Elgondolkodtató és figyelemfelkeltő
adat, hogy minden tizedik 0-1 éves korú csecsemő potenciálisan elhízott, ez az
adat a 7-10 évesek között már minden ötödik gyermekre jellemző a felnőtt
lakosság tekintetében pedig minden második férfit és nőt érint az elhízás
betegség!
Egy nem régi felmérés azt
mutatja, hogy a gyerekek 65%-a nassol chipset, csokit és egyéb süteményfélét. A
zöldség és gyümölcsfogyasztás pedig messze elmarad a szükséglettől!
Mit készítsünk a
gyerekeknek, hogy a kellemeset a hasznossal kombináljuk?
Húsvétkor, mikuláskor,
szülinapon, névnapon mi legyen a csomagban?
Lehet benne csokoládé, de
jó minőségű! Inkább 1 db magasabb kakaótartalmú, mint 5 db olcsóbb,
egészségtelen zsírokban dúskáló bevonómasszás figura. Legyen mellette gyümölcs
(mandarin, narancs, aszalt gyümölcs, bármi, amit a gyerek szívesen elfogyaszt),
tegyünk mellé magokat is, hogy a daganatmegelőző antioxidánsokból még többet
kapjon a kis szervezete és egészséges zsírokat is biztosítsunk.
Ha kibontotta a kis
csemete a csomagot, szabjunk korlátot a csokoládé, édességfogyasztásnak, akkor
jár a legjobban, ha kombináljuk a finomságokat!
Készíthetünk olvasztott csokiba mártott almaszeleteket, melyeket darált magok
keverékébe forgathatunk. Ugyanezt megtehetjük, banánnal, kivivel is! Csak a felét
mártsuk bele, érvényesüljünk a gyümölcsök színe is, magyarázzuk el, hogy minden
színanyag más vitamint jelent és minél erősebb, szebb színű, annál többet
profitálunk belőle! A mandarint kókuszreszelékkel is szórhatjuk (kipróbált
tipp, imádják!)
Mi a helyzet az iskolai
büfével?
Az első tanács, hogy ne
engedjük a gyereket tízórai helyett pénzzel az iskolába. A másik a tudatos
egészségre nevelés, minél előbb elmagyarázni, hogy mit érdemes és mit nem
érdemes fogyasztani. A túlstimulált ízlelőbimbók ingerelhetőségét tudatos
odafigyeléssel vissza lehet alakítani, ha a mesterséges ízeket mellőzzük az
étrendből, és helyette lassan váltunk természetes ízvilágra.
A harmadik módszer a
szülői leleményesség. Nagyon finom és tápláló nassolnivalókat magunk is
készíthetünk például sárgarépából, retekből, sajtból, gyümölcsökből,
gabonafélékből. Otthoni csipegetésre pedig főleg rostokat tartalmazó ételt és
tejterméket javaslok, mivel ezek ballasztanyag tartalmuk miatt telítenek, javítják
a bélműködést és a növekedéshez is hozzájárulnak. A nassolnivaló mellé mindig
biztosítsunk bőséges folyadék-bevitelt, főleg ásványvizet vagy frissen
készített gyümölcsleveket, melyek nem tartalmaznak tartósítószereket.
Előzd meg a betegségeket, figyelj szeretteid egészségére!
Forrás: www.dietetikusod.hu,
www.webbeteg.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése