Rumos vs. natúr
Sült gesztenye. A hideg
utcákon biztosan babád is érzi ezt a jellegzetes illatot. Azonban nem biztos,
hogy ennek fogyasztása minden formában alkalmas babád számára, a cikk
elolvasásával elárulom, mire gondolok.
Mikortól adható?
Megítélése terméktől
függ. Ugyanis nem kell adventi vásárba menni ahhoz, hogy találkozz olyan
termékekkel a boltok fagyasztópolcain, amelyek jó- vagy akár nem túl jó-
választások a babatáplálásra.
A titok: nézd meg az
összetevők listáját. A natúr, cukrozatlan gesztenyemasszában nem látsz mást,
csak a gesztenyét, mint összetevőt. Ezt megfőzik, majd pürésítik,
gyorsfagyasztják, és már kész is a babádnak a szuper termék.
Azonban ennek ára
általában magasabb, mint a cukrozott társainak.
A gesztenyepürébe
előfordulhatnak olyan összetevők, amelyek miatt a legkisebbek számára nem
ajánlottak (legalábbis nem rendszeresen), ezek:
- cukor
- rum /aroma
- növényi habalap/tejszín
- stabilizátorok, aromák
Az viszont jó hír, hogy
így karácsony környékén gyakran akciózzák le a natúr változatokat, lesd az
akciókat és tárazz be otthonra, ha ilyet találsz.
Miért jó a gesztenye?
1. Emésztést könnyít:
segíthet székrekedéses babádnak (nagyon magas a rosttartalma). Éppen ezért
székrekedést okozhat a túl nagy mennyiség is, ennek kivédésére működik a kis
mennyiségű, mással kevert fogások elkészítése.
2. Általában jól
tolerálható: a diófélék népes családjába tartozik, melyekre ritka allergiás
reakció.
3. Könnyen beszerezhető,
téli tápanyagforrás: van benne C-vitamin, kálium, foszfor jelentősebb
mennyiségben.
4. Jól kombinálható: édes
és húsos/zöldséges menükhöz is nagyon jól illik
5. Nem evő, válogatós
gyermekeknek jó választás finom íze és magas szénhidráttartalma miatt.
Melyiket válaszd?
- Natúr gesztenyemassza
- Sült/főtt gesztenye
kikapart belseje (babádnak megfelelő állagban- ha pürés, pürésítve).
Ezek egészséges babának a
hozzátáplálás kezdetétől adhatóak a megfelelő állagban.
Vigyázat! A
vadgesztenye termése veszélyes lehet babád számára (mérgezés, emésztőrendszeri
görcsök), de várandósok, és szoptató anyáknak se jusson eszébe falatozni
belőle. Ha gyermeked mégis megeszik belőle egy szemet, kérd szakember
segítségét.
Hogyan tárold?
A fagyasztott áruknál
alapvető szabály, hogy tarts meg a hőmérsékletét szállítás alatt is (ez mondjuk
mínuszokban nem olyan lehetetlen, és vidd haza mielőbb. Ha azonban felolvadt,
ne fagyaszd vissza, használd fel.
A gesztenyeszemeket
hűtött helyen tárold, viszont a penészesedést ellenőrizd felhasználás előtt.
Hogyan kínáld?
Fagyasztott termék: egy
kis darab (először késhegyni) felolvasztva, a baba már korábban bevezetett
ételébe keverve.
Sült gesztenye: megfelelő
állagban, sütve, főzve, vagy akár mindkettő. A szemeket először kb. 1 órára
(mennyiségtől is függ) be kell vízbe áztatni. Amelyik feljön a víz felszínére,
nem alkalmas ételkészítésre.
Darabos ételt eszik a
babám, ehet gesztenyét?
Igen, naná! Ez esetben is
figyelj arra, hogy 4-5 éves kor alatt a sült gesztenyéből ne ő kaparja ki az
ehető részt, hiszen a héj kemény, könnyű félrenyelni. Vannak már vákuumcsomagolt,
hőkezelt, nem hűtött, hámozott gesztenyék. Pürés babáknak ezeket is lehet egy
kis folyadék hozzáadásával pürésíteni. Blw-s, vagy darabos ételt evő babáknak
viszont nehézség lehet ezeknek fogyasztása, hiszen felületük csúszós, nehéz
kézbe fogni őket, és nem annyira puhák.
A gesztenyepüré finom
- muffinokban
- bejgli töltelékben
(hozzáadott cukor nélkül)
- süteményekben (u.a.)
- húsokban töltelékként
- pürékben:
gesztenye-sült alma-fahéj, gesztenye-burgonya-pulyka, gesztenye-sütőtök-marha,
stb.
- krémekben, levesben,
köretként
Tehát: fokozatosan emelve
az adagot, eleinte kis mennyiséget, de egészséges babának akár a hozzátáplálás
elejétől adható téli tápanyagforrás.
Ne feledd: mielőtt új
alapanyagot vezetsz be babád számára, kérd ki a gyermekorvos, védődő tanácsát!
Forrás: www.kiskanalkommando.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése