás és átmixelés szabálya.
Recept házi fagylaltra
Ha biztos akar lenni
abban, hogy mit tartalmaz a fagylalt, próbálja meg otthon elkészíteni. Ez
a fagylalt nem tartalmaz tejtermékeket, védi a gyermek törékeny
emésztőrendszerét és csak gyümölccsel van édesítve.
Hozzávalók:
- 1 hámozott avokádó
- 1 banán
- egy teáskanál vanília kivonat
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 dl kókusztej
- választható – gyümölcs
ízlés szerint (eper, málna, mangó, őszibarack...)
Elkészítése:
Vegye az összes hozzávalót és mixerben mixelje el. A keveréket kb.
egy órára fagyassza le, majd vegye ki a fagyasztóból és jól keverje el,
majd ismét tegye a fagyasztóba. Ezt a folyamatot addig ismételje,
amíg nem éri el a megfelelő állagot.
Forrás: www.tesco.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése