2024. október 29., kedd

Sütőtökös finomságok



Sütőtökös golyó

Hozzávalók

50 dkg sütőtök

20 dkg háztartási keksz (darált)

10 dkg porcukor

15 dkg dió (darált)

1 evőkanál lekvár/ dzsem

5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés

A tököt megsütjük, lepürésítjük.

A kókuszreszelék kivételével összegyúrjuk az összes többi hozzávalóval, golyókat formázunk, és meghempergetjük kókuszreszelékben.

 

Sütőtökös muffin

Hozzávalók

250 g sütőtök

2 db tojás

80 ml olívaolaj

150 g finomliszt

150 g barna cukor

1 kávéskanál fahéj (őrölt)

1 csomag sütőpor

1 csipet só

Elkészítés

A meghámozott, kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük és hűlni hagyjuk.

Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét.

Egy másik tálban elvegyítjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót.

A két tál tartalmát összedolgozzuk, és a papírkapszlikkal bélelt (12-es) muffinsütő mélyedéseibe igazságosan elosztjuk a tésztát. (kb. két evőkanálnyi jut mindegyikbe).

190 fokon, légkeverésen kb. 18-20 perc alatt megsütjük.

 

Sütőtökpite

Hozzávalók

600 g kanadai sütőtök

100 g cukor

4 db tojás

1 teáskanál vanília kivonat

1 kávéskanál fahéj

1 kávéskanál szerecsendió

4 evőkanál sűrített tej (cukrozott)

100 g vaj

150 g finomliszt

1 csomag sütőpor

100 g görög mazsola (vagy szárított áfonya)

Elkészítés

A tököt megtisztítjuk, és egyforma kockákba vágjuk. Egy nagyobb lábasban, annyi vízben, ami ellepi, megfőzzük. Leszűrjük, összepürézzük és hűlni tesszük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és egy kb. 20-22 cm átmérőjű tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral, majd kivajazzuk és lisztezzük az egészet.

A cukrot és az olvasztott vajat összekeverjük egy tálban. Egyenként hozzáütjük a tojásokat, habverővel folyamatosan összedolgozzuk őket.

Belecsorgatjuk a sűrített tejet, rászórjuk a fűszereket, és belecsorgatjuk a vanília aromát, ezekkel is eldolgozzuk.

Most jönnek a szárazanyagok: a lisztet és a sütőport hozzászitáljuk, és egybedolgozzuk vele.

Aztán mehet a már eléggé kihűlt sütőtökpüré részletekbe a tésztához.

Ahogy összeállt, mehet az előkészített formába. A tetejére szórjuk a jó húsos mazsolát vagy a szárított áfonyát, ki melyikkel szereti. Ha nem szeretnénk, hogy lesüllyedjen, akkor forgassuk egy csepp lisztbe, mielőtt a tésztára tennénk.

Mehet az előmelegített sütőbe úgy 50 percre sülni, vagy ameddig aranybarna nem lesz a teteje és kiállja a tűpróbát.

A sütőből kivéve hűtsük ki, és csak utána tálaljuk, például vaníliafagylalttal, mézzel vagy más sziruppal leöntve. Jó étvágyat hozzá!

 

Sütőtökös keksz

Hozzávalók

10 dkg vaj (vagy margarin)

18 dkg barna cukor

2 db tojás

20 dkg sütőtök

1 teáskanál fahéj

1 teáskanál gyömbérpor

1 csipet só

1 csomag vaníliás cukor

30 dkg finomliszt

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

10 dkg csokoládé (vagy csokilencse)

Elkészítés

A vajat kikeverjük a kétféle cukorral, egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat, habosra keverjük.

Hozzáadjuk a tökpürét, fahéjat, gyömbért, és a sót, beledolgozzuk.

Majd a sütőporos, szódabikarbónás lisztet is beleforgatjuk, végül a csokilencsét is belekeverjük.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe kisebb halmokat rakunk, egymástól kicsit távolabb, mivel a sütés alatt kicsit megnőnek a tallérok.

Sütés: 175 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc, vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, puhább állagúnak kell lenni, ha az alja kezd színeződni, már készen is van.

Forrás: www.nosalty.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Sütőtökös finomságok



Sütőtökös golyó

Hozzávalók

50 dkg sütőtök

20 dkg háztartási keksz (darált)

10 dkg porcukor

15 dkg dió (darált)

1 evőkanál lekvár/ dzsem

5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés

A tököt megsütjük, lepürésítjük.

A kókuszreszelék kivételével összegyúrjuk az összes többi hozzávalóval, golyókat formázunk, és meghempergetjük kókuszreszelékben.

 

Sütőtökös muffin

Hozzávalók

250 g sütőtök

2 db tojás

80 ml olívaolaj

150 g finomliszt

150 g barna cukor

1 kávéskanál fahéj (őrölt)

1 csomag sütőpor

1 csipet só

Elkészítés

A meghámozott, kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük és hűlni hagyjuk.

Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét.

Egy másik tálban elvegyítjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót.

A két tál tartalmát összedolgozzuk, és a papírkapszlikkal bélelt (12-es) muffinsütő mélyedéseibe igazságosan elosztjuk a tésztát. (kb. két evőkanálnyi jut mindegyikbe).

190 fokon, légkeverésen kb. 18-20 perc alatt megsütjük.

 

Sütőtökpite

Hozzávalók

600 g kanadai sütőtök

100 g cukor

4 db tojás

1 teáskanál vanília kivonat

1 kávéskanál fahéj

1 kávéskanál szerecsendió

4 evőkanál sűrített tej (cukrozott)

100 g vaj

150 g finomliszt

1 csomag sütőpor

100 g görög mazsola (vagy szárított áfonya)

Elkészítés

A tököt megtisztítjuk, és egyforma kockákba vágjuk. Egy nagyobb lábasban, annyi vízben, ami ellepi, megfőzzük. Leszűrjük, összepürézzük és hűlni tesszük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és egy kb. 20-22 cm átmérőjű tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral, majd kivajazzuk és lisztezzük az egészet.

A cukrot és az olvasztott vajat összekeverjük egy tálban. Egyenként hozzáütjük a tojásokat, habverővel folyamatosan összedolgozzuk őket.

Belecsorgatjuk a sűrített tejet, rászórjuk a fűszereket, és belecsorgatjuk a vanília aromát, ezekkel is eldolgozzuk.

Most jönnek a szárazanyagok: a lisztet és a sütőport hozzászitáljuk, és egybedolgozzuk vele.

Aztán mehet a már eléggé kihűlt sütőtökpüré részletekbe a tésztához.

Ahogy összeállt, mehet az előkészített formába. A tetejére szórjuk a jó húsos mazsolát vagy a szárított áfonyát, ki melyikkel szereti. Ha nem szeretnénk, hogy lesüllyedjen, akkor forgassuk egy csepp lisztbe, mielőtt a tésztára tennénk.

Mehet az előmelegített sütőbe úgy 50 percre sülni, vagy ameddig aranybarna nem lesz a teteje és kiállja a tűpróbát.

A sütőből kivéve hűtsük ki, és csak utána tálaljuk, például vaníliafagylalttal, mézzel vagy más sziruppal leöntve. Jó étvágyat hozzá!

 

Sütőtökös keksz

Hozzávalók

10 dkg vaj (vagy margarin)

18 dkg barna cukor

2 db tojás

20 dkg sütőtök

1 teáskanál fahéj

1 teáskanál gyömbérpor

1 csipet só

1 csomag vaníliás cukor

30 dkg finomliszt

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

10 dkg csokoládé (vagy csokilencse)

Elkészítés

A vajat kikeverjük a kétféle cukorral, egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat, habosra keverjük.

Hozzáadjuk a tökpürét, fahéjat, gyömbért, és a sót, beledolgozzuk.

Majd a sütőporos, szódabikarbónás lisztet is beleforgatjuk, végül a csokilencsét is belekeverjük.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe kisebb halmokat rakunk, egymástól kicsit távolabb, mivel a sütés alatt kicsit megnőnek a tallérok.

Sütés: 175 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc, vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, puhább állagúnak kell lenni, ha az alja kezd színeződni, már készen is van.

Forrás: www.nosalty.hu