Egy hazai felmérés rámutatott, hogy az 1 és 3 éves kor közti
gyerekek az ajánlott nátrium mennyiség 3-4-szeresét fogyasztják el. A
felnőtt lakosság is a többszörösét fogyasztja az ajánlottnak, így
minden korosztály étrendjében csökkenteni kell a só bevitelt.
Attól,
hogy kevésbé sózzuk az ételeket, még azok lehetnek finomak. Néhány
trükkel sok új ízt és aromát csempészhetünk a mindennapokba. A legjobb
hatást friss zöldfűszerekkel tudjuk elérni, de ha nem jutunk hozzá, a
szárított is jó. Savanykás ízű gyümölcs- vagy paradicsommártással is
feldobható egy étel, de a tűzdelés és a göngyölés is kiváló ízesítő.
Előbbihez használjunk zöldséghasábokat, hagymát, fokhagymát,
göngyöléshez pedig sajtot, aszalt szilvát vagy szárított paradicsomot,
sonkát.
A sós íz szeretete megszokás kérdése is, így ha lassanként
csökkentjük a hozzáadott só mennyiségét, nem lesz drasztikus a megvonás,
és az egész család felfedezheti újra az ételek természetes ízét.
Kerülendő fűszerek: csípős paprika, chili, torma, túl sok bors, cayenne bors
Javasolt fűszerek: édes paprika, kapor,
petrezselyem, zeller zöldje, metélőhagyma, bazsalikom, majoránna,
babérlevél, lestyán, kakukkfű, vasfű, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors,
vanília, stb.
Forrás: https://picibaba.hu- Windisch Adrienne dietetikus

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése