Sütőtökös golyó
Hozzávalók
50 dkg sütőtök
20 dkg háztartási
keksz (darált)
10 dkg porcukor
15 dkg dió (darált)
1 evőkanál lekvár/ dzsem
5 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
A tököt megsütjük,
lepürésítjük.
A kókuszreszelék
kivételével összegyúrjuk az összes többi hozzávalóval, golyókat formázunk, és
meghempergetjük kókuszreszelékben.
Sütőtökös muffin
Hozzávalók
250 g sütőtök
2 db tojás
80 ml olívaolaj
150 g finomliszt
150 g barna cukor
1 kávéskanál fahéj (őrölt)
1 csomag sütőpor
1 csipet só
Elkészítés
A meghámozott,
kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük
és hűlni hagyjuk.
Egy tálban összekeverjük
a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét.
Egy másik tálban
elvegyítjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a
csipet sót.
A két tál tartalmát
összedolgozzuk, és a papírkapszlikkal bélelt (12-es) muffinsütő mélyedéseibe
igazságosan elosztjuk a tésztát. (kb. két evőkanálnyi jut mindegyikbe).
190 fokon, légkeverésen
kb. 18-20 perc alatt megsütjük.
Sütőtökpite
Hozzávalók
600 g kanadai
sütőtök
100 g cukor
4 db tojás
1 teáskanál vanília
kivonat
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál szerecsendió
4 evőkanál sűrített
tej (cukrozott)
100 g vaj
150 g finomliszt
1 csomag sütőpor
100 g görög mazsola (vagy
szárított áfonya)
Elkészítés
A tököt megtisztítjuk, és
egyforma kockákba vágjuk. Egy nagyobb lábasban, annyi vízben, ami ellepi,
megfőzzük. Leszűrjük, összepürézzük és hűlni tesszük.
A sütőt 180 fokra
előmelegítjük, és egy kb. 20-22 cm átmérőjű tortaforma alját kibélelünk
sütőpapírral, majd kivajazzuk és lisztezzük az egészet.
A cukrot és az olvasztott
vajat összekeverjük egy tálban. Egyenként hozzáütjük a tojásokat, habverővel
folyamatosan összedolgozzuk őket.
Belecsorgatjuk a sűrített
tejet, rászórjuk a fűszereket, és belecsorgatjuk a vanília aromát, ezekkel is
eldolgozzuk.
Most jönnek a
szárazanyagok: a lisztet és a sütőport hozzászitáljuk, és egybedolgozzuk vele.
Aztán mehet a már eléggé
kihűlt sütőtökpüré részletekbe a tésztához.
Ahogy összeállt, mehet az
előkészített formába. A tetejére szórjuk a jó húsos mazsolát vagy a szárított
áfonyát, ki melyikkel szereti. Ha nem szeretnénk, hogy lesüllyedjen, akkor
forgassuk egy csepp lisztbe, mielőtt a tésztára tennénk.
Mehet az előmelegített
sütőbe úgy 50 percre sülni, vagy ameddig aranybarna nem lesz a teteje és
kiállja a tűpróbát.
A sütőből kivéve hűtsük
ki, és csak utána tálaljuk, például vaníliafagylalttal, mézzel vagy más
sziruppal leöntve. Jó étvágyat hozzá!
Sütőtökös keksz
Hozzávalók
10 dkg vaj (vagy
margarin)
18 dkg barna cukor
2 db tojás
20 dkg sütőtök
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál gyömbérpor
1 csipet só
1 csomag vaníliás
cukor
30 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg csokoládé (vagy
csokilencse)
Elkészítés
A vajat kikeverjük a
kétféle cukorral, egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat, habosra keverjük.
Hozzáadjuk a tökpürét,
fahéjat, gyömbért, és a sót, beledolgozzuk.
Majd a sütőporos,
szódabikarbónás lisztet is beleforgatjuk, végül a csokilencsét is belekeverjük.
Egy sütőpapírral bélelt
tepsibe kisebb halmokat rakunk, egymástól kicsit távolabb, mivel a sütés alatt
kicsit megnőnek a tallérok.
Sütés: 175 fokra
előmelegített sütőben kb. 15 perc, vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, puhább
állagúnak kell lenni, ha az alja kezd színeződni, már készen is van.
Forrás: www.nosalty.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése