Noha a közös sütés-főzés
egy remek program, nem árt mindezt tudatosabban megterveznünk: fontos, hogy
ügyeljünk a megfelelő biztonságra, készítsük fel konyhánkat a megfelelő
biztonsági eszközökkel (például egy konyhai fellépővel), valamint fontos,
hogy lélekben mi magunk is helyén kezeljük az elvárásainkat az elkövetkezendő
egy-két órával (és annak végeredményével) kapcsolatosan.
Hogy lehetőleg minél
nagyobb sikerrel záruljon a közös főzőcske és minél lazábban átvészelhessétek a
kritikus pillanatokat, kigyűjtöttem néhány tippet, és életkorokra bontottam,
hogy mikor, milyen teendőkkel érdemes (és biztonságosabb) próbálkozni.
Ahhoz tehát, hogy se az
idegrendszerünk, se a konyha ne hasonlítson egy katasztrófa sújtotta területre
a közös program után, érdemes a következőkkel készülnünk:
1, Nagy adag türelem –
Ne álljatok neki a közös konyhai kalandnak, ha valamelyikőtök épp feszült
valami miatt! Tény: ami lepotyoghat, az le is fog potyogni, ami kiömölhet, az
ki fog ömölni… érdemes erre előre felkészülni!
2, Idő –
Alapszabály, hogy gyerekkel nem lehet sietni. Sajnos ez hatványozottan igaz a
konyhára is, így számoljatok az átlagos sütési/főzési idő duplájával!
3, Megfelelő öltözet –
Egy konyha számtalan olyan érdekességet tartogat egy gyerek számra, amelyet ki
kell szórni, szét kell kenni, vagy épp el kell maszatolni! Azért, hogy a foltos
ruha ne legyen ok az aggodalomra, érdemes beszerezni egy strapabíró előke-kötényt!
4, Szabályok –
Legyen a gyerekkel előre megbeszélve, hogy mit szabad és mit nem a konyhában!
Így kisebb az esély a “kiakadásra”, “hisztire” és a “de én akarom” kezdetű
mondatokra. (No és persze elkerülhetetlenek az előírások a biztonság megtartása
érdekében is!)
5, Bizalom –
Miután megvannak a szabályok, lépjünk egyet hátra és hagyjuk érvényesülni a kis
séfet! Legyünk ott, segítsünk, ha kell, instruáljunk, ha igény van rá, de
hagyjuk, hogy gyermekünk maga birkózzon meg a kiszabott tennivalóval!
De melyik életkorban
milyen feladatokat bízhatunk gyermekünkre a konyhában? Mutatom!
0-1 éves kor körül –
feladatok a konyhában
Véleményem szerint soha
nem lehet elég korán kezdeni gyermekünk konyhai teendőkbe való bevonását! Már
egészen pici korban társaink lehetnek a főzésben – persze a kezdetekkor csak
megfigyelőként, a biztonságukat messzemenőkig szem előtt tartva!
A balesetek miatt a
hordozás ilyenkor nem javasolt, ugyanakkor az etetőszék, vagy a járóka
biztonságából nyugodtan figyelhetik a ténykedésünket. Közben magyarázzunk
nyugodtan, és adjunk lehetőséget az alapanyagokkal és az eszközökkel való
ismerkedésre!
1-2 éves kor körül –
feladatok a konyhában
Az ilyen korú gyermekek
lelkesedése általában nagy, figyelmük azonban még nagyon illékony, ezért sok
türelemre, instrukcióra és folyamatos felügyeletre van még szükség, ha be
akarjuk őket vonni a konyhai teendőkbe.
Gyors és könnyű
feladatokat érdemes ilyenkor adni a piciknek, úgymint:
- Turmixgép ki-be
kapcsolása
- Zöldség, gyümölcs
mosása
- Kimért összetevők tálba
öntése
- (Előre kimért) fűszerek
ételhez szórása
- Sütemények
tojásfehérjével való megkenése
(Hogy a kicsi
biztonsággal felérje a konyhapultot, érdemes egy lépcsős konyhai fellépőt
beszereznünk!)
Nem lehet elégszer
hangsúlyozni a biztonság fontosságát, főleg ebben a korban! A gáztűzhelytől,
sütőtől, forró edényektől, éles evőeszközöktől és szerkezetektől MINDIG tartsuk
távol gyermekünket, hiszen egy pillanat alatt meg lehet a baj!
3-5 éves kor körül–
feladatok a konyhában
Ebben a korban már a
gyerekek finommotoros mozgása és figyelme is fejlettebb, így megpróbálkozhatunk
a valamivel részletesebb, bonyolultabb feladatokkal is. A lurkók lelkesedése és
képességei ugyanakkor elég széles skálán mozoghatnak, így ha csemeténknek az
1-2 éves kornál felsorolt feladatokhoz van csak kedve / türelme, az sem baj, de
előfordulhat az is, hogy már a következő bekezdés foglalatosságaiból is
válogathatunk számára.
Feladatok, amelyekkel már
egy ilyen idős gyerkőc – szigorúan felnőtt felügyelete mellett – is
megpróbálkozhat:
- Gyümölcsfacsarás
- Víz kinyomkodása
például a lereszelt zöldségekből
- Tojástörés
- Pürésítés (például főtt
krumpli összenyomkodása)
- Főtt tojás pucolása (ha
már kihűlt a tojás!)
- Puha ételek (pl. banán,
eper) vágása gyerekeknek való késsel
- Saláta tépése
- Panírozás
- Dagasztás
- Tészta gyúrása,
formázása
- Puhább alapanyagok (pl.
sütemény tészta, kenyér) kivágása kiszúró formákkal
(Hogy a kicsi biztonsággal
felérje a konyhapultot, érdemes – ha még nem tettük – egy lépcsős konyhai
fellépőt beszereznünk!)
6-10 éves kor körül –
feladatok a konyhában
A gyerekek figyelme
ilyenkor már jóval kitartóbb, így a konyhában való sürgés-forgás remek alkalmat
adhat az iskolában tanult készségek gyakorlására is! Olvashatjuk együtt a
recepteket, kimérhetjük együtt a hozzávalókat, beszélgethetünk alapvető fizikai
és kémiai jelenségekről.
Ráadásul az ehhez társuló
feladatok megoldásában a gyerekek önbizalmat szerezhetnek, és nagyobb
önállóságra tehetnek szert! A lényeg, hogy dicsérjük őket sokat, hiszen a
lelkesedésüket ezzel ösztönözhetjük a leginkább! Fontos, hogy lépjünk egyet
hátra és hagyjuk a gyerkőcöket kibontakozni, gyengéden, csak a háttérből
segítsünk!
Feladatok, amelyeket már
egy ilyen korú gyermekre bízhatunk (a korábban említett feladatokon túl):
- Zöldségek, sajtok
reszelése (téglalap alapú reszelővel)
- Konzervnyitó használata
- Pogácsák, fasírtok
formázása
- Mixer használata
- Alapanyagok kimérése
(mérleg és csészék segítségével)
- Szendvicsek és wrap-ok
készítése
- Olló használata
- Szeletelés gyerekeknek
való késsel
- Főzés (velünk) a
tűzhelynél
- A sütő beállítása és
használata (segítséggel)
11 éves kor felett –
feladatok a konyhában
Ha már viszonylag korán
megismertettük gyermekünket a konyhai eszközökkel és a főzés tudományával, akkor
erre a korra már egy kész kis mini séfet kapunk, aki – szinte – teljesen
önállóan elboldogul a konyhában! Természetesen az önállósodás és a főszakács
kinevezés előtt fontos, hogy a gyerekek temérdek konyhai tapasztalattal
rendelkezzenek és minden szabállyal, valamint biztonsági előírással maximálisan
tisztában legyenek!
Ugyanakkor elsődleges
fontosságú még ebben a korban is, hogy a konyhában tevékenykedő gyermek ne
maradjon felnőtt felügyelete nélkül, hiszen véletlen balesetek sajnos bárkivel,
bármikor előfordulhatnak!
Feladatok, amelyekkel az
ilyen korú gyerekek már ügyesen megbirkózhatnak:
- Főzés recept alapján
- Az ételek keverése,
átfordítása vagy megkenése
- Sütés önállóan (a
tepsit be- és kihúzva a sütőből)
- Kések használata
- Különböző konyhai
eszközök használata
- Grillezés
Fontosnak érzem kiemelni,
hogy természetesen minden gyerek más és más, így érdeklődésük a konyhai teendők
iránt is eltérő lehet. Ennélfogva a fent felsorolt életkori felosztások is csak
egy vázlatos segédletet jelenthetnek csupán, nem szabad túlzott
következtetéseket alapozni rájuk!
Ti ismeritek a leginkább
gyermekeiteket, így ti tudjátok igazán, hogy mikor milyen feladatba vonhatjátok
be őket sikerrel. A lényeg, hogy semmit sem szabad erőltetni, és a biztonság,
balesetek elkerülése alapvető felelősségünk – mindig, minden helyzetben!
Az ételek elkészítése
persze nem a konyhában kezdődik, ezért kulcsfontosságú, hogy az alapanyagok
beszerzésébe (bevásárlás, helyi termelők vagy piac felkeresése), illetve a
főzés utáni takarításba is ugyanúgy bevonjuk a gyerekeket, mint magába a
konyhai folyamatokba!
Így teljes a kör, és így
nevelhetünk gyermekeinkből igazán felelős, igényes, és magabiztos
felnőtteket.
Forrás: www.manomenu.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése