Eperkrémes gofri
Hozzávalók:
A tésztához:
12 dkg margarin (olvasztott)
10 dkg cukor
1 teáskanál vanília
kivonat
3 db tojás
1 teáskanál sütőpor
1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
24 dkg finomliszt
2,4 dl tej
1 evőkanál napraforgó
olaj (vagy vaj a sütéshez)
Az eperkrémhez:
25 dkg mascarpone
50 dkg eper
5 dkg cukor
3 dkg étcsokoládé (csepp)
2 evőkanál tejszínhab
Elkészítés
A tésztához
A tojásokat ketté
választjuk. A fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval. A sárgáját a
cukorral habosra keverjük.
A lisztet és a sütőport a
tojássárgához szitáljuk, hozzáadjuk a tejet, a citromhéjat és a vaníliát, az
egészet a tojáshabbal fellazítjuk.
Felforrósítjuk a gofrisütőt,
olajos ecsettel megkenjük, belemérjük a tésztát, 2-3 perc alatt megsütjük.
(Ebből a mennyiségből 10 db lett.)
Az eperből félreteszünk a
díszítéshez, a többit összeturmixoljuk a mascarponéval és az 5 dkg cukorral.
A krémmel beborítjuk a
gofrit, tetejére tesszük az epret, tejszínhabot és az étcsokicseppet.
Banános - nutellás gofri
HOZZÁVALÓK
3 db tojás
1,5 bögre tej
2 evőkanál cukor
0,75 bögre liszt
0,25 bögre olaj
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak sütőpor
1 csipet só
Nutella
banán
ELKÉSZÍTÉS
A gofrihoz a
tojásokat szétválasztjuk. Egy nagy tálban kézimixerrel összekeverjük a tejet, a
tojássárgáját, a cukrot, a lisztet, az olajat, a vaníliás cukrot, a sütőport és
a sót.
A
tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához forgatjuk.
A tésztát a hűtőben
pihentetjük egy órát, majd gofrisütőben a szokásos módon kisütjük a gofrikat.
A kisült gofrikat
megkenjük a mogyorókrémmel és a megtisztított, felkarikázott banánt ráhalmozzuk
a tetejére.
Foltos boci gofri
HOZZÁVALÓK
1 bögre liszt
0,5 bögre cukor
1 teáskanál keményítő
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
2 db tojás
2 evőkanál növényi olaj
2 evőkanál tej
1,5 dl víz
1 evőkanál cukrozatlan
kakaópor
A díszítéshez:
csokiszósz
tejszínhab
eper
áfonya
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet, a cukrot, a
keményítőt, a sütőport, a sót, a tojást, az olajat, a tejet és a vizet
habverővel összekeverjük.
A tésztát két részre
osztjuk. Az egyik felébe beleszórjuk a kakaóport. Kb. 1 óráig hűtőbe tesszük.
A gofrisütőbe
merőkanállal belecsorgatjuk a sima és a kakaós tésztát vegyesen, hogy
„foltos" legyen a gofri. Néhány percig sütjük.
A kisült gofrikat csokiszósszal, tejszínhabbal, valamint friss gyümölcsökkel, például eperrel és áfonyával díszítjük.
Gofri szendvics
HOZZÁVALÓK
1,5 bögre teljes kiőrlésű
liszt
0,5 bögre finomliszt
1,25 teáskanál sütőpor
0,25 teáskanál só
1 evőkanál kristálycukor
1 bögre író vagy magas
zsírtartalmú tej
1 evőkanál sótlan vaj
1 db tojás
1 teáskanál vaníliakivonat
sütőspray vagy olaj a
sütőhöz
6 szelet bacon
1 db paradicsom
3 db salátalevél
2 evőkanál majonéz
6 szelet pulykasonka
ELKÉSZÍTÉS
Előmelegítjük a
gofrisütőt közepesen magas hőfokra. Közben egy tálban elvegyítjük a kétféle
lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot. Egy másik edényben összekeverjük az
írót vagy tejet az olvasztott vajjal, a tojással és a vaníliakivonattal. Ha
ezzel megvagyunk, a nedves és a száraz hozzávalókat összeöntjük, majd
alaposan elkeverjük.
A gofrisütő belső részét
kifújjuk vagy kikenjük egy kevés olajjal. Ezután kb. 1/3 csészényi tésztát a
gofrisütő mélyedéseibe öntünk, majd csukott fedéllel addig sütjük, amíg a gofri
aranybarna és ropogós lesz. Ez nagyjából 5-6 percet jelent. Ezután hagyjuk
teljesen kihűlni a gofrikat.
Miközben hűlnek a gofrik,
egy száraz serpenyőben megpirítjuk a bacont, a zöldségeket megmossuk, szárazra
töröljük, a paradicsomot pedig felkarikázzuk.
Megkenjük a gofrikat
a majonézzel, majd a lapokra 1-1 szelet pulykasonkát, bacont,
paradicsomkarikákat és 1 db salátalevelet teszünk. Végül a két gofrilapot
egymásra borítjuk.
Túrós zabgofri
HOZZÁVALÓK
2 db tojás
5 dkg xilit
5 dkg vaj
2 dl tej
10 dkg krémes túró
2 db biocitrom
2 teáskanál sütőpor
10 dkg gluténmentes
zabpehelyliszt
olaj
ELKÉSZÍTÉS
A tojást habosra keverjük
a xilittel. Hozzáadjuk a megolvasztott vajat, a tejet, a túrót és a
megmosott citrom finomra reszelt héját. Hozzáforgatjuk a sütőporral elvegyített
lisztet.
Az előmelegített
gofrisütőt vékonyan kikenjük olajjal. Beleadagoljuk a tésztamasszát, és
aranyszínűre sütjük a gofrikat pár perc alatt.
Forrás:
www.mindmegette.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése