Mikortól adható?
Egészséges babád 6
hónapos korától adható a sütőtök (hozzátáplálás megkezdésétől, lehet akár
a legelső kóstoltatott étel is).
Miért jó a sütőtök?
Emésztést könnyít:
segíthet székrekedéses babádnak (magas a rosttartalma)
Tápanyagok közül van
benne karotin (ez az A-vitamin előanyaga), kálium, némi vas, kalcium,
magnézium, vitaminok.
Ritkán okoz allergiás reakciót.
Jól lehet variálni: édes
és sósabb jellegű ételekhez (itt nem a só hozzáadásával készült ételekre
gondolok, hiszen nem igazán sózunk babakorban- hanem a főételekre, kencékre,
stb.) egyaránt illik. Jól fűszerezhető, egy csipet fahéjjal/garam masalaval
nagyon finom!
Melyiket válaszd?
Kanadai: a klasszik,
hosszúkásabb verzió. Húsa krémes, könnyű vele dolgozni.
Finom levesbe, püréhez
ideális. Annyira nem karakteres ízű, talán a hozzátáplálás elején érdemes ezért
vele kezdeni.
Nagydobosi: zöldes-szürkés
színéről megismerheted a fajtát.
Mindenre jó, nagyon
finom, a legfinomabb sütőtök belőle készíthető.
Hokkaido: kisebb,
narancssárga. Nagyon intenzív íze van, és a héj nagyon vékony- meg is szokták
ezt enni, de babáknál ez nem opció a félrenyelés miatt.
Azonban ha igazán finom,
nagyon karakteres édes tökre vágysz, őt válaszd, héj nélkül.
Halloween-i: szép,
nagyon jól faragható, de kesernyés íze van (kukurbitacin miatt), és súlyos
hasgörcsöt, fájdalmat okozhat, a gyerek kórházba is kerülhet. Ez nem a pociba
való, hanem az ablakba (ahogyan a kis dísztökök sem alkalmasak fogyasztásra)!
Ha a fajtát
kiválasztottad, innen tudhatod, hogy finom:
Van egy kis szára, ez a
kocsány. Ha erős, zöldes, az még éretlen. Azonban ha elszáradt, száraz a
tapintása, a tök finom érett. A kezünket is használhatjuk: ha a körmünket
belenyomjuk a héjba, és az könnyen megy, szintén éretlen a tök.
Ha már hazavitted,
kiderül az igazság: az érett hús vastag, élénk színű, kemény.
Hogyan tárold?
Hűtött helyen sokáig
eláll, sőt fagyasztani is lehet kockázva/pürésítve.
Hogyan kínáld?
Alaposan mosd meg (a héj
mindenfélével szennyezett lehet- növényvédőszerek, féregpeték, föld, stb.),
majd hámozd. A közepén fajtától és mérettől függően magvak vannak, ezeket
kapard ki.
FONTOS: a baba ne kapjon
a magból, hiszen könnyen félrenyelhető.
A nyers, megtisztított
tököt
párolhatod
sütheted: itt figyelj,
hogy feketés színt ne kapjon (barnás lehet!), és ne cukrozd/mézezd a babának.
Ha a hőfok nem túl magas, ez nem fog megtörténni. Amennyiben a villa a sült
tökbe könnyen beleszúrható, készen is van.
Amennyiben elkészült a
párolt/sült tökhús, pépes ételt evő babád számára simán le tudod turmixolni.
Rengeteg ízhez illik, így az almához, burgonyához, körtéhez, banánhoz, húsokhoz
egyaránt.
Példa: körtés-meggyes
sütőtökpüré, marhahúsos tökös casserole, banános-tökpüré (a finom, érett banánt
nem kell hőkezelni-csak hozzákeverni simán a sült/párolt tökpüréhez), indiai
tökös curry.
Darabos ételt eszik a
babám, ehet sütőtököt?
Igen, naná! Ez esetben is
mosd meg alaposan, vágd fel, és készülhet belőle olyan étel, amit könnyen meg
tud fogni a baba:
- muffin
- gofri
- kence egy kis pékárura
kenve
- sütőtökös pite
Ne feledd: mielőtt új
alapanyagot vezetsz be babád számára, kérd ki a gyermekorvos, védődő tanácsát!
Hogyan illeszthető be az étrendbe?
1 éves korig készítettem
egy étrend tervezőt, ahol megmutattam, hogyan, mi, miért jó a babának. Változik
napról napra a kicsi, ezért az étrendjének is változnia kell. Hatalmas ütemben
növekszik ebben az életkorban, a sütőtökpüré, zöldség-, gyümölcspüré önmagában
nem elég. Például pürét sem szükséges hónapokig adni, a darabos ételek kínálása
azonban egy kis rákészülést kíván..
Nehezen nyel a babám,
elutasítja vagy öklendezik..
Ezekben az esetekben a
sütőtök is nehézséget okozhat, hiszen krémes állaga felragadhat a babád
szájpadlására, vagy ha darabosan kínálod, ugyanezeket a tüneteket láthatod most
is.
Ha 1-2 év alatt gond van
a táplálással, annak általában mindig konkrét oka van, ezernyi lehet:
kapcsolati zavar, nyelési nehézség, rágási nehézség, szenzomotoros probléma
-orál -motoros verzió, rossz falatnagyság, rossz posztúra evés alatt, stb.
Ne félj a sütőtöktől,
nagyon sokoldalú, finom, tápanyagdús alapanyag!
Forrás: www.kiskanalkommando.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése