2024. január 15., hétfő

Mit nassoljanak a gyerekek?


Elgondolkodtató és figyelemfelkeltő adat, hogy minden tizedik 0-1 éves korú csecsemő potenciálisan elhízott, ez az adat a 7-10 évesek között már minden ötödik gyermekre jellemző a felnőtt lakosság tekintetében pedig minden második férfit és nőt érint az elhízás betegség!

Egy nem régi felmérés azt mutatja, hogy a gyerekek 65%-a nassol chipset, csokit és egyéb süteményfélét. A zöldség és gyümölcsfogyasztás pedig messze elmarad a szükséglettől!

Mit készítsünk a gyerekeknek, hogy a kellemeset a hasznossal kombináljuk?

Húsvétkor, mikuláskor, szülinapon, névnapon mi legyen a csomagban?

Lehet benne csokoládé, de jó minőségű! Inkább 1 db magasabb kakaótartalmú, mint 5 db olcsóbb, egészségtelen zsírokban dúskáló bevonómasszás figura. Legyen mellette gyümölcs (mandarin, narancs, aszalt gyümölcs, bármi, amit a gyerek szívesen elfogyaszt), tegyünk mellé magokat is, hogy a daganatmegelőző antioxidánsokból még többet kapjon a kis szervezete és egészséges zsírokat is biztosítsunk.

Ha kibontotta a kis csemete a csomagot, szabjunk korlátot a csokoládé, édességfogyasztásnak, akkor jár a legjobban, ha kombináljuk a finomságokat!
Készíthetünk olvasztott csokiba mártott almaszeleteket, melyeket darált magok keverékébe forgathatunk. Ugyanezt megtehetjük, banánnal, kivivel is! Csak a felét mártsuk bele, érvényesüljünk a gyümölcsök színe is, magyarázzuk el, hogy minden színanyag más vitamint jelent és minél erősebb, szebb színű, annál többet profitálunk belőle! A mandarint kókuszreszelékkel is szórhatjuk (kipróbált tipp, imádják!)

Mi a helyzet az iskolai büfével?

Az első tanács, hogy ne engedjük a gyereket tízórai helyett pénzzel az iskolába. A másik a tudatos egészségre nevelés, minél előbb elmagyarázni, hogy mit érdemes és mit nem érdemes fogyasztani. A túlstimulált ízlelőbimbók ingerelhetőségét tudatos odafigyeléssel vissza lehet alakítani, ha a mesterséges ízeket mellőzzük az étrendből, és helyette lassan váltunk természetes ízvilágra.

A harmadik módszer a szülői leleményesség. Nagyon finom és tápláló nassolnivalókat magunk is készíthetünk például sárgarépából, retekből, sajtból, gyümölcsökből, gabonafélékből. Otthoni csipegetésre pedig főleg rostokat tartalmazó ételt és tejterméket javaslok, mivel ezek ballasztanyag tartalmuk miatt telítenek, javítják a bélműködést és a növekedéshez is hozzájárulnak. A nassolnivaló mellé mindig biztosítsunk bőséges folyadék-bevitelt, főleg ásványvizet vagy frissen készített gyümölcsleveket, melyek nem tartalmaznak tartósítószereket.

Előzd meg a betegségeket, figyelj szeretteid egészségére!

Forrás: www.dietetikusod.hu, www.webbeteg.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit nassoljanak a gyerekek?


Elgondolkodtató és figyelemfelkeltő adat, hogy minden tizedik 0-1 éves korú csecsemő potenciálisan elhízott, ez az adat a 7-10 évesek között már minden ötödik gyermekre jellemző a felnőtt lakosság tekintetében pedig minden második férfit és nőt érint az elhízás betegség!

Egy nem régi felmérés azt mutatja, hogy a gyerekek 65%-a nassol chipset, csokit és egyéb süteményfélét. A zöldség és gyümölcsfogyasztás pedig messze elmarad a szükséglettől!

Mit készítsünk a gyerekeknek, hogy a kellemeset a hasznossal kombináljuk?

Húsvétkor, mikuláskor, szülinapon, névnapon mi legyen a csomagban?

Lehet benne csokoládé, de jó minőségű! Inkább 1 db magasabb kakaótartalmú, mint 5 db olcsóbb, egészségtelen zsírokban dúskáló bevonómasszás figura. Legyen mellette gyümölcs (mandarin, narancs, aszalt gyümölcs, bármi, amit a gyerek szívesen elfogyaszt), tegyünk mellé magokat is, hogy a daganatmegelőző antioxidánsokból még többet kapjon a kis szervezete és egészséges zsírokat is biztosítsunk.

Ha kibontotta a kis csemete a csomagot, szabjunk korlátot a csokoládé, édességfogyasztásnak, akkor jár a legjobban, ha kombináljuk a finomságokat!
Készíthetünk olvasztott csokiba mártott almaszeleteket, melyeket darált magok keverékébe forgathatunk. Ugyanezt megtehetjük, banánnal, kivivel is! Csak a felét mártsuk bele, érvényesüljünk a gyümölcsök színe is, magyarázzuk el, hogy minden színanyag más vitamint jelent és minél erősebb, szebb színű, annál többet profitálunk belőle! A mandarint kókuszreszelékkel is szórhatjuk (kipróbált tipp, imádják!)

Mi a helyzet az iskolai büfével?

Az első tanács, hogy ne engedjük a gyereket tízórai helyett pénzzel az iskolába. A másik a tudatos egészségre nevelés, minél előbb elmagyarázni, hogy mit érdemes és mit nem érdemes fogyasztani. A túlstimulált ízlelőbimbók ingerelhetőségét tudatos odafigyeléssel vissza lehet alakítani, ha a mesterséges ízeket mellőzzük az étrendből, és helyette lassan váltunk természetes ízvilágra.

A harmadik módszer a szülői leleményesség. Nagyon finom és tápláló nassolnivalókat magunk is készíthetünk például sárgarépából, retekből, sajtból, gyümölcsökből, gabonafélékből. Otthoni csipegetésre pedig főleg rostokat tartalmazó ételt és tejterméket javaslok, mivel ezek ballasztanyag tartalmuk miatt telítenek, javítják a bélműködést és a növekedéshez is hozzájárulnak. A nassolnivaló mellé mindig biztosítsunk bőséges folyadék-bevitelt, főleg ásványvizet vagy frissen készített gyümölcsleveket, melyek nem tartalmaznak tartósítószereket.

Előzd meg a betegségeket, figyelj szeretteid egészségére!

Forrás: www.dietetikusod.hu, www.webbeteg.hu