"Amit a gyerek csecsemőként eszik, azt fogja szeretni felnőttkorában is." - Ennek a megállapításnak tudományos alapja is van, ugyanis philadelphiai kutatók megfigyelései szerint a sós ételeket fogyasztó csecsemők későbbi életkorban is szívesen esznek sós ételeket, és intenzívebben is fogják sózni azokat. 61 gyermeket vizsgáltak meg, akik az első hónapokban fehér kenyeret, krumplipürét és a felnőttek ízlésének megfelelően sózott ételt kaptak. Ezek a gyermekek óvodás korukban is előszeretettel fogyasztottak sós ételeket.
Azok a csecsemők, akik sóban szegény
bébiételeket és gyümölcsöt kapnak, nem fognak a sós ételek felé
fordulni. A kutatók teljes bizonyossággal állítják, hogy a gyermek első
hónapjaiban szerzett ételekkel kapcsolatos tapasztalatai meghatározzák
egész életének étkezési szokásait. Ez a jelenség azért is alakulhat ki,
mivel az apróságok kezdettől fogva elutasítják a kesernyés ízeket, és az
édeshez vonzódnak. A sós ízre először semlegesen reagálnak. A sós
ételek preferálása már a hatodik hónaptól megfigyelhető volt, inkább az
enyhén sós vizet itták a cumisüvegből, mint a tiszta ivóvizet. Ezek a
gyermekek óvodás korukban szívesebben választottak csipszet vagy sós
rudat, mint csokoládét, vagy fagylaltot. Tehát megvan a magyarázata a
jelenségnek, amiért oly sok felnőtt csak nehezen képes áttérni a sóban
gazdag élelmiszerekről az egészségesebb sószegény ételekre.
Minden a hozzátápláláson múlik
A gyermekeket két hónapos, hat hónapos, ill. négyéves korban vizsgálták.
Az édesanyákat kikérdezték a kutatók, mit adtak enni a tejen kívül a
babának. A kísérletben háromféle folyadékot kínáltak nekik. Tiszta
ivóvizet, enyhén sózott vizet (kb. a leveshez hasonlítható a sótartalma)
és erősen sózott oldatot. A gyermekek két hónapos korukban kivétel
nélkül a tiszta vizet választották a sós helyett. A sózott krumpli, vagy
gabonaféléket fogyasztó gyermekek közül 26-an már inkább a sózott vizet
itták. A tejjel ill. sószegény ételekkel táplált 35 gyermek még mindig
inkább tiszta vizet ivott az üvegből.
Összegzésképpen mind a sós, mind az édes ételekkel kapcsolatban elmondhatjuk, hogy felnőttkorban is érvényes a preferencia.
Ha nem akarjátok emelni a gyerekeitek egészségkárosító kockázati
tényezőit, akkor ne sózzátok és ne cukrozzátok túl az ételeket. Persze
könnyű ezt mondani, amikor a gyermekétkeztetésben cukrot tesznek a
főzelékbe, esetenként még a káposztás kockát vagy túrós csuszát is
megszórják porcukorral. A levest pedig sokszor elsózzák...
Forrás: https://www.csaladinet.hu
Fotó: dimitrisvetsikas1969 / pixabay
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése