2023. július 10., hétfő

Egyszerű pizza gyerekeknek


A legegyszerűbb, megúszós „pizzatészta” dagasztás és kelesztés nélkül. A feltéteket bízzuk a kicsikre: csak a képzelet szab határt a vicces arcoknak!

Hozzávalók

A szószhoz:

- 1 ek olívaolaj

- 1 gerezd fokhagyma

- 180 g passata

- 40 g sűrített paradicsom

- 2 - 3 levél friss bazsalikom

- 1 csipet szárított oregánó

- ½ tk só

- 2 db aszalt paradicsom

A tésztához:

- 200 g liszt

- 175 g görög joghurt

- 1 tk sütőpor

- ½ tk só

A sütéshez olívaolaj spray

Feltétek ízlés szerint:

- 5 - 6 szem magozott olívabogyó

- 4 - 6 szelet kolbász

- 4 - 6 szelet sonka

- 4 - 6 szelet paprika

- 4 - 6 szelet paradicsom

- 15 g csemegekukorica

- 20 g reszelt sajt

A gyerkőcpizza elkészítéséhez először a szószt készítjük el, alacsony lángon, az olívaolajon megfuttatjuk a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát. Fél perc után felöntjük a passatával, a paradicsomsűrítménnyel, beledobjuk a bazsalikomot, az oregánót, a sót és az aszalt paradicsomot. 15 percig közepes lángon forraljuk, ha kell, pótoljuk a folyadékot. Ezután botmixerrel pürésítjük, és hagyjuk kihűlni.

A tészta összetevőit kézzel összedolgozzuk. 5-6 db labdát formázunk belőle, és tenyérnyi nagyságúra, kb. 1,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, majd olajat spriccelünk a felületére. Erre helyezzük a mini pizzatésztákat, és mindkét felüket alacsony lángon kb. 2-2 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt, és előmelegítjük 200 fokra.

A pizzákat átadjuk a gyerkőcnek: hagyjuk, hogy rákenje a szószt, és arcocskákat formázzon a feltétekből. A kész pizzákat a sütőben kb. 4-5 perc alatt készre pirítjuk. 

Előkészítési idő: 25 perc

Főzési idő: 15 perc

Sütési idő: 10 perc

Összesen: 50 perc

Tipp: Pizzatésztát eredetileg nem könnyű készíteni, ezért inkább egy egyszerű naant ajánlok, ami nagyon puha, önmagában is nagyon finom, ha a gyerkőc semmit nem akar rátenni. Ezt a kenyérkét ajánlom dolgos hétköznapokra is, 2 perc alatt összeállítható, a babának is összevágható, hogy biztonsággal egye, de a felnőttek is imádni fogják. Pizzaalapként is megállja a helyét, és nincs annál jobb élmény, mint amikor a gyerkőc saját maga, vidáman készíti a saját ételét! Szuper program gyerekpartira is!

Ajánlott életkor:

Darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!

(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 2 felnőtt és 2 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)

A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

Forrás: www.streetkitchen.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Egyszerű pizza gyerekeknek


A legegyszerűbb, megúszós „pizzatészta” dagasztás és kelesztés nélkül. A feltéteket bízzuk a kicsikre: csak a képzelet szab határt a vicces arcoknak!

Hozzávalók

A szószhoz:

- 1 ek olívaolaj

- 1 gerezd fokhagyma

- 180 g passata

- 40 g sűrített paradicsom

- 2 - 3 levél friss bazsalikom

- 1 csipet szárított oregánó

- ½ tk só

- 2 db aszalt paradicsom

A tésztához:

- 200 g liszt

- 175 g görög joghurt

- 1 tk sütőpor

- ½ tk só

A sütéshez olívaolaj spray

Feltétek ízlés szerint:

- 5 - 6 szem magozott olívabogyó

- 4 - 6 szelet kolbász

- 4 - 6 szelet sonka

- 4 - 6 szelet paprika

- 4 - 6 szelet paradicsom

- 15 g csemegekukorica

- 20 g reszelt sajt

A gyerkőcpizza elkészítéséhez először a szószt készítjük el, alacsony lángon, az olívaolajon megfuttatjuk a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát. Fél perc után felöntjük a passatával, a paradicsomsűrítménnyel, beledobjuk a bazsalikomot, az oregánót, a sót és az aszalt paradicsomot. 15 percig közepes lángon forraljuk, ha kell, pótoljuk a folyadékot. Ezután botmixerrel pürésítjük, és hagyjuk kihűlni.

A tészta összetevőit kézzel összedolgozzuk. 5-6 db labdát formázunk belőle, és tenyérnyi nagyságúra, kb. 1,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, majd olajat spriccelünk a felületére. Erre helyezzük a mini pizzatésztákat, és mindkét felüket alacsony lángon kb. 2-2 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt, és előmelegítjük 200 fokra.

A pizzákat átadjuk a gyerkőcnek: hagyjuk, hogy rákenje a szószt, és arcocskákat formázzon a feltétekből. A kész pizzákat a sütőben kb. 4-5 perc alatt készre pirítjuk. 

Előkészítési idő: 25 perc

Főzési idő: 15 perc

Sütési idő: 10 perc

Összesen: 50 perc

Tipp: Pizzatésztát eredetileg nem könnyű készíteni, ezért inkább egy egyszerű naant ajánlok, ami nagyon puha, önmagában is nagyon finom, ha a gyerkőc semmit nem akar rátenni. Ezt a kenyérkét ajánlom dolgos hétköznapokra is, 2 perc alatt összeállítható, a babának is összevágható, hogy biztonsággal egye, de a felnőttek is imádni fogják. Pizzaalapként is megállja a helyét, és nincs annál jobb élmény, mint amikor a gyerkőc saját maga, vidáman készíti a saját ételét! Szuper program gyerekpartira is!

Ajánlott életkor:

Darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!

(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 2 felnőtt és 2 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)

A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

Forrás: www.streetkitchen.hu