Hozzávalók:
- 2-3 db répa,
- nem kötelező de lehet hozzáadni narancsot, almát vagy barackot is,
- 1 db citrom leve,
- ízlés szerint méz,
- ásványvíz.
Az elkészítés menete:
Meghámozom, megtisztítom, gyümölcs-centrifugával vagy turmixgéppel összezúzom a sárgarépát.
Egy citrom levével és ízlés szerint mézzel ízesítem, majd felöntöm ásványvízzel.
A sárgarépa rengeteg B-karotint tartalmaz, mely rendkívül jó hatással van a májra és a bélműködésre. Napozáshoz is ajánlott fogyasztása, hisz az enzimjeiből felszabaduló A-vitamin védi a bőrt az UV-sugaraktól. Erősíti az immunrendszert is. Továbbá káliumot és vasat is tartalmaz.
Az ital csak frissen elkészítve kínálható, tárolni csak rövid ideig lehet hűtőszekrényben.
Ha szeretnél sokáig tárolható italt, akkor a répát először főzd meg, majd turmixold össze a gyümölcsökkel és még egyszer forrald fel. Töltsd üvegekbe és tárold a hűtőben. Fogyasztás előtt tedd bele csak a mézet, azt semmiképp se forrald, mert a mézben lévő értékes anyagok forralás hatására elpusztulnak, lebomlanak. Igaz ez a zöldségekre, gyümölcsökre is, ezért sokkal vitamindúsabb a nyers változat, viszont rostdúsabb a répa rostjai miatt a főzött változat.
A cikket BettyBlue írta. Köszönet érte!
Forrás: http://picibaba.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése