2024. október 31., csütörtök

Őszi finomságok



Egyszerű karamellás alma 30 perc alatt

Akár egy nagy nyalóka: a karamellás alma mesés őszi desszert. Tény, hogy egyszerű, nem kell sütni és nagyon édes. Ha még extrább édességre vágysz, hempergesd meg a desszertet apróra vágott mogyoróban, kókuszban, színes cukorkákban.

Hozzávalók 4 személyre

8 db alma

40 dkg barna cukor

15 dkg vaj

1.5 dl méz

1 dl víz

1 csomag vaníliás cukor

8 db nyárs

Elkészítési idő: 30 perc

Elkészítés:

Az almákba szúrj nyársat vagy hurkapálcikákat, mártsd rövid időre forró vízbe, majd törölgesd szárazra. Rakd egy magasabb lábosba a cukrot, a vizet, a kis darabokra vágott vajat, a vaníliát és a mézet, majd olvaszd össze közepes lángon. Közben folyamatosan kevergesd, és forrald körülbelül 10-12 percig.

Ha már halványbarna, és az állaga is jó, húzd le a lábost a tűzről, és forgasd bele az almákat. Figyelj, hogy mindenhol befedje a szósz. Rendezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és várd meg, míg megszilárdul a karamell. Tálalás előtt célszerű egy órán át a hűtőben tartani.

 

Sütés nélküli almás-diós pite

Hozzávalók

23-24 cm-es piteformához

A tésztához

300 g zabkeksz

3 evőkanál darált dió

100 g puha vaj

A krémhez

2 csomag vaníliás pudingpor (40 g-os kiszerelés)

160 g kristálycukor

10 g vaníliás cukor

1 mokkáskanál őrölt fahéj

2 csipet őrölt szegfűszeg

300 ml tej

250 ml víz

5 db alma (kb. 100 g/db)

Az almás-diós pite tésztájához a zabkekszet lezúzzuk egy aprítóban, majd hozzákeverjük a diót és a vajat, és újra átkeverjük. A masszát egy piteforma aljára nyomkodjuk, és hűtőbe dobjuk 40 percre, amíg megdermed.

A krémhez egy lábosban összekeverjük a pudingport a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel és a vízzel. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A vizes-tejes-pudingporos keveréket, folyamatos keverés mellett közepes lángon összefőzzük, hogy sűrűbb alapot kapjunk, majd ebbe forgatjuk az almaszeleteket. A lehűtött, megdermedt zabkekszes alapra simítjuk a pudingos almaragut, és dermedésig hűtőbe rakjuk (minimum 2-3 órára).

 

Villámgyors körtés muffin

Hozzávalók

3db körte

3db tojás

15dkg kristálycukor

1csomag vaníliás cukor

5 evőkanál olaj

25 dkg félzsíros joghurt

30 dkg liszt

0.5 csomag sütőpor

12 db süteményes papírkosárka

Elkészítés

A körtét megmossuk, meghámozzuk, és apró kockára vágjuk.
 

A tojást a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval alaposan összekeverjük. Állandó kevergetés közepette hozzáöntjük az olajat és a joghurtot.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, és hozzáadjuk a tésztához, és belekeverjük a körtét. A tepsire rakjuk a papírkosárkát, majd megtöltjük mindegyiket tésztával. A sütőt előmelegítjük 150 fokra és 20 percig sütjük a muffinokat.

 

Fordított szilvás sütemény

Hozzávalók

50 g sütőmargarin

100 g barna cukor

15 ml habtejszín (1 evőkanál)

6 közepes db szilva

100 g görög joghurt

3 db tojás

1 csipet só

200 g porcukor

5 teáskanál vaníliaaroma (2 evőkanál)

90 g finomliszt

90 g rétesliszt

10 g sütőpor

fahéj ízlés szerint

gyömbérpor ízlés szerint

szegfűbors ízlés szerint

100 g sütőmargarin

Elkészítés

50 gramm margarint mikróban megolvasztunk, úgy, hogy az edény tetejére egy enyhén bevizezett konyhai törlőt teszünk. Utána hozzákeverünk 100 gramm barnacukrot, és mikróban egy perc alatt összemelegítjük.

Hozzáadunk 1 evőkanál tejszínt, majd az egészet sütőpapírral kibélelt, kapcsos tortaformába öntjük. A szilvát félbe vágjuk és vékonyan felszeleteljük, majd befedjük vele a tortaforma alján lévő karamellszószt.

Egy nagy edényben összekeverjük a görög joghurtot, a tojásokat, egy csipet sót, a porcukrot és a vaníliaaromát. Kézi robotgéppel habosra keverjük, majd hozzászitáljuk a kétféle lisztet, a sütőport és a fűszereket.

Csomómentesre keverjük és hozzákeverjük az olvasztott margarint is. A tésztát a szilvás-karamellás rétegre öntjük és 175°C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

Hagyjuk picit a formában hűlni, majd fordítsuk ki tányérra és szeleteljük.

 

Szőlő-szelet

Hozzávalók

A tésztához

40 dkg szőlő (nagyszemű fekete)

5 db tojás

1 csipet só

23 dkg porcukor

25 dkg vaj (lágy)

2 csomag vaníliás cukor

1 citromból nyert citromhéj (reszelve)

25 dkg finomliszt (finom)

2 evőkanál rum

A szóráshoz

2 evőkanál porcukor

1 kávéskanál fahéj

Elkészítés

A tésztához

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket csipet sóval felverjük. 13 dkg porcukrot lassan hozzákeverünk, és kemény habbá verjük az egészet.

A maradék 10 dkg porcukrot és vaníliás cukrot habosra keverjük a vajjal, majd egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját és a reszelt citromhéjat.

A tojásfehérjés hab egyharmadát a tojássárgás masszához keverjük, és lyukas közepű fakanállal óvatosan összedolgozzuk.

A maradék kétharmadot, és a lisztet több részletben keverjük a masszába, mégpedig úgy, hogy egy kis massza tetejére szitálunk egy kis lisztet. A végén beleöntjük a rumot.

A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd szépen kirakjuk a szőlőszemekkel.

Előmelegített sütőbe dugjuk, és 40-45 perc alatt készre sütjük (tűpróba!)

Ha elkészült, kiemeljük a tepsiből, lehúzzuk a sütőpapírt, és rácson hagyjuk kihűlni, hogy ne szalonnásodjon.

Forrás: www.femina.hu, www.streetkitchen.hu, www.mindmegette.hu, www.nosalty.hu

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Őszi finomságok



Egyszerű karamellás alma 30 perc alatt

Akár egy nagy nyalóka: a karamellás alma mesés őszi desszert. Tény, hogy egyszerű, nem kell sütni és nagyon édes. Ha még extrább édességre vágysz, hempergesd meg a desszertet apróra vágott mogyoróban, kókuszban, színes cukorkákban.

Hozzávalók 4 személyre

8 db alma

40 dkg barna cukor

15 dkg vaj

1.5 dl méz

1 dl víz

1 csomag vaníliás cukor

8 db nyárs

Elkészítési idő: 30 perc

Elkészítés:

Az almákba szúrj nyársat vagy hurkapálcikákat, mártsd rövid időre forró vízbe, majd törölgesd szárazra. Rakd egy magasabb lábosba a cukrot, a vizet, a kis darabokra vágott vajat, a vaníliát és a mézet, majd olvaszd össze közepes lángon. Közben folyamatosan kevergesd, és forrald körülbelül 10-12 percig.

Ha már halványbarna, és az állaga is jó, húzd le a lábost a tűzről, és forgasd bele az almákat. Figyelj, hogy mindenhol befedje a szósz. Rendezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és várd meg, míg megszilárdul a karamell. Tálalás előtt célszerű egy órán át a hűtőben tartani.

 

Sütés nélküli almás-diós pite

Hozzávalók

23-24 cm-es piteformához

A tésztához

300 g zabkeksz

3 evőkanál darált dió

100 g puha vaj

A krémhez

2 csomag vaníliás pudingpor (40 g-os kiszerelés)

160 g kristálycukor

10 g vaníliás cukor

1 mokkáskanál őrölt fahéj

2 csipet őrölt szegfűszeg

300 ml tej

250 ml víz

5 db alma (kb. 100 g/db)

Az almás-diós pite tésztájához a zabkekszet lezúzzuk egy aprítóban, majd hozzákeverjük a diót és a vajat, és újra átkeverjük. A masszát egy piteforma aljára nyomkodjuk, és hűtőbe dobjuk 40 percre, amíg megdermed.

A krémhez egy lábosban összekeverjük a pudingport a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel és a vízzel. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A vizes-tejes-pudingporos keveréket, folyamatos keverés mellett közepes lángon összefőzzük, hogy sűrűbb alapot kapjunk, majd ebbe forgatjuk az almaszeleteket. A lehűtött, megdermedt zabkekszes alapra simítjuk a pudingos almaragut, és dermedésig hűtőbe rakjuk (minimum 2-3 órára).

 

Villámgyors körtés muffin

Hozzávalók

3db körte

3db tojás

15dkg kristálycukor

1csomag vaníliás cukor

5 evőkanál olaj

25 dkg félzsíros joghurt

30 dkg liszt

0.5 csomag sütőpor

12 db süteményes papírkosárka

Elkészítés

A körtét megmossuk, meghámozzuk, és apró kockára vágjuk.
 

A tojást a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval alaposan összekeverjük. Állandó kevergetés közepette hozzáöntjük az olajat és a joghurtot.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, és hozzáadjuk a tésztához, és belekeverjük a körtét. A tepsire rakjuk a papírkosárkát, majd megtöltjük mindegyiket tésztával. A sütőt előmelegítjük 150 fokra és 20 percig sütjük a muffinokat.

 

Fordított szilvás sütemény

Hozzávalók

50 g sütőmargarin

100 g barna cukor

15 ml habtejszín (1 evőkanál)

6 közepes db szilva

100 g görög joghurt

3 db tojás

1 csipet só

200 g porcukor

5 teáskanál vaníliaaroma (2 evőkanál)

90 g finomliszt

90 g rétesliszt

10 g sütőpor

fahéj ízlés szerint

gyömbérpor ízlés szerint

szegfűbors ízlés szerint

100 g sütőmargarin

Elkészítés

50 gramm margarint mikróban megolvasztunk, úgy, hogy az edény tetejére egy enyhén bevizezett konyhai törlőt teszünk. Utána hozzákeverünk 100 gramm barnacukrot, és mikróban egy perc alatt összemelegítjük.

Hozzáadunk 1 evőkanál tejszínt, majd az egészet sütőpapírral kibélelt, kapcsos tortaformába öntjük. A szilvát félbe vágjuk és vékonyan felszeleteljük, majd befedjük vele a tortaforma alján lévő karamellszószt.

Egy nagy edényben összekeverjük a görög joghurtot, a tojásokat, egy csipet sót, a porcukrot és a vaníliaaromát. Kézi robotgéppel habosra keverjük, majd hozzászitáljuk a kétféle lisztet, a sütőport és a fűszereket.

Csomómentesre keverjük és hozzákeverjük az olvasztott margarint is. A tésztát a szilvás-karamellás rétegre öntjük és 175°C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

Hagyjuk picit a formában hűlni, majd fordítsuk ki tányérra és szeleteljük.

 

Szőlő-szelet

Hozzávalók

A tésztához

40 dkg szőlő (nagyszemű fekete)

5 db tojás

1 csipet só

23 dkg porcukor

25 dkg vaj (lágy)

2 csomag vaníliás cukor

1 citromból nyert citromhéj (reszelve)

25 dkg finomliszt (finom)

2 evőkanál rum

A szóráshoz

2 evőkanál porcukor

1 kávéskanál fahéj

Elkészítés

A tésztához

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket csipet sóval felverjük. 13 dkg porcukrot lassan hozzákeverünk, és kemény habbá verjük az egészet.

A maradék 10 dkg porcukrot és vaníliás cukrot habosra keverjük a vajjal, majd egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját és a reszelt citromhéjat.

A tojásfehérjés hab egyharmadát a tojássárgás masszához keverjük, és lyukas közepű fakanállal óvatosan összedolgozzuk.

A maradék kétharmadot, és a lisztet több részletben keverjük a masszába, mégpedig úgy, hogy egy kis massza tetejére szitálunk egy kis lisztet. A végén beleöntjük a rumot.

A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd szépen kirakjuk a szőlőszemekkel.

Előmelegített sütőbe dugjuk, és 40-45 perc alatt készre sütjük (tűpróba!)

Ha elkészült, kiemeljük a tepsiből, lehúzzuk a sütőpapírt, és rácson hagyjuk kihűlni, hogy ne szalonnásodjon.

Forrás: www.femina.hu, www.streetkitchen.hu, www.mindmegette.hu, www.nosalty.hu