A legegyszerűbb, megúszós
„pizzatészta” dagasztás és kelesztés nélkül. A feltéteket bízzuk a kicsikre:
csak a képzelet szab határt a vicces arcoknak!
Hozzávalók
A szószhoz:
- 1 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 180 g passata
- 40 g sűrített
paradicsom
- 2 - 3 levél
friss bazsalikom
- 1 csipet szárított
oregánó
- ½ tk só
- 2 db aszalt
paradicsom
A tésztához:
- 200 g liszt
- 175 g görög
joghurt
- 1 tk sütőpor
- ½ tk só
A sütéshez olívaolaj
spray
Feltétek ízlés szerint:
- 5 - 6 szem
magozott olívabogyó
- 4 - 6 szelet
kolbász
- 4 - 6 szelet
sonka
- 4 - 6 szelet
paprika
- 4 - 6 szelet
paradicsom
- 15 g
csemegekukorica
- 20 g reszelt sajt
A gyerkőcpizza
elkészítéséhez először a szószt készítjük el, alacsony lángon, az olívaolajon
megfuttatjuk a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát. Fél perc után felöntjük a
passatával, a paradicsomsűrítménnyel, beledobjuk a bazsalikomot, az oregánót, a
sót és az aszalt paradicsomot. 15 percig közepes lángon forraljuk, ha kell,
pótoljuk a folyadékot. Ezután botmixerrel pürésítjük, és hagyjuk kihűlni.
A tészta összetevőit
kézzel összedolgozzuk. 5-6 db labdát formázunk belőle, és tenyérnyi nagyságúra,
kb. 1,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, majd olajat
spriccelünk a felületére. Erre helyezzük a mini pizzatésztákat, és mindkét
felüket alacsony lángon kb. 2-2 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ekkor
bekapcsoljuk a sütőt, és előmelegítjük 200 fokra.
A pizzákat átadjuk a
gyerkőcnek: hagyjuk, hogy rákenje a szószt, és arcocskákat formázzon a
feltétekből. A kész pizzákat a sütőben kb. 4-5 perc alatt készre
pirítjuk.
Előkészítési idő: 25
perc
Főzési idő: 15 perc
Sütési idő: 10 perc
Összesen: 50 perc
Tipp: Pizzatésztát
eredetileg nem könnyű készíteni, ezért inkább egy egyszerű naant ajánlok, ami
nagyon puha, önmagában is nagyon finom, ha a gyerkőc semmit nem akar rátenni.
Ezt a kenyérkét ajánlom dolgos hétköznapokra is, 2 perc alatt összeállítható, a
babának is összevágható, hogy biztonsággal egye, de a felnőttek is imádni
fogják. Pizzaalapként is megállja a helyét, és nincs annál jobb élmény, mint
amikor a gyerkőc saját maga, vidáman készíti a saját ételét! Szuper program
gyerekpartira is!
Ajánlott életkor:
Darabos ételt már gond
nélkül fogyasztó babáknak, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított
allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük
fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!
(Megjegyzés az adagokhoz:
a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve
kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő
lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag
2 felnőtt és 2 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb,
elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)
A táplálás jól nyomon
követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a
gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a
szakember segít).
Figyelem! A leírt
tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni
dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll
nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy
eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost,
szakorvost, dietetikust.
Forrás: www.streetkitchen.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése