Csak a tészta, a csirke falatkák, a sajt és némi gyümölcs az, amit szívesen megeszik a gyermeked? A kedvencein kívül csak nagyon ritkán hajlandó megkóstolni valamilyen újabb fogást, és abból is csak egy-két falatot eszik?
Miért éppen ezeket az ételeket részesíti előnyben?
Ha a
tipikus, a kisgyerekek körében kedvenc ételekre gondolunk, sok olyan van
köztük, ami édes (mint például a gyümölcsök, joghurtok, vagy bármilyen
édesített dolog) vagy sós (mint például a sajt, a csirke falatkák, a
virsli) ízprofillal rendelkezik. Miközben a gyakran került ételek (mint
például a zöld zöldségek) általában keserűek. A kutatók szerint ennek evolúciós gyökerei vannak.
Tanulmányok
kimutatták, hogy a babák már születésük előtt fogékonyak az édes
ízekre. Ennek pedig megvan az oka. Bár az édeset a cukorral édesített
gyorsételekhez is köthetnénk, a cukor egy egyszerű formájú energia.
"Amikor fejlődésben vagy, vannak energia igényeid" - idézi a mother.ly
Rachel Herz-et, érzékelés- és érzelem tudóst, a Why You Eat What You
Eat (Miért azt eszel, amit eszel - a szerk.) című könyv szerzőjét.
Amellett, hogy kalóriát és szénhidrátot jelent, az édes az anyatej domináns íze, mondta el Julie Mennella,
a Monell Chemical Senses Center kutatója. Tehát a baba édesség utáni
sóvárgása készteti az anyatej szeretetére. De a csecsemőkor után sem
nőnek túl a gyerekek ezen a preferencián, és gyerekkorban is hajlanak az
édes ízek felé.
És mi a helyzet a sós
ételekkel? A gyerekek jobban szeretik a magasabb sókoncentrációt, mint a
felnőttek. Ennek szintén evolúciós célja van. A sósság a fehérjét jelzi. Ráadásul egy ásványi anyagot is, amire a szervezetünk működéséhez szükség van.
De a keserű ízű zöldségektől való viszolygásnak is van mögöttes oka. "A természetben a keserű dolgok általában mérgezőek, ezért előnyösnek tűnhet nem enni a keserű ételekből. Ezek a dolgok elősegítik a túlélést" - mondta el Herz.
A textúra és a szín is számít
Természetesen
nem az íze az egyetlen tényező, ami befolyásolja a gyerekek
ételválasztását. Bár kevesebbet kutatott téma, de ebben az élelmiszerek
textúrája és színe is szerepet játszhat. A gyerekek természetüktől fogva
neofóbiásak, ezért tarthatnak az új ételektől. Ez enyhe mértékben
szintén alkalmazkodás, mert távol tarthatja őket az ismeretlen
ételektől, amelyek mérgezőek lehetnek.
Így
például egy "nyálkás", ropogós vagy darabos textúra sem biztos, hogy
átmegy a rostán. "A textúra jelezheti a szennyezett ételt. Ha eszel
valamit, és szennyeződést vagy port, homokszemet észlelsz, azt
valószínűleg nem szabad megenni. Hasonlóképpen, ha valamilyen apró
darabosat eszel, a reakció az lehet, hogy legyél óvatos. Ez a
biológiához kapcsolódik" - magyarázta Herz. Ez vonzóbbá teheti például a
feldolgozott húsok, mint a virsli vagy a csirke falatkák
természetellenesen sima textúráját, mint a valódi csirkemell vagy
sertéshús állagát.
A
szín is jelzésértékű lehet. Előfordulhat, hogy a gyermek a fehér
ételeket preferálja, mint a rizs, a tészta vagy a kenyér, mert
"biztonságosnak" ítéli ezeket.
Azonban annak ellenére, hogy az ízpreferenciáknak biológiai alapja van, ezek nincsenek kőbe vésve. A "kalandvágyóan étkező" gyermek nevelésének az egyik legjobb módja, ha fiatal korában kezdjük el. "A hozzátáplálás során gyakran tegyük ki a babát keserű zöldségeknek, halaknak és fűszeres ételeknek - olyan ételeknek, amiket a legtöbb kisgyermek visszautasít" - javasolta dr. Natalie Muth gyermekorvos és dietetikus.
Bár az édes és a sós ételek felé a részlehajlás gyerekkorban is megmarad, a korral azonban csökken a mértéke.
Forrás: mother.ly; babaszoba.hu
Fotó: Getty Images
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése