2024. október 17., csütörtök

Őszi dekoráció házilag – Kézműves ötletek gyerekeknek


Gyakran a legegyszerűbb és legolcsóbb játékok okozzák a legnagyobb élményt a gyerekeknek! Az őszi időszak rengeteg lehetőséget tartogat, ilyenkor nemcsak a szabadban játszhattok, de a benti időt is el lehet tölteni szuper őszi DIY (csináld magad) ötletek segítségével! Íme néhány őszi dekoráció házilag, válogassatok kedvetekre!

Őszi díszítés ötletek: Miért jó, ha a gyerekekkel közösen valósítjuk meg?

A kézműves ötletek megvalósítása jó móka, de még jobb, ha a gyermekek is részt vesznek benne! Máris eláruljuk, hogy miért!

A kézműves tevékenységnek számos előnye van:

- segítenek a kreativitás kibontakoztatásában,

- kiválóan alkalmasak az önkifejezés és az önmegvalósítás próbálgatására,

- remek módja a tehetséggondozásnak,

- növelik az önbizalmat,

- fejlesztik a finommotorikus készségeket,

- javítják a hangulatot, csökkentik a stresszt és a szorongást.

Emellett pedig remek szülő-gyerek program! Próbáljatok ki egyet (vagy többet) a következő dekorációs ötletek közül!

Őszi termés dekoráció ötletek

Ősszel rengeteg termés áll rendelkezésetekre, ami egy kis kreativitással fantasztikus őszi dekoráció házilag!

- Toboz

- Vadgesztenye

- Makk

- Dió

- Falevelek

Őszi dekoráció fából vagy termésből

Gesztenye figurák készítése

A nagy őszi séták során begyűjtött gesztenyékből alkotott figura egy nagyon édes őszi dekoráció házilag! Mindössze gesztenyékre, fogpiszkálókra és filctollra lesz szükségetek. És hogy mit kell tenni? Beleszurkálni a gesztenyékbe a fogpiszkálókat, aztán megrajzolni a kis bábuk arcát. Ugye, milyen egyszerű, de nagyszerű ötlet?

Őszi díszek tobozból

Mit szóltok egy édes sündisznócsaládhoz tobozból? Az összegyűjtött tobozokat tegyétek félre, amíg ki nem száradnak, majd ha kipattantak, vágjatok kis háromszög alakú arcocskákat filcanyagból. Ha ezzel készen vagytok, ragasszatok fel kis szemeket vagy rajzoljatok rá filccel. 

Sütőtökre festett makk

Édes és egyszerű ötlet festéssel, aminek csak a képzelet szab határt. Fessétek le külön-külön a makk alját és tetejét, majd fessétek a szárakat zöldre. Ha ezzel elkészültetek, és megszáradtak a kis makkok, ragasszátok a kis kalapot ragasztópisztollyal a makk aljára, és már el is készültek a cukiságok! 


Tipp: Akár asztali dekoráció, párkánydísz vagy kerti dekoráció is lehet a megalkotott kis figurákból!

Dekoráció őszi falevelekből

Falevél só-liszt gyurmából

Készítsétek el a só-liszt gyurmát! Hozzávalók:

20 dkg liszt

20 dkg só

125 ml víz

2 ek étolaj

Gyúrjátok össze az alapanyagokat, majd amíg még puha, tegyétek bele a leveleket és vágjátok őket formára. Utána már csak várni kell, míg szobahőmérsékleten kiszáradnak a díszek, ez körülbelül 3 nap alatt meg is történik.

Figurák falevélből, termésekből és wc-papír gurigából


Néhány wc-papír guriga, falevél arcként és gomb a ruhácskához, és már el is készültek a legények és leányok! Ha összeragasztottátok a figurákat, csak rajzoljatok szemet nekik fekete filccel vagy ragasszatok rájuk hobbiboltban kapható szemecskéket.

Forrás: www.regiojatek.hu


2024. október 16., szerda

Ezért pletykálnak olyan sokat a gyerekek


A kis harmadikosok már bizony pletykálnak, nekünk, szülőknek pedig az a feladatunk, hogy sürgősen szoktassuk le róla őket, mert ugye pletykálni csúnya dolog.

Könnyen jöhet haza az iskolából a 8 éves gyermekünk úgy, hogy kisírja a szemét, mert visszahallott magáról valami pletykát. Fontos, hogy beszélgessünk a gyerekekkel a pletykálásról, mert hamar elmérgesedhet egy közösségben a helyzet, ha túl sok a pletyka.

Karin S. Frey pszichológus professzor szerint a pletykálás ebben az életkorban természetes jelenség, ezzel fedezik fel a gyerekek azt, hogy milyen hatással vannak másokra, és mekkora hatalmuk van a közösségen belül. Illetve a pletykálással próbálnak népszerűbbé válni. Természetes, de ettől még nem kell elnézni nekik a pletykálkodást.

Válaszd szét az ártatlan fecsegést és a pletykát

A Duke Egyetem tanulmányában 60 pár negyedikes lányt kértek meg, hogy 15 percig játsszanak együtt szabadon. Ebben a rövid 15 percben a lányok 24 különböző embert beszéltek ki egymás között, de a legtöbb a pletykák közül csupán fecsegés volt, olyanok, mint hogy legközelebb ki mellé ülnek le ebédelni. 4 kibeszélésből 3 esetben azonban negatív vagy sértő dolgokat mondtak mások háta mögött. A tanulmány vezetője szerint ezért nagyon fontos, hogy beszélgessenek a szülők a gyerekekkel arról, hogy a pletykálkodással árthatnak másoknak. Azt javasolja, hogy játsszunk olyan szerepjátékokat velük, amikből kiderül számukra, hogyan érezhet a pletyka áldozata.

A felvilágosítás a kulcs

A gyerek általában nem is tudja, hogy amit csinál, az épp pletykálkodás. Teljesen normális, hogy otthon el akarja mesélni, mi történik az osztálytársaival, ha a tudomására jutott valamilyen információ. Szülőként azonban felvilágosíthatjuk, hogy milyen érzékeny témák vannak, amikről otthon beszélhet, de a többi gyerekkel inkább ne az illető háta mögött társalogjon róluk. Az olyan témák, mint amikor valakinek válófélben vannak a szülei, vagy hogy kibe szerelmes. Magyarázzuk el neki azt is, hogy ne adjon elő tényként olyat, ami csak következtetés, például, ha behívták egy osztálytársát az igazgatóhoz, ne híresztelje azt, hogy biztos bajban van, és ki fogják rúgni, mert az már pletykálás.

Erősítsd a barátságait

Ahhoz, hogy ne akarjon beszállni a népszerűségi versenybe a pletykálkodással, az kell, hogy legyenek biztos társas kapcsolatai. A tanulmányból ugyanis az is kiderült, hogy azok a gyerekek hajlamosabbak a pletykálkodásra, akik bizonytalannak érzik a barátságaikat. Dr. Frey azt javasolja, mondjuk el nyíltan a gyereknek, hogy vannak sokkal jobb eszközök is arra, hogy barátokat szerezzen, támogassuk a barátkozásban, engedjük meg, hogy hívja át az osztálytársait, és szervezzünk nekik programokat, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. Így nem fog kényszert érezni arra a gyerek, hogy a pletykálással igyekezzen bizonyítani az értékeit.

Forrás: www.nlc.hu


A baba első falatjai

eszik a baba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit készítsünk elő? Mire lesz szükségünk?

Elsősorban gondoljuk ki, hogy miben fogjuk etetni a babát. Mi az, amibe beleültetjük, vagy félig fekvő helyzetben beletesszük, mert ugye fekve nem lehet enni. Lehet ez etetőszék, ha a baba már magabiztosan ül, egy autósülés, pihenőszék vagy babahordozó, ha még korai az ültetés, vagy ha éppen ez van kéznél. Egyetemesen érvényes minden ülőalkalmatosságra, hogy olyan anyagból kell, hogy legyen, ami könnyen tisztítható, egyébként érdemes ideiglenesen egy törölközőt kinevezni erre a célra és a baba alá teríteni, hogy a széket eltakarja, megvédje a szétpercegő babakajától. Persze nem azért kell ilyesmire előkészülni, mert az anyuka nem tud rendesen etetni, hanem azért, mert a csecsemők még nem tudnak úgy enni, nyelni, mint mi, felnőttek, ezért leginkább úgy tűnik, hogy kifelé jön az étel, nemhogy befelé menne. És akkor még nem is beszéltem a berregésről, hadonászásról, hirtelen elfordulásról, vagy a kanál elkapásáról.

A baba nyakába kössünk partedlit. Lehetőleg nagyot. Már lehet olyat is kapni, aminek ujja van, olyan, mint gy kis esőkabát, csak elölről kell ráadni a csemetére. Persze egy idő után én már nem használtam, mert biztosan ment így is étel a ruhácskára, amit cserélhettem le. Partedli használatával, csak eggyel több dolog került a szennyesbe. Persze van olyan alkalom, amikor nincs annyira maszatolós kedvében a picike, olyankor nagyon jól jött egy partedli, vagy ahogy nagyszüleim nevezik "szakállka".

Textilpelust minden alkalommal célszerű előre odakészíteni, hogy az étkezés befejeztével legyen mivel megtörölni. Én gyakran spóroltam egy maszatos utat a fürdőszobáig azzal, hogy már előre megnedvesítettem a textilpelus egyik felét. Az étkezés befejeztével pedig csak bedobtam az áztatóvízbe a többi holmi közé.

Műanyag kanál, műanyag tányérral elengedhetetlen kelléke az étkezéseknek. Ha a tányért első körben kihagyod, mert még úgysem ér el addig, még nem tudja kivenni a kezedből, az nem baj, de a kanalad mindenképpen műanyag legyen. Most kezdenek csak növögetni a fogacskái ugyanis, és ezekkel az apró gyöngyszemekkel előszeretettel harapnak rá mindenfélére, ami a szájukba kerül. A piciny fogacskák zománcait én nem szívesen sérteném meg egy fém kanállal egy-egy ráharapás alkalmával.

Az étel elkészítéséhez nagyon fontosak a friss alapanyagok, legyen szó zöldségről, vagy gyümölcsről. Az is nagyon fontos, hogy a friss alapanyagokat lehetőleg ne importált dobozból válasszuk, hanem a hazait részesítsük előnyben. A vámon ugyanis minden terméket sok napra karanténba tesznek, és erős mérgekkel biztosítják azt, hogy ez idő alatt a termék ne romoljon meg. Sok esetben kevés az alapos mosás, hogy ezeket a permetszereket eltávolítsuk. Nem is beszélve arról hogy a zölden leszedett, kényszerérett zöldségek, gyümölcsök nem tartalmazzák azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, amikre számítanánk.

A friss gyümölcsök, párolt zöldségek aprításához, pépesítéséhez turmixot használunk. Lehet ez bot alakú, vagy tálas kiszerelésű, mindkettő tökéletesen megfelel a célnak. Az alma pépesítéséhez akár üvegreszelőt is használhatunk, de a főtt, puha dolgokat akár villával is szétnyomkodhatjuk. A lényeg, hogy a baba életkorának, ügyességének megfelelő minőségű ételt kaphasson.

A baba etetésének elengedhetetlen kellékei a türelem és  nyugalom. Nagyon nehéz neki elsajátítani a szájban kevergetés, nyállal összekeverés, lenyelés tudományát. Eleinte még szopómozdulatokkal fogja a szájába adott ételt továbbítani, és legtöbbször ennek az az eredménye, hogy több jön ki, mint amennyi bemegy. Legalábbis úgy tűnik. Adjunk neki időt, hogy megtanulja, kitapasztalja, hogy hogyan a legjobb, leggyorsabb és leghatékonyabb az étkezés. Mindkettőtöknek közös célotok van. Ő éhes, enni szeretne, bízik benned, így megeszi, amit elé teszel, Te pedig attól leszel boldog, ha az étel elfogy. Jó próbálkozást, kitartást, kívánok mindehhez!

 

 

 

Forrás:  https://picibaba.hu

2024. október 15., kedd

Gyömbérrel is gyógyíthatod a gyereket


A gyömbér erőteljes, csípős növényünk, ami rendkívüli az egészség megőrzése szempontjából, de gyerekeknél óvatosan kell bevezetni.

A gyömbér serkentő hatású, hevíti a szervezetet, ezért minden olyan betegségnél bevethető, ahol a hideg okozott gondot – avatott be a gyömbérfogyasztás rejtelmeibe Luczai Gabriella fitoterapeuta, aki azt is elmondta, hogy ilyenkor általában azzal van a gond, hogy lehűl az emésztőrendszer. Ez egyrészt a külső hideg miatt következhet be, másrészt azért, mert túl sok déli gyümölcsöt evett a gyermek vitaminpótlásra hivatkozva.

És hogy miért hűtenek ezek a déli gyümölcsök? A déli gyümölcsök a forró éghajlaton élők számára a felhevült szervezetet hűtésére szolgálnak. Amennyiben itthon, Magyarországon fogyasztjuk ezeket, a téli időszakban tovább hűtjük velük a szervezetet, ami a gyerekeknél emésztési problémát okozhat – figyelmeztet Gabriella. Ilyenkor “vissza kell fűteni” a szervezetet, és ehhez jól jön a gyömbér. A gyömbér emellett jó hányinger ellen és rendkívüli a fájdalomcsillapító hatása is. Mikrobaellenes hatása is van, kitűnő immunrendszer erősítő, továbbá köhögéscsillapító, enyhíti a puffadást és segít stabilan tartani a vércukorszintet. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat,  cinket, káliumot, A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot és foszfort.

Milyen formában próbálkozzunk a gyömbér használatával gyermekünknél?

A gyömbért 9-10 hónapos kortól vezethetjük be a gyermek étrendjébe az ételek ízesítésére szolgáló fűszerként.

Sok gyermek azonban nehezen fogadja el a gyömbért csípős íze miatt. Mit tehetünk? Próbáljuk meg a kandírozott gyömbért csokiba mártva- javasolja Gabriella. A kandírozástól erejét veszíti valamelyest a gyömbér, ezért annyira nem lesz már csípős. Ha előtte megfőzzük, azzal még inkább veszít erejéből.

Hogy készül a kandírozott, csokis gyömbér?

1. Végy egy adag barna nádcukrot, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje.

2. Gyújts alá és lassú tűzön engedd elolvadni.

3. Amikor elolvadt, tedd bele a csíkokra vágott gyömbért, és továbbra is lassú tűzön, időnként ránézve és megkevergetve hagyd, hogy dolgozzon a meleg.

4. Ahogy elkezd gyöngyözni a cukorszirup, elfőtte a vizet, vedd ki belőle a gyömbéreket zsírpapírra, told szét őket, hogy ne érintkezzenek egymással. Hagyd őket megszáradni.

5. A megszáradt cukrozott gyömbért aztán olvasztott étcsokoládéba forgasd bele.

Mivel elég cukros a gyömbér, ezért a gyerkőc, amikor megkóstolja, nem fogja az étcsoki miatt elutasítani. A csoki ráadásul további jótékony hatását is növeli ennek a rendkívüli csemegének, mert lazítani fogja a simaizmokat, ezáltal a köhögési ingereket is csökkenti. Ovis kortól már meg lehet kóstoltatni ezt a finomságot a gyermekkel.

A visszamaradt gyömbéres cukorszirup kellemesen csípős, amit a felnőtt bátran beletehet a teájába megfázáskor, de a kávé élvezeti értékét is növeli. Télen a cukor jótékony hatással van, nem mindig kell megvetni, csak mértékkel kell enni - nyugtat meg mindenkit a szakértő.

Ihat gyömbérteát a gyermek?

Mivel nagyon erős növényről van szó, ezért 1-3 éves korig nem feltétlen szükséges gyömbérteát itatni a gyerkőccel. Ha mégis szeretnénk kipróbálni, akkor készítsük frissen, és nagyon minimális mennyiségű gyömbért tegyünk 2,5 dl vízbe. Ne feledjük! A gyerekek szervezete minden hatóanyagra nagyon könnyen reagál.

Így készítsd el a teát!

Egy kb. 2 mm x 2 mm-es gyömbérkockát önts fel fél liter 100 fokos vízzel, és áztasd 10 percig. 3 éves kor után a fél liter víz csökkenhet 2,5 dl-re, a gyömbér darabka továbbra is 2×2 mm marad! A kor előrehaladtával emelhetjük a gyömbér darabkák mennyiségét.

Óvatosan bánjunk vele - figyelmeztet Gabriella- erős növény, ha nem ízlik a gyereknek, ne erőltessük. Majd később újra elővesszük.

Honnan szerezhetünk be gyömbért?

Fontos, hogy megbízható forrásból származzon a gyömbér. Mindenképpen olyan helyen vásároljunk, ahol ezt biztosítani tudják számunkra, és akár nyomon követhető az is, hogy került az üzletbe a friss vagy szárított gyömbér. Megnyugtatót, ha arról is kaphatunk információt, milyen körülmények között zajlik a feldolgozás- tette hozzá Luczai Gabriella. Érdemes arra is figyelni, hogy olyan helyen vásároljunk, ahol szakértői segítséget is kapunk. Ez persze ne legyen kizáró tényező, de sokat számíthat

Okozhat-e bármilyen problémát a gyömbér a gyerekeknél?

Igen, okozhat, mert erős növény. A gyömbér hevít, és ezáltal gyulladásos betegségeknél, láznál – vagyis amikor alapból hevült a szervezet – nem kell tovább hevíteni. A gyömbérnek emellett erőteljes vízhajtó hatása is van, ezért veseprobléma esetén is célszerű kerülni. Ha a gyerek gyomorsavra panaszkodik, akkor se alkalmazzuk - figyelmeztet a fitoterapeuta.

Forrás: www.gyerekszoba.hu


2024. október 14., hétfő

Mondókák számokkal

A mondókákkal a gyerekek játszva tanulnak. Ha a számokat szeretnéd megtanítani, akkor itt a segítség. 


 

 

 

 

 

 

 

A mondókázás remek alkalom arra, hogy valami újat taníts a gyermekednek. A ritmus, a kedves, vicces szójátékok miatt szinte minden gyerek imádja a mondókákat. Segítségükkel kizökkentheted őket a hisztiből, elterelheted a figyelmét, csökkentheted a türelmetlenségét egy hosszabb várakozás során.

Íme néhány olyan mondóka, ami a számok világába röpíti a kicsiket:

 

Egy – megérett a meggy,
Kettő – csipkebokor vessző,
Három – te vagy az én párom,
Négy – majd haza érsz,
Öt – megérett a tök,
Hat – hasad a pad,
Hét – dörög az ég,
Nyolc – leszakadt a polc,
Kilenc – kis Ferenc,
Tíz – tiszta víz,
Ha nem tiszta vidd vissza,
Majd a szamár megissza.

               ******

Egy, kettő, három, négy,
Te kis legény hová mégy?
Nem megyek én messzire,
Csak a falu végire.

               ******

 

Karácsony tizenkettedik napja van,
Köszönt és minden jót kíván
Tizenkét ugrabugra úr,
Tizenegy táncos, tarka úrnő,
Tíz tekergő kéményseprő,
Kilenc kötényes kisleány,
Nyolc nyúl a vadász után,
Hét hattyú, tolla tiszta hó,
Hat tyúkanyó,
Öt szélkakaska,
Négy nyafka macska,
Három veréb zenész,
Két gerle, és
Egy csíz a csupasz körtefán.

               ******

Egy – ösvényt küld a hegy,
Kettő – nyerget küld a felhő,
Három – lendülsz fecskeszárnyon,
Négy – szelek útján mégy,
Öt – kaput nyit a köd,
Hat – bebocsát a nap,
Hét – fényből sző mesét,
Nyolc – visszalovagolsz,
Kilenc – ide sietsz,
Tíz – viszel engem is.

 ******

Egy, egy almafa,
Kettő, két katica,
Három, három kiscica,
Egy, kettő, három.
Négy, négy porszívó,
Öt, öt póniló,
Hat, hat pillangó.
Négy, öt, hat.
Hét, hét repülő,
Nyolc, nyolc serpenyő,
Kilenc, kilenc esernyő,
Tíz ujjam van.

               ******

Egy, kettő, három, négy,
Kis őzike, hová mégy?
Elég hogyha tudom én,
Tavasz elé futok én!
Egy, kettő, három, négy,
Te kis nyuszi, hová mégy?
Se erdőbe, se rétre,
A szép tavasz elébe!

               ******

Egy, kettő, három, négy,
Egy kis madár kettőt lép.
Három szem a búza ott,
Abból egyet bekapott.
Egy, kettő, három, négy,
Egy kis mackó vígan lép.
Két kis mackó ugrál, fordul,
Úgy nevet, hogy könnye csordul.

A mondókázásnak a jó kedv mellett számos pozitív hatást is köszönhetünk:

  • szorosabb lesz a szülőgyermek kapcsolat, több a testi kontaktus, a közös nevetés, a közös élmény
  • fejleszti a gyerek képzelőerejét, megismerteti vele a környezetet, az állatokat, számokat, formákat
  • segít bővíteni a gyermek szókincsét, illetve jobban megismerni az anyanyelv dallamosságát
  • fejleszti a gyermek figyelmét, emlékezőképességét, koncentrációs képességét

 

 

 

 

Cikk forrása: https://www.csaladinet.hu-

Kép forrása: Skitterphoto fotója a Pexels oldaláról

 

2024. október 10., csütörtök

Adhatok a babámnak gesztenyét?



Rumos vs. natúr

Sült gesztenye. A hideg utcákon biztosan babád is érzi ezt a jellegzetes illatot. Azonban nem biztos, hogy ennek fogyasztása minden formában alkalmas babád számára, a cikk elolvasásával elárulom, mire gondolok.

Mikortól adható?

Megítélése terméktől függ. Ugyanis nem kell adventi vásárba menni ahhoz, hogy találkozz olyan termékekkel a boltok fagyasztópolcain, amelyek jó- vagy akár nem túl jó- választások a babatáplálásra.

A titok: nézd meg az összetevők listáját. A natúr, cukrozatlan gesztenyemasszában nem látsz mást, csak a gesztenyét, mint összetevőt. Ezt megfőzik, majd pürésítik, gyorsfagyasztják, és már kész is a babádnak a szuper termék.

Azonban ennek ára általában magasabb, mint a cukrozott társainak.

A gesztenyepürébe előfordulhatnak olyan összetevők, amelyek miatt a legkisebbek számára nem ajánlottak (legalábbis nem rendszeresen), ezek:

- cukor

- rum /aroma

- növényi habalap/tejszín

- stabilizátorok, aromák

Az viszont jó hír, hogy így karácsony környékén gyakran akciózzák le a natúr változatokat, lesd az akciókat és tárazz be otthonra, ha ilyet találsz.

Miért jó a gesztenye?

1. Emésztést könnyít: segíthet székrekedéses babádnak (nagyon magas a rosttartalma). Éppen ezért székrekedést okozhat a túl nagy mennyiség is, ennek kivédésére működik a kis mennyiségű, mással kevert fogások elkészítése.

2. Általában jól tolerálható: a diófélék népes családjába tartozik, melyekre ritka allergiás reakció.

3. Könnyen beszerezhető, téli tápanyagforrás: van benne C-vitamin, kálium, foszfor jelentősebb mennyiségben.

4. Jól kombinálható: édes és húsos/zöldséges menükhöz is nagyon jól illik

5. Nem evő, válogatós gyermekeknek jó választás finom íze és magas szénhidráttartalma miatt.

Melyiket válaszd?

- Natúr gesztenyemassza

- Sült/főtt gesztenye kikapart belseje (babádnak megfelelő állagban- ha pürés, pürésítve).

Ezek egészséges babának a hozzátáplálás kezdetétől adhatóak a megfelelő állagban.

Vigyázat! A vadgesztenye termése veszélyes lehet babád számára (mérgezés, emésztőrendszeri görcsök), de várandósok, és szoptató anyáknak se jusson eszébe falatozni belőle. Ha gyermeked mégis megeszik belőle egy szemet, kérd szakember segítségét.

Hogyan tárold?

A fagyasztott áruknál alapvető szabály, hogy tarts meg a hőmérsékletét szállítás alatt is (ez mondjuk mínuszokban nem olyan lehetetlen, és vidd haza mielőbb. Ha azonban felolvadt, ne fagyaszd vissza, használd fel.

A gesztenyeszemeket hűtött helyen tárold, viszont a penészesedést ellenőrizd felhasználás előtt.

Hogyan kínáld?

Fagyasztott termék: egy kis darab (először késhegyni) felolvasztva, a baba már korábban bevezetett ételébe keverve.

Sült gesztenye: megfelelő állagban, sütve, főzve, vagy akár mindkettő. A szemeket először kb. 1 órára (mennyiségtől is függ) be kell vízbe áztatni. Amelyik feljön a víz felszínére, nem alkalmas ételkészítésre.

Darabos ételt eszik a babám, ehet gesztenyét?

Igen, naná! Ez esetben is figyelj arra, hogy 4-5 éves kor alatt a sült gesztenyéből ne ő kaparja ki az ehető részt, hiszen a héj kemény, könnyű félrenyelni. Vannak már vákuumcsomagolt, hőkezelt, nem hűtött, hámozott gesztenyék. Pürés babáknak ezeket is lehet egy kis folyadék hozzáadásával pürésíteni. Blw-s, vagy darabos ételt evő babáknak viszont nehézség lehet ezeknek fogyasztása, hiszen felületük csúszós, nehéz kézbe fogni őket, és nem annyira puhák.

A gesztenyepüré finom

- muffinokban

- bejgli töltelékben (hozzáadott cukor nélkül)

- süteményekben (u.a.)

- húsokban töltelékként

- pürékben: gesztenye-sült alma-fahéj, gesztenye-burgonya-pulyka, gesztenye-sütőtök-marha, stb.

- krémekben, levesben, köretként

Tehát: fokozatosan emelve az adagot, eleinte kis mennyiséget, de egészséges babának akár a hozzátáplálás elejétől adható téli tápanyagforrás.

Ne feledd: mielőtt új alapanyagot vezetsz be babád számára, kérd ki a gyermekorvos, védődő tanácsát!

Forrás: www.kiskanalkommando.hu

 


2024. október 8., kedd

Adhatok a babámnak sütőtököt?



Mikortól adható?

Egészséges babád 6 hónapos korától  adható a sütőtök (hozzátáplálás megkezdésétől, lehet akár a legelső kóstoltatott étel is).

Miért jó a sütőtök?

Emésztést könnyít: segíthet székrekedéses babádnak (magas a rosttartalma)

Tápanyagok közül van benne karotin (ez az A-vitamin előanyaga), kálium, némi vas, kalcium, magnézium, vitaminok.

Ritkán okoz allergiás reakciót.

Jól lehet variálni: édes és sósabb jellegű ételekhez (itt nem a só hozzáadásával készült ételekre gondolok, hiszen nem igazán sózunk babakorban- hanem a főételekre, kencékre, stb.) egyaránt illik. Jól fűszerezhető, egy csipet fahéjjal/garam masalaval nagyon finom!

Melyiket válaszd?

Kanadai: a klasszik, hosszúkásabb verzió. Húsa krémes, könnyű vele dolgozni.

Finom levesbe, püréhez ideális. Annyira nem karakteres ízű, talán a hozzátáplálás elején érdemes ezért vele kezdeni.

Nagydobosi: zöldes-szürkés színéről megismerheted a fajtát.

Mindenre jó, nagyon finom, a legfinomabb sütőtök belőle készíthető.

Hokkaido: kisebb, narancssárga. Nagyon intenzív íze van, és a héj nagyon vékony- meg is szokták ezt enni, de babáknál ez nem opció a félrenyelés miatt.

Azonban ha igazán finom, nagyon karakteres édes tökre vágysz, őt válaszd, héj nélkül.

Halloween-i: szép, nagyon jól faragható, de kesernyés íze van (kukurbitacin miatt), és súlyos hasgörcsöt, fájdalmat okozhat, a gyerek kórházba is kerülhet. Ez nem a pociba való, hanem az ablakba (ahogyan a kis dísztökök sem alkalmasak fogyasztásra)!

Ha a fajtát kiválasztottad, innen tudhatod, hogy finom:

Van egy kis szára, ez a kocsány. Ha erős, zöldes, az még éretlen. Azonban ha elszáradt, száraz a tapintása, a tök finom érett. A kezünket is használhatjuk: ha a körmünket belenyomjuk a héjba, és az könnyen megy, szintén éretlen a tök.

Ha már hazavitted, kiderül az igazság: az érett hús vastag, élénk színű, kemény.

Hogyan tárold?

Hűtött helyen sokáig eláll, sőt fagyasztani is lehet kockázva/pürésítve.

Hogyan kínáld?

Alaposan mosd meg (a héj mindenfélével szennyezett lehet- növényvédőszerek, féregpeték, föld, stb.), majd hámozd. A közepén fajtától és mérettől függően magvak vannak, ezeket kapard ki.

FONTOS: a baba ne kapjon a magból, hiszen könnyen félrenyelhető.

A nyers, megtisztított tököt

párolhatod

sütheted: itt figyelj, hogy feketés színt ne kapjon (barnás lehet!), és ne cukrozd/mézezd a babának. Ha a hőfok nem túl magas, ez nem fog megtörténni. Amennyiben a villa a sült tökbe könnyen beleszúrható, készen is van.

Amennyiben elkészült a párolt/sült tökhús, pépes ételt evő babád számára simán le tudod turmixolni. Rengeteg ízhez illik, így az almához, burgonyához, körtéhez, banánhoz, húsokhoz egyaránt.

Példa: körtés-meggyes sütőtökpüré, marhahúsos tökös casserole, banános-tökpüré (a finom, érett banánt nem kell hőkezelni-csak hozzákeverni simán a sült/párolt tökpüréhez), indiai tökös curry.

Darabos ételt eszik a babám, ehet sütőtököt?

Igen, naná! Ez esetben is mosd meg alaposan, vágd fel, és készülhet belőle olyan étel, amit könnyen meg tud fogni a baba:

- muffin

- gofri

- kence egy kis pékárura kenve

- sütőtökös pite

Ne feledd: mielőtt új alapanyagot vezetsz be babád számára, kérd ki a gyermekorvos, védődő tanácsát!

Hogyan illeszthető be az étrendbe?

1 éves korig készítettem egy étrend tervezőt, ahol megmutattam, hogyan, mi, miért jó a babának. Változik napról napra a kicsi, ezért az étrendjének is változnia kell. Hatalmas ütemben növekszik ebben az életkorban, a sütőtökpüré, zöldség-, gyümölcspüré önmagában nem elég. Például pürét sem szükséges hónapokig adni, a darabos ételek kínálása azonban egy kis rákészülést kíván..

Nehezen nyel a babám, elutasítja vagy öklendezik..

Ezekben az esetekben a sütőtök is nehézséget okozhat, hiszen krémes állaga felragadhat a babád szájpadlására, vagy ha darabosan kínálod, ugyanezeket a tüneteket láthatod most is.

Ha 1-2 év alatt gond van a táplálással, annak általában mindig konkrét oka van, ezernyi lehet: kapcsolati zavar, nyelési nehézség, rágási nehézség, szenzomotoros probléma -orál -motoros verzió, rossz falatnagyság, rossz posztúra evés alatt, stb.

Ne félj a sütőtöktől, nagyon sokoldalú, finom, tápanyagdús alapanyag! 

Forrás: www.kiskanalkommando.hu


2024. október 7., hétfő

Őszi gyümölcssalát

Készítsünk az őszi idénygyümölcsökből frissítő vitaminsalátát.


 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 1-1 zöld, piros alma,
  • 2 barack, nectarin,
  • egy fürt szőlő,
  • 1-2 banán

 

Az elkészítés menete:

Megmosom az összes gyümölcsöt, a banánt meghámozom és felkarikázom.

Az almát és a barackot nem szükséges meghámozni, csak a mag és az alma magházának eltávolítása után kis kockákra szeletelem őket. A szőlőt szemeire szedem.

Egy tálba teszem a hozzávalókat és jól összeforgatom, hogy szép színkavalkádot kapjak.

Öntetet nem ajánlok hozzá, a gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, bátran adjuk gyermekünknek tízóraira, uzsonnára! Aki azonban mégis valamilyen öntetet szeretne hozzá, natúr joghurttal meglocsolhatja.

Jó étvágyat!

 

 

 

Forrás: picibaba.hu /BettyBlue

2024. október 3., csütörtök

Nemzetközi Babahordozó Hét a Nyíregyházi Babaklubban...

Javában zajlik a Babahordozó Hét programsorozat a Nyíregyházi Babaklubban. 

Szerdán Máténé Áfra Viktória szakpszichológus, Tajdiné Bernadett védőnő és Váriné Gál Éva jóga pszichológia és védikus életmód mentor volt a vendégünk.








Ma Paco Magtár egészséges termékeivel ismerkedhettünk meg Havacs Attila és felesége Havacsné Gönczi Katalinnak köszönhetően.









A termékismertetőt követően vendégünk volt Fige-Szabó Tímea a Möbius alapítója aki csodálatos és nagyon praktikus termékeit hozta el nekünk.




 

 

 

 

 

 

 

 

Aki szeretne holnap még csatlakozhat!

Pénteki (10.04) program: Baba elsősegély tanfolyam Dr. Csikós Péterrel - 09:30-kor

Jubileumi beszélgetés régi és új tagokkal - 16:00-kor
 

Helyszín: Nyíregyháza, Fürdő utca 29/5

Őszi dekoráció házilag – Kézműves ötletek gyerekeknek


Gyakran a legegyszerűbb és legolcsóbb játékok okozzák a legnagyobb élményt a gyerekeknek! Az őszi időszak rengeteg lehetőséget tartogat, ilyenkor nemcsak a szabadban játszhattok, de a benti időt is el lehet tölteni szuper őszi DIY (csináld magad) ötletek segítségével! Íme néhány őszi dekoráció házilag, válogassatok kedvetekre!

Őszi díszítés ötletek: Miért jó, ha a gyerekekkel közösen valósítjuk meg?

A kézműves ötletek megvalósítása jó móka, de még jobb, ha a gyermekek is részt vesznek benne! Máris eláruljuk, hogy miért!

A kézműves tevékenységnek számos előnye van:

- segítenek a kreativitás kibontakoztatásában,

- kiválóan alkalmasak az önkifejezés és az önmegvalósítás próbálgatására,

- remek módja a tehetséggondozásnak,

- növelik az önbizalmat,

- fejlesztik a finommotorikus készségeket,

- javítják a hangulatot, csökkentik a stresszt és a szorongást.

Emellett pedig remek szülő-gyerek program! Próbáljatok ki egyet (vagy többet) a következő dekorációs ötletek közül!

Őszi termés dekoráció ötletek

Ősszel rengeteg termés áll rendelkezésetekre, ami egy kis kreativitással fantasztikus őszi dekoráció házilag!

- Toboz

- Vadgesztenye

- Makk

- Dió

- Falevelek

Őszi dekoráció fából vagy termésből

Gesztenye figurák készítése

A nagy őszi séták során begyűjtött gesztenyékből alkotott figura egy nagyon édes őszi dekoráció házilag! Mindössze gesztenyékre, fogpiszkálókra és filctollra lesz szükségetek. És hogy mit kell tenni? Beleszurkálni a gesztenyékbe a fogpiszkálókat, aztán megrajzolni a kis bábuk arcát. Ugye, milyen egyszerű, de nagyszerű ötlet?

Őszi díszek tobozból

Mit szóltok egy édes sündisznócsaládhoz tobozból? Az összegyűjtött tobozokat tegyétek félre, amíg ki nem száradnak, majd ha kipattantak, vágjatok kis háromszög alakú arcocskákat filcanyagból. Ha ezzel készen vagytok, ragasszatok fel kis szemeket vagy rajzoljatok rá filccel. 

Sütőtökre festett makk

Édes és egyszerű ötlet festéssel, aminek csak a képzelet szab határt. Fessétek le külön-külön a makk alját és tetejét, majd fessétek a szárakat zöldre. Ha ezzel elkészültetek, és megszáradtak a kis makkok, ragasszátok a kis kalapot ragasztópisztollyal a makk aljára, és már el is készültek a cukiságok! 


Tipp: Akár asztali dekoráció, párkánydísz vagy kerti dekoráció is lehet a megalkotott kis figurákból!

Dekoráció őszi falevelekből

Falevél só-liszt gyurmából

Készítsétek el a só-liszt gyurmát! Hozzávalók:

20 dkg liszt

20 dkg só

125 ml víz

2 ek étolaj

Gyúrjátok össze az alapanyagokat, majd amíg még puha, tegyétek bele a leveleket és vágjátok őket formára. Utána már csak várni kell, míg szobahőmérsékleten kiszáradnak a díszek, ez körülbelül 3 nap alatt meg is történik.

Figurák falevélből, termésekből és wc-papír gurigából


Néhány wc-papír guriga, falevél arcként és gomb a ruhácskához, és már el is készültek a legények és leányok! Ha összeragasztottátok a figurákat, csak rajzoljatok szemet nekik fekete filccel vagy ragasszatok rájuk hobbiboltban kapható szemecskéket.

Forrás: www.regiojatek.hu


Ezért pletykálnak olyan sokat a gyerekek


A kis harmadikosok már bizony pletykálnak, nekünk, szülőknek pedig az a feladatunk, hogy sürgősen szoktassuk le róla őket, mert ugye pletykálni csúnya dolog.

Könnyen jöhet haza az iskolából a 8 éves gyermekünk úgy, hogy kisírja a szemét, mert visszahallott magáról valami pletykát. Fontos, hogy beszélgessünk a gyerekekkel a pletykálásról, mert hamar elmérgesedhet egy közösségben a helyzet, ha túl sok a pletyka.

Karin S. Frey pszichológus professzor szerint a pletykálás ebben az életkorban természetes jelenség, ezzel fedezik fel a gyerekek azt, hogy milyen hatással vannak másokra, és mekkora hatalmuk van a közösségen belül. Illetve a pletykálással próbálnak népszerűbbé válni. Természetes, de ettől még nem kell elnézni nekik a pletykálkodást.

Válaszd szét az ártatlan fecsegést és a pletykát

A Duke Egyetem tanulmányában 60 pár negyedikes lányt kértek meg, hogy 15 percig játsszanak együtt szabadon. Ebben a rövid 15 percben a lányok 24 különböző embert beszéltek ki egymás között, de a legtöbb a pletykák közül csupán fecsegés volt, olyanok, mint hogy legközelebb ki mellé ülnek le ebédelni. 4 kibeszélésből 3 esetben azonban negatív vagy sértő dolgokat mondtak mások háta mögött. A tanulmány vezetője szerint ezért nagyon fontos, hogy beszélgessenek a szülők a gyerekekkel arról, hogy a pletykálkodással árthatnak másoknak. Azt javasolja, hogy játsszunk olyan szerepjátékokat velük, amikből kiderül számukra, hogyan érezhet a pletyka áldozata.

A felvilágosítás a kulcs

A gyerek általában nem is tudja, hogy amit csinál, az épp pletykálkodás. Teljesen normális, hogy otthon el akarja mesélni, mi történik az osztálytársaival, ha a tudomására jutott valamilyen információ. Szülőként azonban felvilágosíthatjuk, hogy milyen érzékeny témák vannak, amikről otthon beszélhet, de a többi gyerekkel inkább ne az illető háta mögött társalogjon róluk. Az olyan témák, mint amikor valakinek válófélben vannak a szülei, vagy hogy kibe szerelmes. Magyarázzuk el neki azt is, hogy ne adjon elő tényként olyat, ami csak következtetés, például, ha behívták egy osztálytársát az igazgatóhoz, ne híresztelje azt, hogy biztos bajban van, és ki fogják rúgni, mert az már pletykálás.

Erősítsd a barátságait

Ahhoz, hogy ne akarjon beszállni a népszerűségi versenybe a pletykálkodással, az kell, hogy legyenek biztos társas kapcsolatai. A tanulmányból ugyanis az is kiderült, hogy azok a gyerekek hajlamosabbak a pletykálkodásra, akik bizonytalannak érzik a barátságaikat. Dr. Frey azt javasolja, mondjuk el nyíltan a gyereknek, hogy vannak sokkal jobb eszközök is arra, hogy barátokat szerezzen, támogassuk a barátkozásban, engedjük meg, hogy hívja át az osztálytársait, és szervezzünk nekik programokat, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. Így nem fog kényszert érezni arra a gyerek, hogy a pletykálással igyekezzen bizonyítani az értékeit.

Forrás: www.nlc.hu


A baba első falatjai

eszik a baba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit készítsünk elő? Mire lesz szükségünk?

Elsősorban gondoljuk ki, hogy miben fogjuk etetni a babát. Mi az, amibe beleültetjük, vagy félig fekvő helyzetben beletesszük, mert ugye fekve nem lehet enni. Lehet ez etetőszék, ha a baba már magabiztosan ül, egy autósülés, pihenőszék vagy babahordozó, ha még korai az ültetés, vagy ha éppen ez van kéznél. Egyetemesen érvényes minden ülőalkalmatosságra, hogy olyan anyagból kell, hogy legyen, ami könnyen tisztítható, egyébként érdemes ideiglenesen egy törölközőt kinevezni erre a célra és a baba alá teríteni, hogy a széket eltakarja, megvédje a szétpercegő babakajától. Persze nem azért kell ilyesmire előkészülni, mert az anyuka nem tud rendesen etetni, hanem azért, mert a csecsemők még nem tudnak úgy enni, nyelni, mint mi, felnőttek, ezért leginkább úgy tűnik, hogy kifelé jön az étel, nemhogy befelé menne. És akkor még nem is beszéltem a berregésről, hadonászásról, hirtelen elfordulásról, vagy a kanál elkapásáról.

A baba nyakába kössünk partedlit. Lehetőleg nagyot. Már lehet olyat is kapni, aminek ujja van, olyan, mint gy kis esőkabát, csak elölről kell ráadni a csemetére. Persze egy idő után én már nem használtam, mert biztosan ment így is étel a ruhácskára, amit cserélhettem le. Partedli használatával, csak eggyel több dolog került a szennyesbe. Persze van olyan alkalom, amikor nincs annyira maszatolós kedvében a picike, olyankor nagyon jól jött egy partedli, vagy ahogy nagyszüleim nevezik "szakállka".

Textilpelust minden alkalommal célszerű előre odakészíteni, hogy az étkezés befejeztével legyen mivel megtörölni. Én gyakran spóroltam egy maszatos utat a fürdőszobáig azzal, hogy már előre megnedvesítettem a textilpelus egyik felét. Az étkezés befejeztével pedig csak bedobtam az áztatóvízbe a többi holmi közé.

Műanyag kanál, műanyag tányérral elengedhetetlen kelléke az étkezéseknek. Ha a tányért első körben kihagyod, mert még úgysem ér el addig, még nem tudja kivenni a kezedből, az nem baj, de a kanalad mindenképpen műanyag legyen. Most kezdenek csak növögetni a fogacskái ugyanis, és ezekkel az apró gyöngyszemekkel előszeretettel harapnak rá mindenfélére, ami a szájukba kerül. A piciny fogacskák zománcait én nem szívesen sérteném meg egy fém kanállal egy-egy ráharapás alkalmával.

Az étel elkészítéséhez nagyon fontosak a friss alapanyagok, legyen szó zöldségről, vagy gyümölcsről. Az is nagyon fontos, hogy a friss alapanyagokat lehetőleg ne importált dobozból válasszuk, hanem a hazait részesítsük előnyben. A vámon ugyanis minden terméket sok napra karanténba tesznek, és erős mérgekkel biztosítják azt, hogy ez idő alatt a termék ne romoljon meg. Sok esetben kevés az alapos mosás, hogy ezeket a permetszereket eltávolítsuk. Nem is beszélve arról hogy a zölden leszedett, kényszerérett zöldségek, gyümölcsök nem tartalmazzák azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, amikre számítanánk.

A friss gyümölcsök, párolt zöldségek aprításához, pépesítéséhez turmixot használunk. Lehet ez bot alakú, vagy tálas kiszerelésű, mindkettő tökéletesen megfelel a célnak. Az alma pépesítéséhez akár üvegreszelőt is használhatunk, de a főtt, puha dolgokat akár villával is szétnyomkodhatjuk. A lényeg, hogy a baba életkorának, ügyességének megfelelő minőségű ételt kaphasson.

A baba etetésének elengedhetetlen kellékei a türelem és  nyugalom. Nagyon nehéz neki elsajátítani a szájban kevergetés, nyállal összekeverés, lenyelés tudományát. Eleinte még szopómozdulatokkal fogja a szájába adott ételt továbbítani, és legtöbbször ennek az az eredménye, hogy több jön ki, mint amennyi bemegy. Legalábbis úgy tűnik. Adjunk neki időt, hogy megtanulja, kitapasztalja, hogy hogyan a legjobb, leggyorsabb és leghatékonyabb az étkezés. Mindkettőtöknek közös célotok van. Ő éhes, enni szeretne, bízik benned, így megeszi, amit elé teszel, Te pedig attól leszel boldog, ha az étel elfogy. Jó próbálkozást, kitartást, kívánok mindehhez!

 

 

 

Forrás:  https://picibaba.hu

Gyömbérrel is gyógyíthatod a gyereket


A gyömbér erőteljes, csípős növényünk, ami rendkívüli az egészség megőrzése szempontjából, de gyerekeknél óvatosan kell bevezetni.

A gyömbér serkentő hatású, hevíti a szervezetet, ezért minden olyan betegségnél bevethető, ahol a hideg okozott gondot – avatott be a gyömbérfogyasztás rejtelmeibe Luczai Gabriella fitoterapeuta, aki azt is elmondta, hogy ilyenkor általában azzal van a gond, hogy lehűl az emésztőrendszer. Ez egyrészt a külső hideg miatt következhet be, másrészt azért, mert túl sok déli gyümölcsöt evett a gyermek vitaminpótlásra hivatkozva.

És hogy miért hűtenek ezek a déli gyümölcsök? A déli gyümölcsök a forró éghajlaton élők számára a felhevült szervezetet hűtésére szolgálnak. Amennyiben itthon, Magyarországon fogyasztjuk ezeket, a téli időszakban tovább hűtjük velük a szervezetet, ami a gyerekeknél emésztési problémát okozhat – figyelmeztet Gabriella. Ilyenkor “vissza kell fűteni” a szervezetet, és ehhez jól jön a gyömbér. A gyömbér emellett jó hányinger ellen és rendkívüli a fájdalomcsillapító hatása is. Mikrobaellenes hatása is van, kitűnő immunrendszer erősítő, továbbá köhögéscsillapító, enyhíti a puffadást és segít stabilan tartani a vércukorszintet. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat,  cinket, káliumot, A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot és foszfort.

Milyen formában próbálkozzunk a gyömbér használatával gyermekünknél?

A gyömbért 9-10 hónapos kortól vezethetjük be a gyermek étrendjébe az ételek ízesítésére szolgáló fűszerként.

Sok gyermek azonban nehezen fogadja el a gyömbért csípős íze miatt. Mit tehetünk? Próbáljuk meg a kandírozott gyömbért csokiba mártva- javasolja Gabriella. A kandírozástól erejét veszíti valamelyest a gyömbér, ezért annyira nem lesz már csípős. Ha előtte megfőzzük, azzal még inkább veszít erejéből.

Hogy készül a kandírozott, csokis gyömbér?

1. Végy egy adag barna nádcukrot, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje.

2. Gyújts alá és lassú tűzön engedd elolvadni.

3. Amikor elolvadt, tedd bele a csíkokra vágott gyömbért, és továbbra is lassú tűzön, időnként ránézve és megkevergetve hagyd, hogy dolgozzon a meleg.

4. Ahogy elkezd gyöngyözni a cukorszirup, elfőtte a vizet, vedd ki belőle a gyömbéreket zsírpapírra, told szét őket, hogy ne érintkezzenek egymással. Hagyd őket megszáradni.

5. A megszáradt cukrozott gyömbért aztán olvasztott étcsokoládéba forgasd bele.

Mivel elég cukros a gyömbér, ezért a gyerkőc, amikor megkóstolja, nem fogja az étcsoki miatt elutasítani. A csoki ráadásul további jótékony hatását is növeli ennek a rendkívüli csemegének, mert lazítani fogja a simaizmokat, ezáltal a köhögési ingereket is csökkenti. Ovis kortól már meg lehet kóstoltatni ezt a finomságot a gyermekkel.

A visszamaradt gyömbéres cukorszirup kellemesen csípős, amit a felnőtt bátran beletehet a teájába megfázáskor, de a kávé élvezeti értékét is növeli. Télen a cukor jótékony hatással van, nem mindig kell megvetni, csak mértékkel kell enni - nyugtat meg mindenkit a szakértő.

Ihat gyömbérteát a gyermek?

Mivel nagyon erős növényről van szó, ezért 1-3 éves korig nem feltétlen szükséges gyömbérteát itatni a gyerkőccel. Ha mégis szeretnénk kipróbálni, akkor készítsük frissen, és nagyon minimális mennyiségű gyömbért tegyünk 2,5 dl vízbe. Ne feledjük! A gyerekek szervezete minden hatóanyagra nagyon könnyen reagál.

Így készítsd el a teát!

Egy kb. 2 mm x 2 mm-es gyömbérkockát önts fel fél liter 100 fokos vízzel, és áztasd 10 percig. 3 éves kor után a fél liter víz csökkenhet 2,5 dl-re, a gyömbér darabka továbbra is 2×2 mm marad! A kor előrehaladtával emelhetjük a gyömbér darabkák mennyiségét.

Óvatosan bánjunk vele - figyelmeztet Gabriella- erős növény, ha nem ízlik a gyereknek, ne erőltessük. Majd később újra elővesszük.

Honnan szerezhetünk be gyömbért?

Fontos, hogy megbízható forrásból származzon a gyömbér. Mindenképpen olyan helyen vásároljunk, ahol ezt biztosítani tudják számunkra, és akár nyomon követhető az is, hogy került az üzletbe a friss vagy szárított gyömbér. Megnyugtatót, ha arról is kaphatunk információt, milyen körülmények között zajlik a feldolgozás- tette hozzá Luczai Gabriella. Érdemes arra is figyelni, hogy olyan helyen vásároljunk, ahol szakértői segítséget is kapunk. Ez persze ne legyen kizáró tényező, de sokat számíthat

Okozhat-e bármilyen problémát a gyömbér a gyerekeknél?

Igen, okozhat, mert erős növény. A gyömbér hevít, és ezáltal gyulladásos betegségeknél, láznál – vagyis amikor alapból hevült a szervezet – nem kell tovább hevíteni. A gyömbérnek emellett erőteljes vízhajtó hatása is van, ezért veseprobléma esetén is célszerű kerülni. Ha a gyerek gyomorsavra panaszkodik, akkor se alkalmazzuk - figyelmeztet a fitoterapeuta.

Forrás: www.gyerekszoba.hu


Mondókák számokkal

A mondókákkal a gyerekek játszva tanulnak. Ha a számokat szeretnéd megtanítani, akkor itt a segítség. 


 

 

 

 

 

 

 

A mondókázás remek alkalom arra, hogy valami újat taníts a gyermekednek. A ritmus, a kedves, vicces szójátékok miatt szinte minden gyerek imádja a mondókákat. Segítségükkel kizökkentheted őket a hisztiből, elterelheted a figyelmét, csökkentheted a türelmetlenségét egy hosszabb várakozás során.

Íme néhány olyan mondóka, ami a számok világába röpíti a kicsiket:

 

Egy – megérett a meggy,
Kettő – csipkebokor vessző,
Három – te vagy az én párom,
Négy – majd haza érsz,
Öt – megérett a tök,
Hat – hasad a pad,
Hét – dörög az ég,
Nyolc – leszakadt a polc,
Kilenc – kis Ferenc,
Tíz – tiszta víz,
Ha nem tiszta vidd vissza,
Majd a szamár megissza.

               ******

Egy, kettő, három, négy,
Te kis legény hová mégy?
Nem megyek én messzire,
Csak a falu végire.

               ******

 

Karácsony tizenkettedik napja van,
Köszönt és minden jót kíván
Tizenkét ugrabugra úr,
Tizenegy táncos, tarka úrnő,
Tíz tekergő kéményseprő,
Kilenc kötényes kisleány,
Nyolc nyúl a vadász után,
Hét hattyú, tolla tiszta hó,
Hat tyúkanyó,
Öt szélkakaska,
Négy nyafka macska,
Három veréb zenész,
Két gerle, és
Egy csíz a csupasz körtefán.

               ******

Egy – ösvényt küld a hegy,
Kettő – nyerget küld a felhő,
Három – lendülsz fecskeszárnyon,
Négy – szelek útján mégy,
Öt – kaput nyit a köd,
Hat – bebocsát a nap,
Hét – fényből sző mesét,
Nyolc – visszalovagolsz,
Kilenc – ide sietsz,
Tíz – viszel engem is.

 ******

Egy, egy almafa,
Kettő, két katica,
Három, három kiscica,
Egy, kettő, három.
Négy, négy porszívó,
Öt, öt póniló,
Hat, hat pillangó.
Négy, öt, hat.
Hét, hét repülő,
Nyolc, nyolc serpenyő,
Kilenc, kilenc esernyő,
Tíz ujjam van.

               ******

Egy, kettő, három, négy,
Kis őzike, hová mégy?
Elég hogyha tudom én,
Tavasz elé futok én!
Egy, kettő, három, négy,
Te kis nyuszi, hová mégy?
Se erdőbe, se rétre,
A szép tavasz elébe!

               ******

Egy, kettő, három, négy,
Egy kis madár kettőt lép.
Három szem a búza ott,
Abból egyet bekapott.
Egy, kettő, három, négy,
Egy kis mackó vígan lép.
Két kis mackó ugrál, fordul,
Úgy nevet, hogy könnye csordul.

A mondókázásnak a jó kedv mellett számos pozitív hatást is köszönhetünk:

  • szorosabb lesz a szülőgyermek kapcsolat, több a testi kontaktus, a közös nevetés, a közös élmény
  • fejleszti a gyerek képzelőerejét, megismerteti vele a környezetet, az állatokat, számokat, formákat
  • segít bővíteni a gyermek szókincsét, illetve jobban megismerni az anyanyelv dallamosságát
  • fejleszti a gyermek figyelmét, emlékezőképességét, koncentrációs képességét

 

 

 

 

Cikk forrása: https://www.csaladinet.hu-

Kép forrása: Skitterphoto fotója a Pexels oldaláról

 

Adhatok a babámnak gesztenyét?



Rumos vs. natúr

Sült gesztenye. A hideg utcákon biztosan babád is érzi ezt a jellegzetes illatot. Azonban nem biztos, hogy ennek fogyasztása minden formában alkalmas babád számára, a cikk elolvasásával elárulom, mire gondolok.

Mikortól adható?

Megítélése terméktől függ. Ugyanis nem kell adventi vásárba menni ahhoz, hogy találkozz olyan termékekkel a boltok fagyasztópolcain, amelyek jó- vagy akár nem túl jó- választások a babatáplálásra.

A titok: nézd meg az összetevők listáját. A natúr, cukrozatlan gesztenyemasszában nem látsz mást, csak a gesztenyét, mint összetevőt. Ezt megfőzik, majd pürésítik, gyorsfagyasztják, és már kész is a babádnak a szuper termék.

Azonban ennek ára általában magasabb, mint a cukrozott társainak.

A gesztenyepürébe előfordulhatnak olyan összetevők, amelyek miatt a legkisebbek számára nem ajánlottak (legalábbis nem rendszeresen), ezek:

- cukor

- rum /aroma

- növényi habalap/tejszín

- stabilizátorok, aromák

Az viszont jó hír, hogy így karácsony környékén gyakran akciózzák le a natúr változatokat, lesd az akciókat és tárazz be otthonra, ha ilyet találsz.

Miért jó a gesztenye?

1. Emésztést könnyít: segíthet székrekedéses babádnak (nagyon magas a rosttartalma). Éppen ezért székrekedést okozhat a túl nagy mennyiség is, ennek kivédésére működik a kis mennyiségű, mással kevert fogások elkészítése.

2. Általában jól tolerálható: a diófélék népes családjába tartozik, melyekre ritka allergiás reakció.

3. Könnyen beszerezhető, téli tápanyagforrás: van benne C-vitamin, kálium, foszfor jelentősebb mennyiségben.

4. Jól kombinálható: édes és húsos/zöldséges menükhöz is nagyon jól illik

5. Nem evő, válogatós gyermekeknek jó választás finom íze és magas szénhidráttartalma miatt.

Melyiket válaszd?

- Natúr gesztenyemassza

- Sült/főtt gesztenye kikapart belseje (babádnak megfelelő állagban- ha pürés, pürésítve).

Ezek egészséges babának a hozzátáplálás kezdetétől adhatóak a megfelelő állagban.

Vigyázat! A vadgesztenye termése veszélyes lehet babád számára (mérgezés, emésztőrendszeri görcsök), de várandósok, és szoptató anyáknak se jusson eszébe falatozni belőle. Ha gyermeked mégis megeszik belőle egy szemet, kérd szakember segítségét.

Hogyan tárold?

A fagyasztott áruknál alapvető szabály, hogy tarts meg a hőmérsékletét szállítás alatt is (ez mondjuk mínuszokban nem olyan lehetetlen, és vidd haza mielőbb. Ha azonban felolvadt, ne fagyaszd vissza, használd fel.

A gesztenyeszemeket hűtött helyen tárold, viszont a penészesedést ellenőrizd felhasználás előtt.

Hogyan kínáld?

Fagyasztott termék: egy kis darab (először késhegyni) felolvasztva, a baba már korábban bevezetett ételébe keverve.

Sült gesztenye: megfelelő állagban, sütve, főzve, vagy akár mindkettő. A szemeket először kb. 1 órára (mennyiségtől is függ) be kell vízbe áztatni. Amelyik feljön a víz felszínére, nem alkalmas ételkészítésre.

Darabos ételt eszik a babám, ehet gesztenyét?

Igen, naná! Ez esetben is figyelj arra, hogy 4-5 éves kor alatt a sült gesztenyéből ne ő kaparja ki az ehető részt, hiszen a héj kemény, könnyű félrenyelni. Vannak már vákuumcsomagolt, hőkezelt, nem hűtött, hámozott gesztenyék. Pürés babáknak ezeket is lehet egy kis folyadék hozzáadásával pürésíteni. Blw-s, vagy darabos ételt evő babáknak viszont nehézség lehet ezeknek fogyasztása, hiszen felületük csúszós, nehéz kézbe fogni őket, és nem annyira puhák.

A gesztenyepüré finom

- muffinokban

- bejgli töltelékben (hozzáadott cukor nélkül)

- süteményekben (u.a.)

- húsokban töltelékként

- pürékben: gesztenye-sült alma-fahéj, gesztenye-burgonya-pulyka, gesztenye-sütőtök-marha, stb.

- krémekben, levesben, köretként

Tehát: fokozatosan emelve az adagot, eleinte kis mennyiséget, de egészséges babának akár a hozzátáplálás elejétől adható téli tápanyagforrás.

Ne feledd: mielőtt új alapanyagot vezetsz be babád számára, kérd ki a gyermekorvos, védődő tanácsát!

Forrás: www.kiskanalkommando.hu

 


Adhatok a babámnak sütőtököt?



Mikortól adható?

Egészséges babád 6 hónapos korától  adható a sütőtök (hozzátáplálás megkezdésétől, lehet akár a legelső kóstoltatott étel is).

Miért jó a sütőtök?

Emésztést könnyít: segíthet székrekedéses babádnak (magas a rosttartalma)

Tápanyagok közül van benne karotin (ez az A-vitamin előanyaga), kálium, némi vas, kalcium, magnézium, vitaminok.

Ritkán okoz allergiás reakciót.

Jól lehet variálni: édes és sósabb jellegű ételekhez (itt nem a só hozzáadásával készült ételekre gondolok, hiszen nem igazán sózunk babakorban- hanem a főételekre, kencékre, stb.) egyaránt illik. Jól fűszerezhető, egy csipet fahéjjal/garam masalaval nagyon finom!

Melyiket válaszd?

Kanadai: a klasszik, hosszúkásabb verzió. Húsa krémes, könnyű vele dolgozni.

Finom levesbe, püréhez ideális. Annyira nem karakteres ízű, talán a hozzátáplálás elején érdemes ezért vele kezdeni.

Nagydobosi: zöldes-szürkés színéről megismerheted a fajtát.

Mindenre jó, nagyon finom, a legfinomabb sütőtök belőle készíthető.

Hokkaido: kisebb, narancssárga. Nagyon intenzív íze van, és a héj nagyon vékony- meg is szokták ezt enni, de babáknál ez nem opció a félrenyelés miatt.

Azonban ha igazán finom, nagyon karakteres édes tökre vágysz, őt válaszd, héj nélkül.

Halloween-i: szép, nagyon jól faragható, de kesernyés íze van (kukurbitacin miatt), és súlyos hasgörcsöt, fájdalmat okozhat, a gyerek kórházba is kerülhet. Ez nem a pociba való, hanem az ablakba (ahogyan a kis dísztökök sem alkalmasak fogyasztásra)!

Ha a fajtát kiválasztottad, innen tudhatod, hogy finom:

Van egy kis szára, ez a kocsány. Ha erős, zöldes, az még éretlen. Azonban ha elszáradt, száraz a tapintása, a tök finom érett. A kezünket is használhatjuk: ha a körmünket belenyomjuk a héjba, és az könnyen megy, szintén éretlen a tök.

Ha már hazavitted, kiderül az igazság: az érett hús vastag, élénk színű, kemény.

Hogyan tárold?

Hűtött helyen sokáig eláll, sőt fagyasztani is lehet kockázva/pürésítve.

Hogyan kínáld?

Alaposan mosd meg (a héj mindenfélével szennyezett lehet- növényvédőszerek, féregpeték, föld, stb.), majd hámozd. A közepén fajtától és mérettől függően magvak vannak, ezeket kapard ki.

FONTOS: a baba ne kapjon a magból, hiszen könnyen félrenyelhető.

A nyers, megtisztított tököt

párolhatod

sütheted: itt figyelj, hogy feketés színt ne kapjon (barnás lehet!), és ne cukrozd/mézezd a babának. Ha a hőfok nem túl magas, ez nem fog megtörténni. Amennyiben a villa a sült tökbe könnyen beleszúrható, készen is van.

Amennyiben elkészült a párolt/sült tökhús, pépes ételt evő babád számára simán le tudod turmixolni. Rengeteg ízhez illik, így az almához, burgonyához, körtéhez, banánhoz, húsokhoz egyaránt.

Példa: körtés-meggyes sütőtökpüré, marhahúsos tökös casserole, banános-tökpüré (a finom, érett banánt nem kell hőkezelni-csak hozzákeverni simán a sült/párolt tökpüréhez), indiai tökös curry.

Darabos ételt eszik a babám, ehet sütőtököt?

Igen, naná! Ez esetben is mosd meg alaposan, vágd fel, és készülhet belőle olyan étel, amit könnyen meg tud fogni a baba:

- muffin

- gofri

- kence egy kis pékárura kenve

- sütőtökös pite

Ne feledd: mielőtt új alapanyagot vezetsz be babád számára, kérd ki a gyermekorvos, védődő tanácsát!

Hogyan illeszthető be az étrendbe?

1 éves korig készítettem egy étrend tervezőt, ahol megmutattam, hogyan, mi, miért jó a babának. Változik napról napra a kicsi, ezért az étrendjének is változnia kell. Hatalmas ütemben növekszik ebben az életkorban, a sütőtökpüré, zöldség-, gyümölcspüré önmagában nem elég. Például pürét sem szükséges hónapokig adni, a darabos ételek kínálása azonban egy kis rákészülést kíván..

Nehezen nyel a babám, elutasítja vagy öklendezik..

Ezekben az esetekben a sütőtök is nehézséget okozhat, hiszen krémes állaga felragadhat a babád szájpadlására, vagy ha darabosan kínálod, ugyanezeket a tüneteket láthatod most is.

Ha 1-2 év alatt gond van a táplálással, annak általában mindig konkrét oka van, ezernyi lehet: kapcsolati zavar, nyelési nehézség, rágási nehézség, szenzomotoros probléma -orál -motoros verzió, rossz falatnagyság, rossz posztúra evés alatt, stb.

Ne félj a sütőtöktől, nagyon sokoldalú, finom, tápanyagdús alapanyag! 

Forrás: www.kiskanalkommando.hu


Őszi gyümölcssalát

Készítsünk az őszi idénygyümölcsökből frissítő vitaminsalátát.


 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 1-1 zöld, piros alma,
  • 2 barack, nectarin,
  • egy fürt szőlő,
  • 1-2 banán

 

Az elkészítés menete:

Megmosom az összes gyümölcsöt, a banánt meghámozom és felkarikázom.

Az almát és a barackot nem szükséges meghámozni, csak a mag és az alma magházának eltávolítása után kis kockákra szeletelem őket. A szőlőt szemeire szedem.

Egy tálba teszem a hozzávalókat és jól összeforgatom, hogy szép színkavalkádot kapjak.

Öntetet nem ajánlok hozzá, a gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, bátran adjuk gyermekünknek tízóraira, uzsonnára! Aki azonban mégis valamilyen öntetet szeretne hozzá, natúr joghurttal meglocsolhatja.

Jó étvágyat!

 

 

 

Forrás: picibaba.hu /BettyBlue

Nemzetközi Babahordozó Hét a Nyíregyházi Babaklubban...

Javában zajlik a Babahordozó Hét programsorozat a Nyíregyházi Babaklubban. 

Szerdán Máténé Áfra Viktória szakpszichológus, Tajdiné Bernadett védőnő és Váriné Gál Éva jóga pszichológia és védikus életmód mentor volt a vendégünk.








Ma Paco Magtár egészséges termékeivel ismerkedhettünk meg Havacs Attila és felesége Havacsné Gönczi Katalinnak köszönhetően.









A termékismertetőt követően vendégünk volt Fige-Szabó Tímea a Möbius alapítója aki csodálatos és nagyon praktikus termékeit hozta el nekünk.




 

 

 

 

 

 

 

 

Aki szeretne holnap még csatlakozhat!

Pénteki (10.04) program: Baba elsősegély tanfolyam Dr. Csikós Péterrel - 09:30-kor

Jubileumi beszélgetés régi és új tagokkal - 16:00-kor
 

Helyszín: Nyíregyháza, Fürdő utca 29/5